Societatea Urbana, care administrează spațiile din Sibiu cu altă destinație decât aceea de locuință din fondul locativ al statului, a înregistrat un profit de peste jumătate de milion de lei în prima parte a anului.
Reprezentanții Urbana SA Sibiu au publicat raportul anual (de gestiune) al Consiliului de Administrație al referitor la rezultatele economico-financiare aferente semestrului I 2023. Datele raportului arată că în perioada ianuarie-iunie 2023 rezultatele financiare ale societății arată în felul următor:
Profit: 571.000 lei
Cifra de afaceri: 3,58 milioane lei
Capitaluri proprii: 3,32 milioane lei
În tabelul destinat cifrelor bugetului societății se menționează că veniturile totale ale Urbana la data de 30 iunie au fost de 3,64 milioane lei, în timp ce cheltuielile totale au fost de 2,96 milioane lei.
Veniturile din administrarea spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință au constituit în prima jumătate a anului 1.184.704 lei, reprezentând 33% din cifra de afaceri.
În total, Urbana are în concesiune 89 de spații. Dintre acestea, 64 de spații sunt închiriate și generează venituri din chirii; șapte spații sunt fără chiriași, fiind revendicate de foștii proprietari în temeiul Legii privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989; alte șapte spații sunt improprii pentru închiriere; un spațiu este predat în folosință gratuită Inspectoratului Județean de Poliție; patru spații sunt implicate în procese pe rol; iar șase spații sunt fără chiriași – arată datele din raport.
„Suplimentar față de contractele de închiriere aferente spațiilor comerciale, Urbana înregistrează venituri din contracte de închiriere pentru terenul aferent spațiilor comerciale vândute, teren rămas în proprietatea privată a municipiului Sibiu”, precizează raportul.
Alte venituri importante ale Urbana vin din activitatea de administrare a fondului locativ aflat în proprietatea sau administrarea mun. Sibiu cu destinația de locuințe, care a generat venituri din chirii de aproape un milion de lei și venituri din subvenții pentru acoperirea chiriei nominale în cazul locuințelor sociale de 123.064 lei (31% din cifra de afaceri), precum și din activitățile de producere, distribuție și furnizare energie termică (33% din cifra de afaceri).
„Veniturile totale au crescut cu 4%, în timp ce cheltuielile totale au scăzut cu 15% față de perioada similară a anului precedent, influențate fiind de plafonarea prețului la gazele naturale furnizate producătorilor de energie termică”, se mai menționează în raport.
Documentul mai scoate în evidență performanța operațională pe activități. Astfel că pentru semestrul I este menționat, printre altele, că productivitatea muncii în cadrul societății a fost de 169.000 lei/salariat, în creștere cu 4% față de prima jumătate a anului trecut.
În raport se mai amintește de contractarea de către Urbana a lucrărilor de elaborare a Studiului de fezabilitate pentru complexul de locuințe pentru specialiști de pe malul Cibinului, precum și că a transmis Primăriei documentația la faza DALI pentru proiectul de reabilitare termică a complexului de locuințe sociale Reșița, care are 18 blocuri cu 216 apartamente.
Raportul Urbana mai amintește că anul trecut directorul general al societății a beneficiat de componenta variabilă – adică de prime în valoare de trei indemnizații brute lunare, în valoare totală de 33.600 lei.
Urbana este condusă de adunarea generală a acționarilor. Consiliul de administrație este condus de Teodor Birț, iar conducerea executivă este asigurată de directorul general Mircea Ovidiu. Societatea are în prezent 22 de salariați, pentru prima jumătate a anului cheltuielile cu salariile/indemnizațiile fiind de 828.000 lei.
„Principalul risc cu care se confruntă societatea îl reprezintă evoluția prețurilor la gazele naturale în contextul crizei energetice, în condițiile în care cheltuielile cu energia reprezintă o pondere mare din total cheltuieli înregistrate de societate. Acest risc este atenuat, în prezent, de schemele de sprijin aprobate de autorități, de plafonare a prețului gazelor naturale pentru producătorii de energie termică.
(...)
O scădere a cererii/a prețurilor pe piața chiriilor poate afecta negativ veniturile societății”, scrie în raport președintele Consiliului de administrație, Teodor Birț.
Raportul poate fi consultat aici.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: raport urbana , urbana sibiu , URBANA SA
Vizualizari: 1565
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Comanescu
Acum 6 ore
1
Acum 6 ore
Anonim
Acum 6 ore
România Trezește
Acum 6 ore
Zz