Luni,
07.10.2024
Parțial Noros
Acum
17°C

Veteranul de război Danil Banciu a împlinit 100 de ani. Niciun reprezentant al autorităților locale nu a onorat invitația de a-l sărbători

Veteranul de război Danil Banciu a împlinit 100 de ani. Niciun reprezentant al autorităților locale nu a onorat invitația de a-l sărbători

Născut în 18 septembrie 1923, veteranul de război, maior în retragere Danil Banciu a împlinit astăzi 100 de ani. A fost sărbătorit la Cercul Militar din Sibiu și i-au fost alături o mână de oameni: reprezentanți ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război, ai Academiei Forțelor Terestre, ai Cercului Militar și membrii familiei. Deși au fost invitate și autorități locate, din păcate, nimeni nu a răspuns invitației și nu a fost prezent. Sibiul mai are doar nouă veterani de război. Oameni care deși erau tineri și foarte tineri la acea vreme au luptat pe front pentru a apăra tot ceea ce noi cunoaștem astăzi ca fiind România. Bravului veteran a părut să nu-i pese. Mâinile i-au tremurat de emoție, glasul i-a fost încet de parcă nu a vrut să deranjeze și a fost fericit.  

În anul 1944 a fost înrolat. Își amintește că era iarnă când a plecat pe front, de la Sibiu spre Basarabia. S-a întors apoi, prin Cehoslovacia să lupte în Ardeal. Nouă luni și zece zile a fost pe front și a luptat zi de zi prima dată împotriva rușilor și mai apoi a nemților. „A trecut”, spune veteranul Danil.

Își amintește momente în care a fost încercuit de ruși, dar a scăpat cu ajutorul localnicilor, oameni cu suflet. Atunci, s-a mai putut, mai târziu nu a mai scăpat nimeni. „Am fost norocos”, mai spune bunicul erou. „Acolo dacă se luau prizonieri și erau și puțini se puneau la zid și se împușcau. Numai ei știau ce au de gând să facă cu tine sau dacă îți vei mai vedea vreodată casa. Asta era.” Deși cei care îl cunosc pe Danil Banciu îl descriu ca pe un om efervescent și glumeț, chiar și la 100 de ani, astăzi a lăsat emoția să-l cuprindă. Spune că pe front l-a ținut în viață dorul de țară și dorința puternică de a se întoarce acasă. A văzut multe și a auzit multe, dar îi este greu să-și selecteze amintirile. „Sunt multe, sunt multe de povestit”, spune el. La cei100 de ani se simte foarte bine. „Dacă mă întrebați cum mă simt la peste 100 de ani atunci vă spun, acum sunt puțini” și râde complice. Dar are un mesaj pentru cei tineri: Să fie cumpătați și să nu înceteze să spere. Pe el asta îl motivează acum, după un secol de viață, speranța.

Nu a avut copii și a fost căsătorit de două ori, dar membrii familiei lui spun că a trăit cumpătat. A fost inspector uzinal, ocupându-se cu protecția muncii la Independența. „A fost pedant, nu a ieșit niciodată din casă cu cămașa necălcată. A avut o viață frumoasă și s-a respectat. Și-a respectat orele de masă și a muncit mult”, spune unul dintre nepoții lui.

Niciun reprezentant al autorităților locale nu a fost prezent

Alături de maiorul în retragere Danil Banciu și de membrii familiei domniei sale au mai fost prezenți la Cercul Militar din Sibiu reprezentanți ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război, ai Academiei Forțelor Terestre și ai Complexului cultural și de asistență socială Nr. 2 Sibiu, așa cum este denumirea oficială a Cercului Militar. Cel care a moderat evenimentul a fost col.(rz.) Marius Popența, președintele sucursalei Asociația Militarilor Veterani (AMVVD) și al Asociației Naționale a Veteranilor de Război Sibiu (ANVR).

„Într-un moment aniversar ca acesta vă mulțumim mult de tot pentru că, fără dumneavoastră, n-am fi aici. Fără dumneavoastră nu am putea să ne expunem acest drapel frumos. Fără dumneavoastră nu am fi reușit să vorbim în limba noastră și nu am fi reușit să ne înțelegem. Sunt convins că toate aceste lucruri se datorează dumneavoastră și celor din generația dumneavoastră care ați dus, la propriu, țara aceasta pe umeri. Ați luat-o ciuntită și ați reușit să ne-o dați înapoi puțin mai întregită. Este de datoria noastră să o menținem măcar așa sau să o aducem la forma la care a fost în cele mai luminoase momente ale ei, dar dumneavoastră v-ați făcut datoria. Acesta este motivul pentru care vă datorăm enorm. Mi-aș fi dorit într-adevăr, ca aici să fi fost prezenți toți care ar fi putut spune oficial aceste lucruri, dar vedeți dumneavoastră că problemele citadine sunt multe și nu suntem noi cei care să judecăm. M-aș fi bucurat tare ca și oficiali, reprezentanți ai statului român, dintre autoritățile locale sau județene să fi fost prezenți așa cum ar fi fost firesc”, a spus Marius Popența, în deschidere.

Acesta a vorbit apoi despre aportul lui Danil Banciu pentru țara noastră și ce au însemnat lunile petrecute pe front. În mijlocul războiului a fost soldat, dar avansările ulterioare l-au adus până la gradul de maior.

Urări a făcut și colonelul Radu Dinu, locțiitor al comandantului Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.

„Vreau să vă mulțumesc sincer că existați. Să vă asigurăm că vă suntem recunoscători pentru tot ce ați făcut pentru neam și pentru țară și, recunosc că m-am inspirat din mesajul care tronează pe tabloul din spatele dumneavoastră, să vă spun că sunteți un sfânt care a ales ca încă să meargă pe pământ. Am onoarea să vă salut”, a spus cu emoții colonelul.

Locotenent colonelul Marius Bucurenciu, comandantul Cercului Militar i-a mulțumit veteranului ca i-a oferit posibilitatea de a fi contemporan cu el, iar preotul militar Florin Pavel s-a asigurat că Danil Banciu înțelege cât de importante i-au fost sacrificiile.

„Probabil dumneavoastră nu simțiți rolul pe care l-ați avut și v-ați simțit, printre miile de soldați, ca o picătură într-un ocean, dar fără picătură și picătură nu ar fi existat apărarea acestei țări. Poate că au fost multe momente în care tot ce ați făcut a fost să vă țineți în viață, dar pe lângă asta ne-ați ajutat și pe noi și fiecare gest pe care l-ați făcut în acele momente ar trebui să fie, nu câte o candelă pentru noi, ci câte un far prin care ar trebui să vedem ce avem și noi de făcut. Să învățăm că dragostea pentru aproape și pentru țară sunt elementele care țin în viață un om și nu numai în viața aceasta ci și în cealaltă”, a spus și preotul.

Întregul eveniment s-a încheiat cu tăierea celor două torturi aniversare și cu promisiunea că la anul vom putea face mai mult pentru Mircea Banciu, fiind mai pregătiți pentru un astfel de moment.

În perioada 25 august 1944 - 20 septembrie 1944 a fost pe front cu Divizionul 57 Artilerie Grea, iar în perioada noiembrie 1944 și până în 20 septembrie 1945 a făcut parte din Regimentul 7 Artilerie Grea. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Auditorul

Acum 1 an

Va multumim Domnule Maior Banciu.Fara ca eroi ca dvs nu existam ca natie reunita,pe glia noastra stramoseasca.E pacat sa se piarda intamplarile si grozaviile traite pe front,ele trebuiesc scrise pentru cei care gandesc si traiesc romaneste cu adevarat.De la soldat la maior,pe front, e de povestit peste ani si comemorata ca fapta de vitejie.Virtutea Militara pe care o aveti la piept demonstreaza asta.Sa ne traiti Domnule Maior!

Raspunde

A

Acum 1 an

"aportul adus"... https://www.google.com/search?q=a+aduce+aportul&rlz=1C1DIMC_enRO876RO884&oq=a+aduce+aportul&aqs=chrome..69i57j0i22i30l5.5616j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Pai no, autoritatile locale in frunte cu sfanta treime de cucoane (Cora, Cimpeana si moldoveanca naturalizata in sibiu) erau ocupate cu programarea de la manichiura sau incercau sa vada ce proiect de cateva zeci de milioane (de lei sau euro, nici nu mai conteaza) pot sa puna pe roate cu dedicatie pentru una din firmele clientela. Bokora cauta noi furnizori de inghetata pentru tonetele lu barbatu-so iar narcomanii care se cred capete / piloni ale societatii civile locale, daca nu cumva se coxau pe sub vreun pod (poate sub ala circular ce face parte din pista verde de biciclete) eventual asteptau cu nerabdare o noua lansare de carte a marelui poet local. Cine sa aiba timp de vizite la veteranii de razboi? Asta nu aduce voturi, nu este "instagramabil", nu aduce milioanele in buzunarul cui trebuie, nu se poate primi mita, nu toaca banul public, etc. Sa mai zic? RUSINE AUTORITATILOR LOCALE!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus