Miercuri,
12.06.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Dezbatere publică la Primărie: Parc fotovoltaic pe fosta groapă de gunoi din Dealul Dăii. Investiția va avea peste 10.000 de panouri solare și va asigura o parte din consumul energetic al orașului

Dezbatere publică la Primărie: Parc fotovoltaic pe fosta groapă de gunoi din Dealul Dăii. Investiția va avea peste 10.000 de panouri solare și va asigura o parte din consumul energetic al orașului

Sibienii sunt invitați la o dezbatere publică în care subiectul este înființarea de către Primărie a unui parc fotovoltaic pe fosta groapă de gunoi din Dealul Dăii, cunoscută în trecut ca depozitul de deșeuri Remetea. Mai precis, în cadrul unui eveniment public va fi prezentat raportul privind impactul acestui proiect asupra mediului.

Despre depunerea raportului și organizarea dezbaterii au transmis Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu și Primăria printr-un anunț pe paginile web ale instituțiilor. Raportul privind impactul asupra mediului a fost întocmit pentru proiectul „Înființare parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie de tip solar pentru consumul energetic al municipiului Sibiu, propus a se realiza în județul Sibiu, municipiul Sibiu, CF 4270740 (fostul depozit de deșeuri Sibiu Remetea – Dealul Dăii)”, al cărui titular este Primăria municipiului Sibiu.

Tipul deciziei posibile luate de Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu poate fi emiterea sau respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu. 

Dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului va avea loc la sediul Primăriei în data de 8 iulie, începând cu ora 13.00. Publicul interesat poate transmite și în scris comentariile sau observațiile sale la sediul APM Sibiu, din str. Hipodromului nr. 2A, până la data de dezbateri publice.

Amintim că reprezentanții municipalității au anunțat public că au depus la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie de tip solar pentru consumul energetic al municipiului Sibiu” în august 2023. 

Citește și: Fosta groapă de gunoi a Sibiului din Dealul Dăii va deveni parc fotovoltaic

Parcul fotovoltaic este propus a fi realizat în extravilanul municipiului, în zona Dealul Dăii, pe fosta groapă de gunoi rampa Remetea.

Potrivit datelor proiectului, investiția va avea o capacitate electrică instalată de 4,8 MW și va include 10.736 de panouri fotovoltaice de înaltă eficiență. Fiecare panou fotovoltaic va avea o putere de 450 W, folosind celule monocristaline de siliciu cu o eficiență de 20,7% în condiții standard de testare​​.

Terenul destinat acestui proiect are o suprafață totală de 109.275 mp, din care 32.100 mp vor fi ocupați de panourile solare​​.

Principalele componente ale parcului fotovoltaic includ panourile fotovoltaice, invertoare (39 bucăți), tablou electric, instalații automatizare, sistem de monitorizare și control. 

Fotografii extrase din Raportul privind impactul asupra mediului

„Energia electrică produsă de instalația fotovoltaică de joasă tensiune este transformată in medie tensiune în postul de transformare și transmisă către sistemul energetic național, printr-un punct de măsură și conexiune, care reprezintă și punctul de delimitare dintre instalația de utilizare și instalația operatorului local de distribuție ENEL”, se menționează în document.

În cadrul raportului de impact asupra mediului, au fost analizate și alte alternative, inclusiv amplasamente și tehnologii diferite. Spre exemplu, instalarea de panouri monocristaline sau policristaline. „Panourile policristaline au o eficiență mai redusă la temperaturi înalte față de panourile monocristaline; panourile policristaline pot avea o durată de viață mai mică și se deteriorează ușor la temperaturi înalte comparativ cu alte tipuri de panouri. Pentru proiectul în discuție a fost ales scenariul 1, cu panouri monocristaline”, scrie în raportul de mediu.

Evaluarea a concluzionat că utilizarea fostului depozit de deșeuri pentru acest proiect reprezintă cea mai bună opțiune datorită reutilizării unui teren neproductiv și minimizării impactului asupra mediului​​.

De asemenea, proiectul prevede ca parcul fotovoltaic să fie împrejmuit și securizat, beneficiind de sisteme de protecție și alarmare, o cabină de pază și un sistem de iluminat perimetral compus din 60 de corpuri de iluminat LED de 100W​​.

Dacă proiectul nu ar fi implementat, terenul ar rămâne neproductiv, iar oportunitățile de a contribui la producerea de energie verde și reducerea emisiilor de carbon ar fi pierdute, mai sugerează raportul. Raportul detaliază că, deși vor exista emisii de poluanți gazoși și de pulberi în fazele de construcție și dezafectare, acestea vor fi gestionate conform reglementărilor în vigoare pentru a minimiza impactul asupra mediului. Proiectul include și măsuri pentru colectarea, depozitarea și tratarea adecvată a deșeurilor generate în toate etapele proiectului​​.

Astfel, sunt menționate trei mari avantaje pe care le va aduce realizarea parcului fotovoltaic, printre care producerea de energie verde și reducerea dependenței de sursele convenționale de energie; utilizarea eficientă a unui teren neproductiv, transformându-l într-o sursă de energie regenerabilă, precum și contribuția la obiectivele de reducere a emisiilor de carbon și protejarea mediului înconjurător.

Amintim că, tot anul trecut, în mai 2023, Primăria Sibiu a contractat serviciile unei companii din Arad pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru investiția descrisă mai sus.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus