În 24 august Direcția de Sănătate Publică Sibiu (DSP) a primit rezultat pozitiv pentru un set de analize de laborator care au confirmat boala West Nile la o femeie de 73 de ani din Sibiu. Este primul caz înregistrat anul acesta. Din păcate, femeia a ajuns în stare gravă la spital. În acest moment este intubată și internată în secția ATI, intubată.
Potrivit reprezentanților DSP Sibiu simptomele bolii au debutat în 15 august cu febră, frisoane, dureri de cap, redoare de ceafă (rigididate, înțepenirea cefei), stare confuzivă și dezorientare. Femeia a fost internată la Spitalul Clinic Județean Sibiu.
Conform reprezentanților spitalului starea ei este, în aceste momente, gravă.
„Pacienta în vârstă de 73 de ani a fost adusă în stare gravă, cu suspiciunea infecției cu virusul West -Nile. Ulterior aceasta s-a confirmat iar evoluția pacientei a fost una nefavorabilă, fiind internată în cadrul Secției Clinice ATI, în stare gravă, intubată, instabilă, sub tratament și supraveghere de specialitate”, spune Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al spitalului.
Din informațiile primite de la DSP femeia nu are un istoric de călătorie în zone cu activitate cunoscută a populației de țânțari sau călătorii recente în alte țări, dar recunoaște înțepături de țânțari cu 3 - 15 zile anterior debutului simptomelor, la domiciliu.
La nivel național au fost anunțate, joi, 31 august, 28 de cazuri confirmate de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) până pe 30 august.
Astfel, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) au fost înregistrate patru decese în urma infecţiei cu virusul West Nile - în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Prahova şi încă unul „probabil” în Dolj.
În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecţie cu virus West Nile au avut următoarea distribuţie: Municipiul Bucureşti (7), Bacău (1), Bihor (1), Ilfov (3), Dolj (2), Ialomiţa (1), Iaşi (2), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (1), Galaţi (3), Olt (2), Tulcea (2) şi Vaslui (1).
Ce este West Nile
West Nile este o boală cuprinsă în HG 657/2022, cu raportare telefonică la DSPJ în termen de 24 de ore de la depistare.
Este o boală infecțioasă produsă de virusul West Nile (VWN), care este transmis prin înțepătură de țânțar. La om, în majoritatea cazurilor (80%), infecția are manifestări subclinice, iar când acestea sunt tipice, spectrul clinic și severitatea pot fi foarte variate. Persoanele în varstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala neuroinvazivă West Nile. Nu există profilaxie sau tratament specific împotriva bolii la om.
Factori favorizanți pentru apariția epidemiilor în Europa sunt modificările de ordin climatic (temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente) precum și intensificarea circulației de călători și mărfuri.
În ultimii ani, în Europa, tot mai multe țări raportează cazuri umane de infecție cu VWN. România s-a confruntat în anul 1996 cu cea mai mare epidemie de neuroinfecție West Nile din Europa, când s-au înregistrat 352 de cazuri. În anul 1997 s-a implementat sistemul de supraveghere a acestei infecții la om, care a funcționat neîntrerupt. Anual s-au înregistrat cazuri izolate de neuroinfecție cu virus West Nile la om, dar și izbucniri epidemice în anii 2010, 2016, 2017, 2018.
Recomandări
Pentru a preveni îmbolnăvirile prin boli transmise prin ţanţari, se recomandă populaţiei:
Evitarea expunerii la înțepaturi de țânțar între apusul de soare și zorii zilei, când țânțarii au cea mai mare activitate sau utilizarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și sosete, în aceasta perioada.
Utilizarea de substanțe repelente conținând DEET (N,N-diethyl-3-
methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului.
Evitarea pătrunderii țânțarilor în case, prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin punerea de plase la uși și ferestre.
Utilizarea de benzi impregnate cu permethrin, în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării țânțarilor în camera de dormit.
Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse cu insecticide.
Utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea hainelor militare, impregnarea hainelor persoanelor care lucreză noaptea pe câmp), pe plasele pentru țânțari, pereții cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.
Eliminarea apei stagnate, prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate, îndepărtarea gunoiului menajer.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 2923
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Kokos
Acum 10 ore
Pastor marginas
Acum 11 ore
Kokos
Acum 11 ore
Gabytza Gabor
Acum 12 ore
Lutte