Administrația Națională ”Apele Române” prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu a transmis marți un punct de vedere cu privire la articolul intitulat ”Bâlea Lac a ajuns o rușine pentru turismul sibian”, publicat în ziarul Turnul Sfatului din data de 13 iulie.
Specialiștii Apelor Române informează că s-au autosesizat și au mers în control în zona Bâlea Lac la aproape două săptămâni de la publicarea articolului în Turnul Sfatului, respectiv în data de 26 iulie.
”Urmare a articolului din PUBLICAȚIA TURNUL SFATULUI din data de 13.07.2023, "Bâlea Lac a ajuns o rușine pentru turismul sibian" reprezentanții S.G.A Sibiu s-au autosesizat. In data de 26.07.2023 a avut loc un control pe teritoriul administrativ al comunei Cârțișoara, județul Sibiu, pe cursul de apă Cârțișoara(Bâlea), în zona turistică Bâlea Lac privind aspectele legate de gospodărirea apelor.
A fost verificat perimetrul lacului Bâlea precum și zona podețului de acces la Cabana Bâlea Lac I unde prezența a două conducte pozate la nivelul podețului au ridicat suspiciuni privind eventuale scurgeri de ape uzate. Pe parcursul controlului s-a constatat că aceste conducte aparțin Complexului Turistic Bâlea Lac care are în componență două cabane Bâlea Lac I și Bâlea Lac II. Una dintre conducte transportă apa potabilă de la bazinul de înmagazinare a apei către Cabana Bâlea Lac II și cea de-a doua, transportă apa uzată de la aceeași cabana către stația de epurare comună ce deservește cabanele Balea Lac I și Bâlea Lac II”, se arată în informarea transmisă de SGA Sibiu pe adresa redacției.
O primă concluzie importantă a specialiștilor Apelor Române este că ”la data și ora controlului în aval de podețul de pe cursul de apă Cârțișoara (Bâlea) nu au fost identificate deșeuri pe maluri sau în albia minoră a râului”. Informarea Apelor Române este însoțită și o fotografie în acest sens, pe care redacția Turnul Sfatului a alăturat-o fotografiei făcută de reporterul nostru.
În cele aproape două săptămâni scurse au dispărut gunoaiele semnalate:
Cât privește conductele de scurgere observate de reporterul Turnul Sfatului, specialiștii Apelor Române spun că totul este în regulă și că nu există poluări sau depășiri ale normelor, dovadă stând probele prelevate chiar de către cei care au cabanele.
”Pentru activitatea desfășurată la cele două cabane I.F. Klinegeis deține Autorizația de Gospodărire a Apelor nr. SB 172/23.12.2019 cu termen de valabilitate până la 23.12.2024.
Unitatea realizează automonitoringul efluentului stației de epurare, în conformitate cu prevederilor autorizație de gospodărire a apelor. Conform Rapoartelor de încercare nr. U 123 prelevat în 11.07.2023 și T 174 prelevat în 17.07.2023 nu au fost înregistrate depășiri ale valorilor indicatorilor de calitate monitorizați.
Imagine transmisă de Apele Române
Pe parcursul controlului a fost verificată și zona în care se desfășoară activități de comerț ambulant adiacentă DN 7C. Am constatat că acolo unde prin activitatea desfășurată comercianții generează ape uzate aceste sunt colectate în bazine vidanjabile care periodic sunt vidanjate de către unități autorizate (ex. S.C. Carpat Bâlea S.R.L.), conform formularelor de încărcare-descărcare materii de vidanja și a facturilor puse la dispoziție pe parcursul controlului”, se precizează în informarea SGA transmisă ziarului Turnul Sfatului.
Și în acest caz redacția Turnul Sfatului a alăturat fotografiile trimise de specialiștii Apelor Române, realizate la aproape două săptămâni de la cele efectuate de reporterul Turnul Sfatului. Facem precizarea că imaginile nu sunt făcute din exact același punct, dar ilustrează aceeași zonă:
Imaginea de stânga este transmisă de Apele Române, în dreapte este cea realizată de reporterul Turnul Sfatului
În pozele făcute la două săptămâni după vizita reporterului Turnul Sfatului au dispărut gunoaiele de pe malul lacului și nici pe fundul lacului nu mai sunt vizibile deșeuri.
În imaginea din stânga, realizată de Turnul Sfatului, se pot vedea gunoaiele. În fotografia din dreapta, trimisă de Apele Române, este curățenie
Redăm mai jos alte imagini, cu aceeași zonă, realizate de reporterul Turnul Sfatului:
Concluzia experților Apelor Române transmisă redacției este că nu s-au găsit probleme la Bâlea Lac de niciun fel.
”Pe parcursul controlului nu am identificat evacuări de ape uzate în resursele de apă sau deșeuri pe maluri sau în apă”, a comunicat directorul instituției, Ing. Dipl. Sandu Mircea BÎRS.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 5496
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Emil
Acum 12 ore
Bambolero
Acum 12 ore
@Dan
Acum 12 ore
Aci Duțu
Acum 12 ore
Emil