Miercuri,
04.10.2023
Cer Senin
Acum
11°C

Apele Române au fost în control la Bâlea Lac și n-au găsit nicio problemă. Fotografii înainte și după articolul apărut în Turnul Sfatului

Apele Române au fost în control la Bâlea Lac și n-au găsit nicio problemă. Fotografii înainte și după articolul apărut în Turnul Sfatului

Administrația Națională ”Apele Române” prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu a transmis marți un punct de vedere cu privire la articolul intitulat ”Bâlea Lac a ajuns o rușine pentru turismul sibian”, publicat în ziarul Turnul Sfatului din data de 13 iulie.

Specialiștii Apelor Române informează că s-au autosesizat și au mers în control în zona Bâlea Lac la aproape două săptămâni de la publicarea articolului în Turnul Sfatului, respectiv în data de 26 iulie.

”Urmare a articolului din PUBLICAȚIA TURNUL SFATULUI din data de 13.07.2023, "Bâlea Lac a ajuns o rușine pentru turismul sibian" reprezentanții S.G.A Sibiu s-au autosesizat. In data de 26.07.2023 a avut loc un control pe teritoriul administrativ al comunei Cârțișoara, județul Sibiu, pe cursul de apă Cârțișoara(Bâlea), în zona turistică Bâlea Lac privind aspectele legate de gospodărirea apelor.

A fost verificat perimetrul lacului Bâlea precum și zona podețului de acces la Cabana Bâlea Lac I unde prezența a două conducte pozate la nivelul podețului au ridicat suspiciuni privind eventuale scurgeri de ape uzate. Pe parcursul controlului s-a constatat că aceste conducte aparțin Complexului Turistic Bâlea Lac care are în componență două cabane Bâlea Lac I și Bâlea Lac II. Una dintre conducte transportă apa potabilă de la bazinul de înmagazinare a apei către Cabana Bâlea Lac II și cea de-a doua, transportă apa uzată de la aceeași cabana către stația de epurare comună ce deservește cabanele Balea Lac I și Bâlea Lac II”, se arată în informarea transmisă de SGA Sibiu pe adresa redacției.

O primă concluzie importantă a specialiștilor Apelor Române este că ”la data și ora controlului în aval de podețul de pe cursul de apă Cârțișoara (Bâlea) nu au fost identificate deșeuri pe maluri sau în albia minoră a râului”. Informarea Apelor Române este însoțită și o fotografie în acest sens, pe care redacția Turnul Sfatului a alăturat-o fotografiei făcută de reporterul nostru.

În cele aproape două săptămâni scurse au dispărut gunoaiele semnalate:

Cât privește conductele de scurgere observate de reporterul Turnul Sfatului, specialiștii Apelor Române spun că totul este în regulă și că nu există poluări sau depășiri ale normelor, dovadă stând probele prelevate chiar de către cei care au cabanele.

”Pentru activitatea desfășurată la cele două cabane I.F. Klinegeis deține Autorizația de Gospodărire a Apelor nr. SB 172/23.12.2019 cu termen de valabilitate până la 23.12.2024.

Unitatea realizează automonitoringul efluentului stației de epurare, în conformitate cu prevederilor autorizație de gospodărire a apelor. Conform Rapoartelor de încercare nr. U 123 prelevat în 11.07.2023 și T 174 prelevat în 17.07.2023 nu au fost înregistrate depășiri ale valorilor indicatorilor de calitate monitorizați.

Imagine transmisă de Apele Române

Pe parcursul controlului a fost verificată și zona în care se desfășoară activități de comerț ambulant adiacentă DN 7C. Am constatat că acolo unde prin activitatea desfășurată comercianții generează ape uzate aceste sunt colectate în bazine vidanjabile care periodic sunt vidanjate de către unități autorizate (ex. S.C. Carpat Bâlea S.R.L.), conform formularelor de încărcare-descărcare materii de vidanja și a facturilor puse la dispoziție pe parcursul controlului”, se precizează în informarea SGA transmisă ziarului Turnul Sfatului.

Și în acest caz redacția Turnul Sfatului a alăturat fotografiile trimise de specialiștii Apelor Române, realizate la aproape două săptămâni de la cele efectuate de reporterul Turnul Sfatului. Facem precizarea că imaginile nu sunt făcute din exact același punct, dar ilustrează aceeași zonă:

Imaginea de stânga este transmisă de Apele Române, în dreapte este cea realizată de reporterul Turnul Sfatului

În pozele făcute la două săptămâni după vizita reporterului Turnul Sfatului au dispărut gunoaiele de pe malul lacului și nici pe fundul lacului nu mai sunt vizibile deșeuri.

În imaginea din stânga, realizată de Turnul Sfatului, se pot vedea gunoaiele. În fotografia din dreapta, trimisă de Apele Române, este curățenie

Redăm mai jos alte imagini, cu aceeași zonă, realizate de reporterul Turnul Sfatului:

Concluzia experților Apelor Române transmisă redacției este că nu s-au găsit probleme la Bâlea Lac de niciun fel.

”Pe parcursul controlului nu am identificat evacuări de ape uzate în resursele de apă sau deșeuri pe maluri sau în apă”, a comunicat directorul instituției, Ing. Dipl. Sandu Mircea BÎRS.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Asen

Acum 2 luni

Pai normal ca nu au gasit, nici aia de la asistență socială nu au găsit nimic la azile si după ei jihadul. Poate îi întrebați si de excavatoarele din Olt de la Boița, au făcut drum prin mijlocul apei, si kucreaza acolo de mai bine de un an
Raspunde

Chnjd

Acum 2 luni

bineinteles ca doar au fost anuntati ca vor veni in control...
Raspunde

Nelu turbatu

Acum 2 luni

ati gasit pe unii la fel ca voi. Eu am fost la Versailles si am vazut cum un baiat a fost resuscitat o ora si acum da sa moara la spital si voi nu l-ati vazut desi erati la 2 metri! Cum e lumea asta!

Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 2 luni

Eu zic sa mergeti in fiecare saptamana si asa poate se mentine curatenia...
Raspunde

Apostol

Acum 2 luni

Dar lucrările ilegale în albia râului cartisoara aval de podul de acces la cabana vama cucului le.ati văzut?
Raspunde

Apostol

Acum 2 luni

Poate mergeți și voi de la tine și vedeți ce crima poate sa facă cei de la cabana Transfăgărășan în albia râului cartisoara.cum au deviat Raul printr.o construcție ilegala.ce dezastru efigia fac cei de la balastiera din amonte de comuna cartisoara.
Raspunde

John Doe

Acum 2 luni

klingeis... numele spune tot, despre toata zona aceea. Păcat că au pus mâna pe zona aia...
Raspunde

Bubi Seven

Acum 2 luni

Dupa cum se stie ,servicile de stat merg doar la comanda iar cei ce sunt la butoane stiu ei cum sa faca sa iasa bine ! La fel si cei de la garrda de feeer si alte serciucii publice bine platite ! tantte camping isi face triaba cun tribuie !
Raspunde

Corbul

Acum 2 luni

Adevăratele gunoaie sunt încă expuse la tarabe.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus