Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
9°C

10 Lecții Valoroase Inspirate Din Meseria De Dispecer

10 Lecții Valoroase Inspirate Din Meseria De Dispecer

Filmele cu James Bond ar dura 5 minute fără Q – omul tehnic din spatele tastaturii. Q îi șoptește în cască cele mai bune trasee de evadare, câți inamici sunt după colț și ce gadget să folosească pentru a ieși din încurcătură.

Șoferii firmelor de transport sunt un fel de James Bond: fac treaba “murdară” de pe teren, evită zeci de pericole, duc marfa la destinație și sunt eroii acțiunii. Iar dispecerii? Ei sunt Q. Ei sunt oamenii din spatele tastaturii care fac misiunea posibilă. Ei oferă cele mai bune rute, rămân în casca șoferilor pentru a le oferi suport, urmăresc progresul transportului în timp real, comunică cu clienții și rezolvă orice urgență.

O meserie deloc călduță, dar care poate fi o excelentă sursă de inspirație pentru lecții de reziliență, autocontrol, comunicare și bun simț. Astăzi mutăm lumina reflectorului de pe eroul acțiunii spre oamenii care fac totul posibil. Oamenii care nu se văd, dar care fac o muncă ce merită văzută.

Am stat de vorbă cu oamenii de la SAM Transport și am plecat acasă cu câteva lecții inspirate din meseria de dispecer – lecții numai bune de luat acasă și la muncă, indiferent de vârstă sau de ocupație. Le detaliem mai jos.

Am stat de vorbă cu oamenii de la SAM Transport și am plecat acasă cu câteva lecții inspirate din meseria de dispecer

Lecția #1. Provocările sunt oportunități sub acoperire

Nietzsche îi spunea amor fati, sau iubirea pentru soartă. Sigur că nimeni nu vrea să întâmpine provocări – fie ele la job sau acasă. Dar ce ne arată meseria de dispecer este că provocările șlefuiesc profesioniști mai buni.

La fel cum cărbunele se transformă în diamant sub o presiune colosală, și dispecerii aflați la început de drum devin mai iscusiți cu fiecare provocare rezolvată cu succes sub presiunea momentului.

Prima lecție învățată din meseria de dispecer? Întâmpină fiecare provocare ca pe un nou profesor.

Lecția #2. Concentrează-te pe ce POȚI schimba

În meseria de dispecer sunt multe lucruri care pot merge prost. Pot apărea întârzieri, trasee comunicate greșit, sisteme de navigare care dau greș sau defecțiuni tehnice care apar în toiul cursei.

Dacă meseria de dispecer te învață o singură lecție, acea lecție este gestionarea situațiilor neprevăzute. Iar atunci când apare o astfel de situație, cea mai bună reacție este să îți concentrezi asupra lucrurilor pe care încă le poți schimba. Pe soluții. Furia, resentimentele și pasarea vineri nu fac altceva decât să îți consume atenția și energia de care ai nevoie pentru a rezolva problema.

Lecția #3. Lumea e mai mare decât biroul (și are nevoie de contribuția ta)

O lecție învățată nu doar de dispecerii de la SAM Transport, ci și de mulți SAMurai (cum le place angajaților SAM Transport să se numească) este lecția a contribuției. SAMuraii au multă treabă, dar pasta nu îi împiedică să dea o mână de ajutor comunității sibiene.

Echipa SAM Transport alături de membrii Salvamont Sibiu, la Maratonul Internațional Sibiu, alergând pentru a susține cauza Salvamont

SAMuraii aleargă pentru a face mai sigure potecile montane din județ, în timp ce compania se implică în numeroase proiecte sportive și culturale din județul Sibiu. SAM Transport e partener FC Hermannstadt, e singurul sponsor care a susținut două probe la Strongman Champions League România Sibiu, a susținut Sibiu Sands sau Teatrul Radu Stanca din Sibiu.

Conducerea SAM Transport înainte de a lua startul la Maratonul Internațional Sibiu

Lecția #4. Fii ca o anvelopă de TIR

Anvelopa e suficient de puternică cât să reziste la drum lung, dar destul de flexibilă cât să nu se spargă precum un bol de sticlă. Cam așa sunt și dispecerii de la SAM Transport cu care am stat de vorbă.

Un dispecer este suficient de flexibil cât să acomodeze nevoile tuturor clienților, dar destul de rezistent încât să facă față situațiilor stresante. O lecție numai bună de aplicat multor situații de viață!

Un dispecer este suficient de flexibili cât să acomodeze nevoile tuturor clienților, dar destul de rezistent încât să facă față situațiilor stresante – exact ca anvelopa unui TIR

Lecția #5. Privește lucrurile din perspectivă

Când Platon se confrunta cu o problemă, urca dealul de lângă oraș ca să vadă lucrurile în perspectivă. Oricât de dificilă pare o situație stresantă, altfel vezi lucrurile atunci când vezi imaginea de ansamblu.

Dacă ai o livrare întârziată, uită-te la procentul livrărilor întârziate din ultima lună. Ia o pauză. Detașează-te de situație. Vezi ce poți face mai bine pe viitor – și nu lăsa emoțiile negative să îți încețoșeze judecata. Puține situații sunt așa devastatoare cum par în vâltoarea momentului.

Lecția #6. Nu te rușina să ceri ajutor

O lecție valoroasă din meseria de dispecer este să ceri ajutor atunci când ai nevoie de el. Până și împărații romani cereau din când în când ajutorul cuiva:

“Nu te rușina să ceri ajutor. La fel ca un soldat în luptă, datoria ta este să servești. Și ce dacă ești rănit și nu poți urca dealul fără ajutorul unui camarad?”

Marcus Aurelius, Împărat Roman (161-180)

Tentația e mare să fii autosuficient, să te descurci singur indiferent de situație. Dar adevărul este că a cere ajutor nu este un semn de slăbiciune, ci un act de înțelepciune și curaj.

Iar atunci când pui clientul pe primul loc, nu ești niciodată singur în această misiune. Diversitatea cunoștințelor și experiențelor fiecărui membru al echipei ajută profesioniștii de la SAM Transport să finalizeze cu succes chiar și transporturile expres ce comprimă 5 zile în 48 de ore. Excelența e un efort de echipă!

La SAM Transport, excelența e un efort de echipă

Lecția #7. Întotdeauna ai ceva de învățat

Liderii de la SAM Transport iubesc să recruteze dispeceri aflați la început de drum tocmai datorită atitudinii lor. Tinerii știu că nu știu tot și sunt deschiși să învețe.

Iar dacă meseria de dispecer nu te învață smerenie, atunci puține meserii o fac! Fiecare zi ca dispecer aduce noi provocări și oportunități de învățare. Fiecare situație neprevăzută e o nouă șansă de a crește profesional.

Dacă nu ești dispus să te expui la nou și să fii deschis la feedback, îți e tare greu să stai confortabil pe scaunul de dispecer. Lecția învățată? Privește viața cu o curiozitate de copil și-ai să crești într-un an cât alții-n zece, indiferent care de vârsta din buletin!

Lecția #8. Când provocările apar, nu fii surprins. Fii pregătit!

Stoicii o numeau “Premeditation Malorum” – sau premeditarea răului. De aceea fiecare clădire are ieșiri de urgență, angajații SAM Transport poartă echipament de protecție, iar camioanele lor au truse ADR și triunghiuri reflectorizate.

Nu te întreba DACĂ lucrurile vor merge prost, ci CE vei face atunci când se întâmplă. În meseria de dispecer, lista lucrurilor care pot merge prost nu este deloc scurtă. Important este să îți păstrezi cumpătul și să ai un plan pentru cât mai multe situații.

Lecția #9. Ascultă. Ascultă. Ascultă.

Puțini oameni ascultă cu adevărat. Cei mai mulți dintre noi ne gândim la următoarea noastră replică, la cum să părem cât mai inteligenți sau ce să mâncăm cină diseară. Meseria de dispecer te învață să asculți cu adevărat atunci când vorbești cu șoferii, cu clienții sau cu colegii – pentru că atunci când nu o faci, lucrurile se complică.

Dispecerii de la SAM Transport au învățat să pună întrebări atunci când nu au claritate, să evite presupunerile și să folosească un limbaj clar – toate lecții bune de aplicat în orice meserie în care lucrezi cu oamenii.

Lecția #10. Înainte să fii șofer, dispecer sau manager – fii om!

Într-o firmă cu 60 de angajați, cum e SAM Transport, pot apărea tensiuni, puncte de vedere diferite sau urgențe în care nu se ține cont de etichetă. Dar ce nu dispare vreodată este omenia.

La finalul zilei, fiecare Dă-mi!, Fă-mi! și Vreau! e urmat de o grijă sinceră față de celălalt. De la dispecer și până la conducere, fiecare SAMurai e trup și suflet lângă un coleg în fața provocărilor vieții. Un SAMurai nu e niciodată singur – pentru că are o întreagă echipă care îl susține și care e de partea lui.

Singur te miști repede. Dar împreună ajungem departe.

SAM Transport își mărește echipa

Drag dispecer din județul Sibiu, rar ai ocazia să faci parte din așa echipă. Nu se întâmplă des, dar iată că echipa SAM Transport e în căutare de noi SAMurai la fel de profesioniști, omenoși și pregătiți de provocări ca și ei. Aplică aici pentru poziția de dispecer la SAM Transport, județul Sibiu.

Calități de dispecer

Noul SAMurai are nevoie de experiență, dar nu prea multă. Minim 1 an e suficientă. Apoi are nevoie să știe engleză – că doar va lucra la o firmă de transport internațională cu planuri mari de creștere în Europa.

E esențial să se descurce la calculator, să poată face față unui mediu dinamic și stresant, să comunice eficient și să cunoască legile de transport si ale Convenției CMR. Dacă lucrează bine în echipă, nu-l deranjează să învețe lucruri noi, poate sta ocazional după orele de program și citește aceste rânduri – noi îi propunem să nu mai ezite.

Răsplata e pe măsură, echipa e excepțională, compania se află în plină creștere, iar conducerea e formată din 3 tineri care au devenit liderii pe care și-ar fi dorit să-i aibă când erau și ei angajați. În consecință, chiar le pasă de oamenii lor. Iar asta le dă SAMurailor puterea să mute munții.

Descoperă întreaga listă de beneficii

Click aici, parcurge cu atenție anunțul de angajare și descoperă întreaga listă de beneficii pe care le va avea SAMuraiul pe rolul de dispecer.

Cunoști următorul SAMurai?

Poate că nu ești dispecer, dar ai ajuns până aici. Fă o faptă bună și trimite mai departe acest articol unui profesionist care se potrivește cu rolul căutat!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Sus