Nu cultura este principalul consumator financiar în momentul de față din România, consideră directorii celor mai mari instituții culturale din Sibiu – Muzeul ASTRA și Muzeul Național Brukenthal. Aceștia au comentat pentru Turnul Sfatului proiectul ordonanței Guvernului pentru reducerea cheltuielilor și a finanțărilor în domeniul culturii.
Alexandru Chituță a ținut să ne spună că a semnat din partea Muzeului Național Brukenthal (MNB) memoriul Rețelei Naționale a Muzeelor din România, care a luat act „cu neplăcută surprindere de un proiect de ordonanță de urgență care prin măsurile prevăzute va conduce la destabilizarea fără precedent a actului cultural de protejare și promovare a patrimoniului cultural mobil și imobil, material și imaterial, respectiv a culturii scrise și a artelor spectacolului”.
Muzeul Brukenthal: problema salarizării personalului de specialitate e mai importantă
„MNB a înaintat un memoriu doamnei ministru, Raluca Turcan, semnat de membrii Consiliului de Administrație – membrii muzeului și membrii Parohiei evanghelice din Sibiu - în care am arătat dezaprobarea cu acest proiect. Chiar dacă MNB are peste 100 de angajați, deci nu intră în discuțiile cu privire la comasarea instituțiilor care au până în 50 de angajați. În memoriul depus, MNB a înaintat problema salarizării personalului de specialitate, problemă pe care și dna ministru a afirmat-o guvernului, cât și problema posturilor vacante.
Dacă în 2010 MNB avea peste 150 de posturi, astăzi e în continuă scădere cu posturile din organigramă, ajungându-se la 120 de posturi”, ne-a spus managerul interimar al MNB, Alexandru Chituță, comentând principalele prevederi criticate din ordonanța guvernului.
Acesta mai atrage atenția că activitatea MNB este „din an în an mult mai intensă și atunci tot mai puțini oameni lucrează și mai mult pentru a realiza evenimente culturale. Iar pe lângă acestea MNB are un patrimoniu impresionant, în continuă creștere”.
„Sperăm că nu cultura este cea care aduce un deserviciu statului român, ci mai mult decât atât – Cultura, așa cum bine se cunoaște la Sibiu, este cea care aduce un beneficiu comunității, orașului, țării. Până la urmă, muzeele sunt, pe lângă partea de cercetare, activitatea cu publicul, și ambasadori ai României în România și în afara granițelor țării”, a mai punctat Alexandru Chituță.
„Datorită muzeelor turismul este în creștere”
Directorul Muzeului ASTRA, care este și președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, spune că „muzeele aduc stare de bine, public, respectiv dezvoltare” și explică în ce mod. „Vă dau exemplul Muzeului ASTRA: anul trecut am avut 420.000 de vizitatori, cu venituri de circa 6 milioane de lei, din bilete, abonamente pentru toate categoriile. Dacă 100.000 dintre ei au consumat în Sibiu de 300 de lei pentru cazare, masă etc., deja sunt 30 de milioane de lei care sunt vărsați la bugetul comunității. Datorită muzeelor, turismul este în creștere; turistul are ce să facă și să vadă în orice unitate din România – indiferent că vorbim de oraș mare sau mic sau chiar de mediul rural”.
Cu referire la propunerea de închidere sau comasare a instituțiilor culturale care au mai puțin de 50 de angajați, Ciprian Ștefan afirmă că nu comasarea e problema, ci modul în care aceasta e propusă.
„Problema este de eficientizare a instituțiilor de stat. Și nu cred că cultura este principalul consumator financiar în momentul de față din România. Dimpotrivă, cultura generează dezvoltare organică, dezvoltare educațională, socială, dar și indirect – dezvoltare economică.
În această OUG apare de câteva ori cuvântul „cultură”. În mod normal, noi ar trebui să fim așezați în același context cu sănătatea și cu educația. Lucrurile sunt mult mai profunde.
Sunt de acord că reforma este necesară inclusiv la instituțiile de cultură, dar trebuie făcută cumva altfel. Pornită după o analiza pertinentă, nu ad-hoc. Ce vrem să generăm pe termen mediu și lung, o subdezvoltare a societății? Dacă noi am avea bugete de sute de milioane de euro aș înțelege această abordare, dar noi, după cum am scris, de 33 de ani în fiecare an mai facem o gaură la curea și am ajuns deja la cataramă. Chiar nu mai avem ce strânge.
Și, până la urmă, noi, cei din cultură, gestionăm moștenirea patrimonială, materială și imaterială a întregii țări. Noi suntem vremelnici administratorii instituțiilor de cultură, nu e proprietatea noastră, e moștenirea țării. Ce facem cu această moștenire?”, se întreabă directorului Muzeului ASTRA.
Ordonanța va avea efecte nocive și pentru sistemul educațional universitar
Ciprian Ștefan atrage atenția și asupra propunerii de anulare a posturilor vacante din instituțiile de cultură, care ar aduce efecte inclusiv asupra sistemului educațional universitar. „Acest lucru înseamnă că n-o sa mai avem un post vacant pentru cei care termină facultatea. Ce se întâmplă cu absolvenții de științe socio-umane, științe juridice, științe economice, care activează în momentul de față și în instituțiile de cultură? Cum motivezi un student să vină la o facultate de profil – la istorie, la patrimoniu, la marketing și așa mai departe, când nu mai ai predictibilitate, nu mai ai posturi?
Practic, vor fi efecte nocive pe termen mediu și lung și pentru sistemul educațional universitar. Sunt mulți elevi care studiază la licee la profiluri socio-umane și își doresc să urmeze o facultate în domeniul științelor socio-umane. Cum îi motivezi pe aceștia să meargă la facultate, pentru că după ce termină facultatea se presupune că vor avea un post de muncă? În sectorul cultural mediul privat în România este emergent, este în curs de dezvoltare încă în momentul de față”, explică directorul Muzeului ASTRA.
Ștefan adaugă că anularea posturilor vacante nu înseamnă economii. „În instituțiile de cultură nu avem bugetate aceste posturi. Nu se face niciun fel de economie. La Muzeul ASTRA, dacă avem 30 sau 40 de posturi vacante, bugetul este zero. La fel și la celelalte muzee. Noi nu am avut fonduri de salarii asigurate decât pentru un număr de personal. Nu am bani în bugetul instituției ca să spun că îi ia statul înapoi și îi pune acolo unde are nevoie, nu există bani în buget”.
Ciprian Ștefan este și consilierul ministrului Culturii, Raluca Turcan, dar spune că nu are informații adăugătoare despre viitorul acestui proiect de ordonanță.
„Noi sperăm să nu rămână așa în vigoare. Sperăm să fim așezați acolo unde ne este locul – alături de Sănătate și de Educație. La nivel central, a fost emis un memoriu foarte bine argumentat din partea Ministerului Culturii, care nu a fost de acord cu prevederile ordonanței. Justifică și argumentează foarte bine tot ceea ce înseamnă această ordonanță ca efecte pentru sectorul cultural”.
Citește și: Primăria Sibiu, despre ordonanța Guvernului: „Ne-am vedea în situația de a diminua investițiile, de a reduce finanțarea Agendei Culturale, iar viața culturală a Sibiului ar avea de suferit”
NOTĂ:
Ciprian Ștefan, președintele Rețelei Naționale a Muzeelor: „Ieri a avut loc o întânire la Secretariatul General al Guvernului cu reprezentanți ai guvernului, instituțiilor de spectacole, biblioteci și muzee. RNMR a fost reprezentat de dr. Virgil Nițulescu.
După ce s-au prezentat problemele care afectează grav instituțiile noastre, ni s-a cerut să așteptăm intrarea în transparență decizională a ordonanței privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplina economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, apărute sub formă de proiect în spațiul public.
S-a subliniat faptul că cele două variante apărute pe surse nu sunt asumate de guvern și vor fi actualizate. RNMR va susține amendamente care vizează buna functionare a institutiilor de cultură si își rezervă dreptul de a decide ulterior acțiunile ulterioare, în funcție de cum vom fi ascultați de către guvernanți”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: cheltuieli in cultura , ordonanta cultura , muzuel brukenthal , Muzeul Astra , Ciprian Ştefan , Alexandru Chituță
Vizualizari: 3784
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Aurel Metrescu
Acum 1 oră
Magog
Acum 1 oră
Un oarecare
Acum 1 oră
HBomb
Acum 1 oră
HBomb