Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Un milion de euro. Suma economisită într-un mandat de Primăria Sibiu dacă ar monta fotovoltaice

Un milion de euro. Suma economisită într-un mandat de Primăria Sibiu dacă ar monta fotovoltaice

Într-un mandat de primar, administrația locală a Sibiului ar economisi puțin peste un milion de euro dacă ar folosi toate acoperișurile clădirilor aflate în patrimoniu, pentru a instala acolo panouri fotovoltaice.

Un studiu realizat de Greenpeace în această lună arată că economia făcută de 11 mari orașe din țară, în aceste condiții, ar fi de 4 milioane de euro în fiecare lună.

Cei mai mulți bani i-ar salva primăria Sector 1 București, 826 de mii de euro. Urmeaz apoi Alba Iulia (489 mii euro), Buzău (471 mii euro), Iași (450 mii euro), Oradea (405 mii euro), Craiova (387 mii euro) și Sibiu (303 mii euro).

”Clădirile din patrimoniul orașelor analizate dețin în medie de trei ori mai multă suprafață de acoperiș disponibilă pentru instalații fotovoltaice decât necesarul pentru acoperirea consumului propriu. Utilizarea capacității excedentare poate conduce la creșterea economiilor la facturile lunare în orașele din România”, arată raportul Greenpeace.

10 mii de MWh pe an, trimiși în rețea

În cazul Sibiului, municipalitatea are nevoie într-un an de 3.850 MWh, în timp ce panourile ar putea oferi 14.096 MWh.

Greenpeace a calculat că în patrimoniul Primăriei Sibiu există 95 de mii de metri pătrați de acoperiș. Investiția totală ar fi de 2,53 milioane de euro și s-ar crea cu această ocazie 68 de locuri de muncă noi, arată studiu Greenpeace.

”Având în vedere că în toate orașele potențialul de generare de energie este mai mare decât consumul actual, prima sursă de f inanțare sunt fondurile proprii. Deşi facturile nu vor fi reduse la zero datorită consumului care nu este perfect compatibil cu producția orară a panourilor fotovoltaice, reducerea facturilor la energie ar fi semnificativă și ar putea finanța o parte din investițiile necesare. În medie, între 8 și 9 ani ar fi durata de recuperare a investițiilor prin fonduri proprii. Situația actuală nu este întru totul favorabilă acestei evoluții datorită plafonării prețurilor care reduce la aproximativ 3040% valoarea facturilor lunare plătite de clienții finali față de costurile reale actuale”, se arată în document.

S-au montat 200 de panouri pe o școală și o grădiniță

Primăria Municipiului Sibiu a anunțat la mijlocul lunii aprilie că a depus primele două proiecte pentru finanțare prin Planul național de Redresare și Reziliență (PNRR), unul pentru o școală și altul pentru o grădiniță din localitate.

La Școala nr. 25 de pe str. Sibiel, proiectul cu o valoare estimată de 9 milioane de lei presupune termoizolarea clădirii și înlocuirea tâmplăriei din PVC, o nouă instalație de iluminat cu LED, conectată la un sistem de comandă la distanță, montarea a peste 100 de panouri fotovoltaice care să producă energie electrică pentru iluminat, pentru ventilație și consumul auxiliar din centrala termică, a anunțat administrația locală.

Aceleași lucrări sunt prevăzute pentru Grădinița Elefănțelul Curios de pe Aleea Haiducului. Valoarea aproximativă a investițiilor este de 7 milioane de lei.

Rezultatul scontat este reducerea la jumătate a consumului de energie pentru încălzire și cu cel puțin 40% a consumului de energie primară și a emisiilor CO2.

În următoarea perioadă, Primăria Sibiu va depune și alte proiecte pentru obținerea finanțării nerambursabile în vederea eficientizării energetice a mai multor clădiri publice, anunță administrația locală.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Emil

Acum 1 an

Cheltuiala cu praful din orase. Se strange f greu 1 milion de euro cu 19 bani pe kwh, scazut costurile cu intretinerea.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Am mai auzit de unii care voiau sa monteze termosistem pe muzeul Bruckenthal..
Raspunde

Birtu

Acum 1 an

Sa isi faca pamant srl divizie de montat panouri si rezolva primaria si problema asta pentru 20 de milioane de euro! Primaria este aici sa cheltuie in nestire pentru firmele de casa cu puternic adn marginean ! Lucrari scumpe si prost executate asta e la moda acum.
Raspunde

V.S.

Acum 1 an

Primaria Sibiu e atat de inapoiata ca nu stie ce sunt panourile fotovoltaice. Ei sunt la stadiul dezvoltarii de strazi de 7m latime in mijlocul campului cand altii administratii ofera subventii sau reduceri de50% la impozit celor ce-si instaleaza sisteme fotovoltaice.
Raspunde

Nicușor von Șorliken

Acum 1 an

Sa fim seriosi! In burgul nostru nu exista termenul valah de "a economisi"! Pai ce, noi suntem saraci ca celelalte orase? Doamne fereste!
Raspunde

Produse si iar produse

Acum 1 an

Sigur ca da.... intr-un mandat. Dar nu pune la socoteala nimeni, cat costa intretinerea acelor fotovoltaice si nici nu pune nimeni la socoteala... de la ce firme sa fie achizitionate acele panouri. Si unde sunt facute.. probabil in China. Iar vin articole sa faca "shaming". ca vezi doamne, acum consumam gaz si i ajutam pe rusi. .... de parca sa-i ajutam pe asupritorii occidentali, ar fi mai bine. Aceeasi marie cu alta palarie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus