Centrul European de Integrare al Romilor (CEIR) anunță organizarea, la Sibiu, a primei ediții a summitului internațional al patrimoniului cultural și etnoidentitar 2023. Evenimentul va avea loc în perioada 25-27 august.
Conform informațiilor publicate pe site-ul CEIR, summitul urmărește să sublinieze „importanța schimbului cultural în vremuri în care valorile tradiționale se estompează, mai ales valorile tradiționale ale grupurilor minoritare, și să promoveze culturile care încă nu au penetrat piața culturală din România și să promoveze actul cultural tradițional al etniei rome pe plan mondial”.
Se anunță că la eveniment sunt așteptate „personalități marcante la nivel mondial” din peste 21 de țări: „Prin intermediul dezbaterilor, a focus-grupurilor și a schimbului de idei și expertiză oferim o șansă reală mai ales culturilor minoritare de pe glob de a se face vizibile și de a primi sprijin din partea celor consacrați”.
În cadrul summitului se propun 15 subiecte de dezbateri:
1. Rolul artei și culturii tradiționale în promovarea păcii și a relațiilor de prietenie dintre culturi și națiuni
2. Cultură și coeziune socială în comunitățile minoritare
3. Necesitatea investițiilor în cultura și valorile tradiționale
4. Centrele de artă și cultură tradițională din întreaga lume sunt extrem de atractive din punct de vedere politic, dar ce se întâmplă cu măiestria artistică a meșterilor tradiționali și a artei care dă viață și stabilitate, respect și demnitate comunităților tradiționale?
5. Cum ar trebui politica guvernamentală să echilibreze investițiile în artiștii tradiționali, în comunitățile creative, în formarea de noi meseriași și în bunele practici și platforme de promovare?
6. Cum definim și ne protejăm moștenirea culturală?
7. Cum folosim valorile patrimoniului pentru a ne define identitatea?
8. Cum integrăm cultura tradițională în peisajele urbane?
9. Cum reflectă cel mai bine diversitatea identităților și a culturilor investiția noastră în patrimoniul cultural?
10. Care sunt cele mai durabile și adecvate modele de succes în promovarea actului cultural și de patrimoniu?
11. Ce înseamnă un model durabil de finanțare a eforturilor culturale după criza financiară globală din 2022?
12. Care este cea mai bună combinație de sprijin privat, corporativ, filantropic și guvernamental al actului cultural-artistic?
13. Cum diferă politicile culturale între economiile emergente și cele stabile?
14. Cum asigurăm cel mai eficient impact cultural dintr-o serie de investiții publice și private?
15. Cum dezvoltăm și sprijinim managerii culturali, ONG-urile, antreprenorii și meșterii tradiționali?
Acestea vor fi structurate în cadrul a trei teme mari esențiale de dialog: Rolul artei și culturii tradiționale în promovarea păcii și a relațiilor de prietenie dintre culturi și națiuni; Cultură și coeziune socială în comunitățile minoritare; Necesitatea investițiilor în cultura și valorile tradiționale.
Obiectivul general al evenimentul este descris în felul următor: „Să înființăm un grup internațional de lucru în cadrul Summitului Internațional al Patrimoniului Cultural și Etnoidentitar în vederea promovării valorilor culturale aparținând minorităților tradiționale de peste tot în lume prin care an de an, pe o perioada de 3 zile se dezvoltă colaborări culturale între națiuni, politici culturale, inventariere a patrimoniului cultural tradițional, conservare, promovare și valorificare a elementelor culturale specifice țărilor participante”.
Printre partenerii summitului sunt menționați Ministerul Culturii, Consiliul Județean Sibiu, Primăria Sibiu, precum și companii private.
Precizăm că tot în perioada 25-27 august va avea loc și Festivalul gastronomic al romilor, edițiaa șaptea, în zona rampei Ștefan cel Mare - acțiune cofinanțată de CJ Sibiu și Primăria Sibiu.
Foto: Facebook/CEIRSIBIU
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 2212
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Ghița
Acum 8 ore
Emil
Acum 9 ore
Chitruta
Acum 10 ore
Ron
Acum 10 ore
Pop