Inaugurată de aproape o lună, noua zonă pietonală din vecinătatea Pieței Schiller aduce un plus de liniște și răcoare sibienilor sau turiștilor care ies la plimbare în centrul istoric. În mijlocul acestui spațiu tronează de ani buni restaurantul Hochmeister, el funcționând în fosta casă a lui Martin von Hochmeister care, în anul 1790, a tipărit primul ghid al orașului. Cu aceste gânduri în minte am fost într-o seară călduroasă de vară să mă bucur de terasa aflată în noul spațiu eliberat de mașini.
Meniul la Hochmeister are doar patru pagini dedicate mâncării, ceea ce din punctul meu de vedere este un mare plus. Asta înseamnă mâncăruri alese, nu să îndeși file întregi cu pizza cum se întâmplă adesea la restaurantele devenite capcane pentru turiști pe Bălcescu sau în Piața Mare. Aici ai de ales dintre câteva supe, o mână de aperitive, feluri principale și două-trei deserturi.
După ce m-am consultat cu chelnerul despre cele mai proaspete preparate ale zilei, am ales o tartină cu brânză de capră, o supă de cartofi cu afumătură, o tocană de iepure și o porție de papanași. Dacă la Sibiu toată lumea știe cum trebuie să se prezinte la masă o ciorbă de cartofi cu afumătură și niște papanași, simt nevoia să evidențiez antreul și felul principal.
Iepurele nu este ușor de gătit. Sau nu este pentru oricine. Carnea de vânat are un gust pregnant, intens, dacă nu este bine preparată. Poate fi ațoasă sau prea greu de mestecat, dacă nu este bine pătrunsă și din acest motiv, în urma unor experiențe neplăcute, mulți renunță să mai mănânce. Mare greșeală. Gătit cum trebuie, iepurele devine un deliciu rar. Iar bucătarul de la Hochmeister este un maestru în acest sens. ”Ți se topește în gură” este un clișeu mai mult decât potrivit în acest caz. Intensitatea gustului de carne roșie de vânat se îmbrățișează pe cerul gurii cu o porție sănătoasă de hribi, moleșiți sub un sos alb de smântână. Tocana vine la masă pe o mămăligă aburindă și se însoțește cu fructe caramelizate la cuptor. O încântarea culinară la care un pahar de vin roșu sec devine o obligație, nu o simplă recomandare.
Înainte de iepure am avut șansa de a-mi delecta papilele cu alte arome naturale, acute, de care zona noastră geografică abundă. Mă refer la o cremă de brânză de capră servită pe o felie de pâine cu maia, presărată cu prune rehidratate cu cognac si suc de portocale și rozmarin proaspăt. Rar găsești în Sibiul nostru bucurie mai mare la masă. Pâinea are textură ușor crocantă, brânza de capră aduce în combinație izul de lactat intens, peste care prunele ușor dulcegi și rozmarinul se așază precum o îmbrățișare caldă la finalul unei zile grele. Unde mai pui că imaginea astfel creată te îmbine la o stare de bine și relaxare, îți vine să mănânci cu ochii.
Toate cele enumerate mai sus îți vor prezenta la final o notă de plată ce depășește lejer 200 de lei, incluzând aici și un vin bun. Însă trebuie precizat că mâncarea vine în porții suficient de generoase cât să sature două persoane. După care, ce poate fi mai frumos decât să împarți o sticlă de vin cu prietenii, vara la o terasă, în răcoarea centrului istoric al Sibiului? Hochmeister e locul perfect.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 6473
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Cornel Sibianul
Acum 5 ore
Ada
Acum 6 ore
Ioan Rotar
Acum 6 ore
Rotar
Acum 7 ore
EVREU