Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Primăria Sibiu vrea să înființeze un parc fotovoltaic: pentru compensarea și regularizarea consumului propriu

Primăria Sibiu vrea să înființeze un parc fotovoltaic: pentru compensarea și regularizarea consumului propriu

Primăria Sibiu a contractat serviciile unei companii din Arad pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru obiectivul „înființare parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie de tip solar pentru consumul energetic al Municipiului Sibiu”. Potrivit reprezentanților companiei, panourile vor fi instlate pe un teren neproductiv din extravilanul localității și va avea o capacitate de 9 MW.

Potrivit platformei de licitații publice, Primăria Sibiu a atribuit contractul pentru proiectarea tehnică la faza studiului de fezabilitate pentru obiectivul „înființare parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie de tip solar pentru consumul energetic al Municipiului Sibiu” companiei Ogaus Technology SRL, cu sediul în Arad. Este vorba de o societate specializată în proiectarea sistemelor de energie regenerabilă (geotermal, biomasa, biogaz, fotovoltaic), care realizează în principal proiecte având capacități de producție medii-mari, atât energie electrică cât și energie termică.

Anul trecut, un studiu realizat de Greenpeace arăta că Primăria ar economisi 1 milion de euro într-un mandat dacă ar monta fotovoltaice

Aceasta a mai realizat astfel de proiecte în toată țara, pentru o mare parte din acestea reușind să obțină și sursa de finanțare. Printre ele se numără înființarea unui parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie de tip solar, în vederea acoperirii consumului propriu energetic al localității Vladimirescu, Jud. Arad, proiecte de asigurare a energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu al cladirilor publice si a iluminatului public din comunele Borca, jud. Neamț, Valcău, județul Sălaj, Slatina Timiș, construire parc fotovoltaic pentru consumul propriu al UAT Topolog, precum și creșterea capacității de energie din surse regenerabile pentru consumul propriu al Municipiului Sibiu etc.

Am solicitat Primăriei Sibiu mai multe detalii cu privire la înființarea parcului fotovoltaic, dar nu am primit un răspuns. Ne-au răspuns însă reprezentanții companieidin Arad. Potrivit lor, la sfârșitul anului 2022 au mai realizat pentru primăria mun. Sibiu un proiect prin care se dorește „asigurarea energiei electrice din surse regenerabile, pentru o parte din clădirile publice aparținătoare. Acest proiect a fost depus pentru obținerea unei surse de finanțare prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM)”.

„Acum realizăm un alt proiect pentru Primăria Municipiului Sibiu, în vederea asigurării energiei electrice din surse regenerabile de tip solar, pentru clădirile publice ce nu au putut fi incluse în primul proiect, cât și pentru iluminatul public. Nu este un proiect pentru producere și comercializare de energie, ci pentru compensarea/regularizarea în vederea consumului propriul al UAT-ului. În acest proiect, amplasarea panourilor fotovoltaic se va realiza la sol, respectiv se va realiza un parc fotovoltaic pe un teren din extravilanul localității și neproductiv. (în primul proiect amplasarea acestora se va realiza la fiecare instituție publică). Capacitatea parcului fotovoltaic este calculată la 9MW, iar producția totală de energie este de aproximativ 13.000 MWh/an. Proiectul se dorește a fi depus pentru a obține sursa de finanțare prin Ministerul Energiei, programul “Fondul de Modernizare””, ne-a transmis Manuel Valer Herlo, specialist energie regenerabilă din cadrul Ogaus Technology.

Proiecte cu valori ridicate, dificil pentru autoritățile publice locale să le suporte din bugetul propriu

Cu această ocazie i-am întrebat pe specialiștii companiei contractate de autoritățile din Sibiu care sunt provocările din domeniul lor de activitate, precum și care sunt, în opinia lor, principalele cerințe la care trebuie să atragă atenția autoritățile când vor să realizeze astfel de investiții.

„Din punct de vedere al provocărilor în acest domeniu, ca o “regula” generală, deoarece fiecare tip de proiect este diferit, e dificultatea în obținerea autorizației de construire. Aceasta în principal din cauza multitudinii de avize solicitate și timpul îndelungat în obținerea acestora. Totodata, o alta mare dificultate este obținerea unei surse de finanțare, sau cote mari de cofinanțare solicitate. Astfel de proiecte au valori ridicate, fiind dificil pentru autoritățile publice locale sa suporte din bugetul propriu, iar uneori după depunerea unei cereri de finanțare, timpul pentru evaluarea acesteia de către autoritatea finanțatoare este foarte îndelungat.

Autoritățile publice locale trebuie să își îndrepte tot mai mult atenția spre surse regenerabile de energie, atat în vederea consumului propriu, cât și pentru asigurarea energiei pentru populație (în principal energie termică)”, ne-au transmis reprezentanții companiei.

Citește și: La Săliște va fi construit un parc fotovoltaic, care va produce anual 47.000 MWh energie electrică

Citește și: Parc fotovoltaic pe 157 de hectare, în Șelimbăr. Primăria a alocat bani pentru consultanță

Citește și: Aeroportul din Sibiu vrea să dezvolte un parc fotovoltaic și adaugă 59 de activități secundare în regulamentul de funcționare

Citește și: Un om de afaceri sibian va construi în Marpod o centrală electrică fotovoltaică, formată din peste 6.800 de panouri fotovoltaice

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 11 luni

La Ucea s-a putut realiza deoarece s-a furat mai putin.
Raspunde

Ioan

Acum 11 luni

Oare anul acesta banii vor fi distribuiti la timp? Stiu ca in anii trecuti au fost ceva probleme cu recuperarea fondurilor de catre montatori. As vrea sa-mi instalez un sistem on grid genersy de 5 kW.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus