Sâmbătă,
18.05.2024
Ploi Scurte
Acum
10°C

Primele spații verzi amenajate în Turnișor: Proiectul blocurilor de 3 și 4 etaje pe malul Cibinului vine cu o stradă nouă și un părculeț public

Primele spații verzi amenajate în Turnișor: Proiectul blocurilor de 3 și 4 etaje pe malul Cibinului vine cu o stradă nouă și un părculeț public

Proiectul imobiliar realizat de primăria Sibiu prin Urbana SA pe malul Cibinului vine la pachet cu amenajarea primelor spații verzi publice din acest cartier al orașului. Detaliile au ieșit la iveală odată cu depunerea documentelor la Agenția pentru Protecția Mediului în vederea obținerii avizelor necesare demarării construcțiilor.

Deși este un cartier preponderent de case, Turnișorul duce lipsă de spații verzi și parcuri. Tocmai de aceea primăria intenționează să amenajeze o serie de spații verzi destinate publicului larg pe malul Cibinului, odată cu ridicarea a două blocuri pentru tineri și specialiști.

Proiectul se numește ”Realizare ansamblu locuințe de serviciu, locuințe pentru tineri și locuințe destinate închirierii, sistematizare acces pietonal și carosabil, parcare, realizare zonă verde cu caracter public în cartier Turnișor”.

Terenul vizat are peste 11.000 de metri pătrați și se află în zona mărginită de străzile Grâului, Orzului și Ovăzului.

”Scopul proiectului este dezvoltarea unui ansamblu de locuințe de serviciu, pentru tineri și destinate închirierii”, se arată în memoriul de prezentare. Tot acolo este menționat faptul că

Investiția a fost estimată la 8,1 mil. de euro.

Un alt detaliu interesant este acela că accesul în noul ansamblu rezidențial se va face printr-o stradă nouă, construită de la zero.

”Pentru realizarea proiectului se are în vedere crearea unui drum de legătură între strada Ovăzului – aflată în nordul proiectului imobiliar, și strada Ștefan Octavian Iosif din sudul amplasamentului, cu tot cu rețea edilitară aferentă”, scrie în documentul citat.

Ansamblul este compus din două construcții cu regim de înălțime D+P+2E+3ER, respectiv D+P+2E+4ER. La demisolul clădirilor se vor amenaja parcări.

În total vor fi 65 de apartamente, garsoniere și locuințe de 2 și 3 camere, pentru care vor fi create 59 locuri de parcare la demisol.

În plus, pe terenul unde se vor construi imobilele urmează să fie amenajate accesuri pietonale, carosabile Investiție estimată la 8,125 milioane de euro, realizabilă în 3 ani.

Spații verzi în Turnișor

În rezumatul proiectului depus la Agenția pentru Protecția Mediului este precizat clar că unul dintre scopurile declarate ale proiectului îl reprezintă ”amenajarea spațiilor verzi cu caracter public”. Aceste detaliu este important pentru că, pe de o parte Turnișor duce lipsă de zone verzi amenajate pentru relaxare, pe de altă parte numeroși locatari au cerut oficial municipalității de amenajeze spații verzi. În toamna anului trecut primăria a cerut părerea vecinilor cu privire la acest proiect. Vreme de aproape trei săptămâni sibieni au putut trimite observații, opinii și dorințe la adresele indicate de municipalitate, iar cele mai multe mesaje fac referire la amenajarea unor spații verzi.

”În tot cartierul Turnișor nu exista un parc adecvat pentru copii așa cum sunt în alte cartiere ale Sibiului (Ștrand, Terezian, Valea Aurie). Terenul pe care se doreşte a se construi a fost inițial un părculeţ. Zona Turnișor nu are un parc adevărat şi este plină de copii, care se joaca pe stradă și cum trece o maşină fug pe trotuar. Este periculos pentru ei şi părinţii trebuie să-i supravegheze încontinuu. Un parc ar fi cea mai bună investiţie în zonă. Sunt în total dezacord cu construirea de blocuri pe malul Cibinului”, se preciza într-unul dintre mesajele trimise, consultate de reporterul Turnul Sfatului.

”Cu atât mai mult că beneficiarul obiectivului dezvoltării imobiliare este Primăria Sibiu, aceasta trebuie să țină cont în primul rând de calitatea vieții și așa scăzută a locuitorilor din zonă (având în vedere aglomerația, zgomotul, praful, absența cu desăvârșire a unui parc sau a spatiilor verzi și de recreere) și nu să agraveze toate aceste probleme prin creșterea densității locuitorilor și aglomerarea excesivă a zonei”, a transmis un alt sibian primăriei.

Un alt detaliu care arată că primăria a fost atentă la opiniile cetățenilor este acela că inițial proiectul avea în vedere construcția mai multor imobile, care să însumeze 200 de apartamente. Acum numărul lor a scăzut la 65 de apartamente, lăsând mai mult spațiu pentru zone verzi.

Context

În toamna anului 2019 Primăria Sibiu a organizat un concurs pentru un teren de 13.688 de mp, aflați în cartierul Turnișor, pe malul Cibinului (aproximativ în spatele fostei întreprinderi Roșu). Șase proiecte au fost selectate atunci din rândul celor propuse de către studenții Universității de Arhitectură ”Ion Mincu” din București. Cele mai bune idei ale acestor proiecte au fost adunate pentru a fi implementate de către administrația locală.

”Vrem să fie un proiect frumos pentru tineri specialiști care vin în Sibiu, sunt la început de drum și n-au încă bani pentru ca să-și cumpere o locuință”, explica primarul Astrid Fodor, pentru Turnul Sfatului, în 2019.

Conform datelor prezentate în octombrie 2019, din cele aproximativ 200 de apartamente, o treime ar trebui să fie garsoniere, jumătate – apartamente cu două camere și restul, apartamente cu trei camere.

Imagini 3D: Blocurile de pe malul Cibinului construite de primărie pentru specialiști. Firma care a făcut proiectul „orașului sportiv” din Câmpșor va face SF-ul

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Ceac Noris

Acum 9 luni

Cum sa se creeze spatii verzi cind primaria defriseaza pomi in oras! Madama are singe austriac si e ruda cu austriacul taie copaci de la Sebes.
Raspunde

Friki Riki

Acum 9 luni

Bai incompetentilor iar faceti blocuri intr-o zona de case? Se justifica ca amenajeaza un spatiu verde. 200 de apartamente initial, apoi scăzut la 65 de apartamente - punem pariu ca vor fi dublu decat zic ei? Cate masini vor fi in plus pe strazile adiacente? Un studiu de trafic ati facut inainte? Locuri de parcare? Blocuri de dat la prietenii "specialiști" din Sibiu. Stim cum e cu ANL-urile actuale luate doar pe pile. Bleah.... primaria Sibiu!
Raspunde

Un sibian

Acum 9 luni

auzi multe povesti pana se elibereaza autorizatia de constructie...
Raspunde

D.m.

Acum 9 luni

cu alte cuvinte primaria foloseste scuza spatiilor verzi pentru a-si camufla o afacere proprie. CINE VOR FI CEI VREO 65 DE SPECIALI CARE VOR PRIMI APARTAMENTE GRATIS? DE CE NU SE FAC MACAR 1,5 LOCURI DE PARCARE PE APARTAMENT si nu 0,9?? Strazile din zona au doar circa 5m latime? Au sa se umple de masini parcate. DE CE PRIMARIA A ASTEPTAT ZECI DE ANI PANA SA SE PREOCUPE BRUSC DE LIPSA ORICARUI URMA DE PARC SAU SPATIU VERDE IN TURNISOR???
Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 9 luni

Era mai demult o reclamă: și-o ciorbiță, și o tocăniță. Așa și acum, aici: și un părculeț, și un bloculeț.
Raspunde

Florin

Acum 9 luni

Sibiul trebuie aerisit si inverzit. Acum este sufocat si total neprietenos cu mediul. Scoateti Academia Fortelor terestre din Sibiu si faceti un parc acolo. In zona industriala de pe Cibin de la Independenta Ocnei pana la fostul abator, impaduriti pe ambele maluri. Soateti Poligonul Poplaca si dublati Padurea Dumbrava. In asfixiatul Vasile Aaron, scoateti Liceul Energetic- baza hipica si biserica de lemn si faceti parc. Scoateti unitatea militara de pe ostirii- plugarilor si faceti parc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus