Când clopotele catedralei mitropolitane băteau ora vecerniei, terminam de cerut mâncare la Consommé Bistro. E importantă mențiunea orei vecerniei, deoarece se suprapunea cu momentul în care soarele aluneca încet pe lângă turnul Casei Teutsch, încingând abitir țiglele roșii și de unde - chiar dacă mai aveau de trecut un drum și un păienjeniș din ramuri de copaci – razele-i ajungeau încă fierbinți la masa la care ne-am așezat.
E una din cele patru mese de câte două persoane care compun terasa de la Consommé Bistro, localul aflat într-unul din colțurile parcului Astra. Iar vecinătatea cu parcul dreptunghic din centrul orașului transforma fierbințeala zilelor trecute într-o dogoare plăcută: verdele parcului cu fântână arteziană în mijloc făcea ca și rarele mașini care lăsau dungi pe asfaltul străzii Mitropoliei să pară inofensive și depărtate.
La margine de parc, oamenii de la Consommé Bistro sunt calmi și zâmbitori. Au telefon fix la contact, la care și răspund, au parcare de biciclete în fața restaurantului, au cărți la interiorul cu mozaic vechi pe jos și au amenajat și un hol care pare locul ideal pentru o masă intimă în vreme mohorâtă.
Holul îngust și neutilijat de la Consommé Bistro este folosit pentru trei mese
Au trecut vreo patru ani de când am testat pentru prima dată mâncarea la Consommé Bistro. Iar lucrurile – din fericire – nu s-au schimbat prea mult. În continuare, mergi în colțul parcului Astra pentru a te bucura de pasiunea unui bucătar care are o imensă plăcere să gătească ceea ce e de sezon. Să umple farfuriile cu cât mai multe gusturi proaspete care se revarsă de pe tarabele din piața Cibin sau de la producătorii locali de unde își va alimentând cămara.
Pentru că la Consommé, asta primești: mâncare cu mult gust. Așa mi-a fost și „banala” supă cu carne, morcov copt, coriandru și busuioc pe care într-o după-amiază de vineri am comandat-o sub soarele toropitor, astâmpărat de verdele parcului. Ca să-i descopăr gusturile a trebuit să aștept puțin, deoarece sub fierbințeala soarelui mai și ardea supa. O supă amplă în gusturi, cu legume atât de proaspete încât mai că simțeai și miresmele pământului reavăn înainte de a fi spălați morcovi.
Supă cu carne, morcov copt, coriandru și busuioc la Consommé Bistro
O porție mare, demnă de un test serios pentru vegetarienii care se găndesc să redevină vegetarieni: e păcat de aceștia din urmă să nu (re)simtă ce înseamnă o carne fain pusă în supă.
Nu mi s-a părut tocmai în regulă faptul că în timp ce sub cămașa mea se dădea lupta între sorele dogoritor și parcul umbros lângă supa din care mă bucuram de gusturi a fost adus pe masa îngustă și felul principal.
N-a fost, însă, un capăt de țară, mă gândeam că și acela va fi având fierbințeli și numai bine se răcorește până în vine rândul.
Fasole păstăi cu roșii la Consommé Bistro
Doar că fasolea păstăi cu roșii pe care am comandat-o la felul principal nu mai ardea. Fierte „al dente”, păstăile cu gust erau așezate într-un sos cât se poate de fluid, ce părea tot un fel de supă. Reinterpretarea pe care cei de la Consommé au dat-o tocăniței de fasole-păstăi pe care o știm de la mamele și bunicile noastre a avut gust bun, dar nu s-a prea apropiat de gustul rețetelor „originale”. Unde păstăile sunt mai mult fierte, iar sosul îngroșat are mai mult gust. Dar pentru cei care n-au gustat din tocănița mamei, cu siguranță fasolea de la Consommé va părea drept cea mai bună.
Am mai avut și desert, o prăjitură descrisă drept fiind cu cocos și afine, dar în care am mai găsit și alte urme de semințe, prin blatul acoperit de crema care să mai acopere gustu-i ușor uscat.
Prăjitură cu afine și cocos la Consommé Bistro
Meniul de la Consommé Bistro este destul de fluid, în sensul că se adaptează permanent după ce găsește bucătarul. În ziua când am fost noi, în meniu mai erau și două salate (una cu pepene, telemea de oaie și conopidă și una cu ceapă verde, ghimbir și castravete), trei tipuri de paste (cu carne de vită, smântână și pătrunjel, cu urdă și usturoi copt și cu brânză de capră și cimbru), ficat lionez de vită cu ceapă caramelizată și piure, ardei umpluți cu carne de vită și tocăniță de oaie în stil turcesc, cu piure de vită. Din zona mai „ușoară”, de unde am ales fasolea, mai era și orez cu gălbiori și un preparat din năut cu sos de roșii și ardei gras cu ou poșat și salată de păstăi.
Pentru masa luată după ora vecerniei, am plătit la Consommé Bistro 118 lei: 18 lei pentru o bere din cele preparate la Avrig de către Augusta, 13 lei pentru o sticlă mare de apă, 25 de lei pentru supă, 42 de lei pentru mâncarea de fasole și 20 de lei pentru prăjitură.
El Pimiento Morrón
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: mananci bate soarele siroiesc , prajitura cu afine si cocos , fasole pastai cu rosii , morcovi copti , supa cu carne , Consommé Bistro , restaurant sibiu , Parcul Astra
Vizualizari: 9906
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Xyz007
Acum 4 ore
Luana
Acum 4 ore
Till Eulenspiegel
Acum 4 ore
Till Eulenspiegel
Acum 4 ore
Vivi Dragan