Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
9°C

Schimbarea la față a Sibiului: Ansamblu rezidențial nou pe malul Cibinului, în locul fabricilor Flaro-Mondex. Pasarelă nouă propusă peste Cibin, spre Independența

Schimbarea la față a Sibiului: Ansamblu rezidențial nou pe malul Cibinului, în locul fabricilor Flaro-Mondex. Pasarelă nouă propusă peste Cibin, spre Independența

Un ansamblu rezidențial nou ar putea fi construit pe malul Cibinului, în zona cuprinsă între străzile Popa Șapcă și Gladiolelor. Spațiul avea în trecut funcții industriale, poziționându-se în limitele fostelor fabrici Flaro și Mondex.

Primăria Sibiu, prin Direcția de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, anunță intenția de elaborare a planului urbanistic zonal și cere părerea sibienilor interesați sau posibil afectați de acest proiect.

Serviciul Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul primăriei a făcut publică joi intenția de elaborare a P. U. Z. C. P. „Ansamblu rezidențial cu funcțiuni complementare, amenajare drumuri de incintă și accese”, pe strada Râului, nr. 33. Beneficiar este societatea comercială Cibin Development SRL.

”Publicul este invitat să transmită observații și propuneri” se precizează în anunțul municipalității. Suprafața totală a terenului în discuție ajunge până la 60.000 de metri pătrați, conform planșei tehnice.

Scopul acestor dezbateri este de a stabili o serie de reglementări urbanistice care să modeleze viitoarele construcții. Documentația care însoțește anunțul primăriei face referiri la regulamentul local de urbanism și vine inclusiv cu două propuneri de mobilare urbanistică, acestea urmând a se stabili după actuala etapă de elaborare a PUZ-ului.

Viitorul ansamblu rezidențial este cuprins între străzile Popa Șapcă, Târgul Cailor, Daliei și Gladiolelor. Iar pentru accesul în incinta cartierului este prevăzută redeschiderea fostei străzi Popa Șapcă, care se continuă cu un acces carosabil nou spre strada Gladiolelor, noua arteră astfel creată revenind pe urmă în strada Râului. Suplimentar vor fi amenajate noi zone de acces și străpungeri pietonale din strada Râului.

Important de precizat că planul prevede atât construcții noi, cât și păstrarea și punerea în valoare a unor construcții industriale vechi, rămase din fostele fabrici de pe malul Cibinului.

Redăm mai jos posibilitățile de mobilare urbanistică:

”Unele corpuri de clădire se păstrează, sunt câteva hale frumoase, în stare bună, care merită repuse în valoare. Altele, din păcate, nu pot fi salvate din cauza stării avansate de degradare și va trebui venit cu o soluție nouă de modelare urbană. Dar acestea sunt detalii pe care le va stabili proiectantul, în etapa următoare”, a explicat pentru Turnul Sfatului arh. Alexandru Găvozdea, care a lucrat la acest proiect.

Proiectul nu face referire la un posibil viitor număr de locuințe, atât timp cât momentan nu este stabilit clar ce se poate construi și cum, tocmai acesta fiind rolul PUZ-ului. După aprobarea noului plan urbanistic, în funcție de noii parametri acceptați, se va cunoaște dacă vor fi garsoniere, locuințe cu două sau trei camere, câte și cum vor fi ele amplasate.

În schimb, intenția dezvoltatorului este de a avea imobile care să permită accesul facil al pietonilor și bicicliștilor, cu zone de parter multifuncțional.

În acest sens, documentația supusă aprobării vine cu o notă în care vorbește despre construirea unei noi pasarele ciclo-pietonale peste râul Cibin în dreptul vechii străzi Popa Șapcă.

”Considerăm că amplasarea pasarelei pietonale în această zonă ar facilita și relaționarea ansamblului rezidențial cu o eventuală dezvoltare a platformei Independența. Amplasarea pasarelei ciclo-pietonale are caracterul unei propuneri, aflându-se în afara zonei de reglementare”, se menționează în documentația citată.

Sibienii interesați de planul descris mai sus pot studia documentația supusă aprobării aici și pot transmite opinii începând de astăzi, 14 septembrie, până în data de 9 octombrie.

Observațiile se pot trimite fie pe adresa Primăriei Sibiu, strada S. V. Brukenthal nr. 2, fie prin email la adresa pms@sibiu.ro ori la telefonul 0269-208800, interior 551. Persoana responsabilă cu informarea și consultarea publicului este Carmen Budu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Doina

Acum 1 săptămână

Construiți blocuri frumoase, cu spații generoase și balcoane sau terase mai mari ! Nu dați certificate de urbanism și autorizații de construcție la niște blocuri urâte și mai lipsite de confort decât cele ceaușiste ! Luați exemplu de la ansamblul rezidențial Arsenal, unul dintre puținele, în opinia mea, care înfrumusețează orașul și se ridică la standardele actuale..
Raspunde

Sebi

Acum 1 săptămână

Dumnezeule Doina, alea de la Arsenal poate erau frumoase acum 40 de ani, sunt niste cutii sinistre pentru cat a costat m2 acolo.
Raspunde

Unu

Acum 1 săptămână

Cum naiba sa construiesti 5 etaje pe malul Cibinului. Incrredibil!! Da clar, interesele primeaza in fata" mobilarii".
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 săptămână

Nu ar fi o schimbare mare, nu? Si fabricile cam tot atat au
Raspunde

Lucian

Acum 1 săptămână

Parcari subterane obigatoriu pt toate apartamentele construire. In jurul bolcurilor saptii verzi, aleei de biciclete si nu in ultimul rand distante rezonabile intre blocuri ( nu inghesuite unele in altele)
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

N-ai să vezi
Raspunde

Zsdfg

Acum 1 săptămână

o groaza de cladiri, putin spatiu verde si mai putine locuri de parcare in zona fiind oricum o problema cu locurile de parcare... se vor baza probabil pe noua piata cu locurile ei de parcare. un proiect de 2 bani fara o logica si o arhitectura moderna imbinata cu cea veche. in plus sa ne explice si noua mare arhitect care este treaba cu cele 2 cosuri de fum din proiect? motiv sa cada caramizi peste cativa ani in capul nefericitilor ce vor cumpara acolo? acele cosuri sunt atat de vechi si neintretinute...
Raspunde

Ela Popescu

Acum 1 săptămână

Ce e greu de gândit? Ați distrus cartierul Terezian și parcurile. Cel mai util cred ca este transformarea în parc a zonei respective, iar clădirile care vor rămâne în picioare sa fie transformate în "muzeu" sau locuri de studiu pentru copii - biblioteca și spatii pt after-school ? Înghesuim blocuri peste blocuri, umplem orașul de cimenturi în loc de zone verzi, iar amaratele de spatii verzi care mai exista (existau) se transforma în parking. În orașul Sibiu trăiesc oameni. Avem nevoie de oxigen dragi angajați din primărie, va plătim salariile ca sa ne faceți o VIATA NORMALA.
Raspunde

Bambolero

Acum 1 săptămână

Dă banu, și fă ce vrei tu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus