Trei oferte au fost depuse în cadrul licitației pentru achiziția a 30 de noi autobuze electrice, care să fie utilizate pentru transportul de călători între Sibiu și nouă localități din împrejurimi. Bugetul alocat acestei achiziții este de aproape 20 de milioane de euro.
96,8 milioane de lei este valoarea alocată achiziției a 30 de autobuze electrice cu o lungime de minim 12 metri. Alături de cele șase autobuze electrice care fac obiectul unei alte proceduri aflată în derulare, aceste mijloace de transport în comun ar urma să formeze flota viitorului sistem de transport metropolitan al Sibiului. Sistem care să transporte călătorii prin curse regulate care să lege municipiul Sibiu de orașele Cisnădie și Ocna Sibiului și, respectiv, de comunele Șelimbăr, Sadu, Șura Mare, Șura Mică, Cristian, Poplaca și Roșia.
Pe lângă furnizarea mijloacelor de transport, contractul scos la licitație prevede și furnizarea de stații de încărcare rapidă și lentă.
Trei oferte
Licitația pentru achiziția celor 30 de noi autobuze electrice a fost lansată pe 10 iulie, termenul de depunere a ofertelor fiind ora 15:00 a zilei de 21 august. Prima ofertă depusă este cea a polonezilor de la Solaris Bus & Coach, ale căror autobuze electrice circulă deja pe străzile Sibiului. Este vorba de cele nouă autobuze electrice care circulă din toamna anului trecut pe traseele 5 și 13 (Gară – Valea Aurie, Gară – Pădurea Dumbrava) și care au fost achiziționate pentru Sibiu de către Ministerul Dezvoltării Regionale.
Citește și Premieră în Sibiu: Primele autobuze electrice vor circula prin oraș începând de luni
Cea de-a doua ofertă a fost depusă de New Kopel Car Import SRL. Societatea este reprezentantul pe piața din România a chinezilor de la BYD. Aceștia au adus un autobuz electric pentru a fi testat pe străzile Sibiului încă de acum nouă ani.
Citește și Probe: autobuzul electric circula intre Valea Aurie si Gara, mai intai | Foto si video
În fine, cea de-a treia ofertă depusă aparține asocierii dintre AIC Trucks SRL și Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi, din Turcia. Aceștia ofertează autobuzele electrice produse în Turcia sub brandul Otokar. 12 astfel de autobuze electrice de 12 metri urmează să fie furnizate pentru a opera curse între București și Chitila și Mogoșoaia, în urma atribuirii unui contract în acest sens toamna trecută.
Prin 2025
Procedura de achiziție a celor 30 de noi autobuze electrice este derulată de către Primăria Sibiu. Ai cărei reprezentanți și-au asumat că vor finaliza evaluarea tehnică și financiară a ofertelor și a eventualelor clarificări cel mai târziu pe 21 februarie 2024. Iar după atribuirea contractului, Primăria va emite în cel mult două luni ordinul de începere. Abia după emiterea acestui ordin începe să se deruleze termenul de furnizare a autobuzelor, care este de cel mult 12 luni.
Autobuzele electrice recepționate urmează a avea autonomia reală testată: cea declarativă, pe baza analizelor teoretice, este de 350 de km, iar autoritățile locale solicită ca cea reală, testată, să fie de minim 200 de km. „Atât la recepția autobuzelor cât și la sfârșitul perioadei de garanție, autoritatea contractantă va verifica autonomia reală a autobuzelor livrate, care trebuie să fie de minim 200 km în condiții de exploatare extreme (-25 +45 grade Celsius) în Municipiul Sibiu și zona limitrofă”.
300.000 de km sau patru ani trebuie să fie garanția oferită pentru funcționarea fără reparații generale a autobuzelor electrice, al căror motoare trebuie să aibă o garanție de minim opt ani.
Citește și Primele autobuze metropolitane ar putea fi turcești. Luni aflăm și ofertanții celorlalte 30
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: autobuze electrice transportul , transport metropolitan sibiu , Primăria Sibiu , autobuze electrice
Vizualizari: 4370
Ultimele comentarii
Acum 29 minute
Cetatean
Acum 42 minute
Constructor la bugeteri
Acum 45 minute
John
Acum 1 oră
Nobody
Acum 2 ore
Cosmin