Miercuri,
18.09.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Am (re)găsit locul în care poți să mănânci și când te bate soarele, și când șiroiesc ploile

Am (re)găsit locul în care poți să mănânci și când te bate soarele, și când șiroiesc ploile

Când clopotele catedralei mitropolitane băteau ora vecerniei, terminam de cerut mâncare la Consommé Bistro. E importantă mențiunea orei vecerniei, deoarece se suprapunea cu momentul în care soarele aluneca încet pe lângă turnul Casei Teutsch, încingând abitir țiglele roșii și de unde - chiar dacă mai aveau de trecut un drum și un păienjeniș din ramuri de copaci – razele-i ajungeau încă fierbinți la masa la care ne-am așezat.

E una din cele patru mese de câte două persoane care compun terasa de la Consommé Bistro, localul aflat într-unul din colțurile parcului Astra. Iar vecinătatea cu parcul dreptunghic din centrul orașului transforma fierbințeala zilelor trecute într-o dogoare plăcută: verdele parcului cu fântână arteziană în mijloc făcea ca și rarele mașini care lăsau dungi pe asfaltul străzii Mitropoliei să pară inofensive și depărtate.

La margine de parc, oamenii de la Consommé Bistro sunt calmi și zâmbitori. Au telefon fix la contact, la care și răspund, au parcare de biciclete în fața restaurantului, au cărți la interiorul cu mozaic vechi pe jos și au amenajat și un hol care pare locul ideal pentru o masă intimă în vreme mohorâtă. 

Holul îngust și neutilijat de la Consommé Bistro este folosit pentru trei mese

Au trecut vreo patru ani de când am testat pentru prima dată mâncarea la Consommé Bistro. Iar lucrurile – din fericire – nu s-au schimbat prea mult. În continuare, mergi în colțul parcului Astra pentru a te bucura de pasiunea unui bucătar care are o imensă plăcere să gătească ceea ce e de sezon. Să umple farfuriile cu cât mai multe gusturi proaspete care se revarsă de pe tarabele din piața Cibin sau de la producătorii locali de unde își va alimentând cămara.

Pentru că la Consommé, asta primești: mâncare cu mult gust. Așa mi-a fost și „banala” supă cu carne, morcov copt, coriandru și busuioc pe care într-o după-amiază de vineri am comandat-o sub soarele toropitor, astâmpărat de verdele parcului. Ca să-i descopăr gusturile a trebuit să aștept puțin, deoarece sub fierbințeala soarelui mai și ardea supa. O supă amplă în gusturi, cu legume atât de proaspete încât mai că simțeai și miresmele pământului reavăn înainte de a fi spălați morcovi.

Supă cu carne, morcov copt, coriandru și busuioc la Consommé Bistro

O porție mare, demnă de un test serios pentru vegetarienii care se găndesc să redevină vegetarieni: e păcat de aceștia din urmă să nu (re)simtă ce înseamnă o carne fain pusă în supă.

Nu mi s-a părut tocmai în regulă faptul că în timp ce sub cămașa mea se dădea lupta între sorele dogoritor și parcul umbros lângă supa din care mă bucuram de gusturi a fost adus pe masa îngustă și felul principal.

N-a fost, însă, un capăt de țară, mă gândeam că și acela va fi având fierbințeli și numai bine se răcorește până în vine rândul.

Fasole păstăi cu roșii la Consommé Bistro

Doar că fasolea păstăi cu roșii pe care am comandat-o la felul principal nu mai ardea. Fierte „al dente”, păstăile cu gust erau așezate într-un sos cât se poate de fluid, ce părea tot un fel de supă. Reinterpretarea pe care cei de la Consommé au dat-o tocăniței de fasole-păstăi pe care o știm de la mamele și bunicile noastre a avut gust bun, dar nu s-a prea apropiat de gustul rețetelor „originale”. Unde păstăile sunt mai mult fierte, iar sosul îngroșat are mai mult gust. Dar pentru cei care n-au gustat din tocănița mamei, cu siguranță fasolea de la Consommé va părea drept cea mai bună.

Am mai avut și desert, o prăjitură descrisă drept fiind cu cocos și afine, dar în care am mai găsit și alte urme de semințe, prin blatul acoperit de crema care să mai acopere gustu-i ușor uscat.

Prăjitură cu afine și cocos la Consommé Bistro

Meniul de la Consommé Bistro este destul de fluid, în sensul că se adaptează permanent după ce găsește bucătarul. În ziua când am fost noi, în meniu mai erau și două salate (una cu pepene, telemea de oaie și conopidă și una cu ceapă verde, ghimbir și castravete), trei tipuri de paste (cu carne de vită, smântână și pătrunjel, cu urdă și usturoi copt și cu brânză de capră și cimbru), ficat lionez de vită cu ceapă caramelizată și piure, ardei umpluți cu carne de vită și tocăniță de oaie în stil turcesc, cu piure de vită. Din zona mai „ușoară”, de unde am ales fasolea, mai era și orez cu gălbiori și un preparat din năut cu sos de roșii și ardei gras cu ou poșat și salată de păstăi.

Pentru masa luată după ora vecerniei, am plătit la Consommé Bistro 118 lei: 18 lei pentru o bere din cele preparate la Avrig de către Augusta, 13 lei pentru o sticlă mare de apă, 25 de lei pentru supă, 42 de lei pentru mâncarea de fasole și 20 de lei pentru prăjitură.

​El Pimiento Morrón

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

16 comentarii

Canaris

Acum 1 an

Nu este prost cine cere.... 42 de lei mâncare de fasole verde... Fără carne... Preturi de prostit turiștii... Da merită.... Dacă fasolea este din Piața Cibin... De la producători locali.... Asta face toți banii..
Raspunde

Kiki Riki

Acum 1 an

Nebunie maxima cu preturile prin orasul asta. Cum naiba nu le e rusine astora cu restaurante sa vanda o amarata de apa cu 13 lei? Bey oameni, in Grecia pe malul marii o apa la 1.5l costa 1.5 eur si voi vindeti apa aici in Sibiu la preturile astea nesimtite. 25 de lei pentru supă de zici ca a cultivat chiar el morcovii aia nu i-a luat din Metro. Halal nebunie prin orasul asta, ma intreb cum de nu dau faliment asemenea locuri !?!
Raspunde

Pofticiosul

Acum 1 an

Scump! O mâncare de fasole 42 de lei...
Raspunde

Corbul

Acum 1 an

E nașpa. Nu mergeți. /s
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cocalarul

Acum 1 an

Am un pont bun: conserve de fasole cu rosii la 1 kg la 0,50 de bani. Inclusa si apa din Grecia. Plus servetele ca sa nu faci mizerie acasa.
Raspunde

@Coxajarul

Acum 1 an

Pofta buna ,cocalarule! Te-ai lins pe degete de ne recomanzi și nouă asemenea bunătăți! Să-ți fie de bine! Sper că nu te-a apucat burta. Mai dădeai bani și pe furazolidon.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 1 an

Eu sunt uimit de logica celor care comentează că mâncarea la un restaurant cu 4 mese este scumpă. Dacă respectivul restaurant are 2 ture de clienți pe zi la toate mesele (2 clienți/ masă) = 1.600 lei / zi. Chirie, salarii, taxe la stat, curent, materie primă etc. aia nu prea este afacere să faci avere. Sigur că la McDonalds este mai ieftin, că ei vând 1.000 de meniuri pe zi. Oriunde în lumea asta restaurantele cu meniu scurt și cu mese puține sunt mult mai scumpe decât restaurantele cu 20-30 de mese. Dar revenind, este fantastic cum se vede în comentarii că zicala aia cu CÂINELE MOARE DE DRUM LUNG ŞI PROSTUL DE GRIJA ALTUIA este mai actuală ca niciodată!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Claudiopolis

Acum 1 an

Fiecare pasare moare pe ciocul ei, deh. Daca nu va convine unora, rezumati-va asadar la paine alba de Simpa si oua de baterie, pentru a va asigura util si iremediabil ca diabetul va prinde din urma, la cata facatura bagati in metabolismele voastre. Nu, la Consomme nu mergi sa te indopi. De vrei asta, cauta grosierul de pe Balcescu, dar nu un loc care-ti pretinde gustul treaz pentru cultura. Inca ceva: timpul pe care Consomme il ofera publicului este identic cu efortul dublu de timp al bucatarului. Na, mofturosilor! Sa va vad cum stati la cratita aproape zilnic la voi acasa....daca ati statea, v-ati comporta muuuuuuult diferit aici pe TS
Raspunde

Barosanu

Acum 1 an

Clar nu mergi ca să te îndopi, mergi să savurezi o mâncare de fasole verde cu pătrunjel, ceva ce n-ai mai mâncat și nu vei mai mânca vreodată în altă parte. E o experiență unică, irepetabilă. Eu respect dreptul fiecărui restaurant de a-și stabili prețurile și sunt convins că proprietarul nu e chitit pe profit rapid, că altfel făcea o sală de pomeni cu pizza și burgeri, nu un restaurant cu 4 mese. DAR, atunci, hai să respectăm și dreptul publicului de a nu fi dat pe spate de oferta respectivului restaurant sau de raportul calitate/preț pe care îl propune.
Raspunde

@Andrei

Acum 1 an

Ce logica ai matale! Nimeni nu te obliga să-ți faci restaurant in buricul târgului, daca nu ești bun antreprenor. Ceai vrea sa mergem să mâncăm zama lui că să-și mențină afacerea?! Du-te matale cu familia ta și ia prânzul zilnic acolo. Ți se potrivește și matele zicala: Câinele moare de drum lung ...
Raspunde

@Ckaudiopolis

Acum 1 an

Prietene, de cele mai multe ori diabetul este ereditar sau depinde de modul cum pancreasul și ficatul metabolizează alimentele. Poți mânca numai dulciuri și fast-food și să ai un pancreas bun prelucrător. Sau poți să mananci mâncare de fitze și să te îmbolnăvești de diabet
Raspunde

Ardei

Acum 1 an

Dacă ești uimit , inchide-ti taraba cu 4 mese și i-ati un job!! Prețurile la restaurante in Sibiu sunt uriașe , plus faptul ca 99% din mâncare e fără gust ca nici bucătari nu avem… 40 lei 5 păstăi de fasole ??
Raspunde

@@@

Acum 1 an

In orasul acesta nu exista un restaurant in care sa spui ca ai mancat ceva gustos. Nimic. Poate La Arh... , dar cu rezerve. Restul sunt de toata jena, doar fitze, denumiri sofisticate si preturi mari...

Raspunde

@Claudiopolis

Acum 1 an

"daca ati statea" si "iti pretinde gustul treaz pentru cultura" spun totul despre nivelul tau intelectual! Trebuie sa mananci mult timp la Consomme sa ajungi la linia de plutire...
Raspunde

Nobody

Acum 1 an

Rip off ca peste tot in orasul asta!
Raspunde

Gospodina

Acum 1 an

Fierbe trei carofi in coaja, curata-i, apoi taie-i rondele, pune sare, piper, patrunjel si ulei vegetal de floarea soarelui si o sa ai o masa gustoasa si sanatoasa!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus