Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
17°C

20 decembrie - Ziua Sibiului, adoptată fără votul consilierilor USR și PSD: „E o decizie ce nu are susținerea comunității”

20 decembrie - Ziua Sibiului, adoptată fără votul consilierilor USR și PSD: „E o decizie ce nu are susținerea comunității”

Consilierii FDGR și PNL au votat în ședința din 30 august 2023 proiectul de hotărâre prin care se instituie cu caracter simbolic Ziua Sibiului, ce va fi marcată în fiecare an pe data de 20 decembrie. Consilierii USR și PSD s-au abținut de la vot. „Suntem în Săptămâna Mare și în plus e o perioadă de doliu și comemorare a victimelor Revoluției române”, a argumentat consilierul Raul Apostoiu.

„Se aprobă instituirea cu caracter simbolic a Zilei Sibiului, în data de 20 decembrie, a fiecărui an”, este unicul articol al proiectului de hotărâre elaborat la inițiativa lui Adrian Bibu, care a semnat în numele tuturor liberalilor aleși în Consiliul local Sibiu.

Înainte de procedura de vot, consilierul USR Raul Apostoiu a cerut retragerea proiectului și îmbunătățirea lui prin consultarea istoricilor și a cetățenilor din Sibiu privind alegerea unei alte date pentru a marca o zia a Sibiului.

„Considerăm oportună instituirea zilei Sibiului ca o sărbătoare a comunității și nu doar ca o dată simbolică, ziua de 20 decembrie 1191 fiind deja confirmată ca prima mențiune documentară a localității care astăzi este reprezentată de orașul Sibiu. 

Dacă ne dorim ca ziua sau zilele Sibiului să reprezinte o sărbătoare a comunității, atunci data propusă pentru 20 decembrie considerăm că este improprie organizării unor evenimente, prin care să marcheze sărbătorirea orașului. 

Aceasta ar fi umbrită de sărbătorile din ajunul Crăciunului, dar și de cele organizate de Primărie în acea perioadă a anului. Sărbătoarea Crăciunului reprezintă o sărbătoare religioasă pentru toate cultele, iar noi, creștinii-ortodocși ne aflăm în Săptămâna Mare din ajunul Crăciunului. Mulți dintre noi o sărbătorim prin post și rugăciune. Nu se cade să avem o altă sărbătoare a comunității în acea perioadă. 

Ca să nu amintesc de perioada 17-21 decembrie, care este o perioadă de doliu și comemorare a Revoluției române din Sibiu.

Decizia finală privind declararea și sărbătorirea zilei orașului nostru trebuie să se bazeze pe o largă consultare a sibienilor, în baza unor propuneri de date care au marcat și alte momente de referință din istoria orașului nostru, venită din partea istoricilor și a specialiștilor din acest domeniu. Fără a diminua valoarea simbolică a datei istorice desemnate să marcheze ziua Sibiului, sărbătorirea acesteia trebuie să fie acceptată și îmbrățișată de cetățeni.

Un vot acordat pentru data de 20 decembrie ca ziua orașului nostru este ireversibil și nu va avea la bază susținerea comunității. De aceea, vă solicit amiabil retragerea de la vot a proiectului în această formă și revenirea lui într-o formă îmbunătățită. Inițierea cu concursul Primăriei Sibiu a unei analize detaliate privind oportunitatea desemnării unei zile a orașului și organizarea consultării cetățenilor”, a spus Apostoiu.

Propus la vot, pentru proiect au votat consilierii FDGR și PNL, iar șase aleși locali s-au abținut - patru din cadrul grupului USR și doi de la PSD.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2432

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

14 comentarii

John doe

Acum 1 an

Desi are o legatura cu istoria, este cam prost aleasa. Sunt curios ce evenimente vor fi organizate cu geci groase, fulare, caciuli si manusi... Evenimente de genul acesta sunt mai indicate a fi organizate in alte anotimpuri
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Ce alegere tâmpită? "Felicitări" domnului Bibu! Atât l-a dus capul ?!
Raspunde

Ion

Acum 1 an

De ce nu ați făcut o consultare a cetățenilor ? Va doare-n cot de părerea lor.
Raspunde

Silviu

Acum 1 an

Parisul a facut referendum pentru interzicerea trotinetelor inchiriate si de maine, 1 septembrie, ele nu mai circula. La noi este greu sa consulte cetatenii cu privire la Ziua Orasului. Si daca ar fi singurul exemplu...
Raspunde

Munteanu

Acum 1 an

O aberatie! Numai asta lipsea ca in rest avem de toate!
Raspunde

Xxx

Acum 1 an

Numai si numai festivaluri pt prostime si pt tocat bani aiurea!!! Asteptam de ex ZILELE SIBIULUI CU TOATE CAPACELE DE CANAL LA NIVELUL ASFALTULUI...ZILELE SIBIULUI FARA NICI O GROAPA PE SOSELE..ZILELE SIBIULUI CU SEMAFOARE CU BUTON LA TOATE TRECERILE DE PIETONI...ETC!!! Astea sunt zile si evenimente in favoarea cetatenilor!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Democratic era prin referundum, sau prin tragere la sorti, nu prin complot politic specific legionarilor din vremea nazistilor.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Chiar cap de sfecla nea' Bibu la faza asta :) Ce ocupatie au unii prin primaria asta...cum fac sa ma angajez si eu la voi la serviciul de "dat cu parerea". Avem vreo motivatie pentru aceasta data? O explicatie? Si ma mai intreb ce ar fi facut "VaVedem din Sibiu" si alte entitati dinastea civice (obscure) daca aceasta decizie semi-dictatoriala ar fi fost facuta de vreun pesedache: cred ca deja tavaleau peste sediul lor activistii civici si intelectualii binecunoscuti ai urbei
Raspunde

Cosa Nostra

Acum 1 an

Ce frumos.. așa.. să avem pretexte de spart alți bani publici.. Sibiul, un tărâm minunat unde poti face chiar tot ce vrei, în liniște, după pohta inimii, ăia cu VaVedem din Sibiu sunt și ei "liniștiți, la locurili lor".
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 an

Vara nu se putea pentru că toate weekend-urile sunt ocupate.Asta e sezonul turiștilor,festivalurilor și implicit al proprietarilor de apartamente in regim hotelier,așa că pentru sibieni a rămas iarna.
Raspunde

Rodica

Acum 1 an

Adevarat, un 20 decembrie nu se preteaza pentru sarbatori campenesti. Insa, de ce n-am face ca Regina Angliei cand mai traia. Ea nu sarbatorea in aprilie, ci in iunie. Asa am putea face si noi. Ce spuneti de 20 septembrie? Trei luni mai devreme...nu se va vaita nimeni.

Raspunde

Auditorul

Acum 1 an

Poi din verificari,nu se mai pupa cu docomentul papalo- saxon si atunci nu mai avem motiv de mandrie ca am fost colonia lor...Pai ce faci apoi cu adulatorii tinichelei baroniale si a lui klaus?
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Foarte prost aleasa, atnci oricum e saturat orașul de evenimente. Are dreptate consilierul USR, dar cine sa-i dea dreptate?
Raspunde

Michael

Acum 1 an

Tara lui Caragiale, oras caragelian!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus