Duminică,
24.09.2023
Cer Senin
Acum
24°C

Patru motive pentru ca elevii sibieni să aleagă transportul alternativ. Asociația Urban Bike Revolution începe o campanie prin care încurajează mersul la școală cu bicicleta

Patru motive pentru ca elevii sibieni să aleagă transportul alternativ. Asociația Urban Bike Revolution începe o campanie prin care încurajează mersul la școală cu bicicleta

Asociația Urban Bike Revolution lansează o campanie prin care încurajează copiii să meargă la școală pe jos, cu bicicleta, trotineta și transportul public ca alternative durabile și sănătoase la mașina personală. Campania #ActivSpreȘcoală este un demers ambițios dedicat susținerii mobilității active active a elevilor din Sibiu, sub deviza "primul drum important din viața fiecărui copil este drumul spre școală”.

Cu peste 23.500 de elevi deplasându-se zilnic spre cele 32 de școli publice la nivelul orașului, #ActivSpreȘcoală vizează mobilizarea întregii comunități din Sibiu: părinți, școli, instituții publice și mediul de afaceri pentru a susține mobilitatea activă într-un efort colectiv de transformare a modului de deplasare al elevilor. Potrivit reprezentanților asociației, campania nu urmărește doar să creeze un mediu urban mai sigur și mai durabil, ci și să prezinte beneficii tangibile atât copiilor, cât și adulților din oraș.

Motive pentru care copiii să se deplaseze cu bicicleta, trotineta, pe jos sau folosind transportul public

Asociația oferă și o serie de beneficii ale transportului alternativ.

„Mobilitatea activă aduce multiple beneficii pentru sănătatea copiilor, contribuind la creșterea nivelului de activitate fizică, la dezvoltarea socială și la reducerea expunerii la poluare. Totodată, această poate ajuta la diminuarea stresului și anxietății părinților, oferindu-le mai mult timp și flexibilitate în rutina zilnică”, transmit aceștia.

Întreaga campanie dispune de o componentă de comunicare importantă, acoperind atât mediul online, cât și cel offline. Ea include publicarea de date și cercetări relevante, portrete ale persoanelor din comunitate și mesaje cheie menite să sensibilizeze populația. În plus, reprezintă un spațiu de întâlnire pentru cei dornici să devină parte activă în transformarea modului în care elevii se deplasează spre și de la școală.

„Suntem dedicați în crearea unui mediu urban prietenos, accesibil și sustenabil pentru toți elevii din Sibiu", a declarat Andrei Rusu, președintele Urban Bike Revolution. "Campania #ActivSpreȘcoală reflectă angajamentul nostru de a face din drumul spre școală o experiență pozitivă și benefică pentru fiecare copil”.

Campania #ActivSpreȘcoală face parte din programul "Laboratorul de mobilitate urbană activ" (LUMA) și are sprijinul unor parteneri de încredere precum Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu împreună cu peste 20 de școli din municipiu.

Această inițiativă reprezintă o invitație deschisă pentru toți sibienii dornici să contribuie la transformarea sustenabilă a modului în care elevii se deplasează în oraș. Prin mobilitatea activă și implicarea comunității, #ActivSpreȘcoală își propune să construiască un viitor mai sănătos și mai durabil pentru toți locuitorii orașului.

Urban Bike Revolution (UBR) este o organizație non-profit care promovează mobilitatea velo în Sibiu pentru deplasările din rutina zilnică. Demersul asociației este să facă mersul pe bicicletă atractiv ca mijloc de deplasare zilnic, prin evenimente, proiecte, studii și propuneri de politici publice, pentru ca sibienii să aibă o viață de mai bună calitate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Un biciclist

Acum 3 săptămâni

laudabila campania si ideea, DAR nu trebuie sa putin inconstient sa-ti lasi copilul pe bicicleta pe "infrastructura" si "pistele" desenate langa borduri sau tangent la masini parcate ale caror portiere se pot deschide oricand pe toata latimea pistei, populate cu sute de canale puternic denivelate si langa un trafic in care foarte multi soferi nu dau 2 bani pe viata sau integritatea biciclistilor si trec razant pe langa ei cu 50-60 km/h. Sa circule prima data fodor si cei din consiliul local in aceste conditii si apoi mai vedem.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kiu

Acum 3 săptămâni

Postacel, cel putin 15 copii de la mine din bloc se duc pana toamna tarziu cu bici si troti la scoala, ani de zile n-a patit nici unul nimic. Vezi-ti de datul. Ocacu autobuzul si lasa drobul de sare.
Raspunde

Claudiu M

Acum 3 săptămâni

Nu se face nicaieri infrastructura fara sa fie o masa critica de utilizatori, este dilema oului si a găinii... Sigur nu merge pentru oricine dar sunt zone unde se poate. Daca părinții s-ar organiza sa ghideze mai multi copiii către școală si inapoi poate s-ar crea acea masa critică
Raspunde

Bogdan

Acum 3 săptămâni

Masa critica de utilizatori exista la Sibiu. Nu acesta e motivul pentru care nu avem infrastructura. Sunt foarte multi cei care si-ar dori sa poata folosi bicicleta in deplasarile prin oras. Tocmai din acest motiv sunt si aceste comentarii critice, nu pentru ca cineva are ceva cu voi personal dar pentru ca apare ca o mare ipocrizie reclama la ceva ce nu este o optiune reala. Nu stiu ce varta ai dar daca ai trait in perioada anilor 1980 poate-ti mai amintesti sloganul "Nici o masa fara peste" - care arata ce mare grija avea regimul dictatorial din acea vreme de sanatatea alimentara a noastra cand, in realitate, in magazinele alimentare puteai cumpara compot si conserve cu fasole. Ei, intr-un fel, cam asa suna si campania UBR. Sigur ca ar fi frumos si sunt convins ca sibienii sunt de acord sa foloseasca bicicletele mult mai mult decat o fac acum. La fel, si-ar dori sa manance mai sanatos (daca nu ar fi si mult mai scump), sa se mute de la bloc la casa langa parc, sa faca sport in loc sa stea pe scaun la serviciu pana tarziu, etc. Lumea se adapteaza foarte usor si repede la conditii de trai civilizate, bune si cu standard ridicat de viata. Nu e nevoie de reclama/promovare pentru aceasta. La fel cum la Viena (orasul cu nivelul de viata cel mai ridicat din lume in ultimii 10 ani) nu poti spune ca intai a fost acolo concentrata o masa critica de oameni care-si doreau sa traiasca bine si acesta e motivul pentru care au si ajuns sa aiba acest standard ridicat de viata. Peste tot in lume oamenii vor sa traiasca bine, nu doar la Viena.
Raspunde

Claudiu M

Acum 3 săptămâni

Dragă Bogdan, masa critica nu prea exista, daca stai sa te uiti prin Sibiu, doar in weekenduri sau in zilele libere vezi biciclisti, care folosesc bicicletele mai mult recereativ decat pentru transportul zilnic. UBR este un ONG care vine in sprijinul nostru, al bicicliștilor, nu sunt membru al UBR, dar le cunosc actiunile si cred ca sunt foarte importante pentru dezvoltarea transportului cu bicicleta prin Sibiu. De accea nu inteleg aceste comentarii critice... Ce fac pozitiv cei care critică? Proiectul are ca scop tocmai ce exista deja in Viena si alte orase civilizate, sa învățăm copiii, următoarea generație, sa foloseasca bicicletele... Dar asta înseamnă sa ne dam noi, adulții jos din masina si sa mergem cu ei până învață ca se poate si asa...
Raspunde

Bogdan

Acum 3 săptămâni

Ce fac pozitiv cei care critica? Raspunsul n-o sa-ti placa probabil: se exprima liber. E cat se poate de pozitiv acest lucru. Deranjeaza? Da. Nu e neaparata nevoie sa aiba dreptate; nu raportat la adevarul cunoscut de tine, ci raportat la imaginea pe care un cititor sibian si-o creaza depre UBR dupa ce citeste acest articol. Si mie mi-a iesit in evidenta un iz de ipocrizie la pachet cu pretentia de a face un lucru minunat. O importanta de sine (lauda, mai pe romaneste). Nu stiu ce fac UBR, nu-i cunosc, poate sunt oameni de treaba care chiar fac ceva bun pentru comunitate. Informatia referitoare la fondurile accesate si la parteneriatele cu institutii importante este cu totul neinspirata. E ca si cum anunt printr-un articol la ziar ca am mers 1.000 Km cu bicicleta prin tara in 2 zile (lucru minunat) si apoi spun ca am fost sprijinit in acest demers de 5 ambasade, trei Consilii Judetene si am ca am accesat fonduri europene nerambursabile iar la linia de finish m-a asteptat presedintele Comisiei Europene sa ma felicite. Ce retii din mesajul de mai sus? Ca am mers 1.000 Km cu bicicleta sau altceva?
Raspunde

Barosanu

Acum 3 săptămâni

A se citi printre rânduri că asociația asta a pus mâna pe ceva fonduri pe care îi toacă pe o „campanie”. Campania nu are niciun miez concret, doar vorbe goale sau, în limba de lemn corporatistă, are „o componentă de comunicare importantă”. Copiii sunt încurajați să meargă la școală pe bicicletă, dar nu prin acțiuni care fac străzile mai sigure, ci prin „publicarea de date și cercetări relevante, portrete ale persoanelor din comunitate și mesaje cheie menite să sensibilizeze populația”. Exact de asta aveau nevoie copiii noștri, mulțumim „Urban Bike Revolution”!
Raspunde

Claudiu M

Acum 3 săptămâni

Barosane, te invit la o întâlnire a Laboratorului de Mobilitate Urbana sa vezi exact ce dace UBR... Iti dai cu părerea in necunoștință de cauză doar sa arunci cu noroi ... Sunt 4 școli din Sibiu implicate într-un proiect pilot pentru a găsi soluții pentru problemele scoliilor si a copiilor... Nu e usor dar incet incet se fac schimbări!
Raspunde

Barosanu

Acum 3 săptămâni

@Claudiu M: Nu arunc cu noroi, doar spun ce am înțeles eu din articolul de mai sus (probabil copiat după un comunicat de presă al asociației). Dacă campania asta are și activități concrete, relevante, ele nu se regăsesc în text. Poate ar trebui să regândiți componenta aia de „comunicare importantă”, că deocamdată nu vă ajută.
Raspunde

Alt biciclist navetist

Acum 3 săptămâni

Fac zilnic intre 8 si 14 km pe bicicleta prin Sibiu de vreo 4 ani asa ca stiu cum sta situatia in trafic. Cum zice si colegul de mai sus, doar un inconstient isi poate lasa copilul printre masini prin oras. Mi-e frica mie, adult cu experienta atat la volan cat si la ghidon apai unui copil? Oricat de mult sunt pro-bicicleta si anti-masini in oras, Sibiul nu e sub nici o forma un oras sigur pentru biciclisti. Si nu as zice ca neaparat infrastructura e cauza principala ci mai ales atitudinea soferilor, lipsa de respect fata de regulile de circulatie si mai ales fata de ceilalti participanti la trafic. E o problema de educatie amplificata de o lipsa totala de coercitie din partea politiei rutiere.
Raspunde

Claudiu M

Acum 3 săptămâni

Sunt sigur ca nu mersul pe bicicleta la scoala nu este o soluție pentru oricine. Probabil ca eu sunt un inconștient... Mi-am dus copiii la scoala cu bicicleta din clasele primare, din zona cimitirului pana in cartierul Strand. Din clasa a-5-a, fiul meu merge singur.. prin educare eu zic ca se poate... Dar asta implica un efort din partea părinților... Nicaieri nu a aparut infrastructura inaintea biciclistilor!!!
Raspunde

@ Alt biciclist postac

Acum 3 săptămâni

Se vede că ești același maramite biciclist. Dacă nu te știi da cu bicicleta, continuă să te dai cu autobuzul, că ești din ăia care au moca, adică pe banii noștri.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 3 săptămâni

După ce trec cu bine de circulația sufocantă de la ora aia din Sibiu,ajung la școală și își dau seama că nu au unde lasă bicicletele...Nu mai e loc și pentru ele,curtea scolii a devenit de mult timp parcare pentru profesori...
Raspunde

Claudiu M

Acum 3 săptămâni

Hermann, nu e peste tot asa, sunt școli si licee unde rastelele de biciclete sunt prezente, dotate cu camere de filmat dar stau goale, insa locurile de parcare din jurul scolii sunt ocupate de mașini si motorete cu numere galbene de înmatriculare ale elevilor sub 18 ani.
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 3 săptămâni

Despre care școală zici, mai exact?
Raspunde

B

Acum 3 săptămâni

Ce silă mi-e de toate evenimentele și campaniile pe care se cheltuie bani cu care s-ar putea face ceva concret! de exemplu câte locuri decente unde să fie lăsate bicicletele/ trotinetele s-ar face cu banii de la campania asta??
Raspunde

Claudiu M

Acum 3 săptămâni

Astfel de campanii sunt esentiale pentru promovarea transportului alternativ la scoala, este asa de usor sa critici... Degeaba ar exista inca 4-10 locuri de depozitat biciclete daca ar sta nefolosite! Ști ca UBR impreuna cu PMS au si un proiect pentru parcari de biciclete in cartiere?
Raspunde

@B

Acum 3 săptămâni

E cumva pe banii tăi campania? N-ar trebui să circule cineva cu bicicleta, ca să trebuiască rastele? Te cam bate logica
Raspunde

Flo

Acum 3 săptămâni

Pai atunci hai sa ne complacem in noroi, sa nu facem nimic, sa ducem in continuare copiii cu masina (daca se poate sa intram cu masina in clasa, sa nu patesca odorul ceva)
Raspunde

Barosanu

Acum 3 săptămâni

Sau hai să venim cu niște soluții mai bune în loc să tocăm banii pe vorbe-n vânt și apoi să ne lamentăm că lumea e rea și nu ne înțelege.
Raspunde

SalimDream

Acum 3 săptămâni

Degeaba dacă părinții merg pe lângă ei în mașină.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus