Vineri,
13.12.2024
Innorat
Acum
2°C

Șapte persoane au depus plângere la ITM în această dimineață împotriva aceluiași antreprenor. ”N-am speranțe că-mi recuperez banii, dar să nu mai pățească și altcineva”

Șapte persoane au depus plângere la ITM în această dimineață împotriva aceluiași antreprenor. ”N-am speranțe că-mi recuperez banii, dar să nu mai pățească și altcineva”

Șapte persoane, care au lucrat în ultimii ani în firme și domenii de activitate diferite, au depus sesizări în această dimineață la Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu, reclamând același antreprenor. Este vorba despre un bărbat care fie a deținut calitatea de administrator, fie a fost acționar la firme unde au lucrat cei nemulțumiți. Persoanele care au mers la ITM spun că s-au cunoscut în ultimele luni majoritatea, dându-și seama că au probleme similare: contracte de muncă neînregistrate, contribuții la stat neplătite, salarii restante, concedii neplătite și altele asemenea.

”Eu am muncit din 2020 până anul trecut la începutul anului, deci vreun an și jumătate, aproape doi, timp în care nu a cotizat la stat pentru mine. Aproape doi ani nu mi-a trecut nicio lună cum că am muncit full time, mă trecea doar câte 2-3 zile pe lună în condițiile în care eu munceam zi de zi”, spune una dintre persoanele pățite.

Unii oameni au declarat pentru Turnul Sfatului că au de primit sume restante de o mie de lei, alții până la 3.000 de lei, la care se adaugă contribuțiile neplătite la stat luni de zile, care pot fi de mii de lei.

”Eu am auzit că sunt probleme cu domnul respectiv de la doi colegi și nu mi-am dat demisia până nu mi-a intrat ultimul salariu. Dar chiar și așa, am înțeles că nu mi-a înregistrat-o și că aș figura în acte încă angajată pentru că a luat fonduri europene și pierde banii dacă nu are un anumit număr de angajați”, ne-a declarat o doamnă.

La sediul ITM s-au prezentat în această dimineață șapte persoane care au depus sesizări, însă cu o zi înainte pe un grup de socializare numărul celor care spuneau că au nemulțumiri grave era de 12, unii neputând să ajungă la prima oră.

Firmele indicate cu probleme sunt SC Anvers Beauty Salon SRL cu sediul în Tălmaciu,  SC Sibsped Transport Solutions SRL cu sediul în Șelimbăr, SC Dumiale Trans SRL cu sediul în Sibiu și SC Pizza Factory SRL, tot din Tălmaciu.

”Eu eram angajat ca ambalator manual în contract dar când mergeam la muncă mi se spunea să fac dispecerat pentru firma de transport sau curățenie. Practic, mă sunau cei cu care avea încheiate contracte și nu-i plătise ca să mă înjure”, ne-a declarat o altă persoană care a depus sesizare.

”Nu credeam că în zilele noastre mai poate exista cineva cu un asemenea tupeu, să te mintă în față sau să încerce să te amăgească luni de zile pe munca ta”, completează o altă doamnă.

Unii au lucrat cu antreprenorul respectiv vreme de aproximativ trei luni, dându-și seama că sunt probleme, alții ani de zile până au sesizat ceva în neregulă.

”De fiecare dată când pleca cineva, un coleg vreau să spun, și apăreau tensiuni sau scandaluri venea la noi și ne spunea că a discutat și să totul este ok acum, s-au rezolvat toate neînțelegerile. Ca să aflu pe urmă că nu se rezolvase nimic”, povestește o altă doamnă.

”Pe data de 2 mai 2023 am început serviciul în salonul deținut de domnul A. A.. În nenumărate rânduri i-am cerut contractul de muncă ca să-l citesc și să-l semnez. M-a dus cu vorba că nu este contabila, că este plecată în concediu, sau a găsit o altă scuză. Mi-a spus că e făcut dar că nu-l are la el. După trei săptămâni de muncă, mai precis în data de 19 mai, l-am anunțat că dacă nu îmi dă contractul de muncă nu mă mai prezint la salon. Și atunci dânsul a susținut că acel contract există, dar că nu are timp să-l aducă. Mi-am dat seama că e minciună și nu m-am mai prezentat la serviciu. Am dat telefon la ITM unde am discutat cu o doamnă și după ce a verificat mi-a spus că, de fapt, am avut contract de muncă doar din data de 19 mai - adică exact în ziua în care l-am amenințat că nu mai merg la serviciu, până în data de 23 mai. Toate aceste date se pot verifica la ITM Sibiu. Am insistat să fiu plătită pentru munca mea și bineînțeles că nu mi-a dat nimic, de trei luni mă tot plimbă cu vorba”, a mărturisit o altă femeie.

”N-am speranțe că-mi recuperez banii, dar să nu mai pățească și altcineva, asta e tot ce-mi doresc, să nu mai ajungă și altcineva în situația asta”, concluzionează femeia.

Menționăm că persoanele în cauză au dorit să le protejăm identitatea.

Reporterul Turnul Sfatului a discutat în această dimineață și cu directorul ITM Sibiu. Acesta a precizat că reprezentanții Inspectoratului de Muncă vor merge în teren să cerceteze cele semnalate încă de astăzi.

”Conform procedurilor legale, vom iniția un control imediat ce sesizarea respectivă a fost depusă și înregistrată. O să discut cu colegii mei și vor merge pe teren chiar de astăzi”, a declarat Alexandru Stănilă.

Pe de altă parte, una dintre persoanele păgubite ne-a arătat că nu se află la prima sesizare de acest fel depusă, răspunsul primit arătând că antreprenorul indicat a refuzat că colaboreze cu ITM-ul, fiind sancționat în acest sens. Mai mult decât atât, directorul ITM îi recomandă în scris să apeleze la instanța de judecată.

Răspuns primit în aprilie la o sesizare similară depusă la adresa SC Sibsped Transport Solutions SRL 

Tot în cursul acestei dimineți reporterul Turnul Sfatului l-a contactat telefonic pe antreprenorul indicat de foștii angajați. Pentru că beneficiază de prezumția de nevinovăție, am decis să nu-i publicăm numele.

Antreprenorul a declarat că este deschis la dialog și transparent în legătură cu orice problemă.

”Nici vorbă de asemenea probleme. Pot să admit că poate au existat mici cazuri punctuale, unele supărări, cum se întâmplă adesea într-o firmă cu mai mulți angajați, dar vă asigur că fac eforturi să discut cu fiecare om în parte și să rezolv orice situație apare. Nu este niciun secret că este o perioadă mai dificilă acum în august, cu mulți oameni plecați în concedii, unele firme nu prea au activitate pentru că aceasta este situația.

Nu-mi sună cunoscut ce spuneți dvs., eu sunt informat e un singur caz, o persoană căreia chiar ieri i-am plătit sumele restante, totul este ok din punctul meu de vedere. Dacă mai sunt și alte cazuri de care dvs. aveți informații eu sunt deschis să discutăm și să le rezolvăm”, a declarat pentru Turnul Sfatului antreprenorul în cauză.

Turnul Sfatului va urmări cercetările demarate de ITM Sibiu și va reveni cu informații noi în momentul în care există primele concluzii în acest caz. După sesizările depuse la ITM o parte dintre foștii angajați intenționează să se adreseze instanței de judecată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Dr.

Acum 1 an

Mergeți și pe la firme de Stat, mai exact Spitalul Județean. Să vedeți cam câte gărzi fac Rezidenții și în locul cui. Bineînțeles ca neplătite.
Raspunde

Munteanu

Acum 1 an

Plin de mafioti in Talmaciu!
Raspunde

Ioan

Acum 1 an

Ar trebui controlati toti.Si stat si privat.Sunt multe nereguli.Multi au contract 4 ore si stau 8-10 ore.

Raspunde

Muschetarul roman

Acum 1 an

La stat...Persoana care e plătită ca lucrează 12 ore....pe doua posturi...Un post norma întreaga. ..al doilea cu jumătate de norma. Dar....lucreaza doar 8 ore. Se poate așa.o? La unii.

Raspunde

Burebista

Acum 1 an

Da, mai ales la Stat, nu plătesc nimic, nu dau pensii normale pe baza de contributivitate, nu dau tichete de masa etc.

Raspunde

Sxn

Acum 1 an

Eii dau la privat se vede ...

Raspunde

Camy

Acum 1 an

Nu sunt legi și paraziții profită.

Raspunde

Petreuș Andrei Vladimir

Acum 1 an

O mare hibă este că toate aceste probleme bănești legate de plata muncii sunt tratate ca și cauze civile. Ele trebuie tratate și penal, munca fiind o proprietate apărată de Constituție .

Raspunde

MV. Cluj -Napoca

Acum 1 an

Aceste șmecherii,sunt și în Cluj-Napoca,cu firmele de paza,te pune să semnezi,că orele suplimentare nu se plătesc.Aberatii ,de stil mafiot.Oare cei doi de la Cluj, știu ce fac cei din conducerea aSupercom, Cluj-Napoca.Te obligă să stai 24de ore ,și te plătesc doar 8,00 ore deci nu240 de ore ,ci numai 160,de ore deci 40 de ore pe săptămână Restul așteptați,mult și bine.Nu mai vorbesc, de acele BONURI de masă se dau cu foarte mare intirziere. La toți angajați,mai jos de birouri,și conducere, adică la cei ce fac cel mai greu lucru.De ce au dorit cei doi ,de la primăria Clujului,și Consiliul județean,să vină cu cei de la SUPERCOM, din București.Chiar nu avem in tot Ardealul o firma de curățenie PENTRU CLUJ,trebuie din București.De ce nu aduc o firma din Răchițele,sau de lîngă Huedin,cred că este mai bine .Ce să facem, așa este in România noastră, plină de șmecherii.Cu Untold, așa,cu supercom așa,oare când se va pune punct la toate tâmpeniile.Sa aveți sănătate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus