Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
10°C

30 de ani de SOS Satele Copiilor. Gabriel a crescut aici și s-a reîntors acasă să-și aplaude mamele: „22 de ani au fost familia mea”

30 de ani de SOS Satele Copiilor. Gabriel a crescut aici și s-a reîntors acasă să-și aplaude mamele: „22 de ani au fost familia mea”

Organizația SOS Satele Copiilor Cisnădie a sărbătorit astăzi, 5 septembrie, 30 de ani când primele vise au prins contur. De fapt nu organizația a sărbătorit, ci marea familie. A fost într-un cadru festiv, au fost invitate autorități locale și județene, au fost invitați prieteni, a fost invitată și presa. Au fost momente artistice, dar în centru a fost familia: copiii mari, realizați de acum, copiii care încă umplu cu bucurie camerele caselor din sat și mamele lor, asistenții sociali care se implică trup și suflet.  

Un cort mare, alb, montat în curtea celor de la SOS Satele Copiilor Cisnădie a primit zeci de invitați veniți să sărbătorească cei 30 de ani dedicați de organizație copiilor separați de părinții biologici. Despre începuturi a vorbit managerul general Diana Podaru.

„Este un moment extrem de important pentru noi. Este un moment care marchează primii 30 de ani din istoria SOS Satele Copiilor în România. Ne mândrim cu asta. O istorie se compune din date, fapte și oameni. În anul 1990 a fost semnat parteneriatul dintre Ministerul Muncii, primul ministru de la acea vreme și Federația Internațională SOS Children's Villages Intarnațional. În perioada 1991 – 1993 au apărut primele două sate aici, la Cisnădie și la București au fost construite. În 1993 primii copii separați de familie au fost primiți în satele SOS alături de mamele SOS” și povestea a curs. Apoi a fost chemat omul care timp de 20 de ani s-a ocupat de casele din Cisnădie, Florin Hariga.

Florin Hariga și Diana Podaru

„Nu puteam face nimic fără sprijinul echipei. Am avut oameni minunați și avem niște oameni minunați și așa cum Diana (Diana Podaru n.r.) m-a menționat pe mine eu spun că un sprijin extraordinar l-am avut din partea Marianei Rusu (actualul director SOS Cisnădie n.r.). Mă uit și văd copiii care stau acum afară și copiii care stau înăuntru și care acum sunt oameni realizați, oameni cu școală, pe care ne putem bizui”, a spus cu mândrie Florin Hariga, pentru că totul s-a învârtit în jurul copiilor și a mamelor.

O sală plină de emoții

Evenimentul a fost prezentat de Rodica Trif, un copil frumos, de 18 ani, din familia SOS.

„Eu sunt Rodica, am 18 ani și locuiesc în satul SOS Cisnădie de 12 ani. Recent am finalizat studiile liceale și acum urmez Facultatea de Științe Economice, specializarea contabilitate” și primele emoții ale Rodicăi au început să-i influențeze grasul. A continuat însă. „La vârsta de cinci ani am ajuns aici, în SOS unde am cunoscut-o pe mami și pe ceilalți copii, alături de care am format o familie. De asemenea am fost alături de persoane care s-au implicat și au avut grijă să avem o viață cât mai frumoasă”, a mai spus Rodica printre lacrimi. Îi inundaseră ochii încă de la cuvântul mami, dar, curajoasă și susținută de apaluze a reușit să ducă frazele până la capăt.

Ea a fost cea care a prezentat întreg evenimentul.

A crescut în casele SOS și acum este tată

În sală s-a aflat și Gabriel un tânăr care acum are propria lui familie și care s-a întors, cu drag, acasă.

Gabriel a ajuns în familia SOS Satele Copiilor chiar la început, când porțile și brațele acesteia s-au deschis, în luna octombrie a anului 1993. Nu avea încă patru ani. I-a împlinit o lună mai târziu.

„Am rămas aici până la vârsta de 14 ani, iar după am ajuns la comunitatea de tineri din Sibiu susținută tot de SOS. Am mers mai departe și m-au ajutat să-mi termin și facultatea”, spune Gabriel.

Băiatul a terminat cursurile Școlii Gimnaziale Nr. 2 din Cisnădie și a urmat Facultatea de calculatoare din Cluj. Astăzi are 33 de ani și coordonează o echipă de programatori. Lucrează de acasă pentru o companie foarte mare din Cluj.  

„Indiferent unde mă vor purta pașii eu voi rămâne mereu, cu sufletul aici. 22 de ani au fost membrii familiei mele. Am simțit dragoste, sprijin și ceva mult mai mult de atât. Am provenit dintr-o familie de aici, din Cisnădie, în care eram șase copii: două surori și patru frați. Am trăit cu doi frați mai mari decât mine, aici, în sistem. Mai aveam încă trei frați pe lângă, dar aici am avut parte de tot ce am avut nevoie.”

Gabriel are astăzi propria lui familie. De un an și trei luni are o soție pe care o adoră și un băiețel care tocmai a împlinit o săptămână de când a venit pe această lume.

Are de gând să-i povestească micuțului despre copilăria lui, când va fi mai mare. Chiar dacă nu a crescut în sânul familiei sale biologice viața i-a fost frumoasă, iar amintirile lui din SOS Satele Copiilor sunt una și una.

„Toate amintirile pe care le am de aici sunt frumoase. Nu aș putea alege una anume. Chiar am avut parte de multe lucruri frumoase și acum știu cum trebuie să fiu eu pentru copilul meu. Este un loc din care îmi place să spun că provin”, spune Gabriel.

Mamele SOS aplaudate de o sală întreagă

Unul dintre cele mai emoționante momente a fost acela în care mamele SOS au fost rugate să se ridice și au fost aplaudate de întreaga sală pentru munca și dăruirea lor în creșterea a sute de copii de-a lungul celor 30 de ani.

„Să fiu mamă pentru acești copii înseamnă totul. Exact ca familia, totul. Atâtea emoții am de spui că eu i-am născut pe acești copii. Eu nu sunt așa de veche. Sunt chiar ultima venită. Am șase luni aici, dar mă simt ca și cum aș cunoaște aceste locuri și pe acești oameni de-o viață, așa mi-s de dragi”, spune Maria Țioția.

Jeni Popa (foto stânga) și mama Maria Țioția (foto centru)

Lângă ea stă Jeni Popa. Lucrează de 15 ani la SOS Satele Copiilor, a intrat pe cel de-al 16-lea și a crescut aici peste 40 de copii. Ea s-a ocupat de ei. Cu mulți mai ține încă legătura.

„Sunt fete care sunt căsătorite în Germania și ținem legătura. De câte ori vin în țară mă caută. Mi-a cunoscut și nepoții. Am nepoțică de la acești copiii pe care eu am îmbăiat-o prima dată. Este un sentiment minunat. Țin legătura cu aproape toți. Lipsesc câțiva care au rămas cu o viață dezorganizată. Au plecat și nu au telefoane, nu mai știu de ei. Cu restul însă, am o legătură foarte frumoasă”, spune Jeni.

Femeia are și acasă o familie. O fiică și trei nepoțele.

Este pensionată de doi ani de zile, dar pentru că nu se mai găsesc ușor noi mame a decis să nu-și părăsească familia creată la Cisnădie și să rămână atât cât va fi nevoie de ea.

Evenimentul s-a încheiat cu melodia „La mulți ani” cântată cu bucurie de copii, cu un tur al caselor din sat și cu înghețată. Au fost sărbătoriți primii 30 de ani dintr-o poveste frumoasă.

Toți cei care vor să ajute la scrierea paginilor viitoare o pot face trimițând un mesaj cu textul MAMA la numărul 8864.  Așa se poate face o donație în valoare de 4 euro lunar.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Carcotasul de serviciu

Acum 7 luni

Dar de fetele gravide ce ziceți? Au fost destule cazuri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus