Duminică,
08.09.2024
Cer Senin
Acum
26°C

Primăria Sibiu: Parcul Belvedere a fost de două ori mai ieftin decât proiecte similare din Cluj. „E foarte simplu să denigrezi un proiect la care s-a muncit enorm de mult”

Primăria Sibiu: Parcul Belvedere a fost de două ori mai ieftin decât proiecte similare din Cluj. „E foarte simplu să denigrezi un proiect la care s-a muncit enorm de mult”

Imediat după încheierea ședinței Consiliului local din 30 august, primarul Astrid Fodor a ținut să le prezinte consilierilor sibieni informații suplimentare privind costurile realizării Parcului Belvedere. „Mi se pare nedrept, când știu cât s-a muncit la acest proiect, să faci afirmații gratuite și să denigrezi un proiect (...)că s-au risipit banii sau că un coș de gunoi nu a stat bine”, a argumentat Fodor necesitatea prezentării datelor.

Primarul Astrid Fodor s-a arătat deranjată de posibilele discuții în spațiul public, prin care administrația sibiană era criticată de faptul că ar fi cheltuit prea mulți bani pentru construcția celui de-al doilea cel mai mare parc al orașului – Belvedere.

Fodor a dorit să combată acest lucru, iar datele prezentate de șeful Serviciului Strategii, Dezvoltare Durabilă și Marketing din cadrul Primăriei arată că acesta a fost de două ori mai ieftin decât, spre exemplu, proiecte similare în Cluj și mult sub costurile unor astfel de proiecte în Târgu Mureș, Brașov și Sfântu Gheorghe.

„Se vorbește în spațiul public despre costurile Parcului Belvedere și cred că este bine să fiți informați corect. Colegul meu, șeful Serviciului Strategii, a făcut o analiză la nivel de ADR Centru, cât a costat un hectar de teren amenajat. Vă prezentăm situația, ca în cunoștință de cauză, dacă citiți una sau alta, să știți despre ce este vorba. Că așa, multe informații se aruncă pe piață fără documentare. Sunt date oficiale.

Vreau să precizez că am construit singurul parc pe un fost depozit de deșeuri de construcție, în pantă, care a necesitat lucrări ample de stabilizare a terenului. În cazul nostru, noi am luat în calcul, inclusiv strada Preot Bacca, pe care am reabilitat-o. Am luat în calcul inclusiv recalculările – nu că așa am vrut noi, ci pentru că e conform legislației.

Să faci afirmații gratuite este foarte simplu și să denigrezi un proiect la care s-a muncit enorm de mult. Mă refer la echipa Primăriei. Mi se pare nedrept când știu cât s-a lucrat, cât s-au chinuit colegii mei și să ajungem la astfel de informații că s-au risipit banii sau că un coș de gunoi nu a stat bine. Normal că acestea s-au reparat în următoarele zile. A fost recepția și după recepție noi deja am trecut pe acolo”, le-a spus Astrid Fodor consilierilor.

Emanuel Lazăr, șeful Serviciului Strategii din cadrul Primăriei (foto principală, lângă primarul Astrid Fodor, în ziua inaugurării Parcului Belvedere - n.n.), a spus că a făcut o analiză macro, comparând proiecte similare din orașele din regiunile de dezvoltare Centru și Nord-Vest. 

„Inevitabil, obișnuim să ne comparăm cu alte orașe. Dacă ne comparăm la realizări, să ne comparăm și la costuri. Am luat în calcul valorile finale ale proiectelor analizate și am făcut doar o analiză macro a costului pe hectar amenajat de spațiu verde”, a explicat Lazăr.

Acesta a precizat că a comparat proiectul Parcului Belvedere cu proiecte similare de reconversie din municipiile Târgu Mureș, Brașov și Sfântu Gheorghe.

„Aici niciun proiect nu a avut probleme de stabilitate, deci nu s-au investit bani sau nu au existat lucrări, așa cum s-a întâmplat în cazul Belvedere. Și atunci costul pe hectar a celor trei parcuri variază între 780.000 euro în cazul mun. Tg. Mureș; continuând cu Brașovul, unde costul pe hectar ajunge la 1,116 milioane euro și Sf. Gheorghe – 1,177 milioane euro/hectar.

În analiza pentru Parcul Belvedere, am calculat toate sumele, inclusiv partea de ajustare (a prețurilor - n.n.), totodată am calculat și sumele aferente, inclusiv costurile pentru reabilitarea și modernizarea străzii Preot Bacca. Am ajuns la un cost rotunjit de 666.000 euro pe hectar.

Dacă ar trebui să extrapolăm și să prezentăm costurile din cele trei municipii, valoarea parcului Belvedere raportată la costurile pe hectar ar fi variat între 25 de milioane de lei și 32 de milioane de lei.

Dacă ne ducem mai la nord, la Cluj, unde au fost realizate mai multe spații veri, valorile depășesc 1,250 milioane euro pe hectar la proiectul cu costul cel mai mic per spațiu amenajat. Adică dublu”, a explicat Lazăr.

Consilierul USR, Ionuț Ghișe, a dorit să afle de ce au fost incluse și cheltuielile pentru modernizarea străzii Preot Bacca. „În situația în care am fi scăzut acele costuri, prețul pe hectar ar fi fost mai mic”, a răspuns Lazăr. Iar primarul Fodor a intervenit: „Am zis să-l punem și pe acesta, că poate nu ne apucam de stradă dacă nu făceam parcul. Nu voiam să dăm bine, ci voiam să arătăm datele corect”.

Amintim că Parcul Belvedere a fost inaugurat vineri, 11 august.

Valoarea totală a investiției anunțată de municipalitate este de 3,9 milioane de euro sau peste 21 milioane de lei; din care 3,5 milioane de euro reprezintă finanțare europeană nerambursabilă. Suprafața parcului este de 6,4 hectare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

10 comentarii

Vasile Roaita

Acum 1 an

Sa mergeți acum sa vedeti mandretea de parc....au inceput sa se ofileasca toate plantele. Un parc facut din pacate pe repede inainte....dar a fost bifa pe realizarile lui Fodor si viata merge inainte !
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Vasilica, la ce canicula a fost in ultimele saptamani nu e de mirare. Se vor planta altele pana "se prind". Preferai sa ramana spatiu de depozitat moloz? Ce ai fi schimbat daca il faceai cu viteza incet si pe loc?
Raspunde

Razvz

Acum 1 an

Ce declarații de 2 banii ...Omul are tot dreptul sa fie nemulțumit , specialiștii au plecat pe salarii mai mari ori sau saturat de hoția acestui stat ,urmează copii ai căror viitor ...e în alta tara .
Raspunde

R

Acum 1 an

Mie mi se pare in regula avand in vedere ca 3.5 mil eur sunt finantare europeana iar de la bugetul local au fost cheltuiti 400 mii eur si inainte a fost totusi un spatiu de depozitat deseuri care a trebuit igienizat. Ce sa mai spunem atunci de stadion???? Facut exclusiv din bani de la buget si pentru care este nevoie de o suma considerabil lunar pentru mentenanta si intretinere. Stadion folosit mai mereu de o echipa privata. Nu fiti carcotasi degeaba.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Nici nu ma obosesc sa citesc sau sa analizez ineptiile lu' Cora, e suficient daca se compara cu "proiecte similare din Cluj". Pai tanti, Clujul are alt buget si alta clasa: este bine sa te compari cu cei mai mari si mai buni decat tine dar numai daca intentionezi sa inveti de pe urma lor si sa-i ajungi din urma, nu sa te lauzi ca tu ai facut lucruri mai ieftine decat ei. Probabil ca parcul are farmecul lui, dar utilitatea lui tinde spre zero, fiind construit intr-o zona limitrofa orasului. Degeaba faci parc in camp cand tu ai defrisat si ai distrus tot ce ai prins de prin oras. Atatea cartiere fara un petec de iarba dar tu ai facut parc la iesirea din oras, ca sigur vor veni oameni din capatul opus al orasului sa se relaxeze langa camp. Dar asa e, cand realizarile efective si utile au un numar foarte mic, ne laudam cu ce putem. PS: Inca o chestie faina, ca se spunea ca Politia Locala va pazi parcul impotriva vandalizarii: pentru cat timp? Definitiv? Adica noi nu avem militie locala in centru si in zonele predispuse vandalizarii (nu dau nume), dar alocam resurse ca se ne pazeasca parcul din camp, nu? De camere video ati auzit acolo la primarie sau traiti inca in epoca de piatra?
Raspunde

Barosanu

Acum 1 an

@Carcotel, nu mă deranjează neapărat părerea ta despre parc, cât lipsa ta de logică și de viziune: „utilitatea lui tinde spre zero, fiind construit intr-o zona limitrofa orasului”? Tot într-o zonă limitrofă a fost construit și parcul Sub Arini acum 150 de ani dar, ce să vezi?, orașul s-a dezvoltat în loc să rămână încremenit în proiect (surpriză!), parcul nu mai e într-o zonă limitrofă iar cei care, ca și tine, îi contestau utilitatea au fost uitați de istoria nedreaptă.
Raspunde

Bobo

Acum 1 an

Nu era nevoie de nici un parc in zona asta, un pic mai jos e Sub Arini partea din Valea Aurie care nu e amenajat, nu mai gasesti o banca dreapta. Cine naiba se plimba in parcul asta SF ?

Raspunde

Barosanu

Acum 1 an

Când scoți nasul din Broscărie o dată pe an ca să-l vezi pe Adi Neamțu la Cântecele Munților e posibil să ai o viziune ușor alterată asupra realității. Realitatea: zilnic, sute de copii și sute de oameni de toate vârstele se „plimbă în parcul ăsta SF”, majoritatea din cartierul Tilișca și Valea Aurie dar și din alte părți ale Sibiului. Ignoranța și fudulia sunt boli grele, dar vestea bună pentru tine e că se tratează!
Raspunde

Ceac Noris

Acum 1 an

Stati sa vedeti cit va costa intretinerea parcului! Va fi acordat contractul unei firme prietene si vor plati o avere ,asa ca in cativa ani va costa enorm de mult !
Raspunde

Luminita

Acum 1 an

fiecare parc, oriunde trebuie intretinut asa ca logica ta e varza
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus