Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
22°C

Experiența unui italian stabilit de șase ani la Sibiu: La început m-am îndrăgostit de oraș, dar apoi mi-am dat seama că aveți un spirit de turmă foarte mare

Experiența unui italian stabilit de șase ani la Sibiu: La început m-am îndrăgostit de oraș, dar apoi mi-am dat seama că aveți un spirit de turmă foarte mare

Italianul Luca Ciccorelli are 40 de ani și vine din Sudul Italiei, din orașul Foggia. De șase ani, bărbatul locuiește în Sibiu și a dorit să împărtășească toată experiența pe care a avut-o până acum în țara noastră. A vrut să cunoască mai multe despre România și despre Sibiu, în mod special. Descurajările pe care le-a primit nu l-au împiedicat pe italian să-și susțină examenul de Bacalaureat în Sibiu și să înceapă cursurile unei facultăți, de un an Luca  fiind student al Facultății de Drept din Sibiu. Despre integrare, despre piedicile pe care le-a întâlnit, dar și despre cum percepe Sibiul după șase ani, am aflat de la Luca într-o amplă discuție pe care am avut-o la mijlocul acestei săptămâni.

A început de la zero pentru că nu știa deloc limba română și nici mare lucru despre țara noastră. Avusese contact cu români și dorea să le înțeleagă mai bine gândirea și percepțiile. Asta l-a făcut ca în anul 2012 să înceapă cursurile de Limba Română în Italia, la Accademia di Romania din Roma.

„Familia mea nu are nicio legătură cu această țară. Vin din Puglia, aproape de Bari, acolo unde este și ambasada României. Noi în Italia avem români, dar nu toți lucrează în țara noastă. Avem români și avem românii din regiunea Moldova, Iași, Focșani, Bacău, Galați și apoi mai sunt  romii sau țiganii, cum le spuneți voi. Aceste persoane la noi în Italia fură foarte mult. Eu am avut o persoană foarte apropiată mie din Timișoara și am constatat o diferență de comunicare spre deosebire de noi, italienii. În anumite situații avea câteva reacții la care nu m-aș fi așteptat. Dacă eu vorbesc cu un italian, am percepția dacă a înțeles lucrurile, dacă nu a înțeles, dacă este fericit, dacă este deranjat. Dar când vorbesc cu un român nu am această parte de percepție, nu înțeleg când un român este supărat sau nu, dacă vrea să vină cu mine la o bere pentru prietenie sau doar pentru că se simte obligat.

Am fost puțin mai diferit decât ceilalți italieni, nu am judecat înainte să cunosc ceva, nu am făcut asta. Eu am vrut să  înțeleg cultura, gândirea, toate aspectele. Am făcut școala de limba română privată, în Sibiu, unde sunt și acum, școală care face cursuri pentru cetățenii străini din orice parte a lumii”, a povestit Luca pentru Turnul Sfatului.

Primul contact cu Sibiul l-a avut în anul 2015

În anul 2015 Luca a pășit pentru prima dată la Sibiu. Deși după șase ani are cu totul o altă impresie față de oraș, pe atunci i se părea că și-a găsit liniștea și pacea.

„Atunci a fost momentul în care am venit pentru prima dată la Sibiu. Când am venit în Sibiu m-am îndrăgostit, nu doar mi-a plăcut, era liniște, mi-a plăcut locul, nu era un fel de haos cum este la noi în Italia, cu mașinile care claxonează, care fac zgomot, cu oamenii care se ceartă. Cum s-ar zice la noi în Italia, m-am simțit în pace.

Așa a fost în primul an. Anul următor încă nu luasem decizia să vin la Sibiu,  am continuat să rămân în Italia, am continuat cursurile de limba română și acolo, după care în 2017 am revenit la Sibiu. Cursul nu înseamnă doar învățarea limbii române, mergem la muzeu, la câteva evenimente, la filme, la concerte muzicale.  În anul în care am venit am nimerit la evenimentul Cântecele Munților, mi-a plăcut foarte tare că oamenii nu doar stăteau. Toți dansau, este un fel de emoție, au împărtășit și ei aspectul acesta. Mi-a atras atenția acest lucru, toți oamenii mi s-au părut egali în momentul de față”, a spus Luca despre primele amintiri din Sibiu.

Și-a găsit loc de muncă în Sibiu, dar s-a simțit discriminat

În Italia, ultimul loc de muncă pe care îl avusese fusese la un call center. Salariul său era destul de mic, astfel că Luca a luat legătura cu profesoara de la școala privată, i-a spus că-i place Sibiul și că și-ar dori un loc de muncă în orașul nostru. A trimis apoi un CV și a avut un interviu la o firmă din Cluj-Napoca, cu sediul în Sibiu, specializată tot în servicii de call center. A primit astfel primul său loc de muncă în România, pe servicii de call center pentru limba italiană.

„Le-am explicat că nu am unde să locuiesc, firma mi-a spus că mă ajută ea, mi-au găsit apartament, au plătit prima lună de chirie. Era un contract nedeterminat cu o perioadă de trei luni de probă, am început în noiembrie 2017 la ei și am terminat în februarie 2018. Nu mi-am dus mai departe poziția pentru că munca era scăzută, nu puteau să aibă patru angajați dacă nu aveau apeluri pentru toți”, a adăugat Luca.

A găsit apoi un alt loc de muncă într-o altă firmă, din martie 2018 până în august 2019. Acolo au fost și primele momente în care italianul a început să se simtă discriminat. A mers cu firma respectivă în instanță și a și câștigat.

„Au încercat să mă trateze acolo ca un sclav. Eu sunt o persoană foarte atentă, eu știu, am un salariu de bază, am tichete de masă, bonus de performanță și un bonus suplimentar pentru ceea ce vând acolo. Dacă eu știu că salariul este 2.100 de lei net, știu că am lucrat zilele respective pentru că și eu mi le-am însemnat în caietul meu, știu câte tichete de masă trebuie să iau, apoi bonusul de performanță, apoi câte produse am vândut, la final știu cât trebuie să fie salariul meu.

La final am adunat 100 de ore suplimentare, mi s-a zis că nu este adevărat, că nu le-am lucrat, chiar dacă eu aveam un extras în Excel, un program unde fac un log in și log out (n.r. conectare și deconectare) și mi-au spus că nu este adevărat. Eu le-am spus că dacă nu o să fiu plătit o să merg mai departe în instanță, nu mi-e teamă. M-au chemat în meeting (n.r. întâlnire), m-au certat, era și o doamnă de la HR, drept martoră. Șefa mi-a zis că trebuie, orice frază era cu trebuie, eu le-am zis nu, tu trebuie să mă plătești pe mine, eu nu mănânc la casa ta, tu nu-mi plătești facturile, este dreptul meu, tu mă respecți pe mine, dacă eu te respect pe tine. Am fost dat afară ca abatere disciplinară, dar am câștigat în instanță, am revenit la lucru”, a mai spus acesta.

A revenit la lucru, însă parcursul său în firma respectivă nu a mai durat mult.

„Au găsit altceva să mă dea afară din nou, dar de data aceasta chiar dacă nu i-am dus în instanță, instanța era pro firmă, nu era de partea mea. Problema e că dacă call center-ul nu are clienți, nu ai cum să plătești angajații. Problema cea mai urâtă a fost că în aprilie 2021 am avut o evaluare anuală, mi s-a spus „bravo” de când m-am întors, dar apoi în mai am primit un mail prin care ni se spunea că firma închide biroul în Sibiu toți ne mutăm în București sau lucrăm de acasă. Am avut acel moment de panică pentru că nu era o schimbare de contract, era un nou interviu. Ni s-a spus că redeschid pozițiile, cine vrea aplică, cine nu vrea, renunță. Am ales să rămân după care mi s-a zis că nu pot face acest lucru pentru că nu știu limba engleză. Am avut întâlnirea de evaluare, dar acolo nu mi s-a spus nimic despre vreun anume curs de engleză. Dacă mi s-ar fi zis că trebuie făcut, aș fi făcut”, a mai explicat el.

A dat Bacalaureatul în Sibiu și l-a luat „din prima”

După aceste experiențe s-a gândit să aplice pentru șomaj în România. Cum suma era foarte mică și cum Luca nu avea reședință în România, el a reușit să depună toate actele pentru a obține șomajul din Italia. Deși a fost descurajat de oamenii din jur a decis să facă mai mult pentru el și să dea și Bacalaureatul în România.

„Am luat Bacalaureatul în România în anul 2022,  m-am dus la Liceul Independența, am făcut un curs cu frecvență redusă, a fost foarte greu, mai ales literatura română. Am dat la Română, Geografie și Istorie și competențe la informatică, franceză și română, dar toate le-am trecut fără probleme. Din momentul în care mi-am dat Bacalaureatul, am constatat că românii, nu toți, au un fel de cultură închisă. De exemplu, au am vorbit cu câțiva români care mi-au spus „hai lasă, Luca, este greu pentru noi românii un bacalaureat, este imposibil, n-are rost, este inutil.

Am vorbit cu Inspectoratul Școlar Județean, mi s-a dat un profesor de română, un profesor de Istorie. La Română am făcut meditații de vreo două trei ori pe săptămână, iar la istorie o dată pe săptămână, dar cu româna a fost aproape imposibil. Profesoara mi-a zis că pot face toată viața limba română, dar nu ai cum să înveți limba română perfect nici în scris nici în vorbit deoarece structura italiană este diferită. Văd că scrii, văd că ai exprimare, că ai conținut, dar creierul tău, memoria ta gândește totul tot în limba italiană, mi-a spus ea”.

„Ce am constatat este că românii nu sunt capabili să integreze persoane”

Toate experiențele prin care a trecut îl fac pe italian să afirme că românii sunt persoane care integrează cu greu alte persoane, mai ales străinii.

„Ce am constatat este că românii nu sunt capabili să integreze persoane care nu sunt români în sensul că, eu, de exemplu, nu sunt împotriva nimănui, dar încerc să-l ajut, să-l chem alături de alții, trebuie să te simți liber, că nu ești minor sau superior față de alții. Aici am simțit un fel de  tu ești tu, noi suntem noi.

M-am înscris la Facultatea de Drept anul trecut în septembrie 2022, dar nu mi-a prea plăcut situația în sensul că în România cultura ar trebui să fie o armă, dacă eu învăț, pot să dezvolt și țara. Dacă eu învăț Drept, de exemplu, faptul că eu mă duc acolo să învăț drept trebuie să fie văzut ca un instrument pentru a dezvolta și țara și persoana respectivă. Dacă nu ai bani, dacă ești mort de foame, există o bursă socială până la 35 de ani. În Italia nu este așa, ți se spune ai problema asta, să vii la noi, să ai un document, evaluarea care transmite puterea economică, dacă este mică, eu ca stat te ajut. În Italia am văzut că se dau burse după această evaluare, m-am gândit de ce în România se dau aceste burse după vârstă și nu după coeficient economic”.

Nici integrarea la facultate nu a fost ușoară, spune el. S-a lovit de tot felul de situații care i-au întărit ideea că oamenii nu sunt deschiși la nou.

„Colegii sincer nu știu din ce parte de lume vin, culturală, de identitate. Eu, de exemplu, sunt om, aud ceva, sunt curios, caut, încerc să înțeleg. Ei spun ceva de genul eu știu, asta este, bunicii mi-au zis asta, străbunicii mi-au zis asta, asta este. Este o mentalitate foarte îmbătrânită, deloc deschisă.

În prima zi de facultate a venit o colegă la mine și m-a întrebat câți ani am. Am întrebat-o de ce și mi-a spus că au făcut un pariu. Când eu am simțit că s-a făcut un pariu după vârsta mea, am zis dar ce câștig eu dacă îți spun. Le-am spus că am 40. Primele zile au fost mai amabili oamenii, dar apoi au devenit mai distanți, mai acizi, mai închiși”, mai spune el.

„Aveți un spirit de turmă foarte mare între voi, nu aveți acest spirit de a schimba situația”

Nu-și dorește să rămână la Sibiu, vrea să-și finalizeze studiile și să se întoarcă în Italia.

„România este o țară foarte frumoasă, merită mai mult decât are, dar am învățat o expresie nouă, aveți un spirit de turmă foarte mare între voi, nu aveți acest spirit de a schimba situația. Așa e la facultate, avem o problemă la facultate, să zicem, scaunele sunt rupte toate, nu doar al meu, eu am plătit taxa, tu ai plătit taxa, de ce nu spui?

Vreau să termin Facultatea de Drept, să fac un curs pentru mediator european ca să mă pot întoarce în Italia și să lucrez. Nici nu vreau să schimb orașul pentru că Clujul este mai scump decât Sibiul, Bucureștiul la fel, Timișoara și ea e mai scumpă”, a spus acesta.

Cum vede Sibiul după șase ani: trei lucruri pozitive și trei lucruri negative

La final l-am rugat pe italian să ne spună trei lucruri care l-au impresionat la Sibiu și trei lucruri care nu îi plac. La categoria aspectelor pozitive a găsit doar două însă. Le redăm mai jos.

„Două lucruri pozitive:

1. Este liniștit, nu este haos, în afară de momentul în care trec ambulanțele, e liniște, oamenii nu se ceartă în bloc.

2. Este un fel de echilibru între prețul vieții și salariile care sunt câștigate.

Trei lucruri negative:

1. Administrația publică. De exemplu, eu în Italia dacă mă duc la primărie sau mă duc la un tribunal sau mă duc la ANAF, cer audiență, am audiență. Aici ai audiență, dar trebuie să insiști, dacă spui că vrei să vorbești cu șeful de departament. La tribunal am cerut să vorbesc cu domnul judecător, dar mi s-a spus că nu vorbesc cu cetățenii. Eu sunt cetățean, plătesc taxe în Sibiu, în momentul în care plătesc ceva am și eu drepturi, nu am doar obligații.

2. Discriminare, societatea este foarte închisă, răutatea e foarte mare, oamenii sunt răi cu străinii.

3. Nu este curățenie cum era înainte”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

Gigi

Acum 1 lună

Din datele publice care exista pe portalul instantelor de judecata, reiese ca dansul a actionat in judecata societatea respectiva de doua ori, pentru doua decizii diferite de concediere: o data in 2019, si a doua oara in 2021. In 2019 a castigat si a fost anulata decizia de concediere, dar cum a fost obligat la plata unor cheltuieli de judecata, se poate aprecia ca a cerut mai mult, POATE orele suplimentare, pe care nu le-a castigat, PROBABIL pentru ca nu le-a putut dovedi. In 2021, cand a contestat a doua decizie de concediere, a pierdut si a fost obligat la cheltuieli de judecata, pe care SE PARE ca nu le-a achitat din moment ce in prezent apare ca este executat silit, existand actiuni ale dansului de contestare/suspendare unei executari silite. Astfel, se pare ca dansul NU este complet sincer cand afirma ca nu a actionat societatea in judecata si a doua oara, pentru a doua concediere, si se pare ca dansului ii place doar cand lui i se face lui dreptate, ci nu si altora, si se mai pare ca nu-i place nici sa plateasca atunci cand nu are dreptate. Ca a fost ajutat sa se integreze reiese chiar din afirmatiile lui, prin care arata ca prima societate i-a gasit pana si apartamentul in care sa locuiasca in Sibiu. Ca dansul nu a reusit sa treaca de perioada de proba la prima societate, sau ca nu intelege daca cunoscutii vor sa iasa la o bere cu dansul din obligatie sau prietenie.. denota mai mult o problema cu personalitatea lui. Cat despre studiile pe care le urmeaza la varsta dansului, felicitari, dar se pare ca dansul doreste sa termnine o facultate aici, unde costurile sunt mai reduse, si sa plece de unde a venit, unde castigurile sunt mai mari, aspect, care coroborat cu alte actiuni ale dansului, pare sa denote mai mult un caracter oportunist, motiv pentru care nu vad de ce dansul si parerile dansului merita un articol pe prima pagina a publicatiei...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 1 lună

Lasa ca sunt inca avioane spre Italia, noi aici ne descurcam, drum bun îndărăt.
Raspunde

Bullying la tot pasul

Acum 1 lună

Omul are dreptate. Si a fost prea politicos... Fixuri, prejudecati si judecati la tot pasul in Sibiu. De aceea ajung oamenii sa prefere compania cainilor si pisicilor. Omul a facut o socoteala: BAC si Facultate cu 15.000 lei. Dar cu dejavantaje greu de cuantificat
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 lună

Daca tu sau altu aveti impresia ca prin Italia, sau vecinii lor, sunt caini cu colaci in cozi sau nu știu ce minunății de societăți, va inselati grav. Avem in Sibiu plusuri si minusuri, asa cum au si vest europenii, nord europenii, sud europenii, americanii, australienii, japonezii sau altii. F. simplu deci.
Raspunde

G

Acum 1 lună

Drum bun, cale batuta, prietene!
Raspunde

Oarba

Acum 1 lună

Italianul are și ceva dreptate. Că societatea sibiană este un pic mai închisă este adevărat, iar comportamentul firmelor cu angajatorii îl cam știm. Însă treaba cu judecătorii este așa cum trebuie, așa cum e peste tot în lume, adică judecâtorii nu acordă nicăieri audiențe și nu se întâlnesc cu niciuna din părtile implicate într-un proces. Nu că ai noștri ar fi lumina justiției mondiale, dar judecătorului nu i te adresezi decât în instanță.
Raspunde

Oopsie

Acum 1 lună

Personal, m-am săturat de toți „turiștii” cu aere de stăpân care se perindă prin Sibiu, Luca fiind unul dintre ei. Nu sunt de acord cu discriminarea, dar atitudinea lui degradantă în ceea ce privește Sibiu și România mă fac să spun că „Hai, înapoi la tine acasă!” Nu are România/Sibiul timp și nici chef de aere de Italia. Am spus-o și o mai spun, nu te aștepta la o reacție pozitivă din partea oamenilor dacă tu îi faci țigani (în sens peiorativ), dacă vrei respect… oferă-l. Nu îmi vorbi de rău orașul și țara, așteptându-te să-ți mulțumesc pentru faptul că ai lăsat Italia pentru România. Nu te aștepta la o reacție pozitivă dacă ți se spune că „aici nu ești în Italia” aici nu primești bursa aceea pentru că la 40 de ani, iertare, dar ar trebui să te poți susține singur financiar. Nu e vinovat Sibiu că nu îți oferă acte de caritate. Nu e de vină facultatea că tu nu te descurci. Nu toată lumea e făcută pentru viața de student care vine cu avantaje și dezavantaje pe care trebuia să le cunoști și să le evaluezi înainte de un astfel de pas.
Raspunde

Cristi

Acum 1 lună

"Personal, m-am săturat de toți „turiștii” cu aere de stăpân care se perindă prin Sibiu, Luca fiind unul dintre ei. Nu sunt de acord cu discriminarea," - hai ca te-ai contrazis in mai putin de 2 randuri. In primul rand, de ce anume esti satul ? Au venit sa-ti bata-n geam sa ti se planga tie personal ? Sa numesti "turist" pe cineva care a locuit in oras 6 ani inseamna sa fii efectiv ***, apoi zici ca nu discriminezi ? Hai serios ?

Raspunde

Valentin Teodosiu

Acum 1 lună

Sunt sigur că lucrurile stau puțin diferit. Niciodată vina nu e doar dintr-o singura parte...victimizare și iar victimizare din partea unui procesoman cu complex de superioritate bazat pe faptul că e un emigrant la 40 de ani care își dorește totul pe tavă. Să fie liniștit, că sunt mulți români hiper capabili care au probleme cu integrarea.
Raspunde

Adi

Acum 1 lună

Din articol și comentariile lui, omul acesta a venit în România pentru un viitor mai diferit, și încontinuu îi învinovățește pe cei din jur pentru nereușitele lui. A venit in Romania și s-a lovit de cultura română pe care el o numește "spiritul de turma" și o critica din plin de parca a înțeles el perfect țara noastră. Citind articolul și știind mai bine cine este acest om, încontinuu vad mentalitatea de victimizare pentru că lui nu-i ies toate cum vrea. Cumva noi ar trebui sa-i dam totul pe o tava pentru că el e un străin la 40 de ani și merita totul in numele milei, in timp ce multi alti romani mai buni ca el muncesc de numa pentru a ajunge undeva. Să-ți schimbi viața așa radical a fost alegerea lui, deci nu-i blama pe cei din jur că trebuie să te confrunți cu ce toți trebuie sa ne confruntăm. Acum ceva timp italianul asta i-a numit pe români țigani și s-a enervat că nu primește cursuri și cărți pe gratis. Poate problema este in alta parte. Unii aleg sa lupte in continuare într-un mod cinstit, iar alții mergi sa se victimizeze la știri.
Raspunde

Oopsie

Acum 1 lună

Și eu îl cunosc și confirm spusele

Raspunde

Wommi

Acum 1 lună

Ma ofer sa te ajut. Îți plătesc bilet dus spre Italia. Sa nu mai auzim de personaje ca tine.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

1. E un om că toți oamenii. Subiectiv, cu propriile limitări în gândire, aprecieri sau înțelegere a vieții cu tot ceea ce ține de ea Un italian in România. Sau un nepalez în România. Subiect de articol ",exotic" sa zic așa In rest, sa din serioși. Cu doar puțin call center la anișorii lui, omul nu a prea avut treabă cu viața sau munca. Încă își caută un drum cat mai lejer și dacă se poate frumos platit pentru stat pe buci și nu prea mult în plus. Poate îl ia Bibu in echipă și îl face vice-primar. Sa ne scape de spiritul de turmă Că se aseamănă teribil la realizări,holteii P.S. Nu prea pare să îi convină cum îl valorizează România sau Sibiul. In regulă. Dar partea lui de plus valoare adăugată cam care ar fi? Mai puțin de un an de munca legată că vechime și un proces sau nu doar unul? E cel puțin normal sa nu îl integreze cu voioșie sau mare tragere de inimă,"turma"
Raspunde

Ilie

Acum 1 lună

Comentarii obraznice si impertinente a unora care nu au avut nevoie sa plece in Italia ca sa aiba de trai si astfel ii dispretuiesc mai mult pe angajatorii italieni dar si pe bietii romani angajati la ei pt ca astfel nu i au putut ei angaja la firmele lor ca sa le dea salarii minime pe saturate si munca pe saturate . De aici frustrarea si comportamentul anormal totusi , evidentiat in comentarii greu de inteles , pline de osanza ...
Raspunde

Ella

Acum 1 lună

Am văzut că multe comentarii sunt împotriva italianului. Unii chiar își pun intrebarea , plină de revoltă locală ardelenească, cum de a avut acest Luca din Foggia tupeul să aibă pretenții de integrare în țara noastră minunată ? Pe bune? Păi pe ăștia îl poți numără la noi pe degete , atât de puțini sunt, pe când noi ne-am dus buluc , în turmă cu milioanele peste ei . Italienii cum oare ne suportă? Nu v-ați pus niciodată întrebarea? Ei cum ne-au integrat? că mulți conaționali de-ai noștri sunt spaima cartierelor. Despre ce vorbim? Ce ție nu-ți place , altora nu face... Nu suntem cea mai iubită nație din Europa și nici cea mai civilizată, să fiți convinși de asta.
Raspunde

Oopsie

Acum 1 lună

Îl cunosc și greșești profund. Poate ar fi bine să încerci tu sa îl ajuti/integrezi. O sa îți ceara din ce în ce mai mult ca și cum i se cuvine. Încearcă
Raspunde

Fyella

Acum 1 lună

Draga Ella, romanii care s-au dus in Italia sau in oricare țara au suferit discriminări și nedreptati și au fost nevoiți sa se supună regulilor din țara respectiva , nu au încercat ei sa schimbe lumea și nimeni nu i-a băgat in seama, deci e o mare diferenta de care tu faci abstracție !!! Acest îtalian obraznic și procesoman și-a dat bacul la 40 de ani in România și are aere de colonizator roman, a vorbi de rău țara care te adopta e lipsa de bun simt , așa ca poate sa rămână sau poate sa plece , noua ne e indiferent …
Raspunde

Eu

Acum 1 lună

"Italienii cum oare ne suporta?" Pai simplu, noi ne-am dus buluc la ei si am acceptat cele mai de jos si grele joburi (pe care ei nu le-ar face niciodata) si am ridicat economia tarii cu mana de lucru ieftina. Deci una peste alta ne suporta ptr ca le ducem greul pe bani de nimic, la negru (ca romanii) In Italia nu te respecta nici un italian, ba chiar ne fac tigani, inculti, hoti si curve (chiar si in fata iti spun, ca ei nu au rusine) Ba chiar sunt si localuri in care nu au ce cauta romanii. Din punctul lor de vedere noi suntem buni doar sa stam capra si sa sapam santuri toata ziua.
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

Omul are dreptate, nu suntem o natie deschisa la nou, la dezvoltare, expresiile vazute si auzite de el la noi se regasesc din plin in mintile inchise ale romanilor si chiar si in aceste comentarii. Strainii care cauta cultura, stau zeci de ani sa adune informatie spun la fel, noi ca natie, ca tara, asa suntem, locuim in pestera si nu vrem sa iesim din ea, cine vine de afara ca sa ne explice sau cine dinauntru vrea sa iasa, il atacam (mitul pesterii din psihologie). Ca sa enunti ca ai ajuns sa cunosti un om doar dupa 3 texte spuse (si acelea corecte, sunt sibian originar, dar eu sunt deacord cu italianul). Umblu pe afara, multi straini au parerea lui, la inceput ne ajuta sa ne integram, ne dau o mie de sanse, si la final ne apun ca noi asa alegem sa fim, si au dreptate. In tara ne plangem de guverne, conducere, institutii publice, dar nici un roman nu-si deschide creierul sa inteleaga ca tot romani lucreaza acolo, si el la randul lui are un loc de munca, acolo unde si el vrea sa o "frece" pe bani, sa ii umileasca pe altii ca sa isi stinga nefericirea cu ura spre altcineva. Asa suntem, multi spun ca datorita ocupatiei ruse dupa 1965, altii gasesc dovezi si inainte de aceasta perioada, suntem rai, tristi, uraciosi, distrugem ce avem sau gasim bun cu impresia ca daca noi suntem nefericiti atunci "d-ai draq pe altii" dar roata aceasta si turma aceasta ne invarte in cerc. Exista mitul maimutelor, apei si bananelor care dinou se poate aplica la natia noastra. La noi cand vine careva care incearca sa ne "lumineze" prin informatie noi sarim pe el sa ii caram pumni, ne simtim atacati in mandria si orgoliul ca le cunoastem pe toate, unii au plecat din tara pentru bani si se intorc la fel de lipsiti de cultura si cunoastere precum au plecat, altii au "fugit" undeva unde cilizatia aproba cultura, noutatea si dezcoltarea. Or sa mai vina straini in Romania cu dorinta sa ajute (la ei viata si societatea au alt sens, de inspre mai bine, dezvoltare educationala, culturala si personala, ei vor sa devii mai bun) si unii or sa fie dezamagiti, altii or sa isi piarda zilele pe aici incercand sa ajute dar schimbarea este doar in prezenta lor, ca dupa ce ei nu vor mai fi noi vom revenii la vechile obiceiuri "programate" de turma. Du-te in Italia, sau ramai in Romania daca gasesti pentru ce, dar fara asteptarea ca poporul roman sa fie cel de acum mai bun, mai dezvoltat intelectual si educational, mai deschis la nou, comparativ cu cel de dinainte de granita 1989.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Ce a gāsit el in Romania/Sibiu au gāsit si " ai nostri " când au pus piciorul in " cizmā ". Asadar, toti cei de " gintā latinā " suntem cam la fel.... Prin Franta dacā ajungi.....horor, te bat āia cu pietre....am un cunoscut care a lucrat inginer la Renault , cu contract, totul legal, super oficial, la încheierea contractului omu' a zis cā i-ar place sā continue.....francezu' sefu lui a zis " nu vā vrem aici, degage! " ....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tihomir Leluțiu

Acum 1 lună

Bunatatea sibienilor crestini ortodocsi, suflete curate si ute, este legendara! Prefer compania unui rus sau a unui nord corean! Este net superioara fata de compania unui sibian, mereu mediocru, complexat, ratat si vesnic invidios. Sibiul-un sat plin de oameni jegosi!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adriana

Acum 1 lună

Este extrem de tulburator Destinul acestui italian! Sa vii in alta Tara si sa dai BAC-ul asa de tarziu, n-am mai auzit asa ceva! Da, sa vii la studii, sa faci " Anul pregatitor de LR", iar apoi sa urmezi o Facultate, Da si se stie ca, in Ceausism, toate Universitatile aveau "Catedra de LR pentru Straini" si ca Arabia, Africa si America Latina "invadasera" RO, pentru studii! Ce ma deranjeaza este obtuzitatea locuitorilor fata de Luca! La noi, la Craiova, nu s-ar fi intamplat asa ceva! Craiovenilor le placesu si Africanii, doar ca, daca era vreun " Bunic" de la tara, ii cam lua seama, mirandu-se!Eu ma tot duceam la Fiica mea, la TM si, sincer, abia am asteptat sa revin ACASA! N-am reusit, in 2,4ani, sa-mi gasesc o Fiinta, cu care sa fiu Prietena, cum am aici, zeci! Romanii din alte zone decat cele din S-ul RO, sunt mai reci, mai reticenti si mai incrancenati ! Nu manifesta deschidere catre o Comunicare amiabila! Nu sunt empatici si comunicativi ca oltenii! Repet: daca LUCA venea la Craiova, cred ca se si casatorea si n-ar mai fi vrut sa plece! "Biblia" zice " Sa nu judecam!" Crestineste e bine sa ne rugam pentru Sanatatea lui si pentru Linistea lui sufleteasca! Amin!
Raspunde

Antonio

Acum 1 lună

După 10 ani de Italia ,as dori sa spun ca nicăieri nu e mai bine ca acasă, asa ca ii doresc drum bun .. dacă era bine la el acasă de ce a venit la noi? Toți vin și fac facultăți la noi pentru diplome că la ei în țară nu sunt capabili și apoi mai spun ca la noi e rău..

Raspunde

Luminita

Acum 1 lună

mai lasa, toata lumea stie ca in Romania faci diplome cu bani, pile si cunostinte cate vrei, de permise de circulatie nici mai vorbim, poti cumpara ce si cit vrei
Raspunde

Antiprostie

Acum 4 săptămâni

Mai e în sibiu, de tot vedem încă articolul asta ??? Drum bun și cale bătută. M-am saturat sa tot luăm de bun orice c..ct ni-l livrează un străin, doar pentru că e un străin. Să mai meargă în drumul lui și să ne lase liniștiți în durerea noastră. Avem hoții noștri din politică care ne complică existența de zi cu zi. Ajunge. Daca a plecat să fie sănătos, iar dacă încă nu a făcut-o, să plece liniștit, chiar cu primul avion. Drum bun si Adios!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus