Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Revitalizarea zonei industriale din Copșa Mică: Sometra inițiază un proiect de desființare a clădirilor nefolosite pentru a face loc parcului fotovoltaic

Revitalizarea zonei industriale din Copșa Mică: Sometra inițiază un proiect de desființare a clădirilor nefolosite pentru a face loc parcului fotovoltaic

S.C. Sometra S.A., companie deținută în principal de Mytilineos S.A. din Grecia, companie cu o istorie îndelungată în industria metalurgică neferoasă în Copșa Mică, activitate ce a adus renumele de „cel mai poluat oraș din Europa”, anunță un nou proiect care să ducă revitalizarea platformei sale industriale. Proiectul se numește „Desființare clădiri - desființare parțială”, înregistrat la Agenția de Mediu în vederea obținerii acordului de mediu.

Cu o istorie bogată în producția de zinc, plumb și derivatele acestora, S.C. Sometra S.A. a trecut printr-un proces de ajustare pentru a răspunde cerințelor economice și de mediu din ce în ce mai stringent. Începând cu anul 2009, mai multe instalații tehnologice au fost închise permanent, iar acum, prin proiectul care prevede desființarea unor serii de clădiri, compania intenționează să transforme fostele instalații industriale într-o resursă viabilă pentru viitor.

Scopul declarat al proiectului este complex. Anterior am scris că societatea intenționează să construiască în Copșa Mică o centrală fotovoltaică de 9,99 MW – un proiect care prevede și racordarea la Sistemul Energetic Național în oraș. Investiția este văzută pozitiv și de conducerea orașului.

Pe lângă dezafectarea și demolarea obiectivelor industriale abandonate, se urmărește și eliberarea terenurilor de deșeuri, utilaje și clădiri învechite din punct de vedere tehnologic. Prin valorificarea materialelor reutilizabile rezultate din procesele de demolare, S.C. Sometra S.A. are ca obiectiv să utilizeze eficient resursele disponibile, se arată în proiectul depus la Agenția de Mediu.

Proiectul este justificat de deteriorarea continuă a instalațiilor tehnologice și de impactul asupra mediului înconjurător. De asemenea, se prevede transformarea acestor terenuri în active valoroase pentru scopuri industriale viitoare, inclusiv construcția respectivei centrale fotovoltaice.

Planuri pentru dezvoltare

În document, reprezentanții companiei mai menționează despre planurile pentru continuarea activităților specifice metalurgiei neferoase, aflate în curs de elaborare. Reciclarea zgurii de furnal prin procedeu hidrometalurgic reprezintă un pas important pentru valorificarea resurselor disponibile în mod sustenabil.

Noul proiect este explicat ca un exemplu de transformare industrială și economică care are potențialul de a influența în mod pozitiv direcția pe care o ia regiunea Copșa Mică.

În documentul depus la Mediu sunt descrise și lucrărilor de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuția investiției. Astfel, procesele de demolare se vor executa pentru obiectivele de suprafață, până la nivelul planșeelor betonate, la cota “0” a obiectivului (podea), fără a se executa săpături pentru scoaterea și demolarea fundațiilor de adâncime. „Ca atare, nu vor fi necesare lucrări suplimentare de refacere a solului și subsolului. Suprafețele betonate sau de sol liber, rămase după finalizarea lucrărilor de dezafectare-demolare, vor fi curățate de resturi de deșeuri de construcții. Destinația ulterioară a acestor suprafețe va fi una industrială, conform proiectelor aflate în derulare sau preconizate de Planul de afaceri a S.C. Sometra S.A. pe termen scurt, mediu și lung (...)”.

Totodată, se menționează despre refacerea și folosirea ulterioară a locației: „Suprafețele de teren rezultate din lucrările de demolare propuse de proiect vor fi aduse la final la o stare care să permită utilizarea lor în viitor pentru scopuri industriale, conform proiectelor în derulare sau preconizate pentru viitor de Planul de afaceri S.C. Sometra S.A.:

- Instalarea a două cuptoare WAELZ (2x145.000 t/an) în incinta S.C. Sometra S.A.: în procedură de obținere a Acordului de mediu;

- Construirea și punerea în funcționare - centrală fotovoltaică de 11,4 MWp/9.9 MWac, precum și racordarea acesteia la Sistemul Energetic Național: proiect dezvoltat de firma nou înființată S.C. Sometra Solar S.R.L. și care urmează a fi implementat pe o suprafață din proprietatea S.C. Sometra S.A., atribuită pentru o perioadă de 40 de ani către S.C. Sometra Solar S.R.L. prin Contractul privind constituirea unui drept de superficie din 16.02.2023. Proiectul se află în procedură de obținere a Acordului de mediu”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4511

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus