Marţi,
21.01.2025
Ceata
Acum
-1°C

Directorii celor mai mari instituții de cultură din Sibiu: Nu cultura este principalul consumator financiar în România

Directorii celor mai mari instituții de cultură din Sibiu: Nu cultura este principalul consumator financiar în România

Nu cultura este principalul consumator financiar în momentul de față din România, consideră directorii celor mai mari instituții culturale din Sibiu – Muzeul ASTRA și Muzeul Național Brukenthal. Aceștia au comentat pentru Turnul Sfatului proiectul ordonanței Guvernului pentru reducerea cheltuielilor și a finanțărilor în domeniul culturii.

Alexandru Chituță a ținut să ne spună că a semnat din partea Muzeului Național Brukenthal (MNB) memoriul Rețelei Naționale a Muzeelor din România, care a luat act „cu neplăcută surprindere de un proiect de ordonanță de urgență care prin măsurile prevăzute va conduce la destabilizarea fără precedent a actului cultural de protejare și promovare a patrimoniului cultural mobil și imobil, material și imaterial, respectiv a culturii scrise și a artelor spectacolului”.

Muzeul Brukenthal: problema salarizării personalului de specialitate e mai importantă

„MNB a înaintat un memoriu doamnei ministru, Raluca Turcan, semnat de membrii Consiliului de Administrație – membrii muzeului și membrii Parohiei evanghelice din Sibiu - în care am arătat dezaprobarea cu acest proiect. Chiar dacă MNB are peste 100 de angajați, deci nu intră în discuțiile cu privire la comasarea instituțiilor care au până în 50 de angajați. În memoriul depus, MNB a înaintat problema salarizării personalului de specialitate, problemă pe care și dna ministru a afirmat-o guvernului, cât și problema posturilor vacante.

Dacă în 2010 MNB avea peste 150 de posturi, astăzi e în continuă scădere cu posturile din organigramă, ajungându-se la 120 de posturi”, ne-a spus managerul interimar al MNB, Alexandru Chituță, comentând principalele prevederi criticate din ordonanța guvernului.

Acesta mai atrage atenția că activitatea MNB este „din an în an mult mai intensă și atunci tot mai puțini oameni lucrează și mai mult pentru a realiza evenimente culturale. Iar pe lângă acestea MNB are un patrimoniu impresionant, în continuă creștere”.

„Sperăm că nu cultura este cea care aduce un deserviciu statului român, ci mai mult decât atât – Cultura, așa cum bine se cunoaște la Sibiu, este cea care aduce un beneficiu comunității, orașului, țării. Până la urmă, muzeele sunt, pe lângă partea de cercetare, activitatea cu publicul, și ambasadori ai României în România și în afara granițelor țării”, a mai punctat Alexandru Chituță.

„Datorită muzeelor turismul este în creștere”

Directorul Muzeului ASTRA, care este și președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, spune că „muzeele aduc stare de bine, public, respectiv dezvoltare” și explică în ce mod. „Vă dau exemplul Muzeului ASTRA: anul trecut am avut 420.000 de vizitatori, cu venituri de circa 6 milioane de lei, din bilete, abonamente pentru toate categoriile. Dacă 100.000 dintre ei au consumat în Sibiu de 300 de lei pentru cazare, masă etc., deja sunt 30 de milioane de lei care sunt vărsați la bugetul comunității. Datorită muzeelor, turismul este în creștere; turistul are ce să facă și să vadă în orice unitate din România – indiferent că vorbim de oraș mare sau mic sau chiar de mediul rural”.

Cu referire la propunerea de închidere sau comasare a instituțiilor culturale care au mai puțin de 50 de angajați, Ciprian Ștefan afirmă că nu comasarea e problema, ci modul în care aceasta e propusă. 

„Problema este de eficientizare a instituțiilor de stat. Și nu cred că cultura este principalul consumator financiar în momentul de față din România. Dimpotrivă, cultura generează dezvoltare organică, dezvoltare educațională, socială, dar și indirect – dezvoltare economică.

În această OUG apare de câteva ori cuvântul „cultură”. În mod normal, noi ar trebui să fim așezați în același context cu sănătatea și cu educația. Lucrurile sunt mult mai profunde.

Sunt de acord că reforma este necesară inclusiv la instituțiile de cultură, dar trebuie făcută cumva altfel. Pornită după o analiza pertinentă, nu ad-hoc. Ce vrem să generăm pe termen mediu și lung, o subdezvoltare a societății? Dacă noi am avea bugete de sute de milioane de euro aș înțelege această abordare, dar noi, după cum am scris, de 33 de ani în fiecare an mai facem o gaură la curea și am ajuns deja la cataramă. Chiar nu mai avem ce strânge.

Și, până la urmă, noi, cei din cultură, gestionăm moștenirea patrimonială, materială și imaterială a întregii țări. Noi suntem vremelnici administratorii instituțiilor de cultură, nu e proprietatea noastră, e moștenirea țării. Ce facem cu această moștenire?”, se întreabă directorului Muzeului ASTRA.

Ordonanța va avea efecte nocive și pentru sistemul educațional universitar

Ciprian Ștefan atrage atenția și asupra propunerii de anulare a posturilor vacante din instituțiile de cultură, care ar aduce efecte inclusiv asupra sistemului educațional universitar. „Acest lucru înseamnă că n-o sa mai avem un post vacant pentru cei care termină facultatea. Ce se întâmplă cu absolvenții de științe socio-umane, științe juridice, științe economice, care activează în momentul de față și în instituțiile de cultură? Cum motivezi un student să vină la o facultate de profil – la istorie, la patrimoniu, la marketing și așa mai departe, când nu mai ai predictibilitate, nu mai ai posturi?

Practic, vor fi efecte nocive pe termen mediu și lung și pentru sistemul educațional universitar. Sunt mulți elevi care studiază la licee la profiluri socio-umane și își doresc să urmeze o facultate în domeniul științelor socio-umane. Cum îi motivezi pe aceștia să meargă la facultate, pentru că după ce termină facultatea se presupune că vor avea un post de muncă? În sectorul cultural mediul privat în România este emergent, este în curs de dezvoltare încă în momentul de față”, explică directorul Muzeului ASTRA.

Ștefan adaugă că anularea posturilor vacante nu înseamnă economii. „În instituțiile de cultură nu avem bugetate aceste posturi. Nu se face niciun fel de economie. La Muzeul ASTRA, dacă avem 30 sau 40 de posturi vacante, bugetul este zero. La fel și la celelalte muzee. Noi nu am avut fonduri de salarii asigurate decât pentru un număr de personal. Nu am bani în bugetul instituției ca să spun că îi ia statul înapoi și îi pune acolo unde are nevoie, nu există bani în buget”.

Ciprian Ștefan este și consilierul ministrului Culturii, Raluca Turcan, dar spune că nu are informații adăugătoare despre viitorul acestui proiect de ordonanță.

„Noi sperăm să nu rămână așa în vigoare. Sperăm să fim așezați acolo unde ne este locul – alături de Sănătate și de Educație. La nivel central, a fost emis un memoriu foarte bine argumentat din partea Ministerului Culturii, care nu a fost de acord cu prevederile ordonanței. Justifică și argumentează foarte bine tot ceea ce înseamnă această ordonanță ca efecte pentru sectorul cultural”.

Citește și: Primăria Sibiu, despre ordonanța Guvernului: „Ne-am vedea în situația de a diminua investițiile, de a reduce finanțarea Agendei Culturale, iar viața culturală a Sibiului ar avea de suferit”

NOTĂ:

Ciprian Ștefan, președintele Rețelei Naționale a Muzeelor: „Ieri a avut loc o întânire la Secretariatul General al Guvernului cu reprezentanți ai guvernului, instituțiilor de spectacole, biblioteci și muzee. RNMR a fost reprezentat de dr. Virgil Nițulescu.
După ce s-au prezentat problemele care afectează grav instituțiile noastre, ni s-a cerut să așteptăm intrarea în transparență decizională a ordonanței privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplina economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, apărute sub formă de proiect în spațiul public.
S-a subliniat faptul că cele două variante apărute pe surse nu sunt asumate de guvern și vor fi actualizate. RNMR va susține amendamente care vizează buna functionare a institutiilor de cultură si își rezervă dreptul de a decide ulterior acțiunile ulterioare, în funcție de cum vom fi ascultați de către guvernanți”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

14 comentarii

Cititor

Acum 1 an

Ai dreptate, domnule Chituta, nu cultura ar trebui sa fie principalul consumator financiar! Cultura ar trebui sa produca inclusiv bani, dar cu manageri din acestia ca dumneavoastra care se plimba pe banii statului aici se ajunge. Ce ai produs dumneata ca te-ai plimbat in vremuri grele in Dubai pe bani statului, de exemplu? Cumva ai adus bani de acolo? NU, ai cheltuit cu acordul Turcanei care la fel face. Sifonati bani prin "proiecte culturale", aveti soferi si secretare si din cauza voastra vor ramane oameni fara locul de munca si salariu pentru ca trebuie sa se faca reduceri de personal! Stai linistit ca nu vei pleca tu, vor pleca altii nevinovati pentru ca asa merge in Romania!
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Nu va mai faceti griji pentru absolventii facultatilor de specialitate pentru ca oricum posturile la voi la muzee s-au ocupat dupa alte criterii. Ce treaba are teologia cu muzeul sau cu managementul? sau gresesc cand zic ca Muzeul Brukenthal este condus de un teolog care intai a facut marketing si intre timp s-a facut manager? Bine ca nu aveti bani de dat inapoi la stat dar pentru cheltuieli nejustificate ati avut! sa vina curtea de conturi sa va verifice si daca ati pus mana sa va trimita pe voi acasa
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Și dacă nu au pus și au adus mai multe fonduri ce sa facă? Sa te tragă în teapa ca vomiți toate prostiile din mintea ta. Invidia asta te mănâncă!
Raspunde

Ceac Noris

Acum 1 an

Saracii culturistii astia doi si altii pe linga ei ,sint pusi acolo sa asigure chermezele pentru elita politica ! Acum le vor servi mici in loc de caviar la madamele galbene!
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 an

Zice domnul Ciprian Ștefan că anulare posturilor vacante ar fi nasol pentru cei care termină facultatea pentru că n-ar mai găsi un loc de munca, ca mai apoi să zică că anularea acestor posturi vacante oricum nu înseamnă economii deoarece bugetul este zero și deci este oricum nasol pentru acești studenți care termină facultatea pentru că ei nu pot ocupa aceste posturi din moment ce nu există bani ca să fie plătiți. E fascinant cum dânsul reușește să se contrazică în cadrul aceleiași afirmații și să arate că durerea nu este pentru bieții absolvenți. Poate dacă în cadrul Muzeului Astra n-ar mai exista 6 funcții de director și încă 12 funcții de șefi, inclusiv șeful contabil care este șef peste un singur alt coleg care din nefericire nu este și acesta șef, poate atunci ar fi existat bani și pentru acei studenți/absolvenți. Iar cum odată adoptată, noua ordonanță va reduce forțat numărul de directori și șefi prin comasarea/restructurarea unor instituții care desfășoară activități similare, cât și impunerea unui număr minim de 10 posturi de execuție pentru a exista funcția de șef serviciu, 40 pentru director și așa mai departe, prevăd că în viitor ar putea fi rezolvată și problema banilor care acum nu există. Sănătate să fie, că din postura de director și șef ocupată în cadrul unei instituții publice, imediat se găsește o funcție foarte bine plătită în privat, probabil tot de șef...
Raspunde

Contra

Acum 1 an

Blabla-uri. Cei mai mulți turiști iau cu asalt terasele din covrigăriile de pe Bălcescu, nu muzeul Brukenthal.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 an

"Asta devine după facultăți":)
Raspunde

@@@

Acum 1 an

Numai la la Victor Balosu, in Morometii, devenea dupa facultati. Acum, nu se mai pune problema asa...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 1 an

Felicitari Ștefan și Alexandru, sibieni ar trebui sa fie mândri ca faceri atât de mult pentru Astra și Brukenthal. Oamenii care comentează nu cunosc cât de mult faceți peste fisa postului. Bravoooo!
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Cum rămâne cu delegațiile in Dubai pe banii statului, domnule Chituta?
Raspunde

Samuel

Acum 1 an

Parca acum câteva zile se lauda Chituta ca e in Dubai din mărinimia Turcancei pentru a semna nu știu ce parteneriat. Pe ce bani s-a plimbat? Și acum nu mai sunt bani! Pe lângă Dubai asta se lauda numai cu delegații pe banii statului, are secretara si șofer! Cati bani a produs concret in urma acestor cheltuieli? Nu verifica nimeni? Pentru ca dacă nu a adus venit înseamnă ca a cheltuit degeaba si atunci sa plece acasă nu sa își dea cu părerea in presa.
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Bine că se găsesc bani pentru armament, dar nu și pentru cultură...
Raspunde

Un spectator

Acum 1 an

Paraziții ăștia care se autointitulează "oameni de cultură " în realitate sunt niște lingăi care n-au făcut nimic folositor în viața lor. Producțiile lor sunt niște mizerii care consumă bani publici fără niciun folos nimănui. Se plimbă pe banii altora, își construiesc cariere pe spinarea amărâților care plătesc impozite ca să aibă ei ce toca. Și pentru ca totul să fie aranjat așa cum trebuie, se dau legi care să legalizeze parazitarea, iar prostimii i se scot ochii cu spectacole de circ și muzică de cea mai joasă speță. Priviți fețele lor și căutătura din privire și veți vedea despre cine vorbim. Despre moralitatea lor nu discutăm ca să nu ajungem la situații jenante, nepotrivite pentru spațiul public.

Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Citesc comentariile si ma ma minunez. Majoritatea au venit de la concertul lui Gheboasa (ca tot e in voga). Nu cred ca au intrat vreodata intr-un muzeu sau daca au facut-o a fost numai ca sa se duca la toaleta (unde ar fi fost bine sa si ramana). Nici la un concert de muzica clasica (nici nu cred ca stiu ce e aia - stati linistiti nu sunt ragetele lui Gheboasa). Cum sa fie astia pentru cultura? Ii sperie ceea ce nu cunosc. Sunt curios cati dintre ei au terminat liceul (nu vorbesc despre bac). Rusine inculturii care este pana in varful tarii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus