Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

Terasele moderne s-au prins și de zidurile cetății. Primăria și Cultura anunță dosar penal

Terasele moderne s-au prins și de zidurile cetății. Primăria și Cultura anunță dosar penal

După ce în centrul istoric al Sibiului terasele închise cu tot felul de sisteme și materiale moderne au devenit aproape o regulă, construcții de tot felul au început a fi amenajate și pe zidurile vechilor fortificații. Autoritățile locale anunță somații și dosare penale, fără ca ceva să se și întâmple.

Pe zidul de la poalele Catedralei Evanghelice din Piața Huet – monument istoric în jurul căruia s-a dezvoltat orașului și în a cărui reabilitare au fost investiți peste 24 de milioane de euro în ultimii ani – au fost montate de la începutul acestui an o serie de sisteme de umbrire retractabile. Sistemele acoperă terasa amenajată în curtea interioară a imobilului care, în acte, are adresa în Piața Huet, la numărul 3.

Terasa a fost amenajată pentru deschiderea unui nou local (în forma inițial publicată a articolului a fost publicat că ar fi vorba de restaurantul Lili`s, informație care s-a dovedit eronată). Autoritățile locale arată că sistemele vizibile și de pe Pasajului Scării nu sunt autorizate.

„Această situație este cunoscută de Poliția Locală - Biroul Disciplina în Construcții. La începutul lunii aprilie, la controlul efectuat de reprezentanții Poliției Locale la acest imobil situat în Piața Huet nr. 3 s-a constatat că s-au efectuat lucrări de construire fără autorizație, acestea constând în montarea unor structuri metalice cu acoperiș mobil”, transmit reprezentanții Primăriei Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului.

Reprezentanții Primăriei enumeră o serie de instituții sesizate pe acest subiect. „Având în vedere statutul de imobil istoric al spațiului și faptul că proprietarul sau chiriașul nu au obținut autorizație de construcție și nici avizul Direcției Județene pentru Cultură, Poliția Locală a sesizat organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu. așa cum prevede legislația în astfel de cazuri. De asemenea, a fost sesizată și Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu”.

Această din urmă instituție arată că, de fapt, nu a prea putut inspecta șantierul. „Imobilul este monument istoric (cu valoare națională) și pentru orice intervenție este obligatorie obținerea avizului/acordului Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Sibiu. Pentru lucrările executate, DJC Sibiu nu a emis un aviz sau acord, acesta nefiind solicitat. DJC Sibiu a efectuat un control la fața locului, în data de 11 aprilie 2023, dar accesul nu a fost permis. Cu toate acestea, DJC Sibiu a sistat lucrările și a dispus intrarea în legalitate”, arată Dan Nanu, directorul executiv al DJC Sibiu.

Directorul arată că lucrările au fost executate în afara legii de către o societate care a închiriat clădirea de la nr. 3. „Am fost înștiințați de către IPJ Sibiu că lucrările au fost efectuate de către Green Vision Thirteen SRL, administrator Faff Jurgen Andreas (chiriaș care ar fi trebuit să-și asume că suportă consecințele tuturor intervențiilor executate asupra imobilului) și a fost deschis dosarul penal 2184/P/2023”, mai transmite Dan Nanu, în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

Curtea interioară, înainte de a fi acoperită. Sursa foto: Google Earth

Contactat de către redactorul Turnul Sfatului, Jurgen Faff a arătat că acea structură este una care nu contravine – din punctul său de vedere – legislației. Și că, de fapt, astfel de structuri au fost amenajate în tot centrul istoric al Sibiului. „Nu doar aici au fost amenajate, ci în mai multe locuri. Dar doar aici, la noi, s-au găsit să arate că nu ar fi în regulă”, a declarat Jurgen, care a propus o întâlnire pentru a prezenta din interior situația structurilor în discuție. Întâlnirea, însă, nu s-a mai produs: Jurgen Faff nu a mai putut fi contactat.

Ulterior publicării articolului, Jurgen Faff a transmis că lucrurile sunt, din punctul său de vedere, departe de a avea legătură cu încălcarea vreunor legi. A arătat că structurile construite în curtea interioară a imobilului din Piața Albert Huet sunt asemănătoare celor care funcționează chiar și în Piața Mare a Sibiului. „Nu a fost prins niciun cui sau șurub de perete, nu a fost construită nicio fundație, este vorba de o structură metalică ce are rolul de a oferi umbră. Astfel de structuri au fost amplasate peste tot fără să fie nevoie de autorizație, cum nu ai nevoie nici pentru umbrele. Da, au fost cei de la Poliție, au fotografiat, au constatat. Dar astfel de sesizări penale au mai fost, la fel, și pentru alte terase cu structuri metalice asemănătoare. Prin urmare, nu văd unde este problema tocmai cu această terasă umbrită de o structură precum multe altele din centrul orașului”, arată Faff.

Cât privește poziția Direcției pentru Cultură Sibiu, Jurgen Faff susține că aceasta este generată de amenințările pe care directorul executiv Dan Nanu i le-a transmis. „Dan Nanu m-a amenințat de față cu alte persoane că voi avea probleme în relația cu instituția pe care o conduce. Amenințările mi le-a transmis după ce eu am decis încetarea colaborării cu soția sa, care era angajată în cadrul uneia din societățile administrate de mine”.

Merită?

Astfel de construcții din tot felul de materiale moderne au împânzit centrul istoric al Sibiului, mai ales după apariția pandemiei Covid-19. Cu acordul autorităților locale. Printre proprietarii de terase din zona centrului istoric există, însă, și oameni care refuză să investească în astfel de „șuri” care, teoretic, prelungesc sezonul în care terasele pot fi utilizate de către clienți.

„Pe termen lung, astfel de construcții sunt dăunătoare orașului, pentru că îi ascund și alterează patrimoniul istoric. Dacă urmărești profitul imediat, da, sunt avantajoase. Dar, pe termen lung tot orașul pierde. Administrația noastră ar putea lua exemplul Brașovului sau Cluj-Napocăi, din acest punct de vedere: acolo nu sunt permise astfel de construcții care, la Sibiu, împânzesc tot centrul istoric. Din experiența noastră, faptul că nu avem terasă închisă nu ne afectează atât de mult încasările”, arată proprietarul unei terase din zona centrului istoric. O altă opinie legată de acest subiect - exprimată tot sub cererea păstrării anonimatului - arată că aceste terase ascund în unele cazuri lipsa totală a oricărui spațiu interior de alimentație publică. „Sunt locuri care se autointitulează restaurante, dar, de fapt, nu au deloc mese la interior. La interior au doar o bucătărie de unde scot mâncare”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Turist

Acum 2 luni

„Nu doar aici au fost amenajate, ci în mai multe locuri. Dar doar aici, la noi, s-au găsit să arate că nu ar fi în regulă”, a declarat Jurgen. Excelent, primăria se face ca nu vede
Raspunde

Carcotel

Acum 2 luni

Ce conteaza ca strica aspectul istoric, atata timp cat primaria incaseaza bani? Pana una alta tot tipul asta are si o companie aeriana, nu? O mica somatie, o mica amenda, probabil sunt maruntisuri. Pe de alta parte, are si el dreptate, nu este o situatie singulara, practic piata mare si balcescu reprezinta aproape o taraba continua de prost gust, cu terase neomogene dpdv cromatic sau al designului si care practic blocheaza fatadele cladirior istorice, care reprezinta practic farmecul orasului (cat a mai ramas din el). Pana acum cativa ani erau cateva terase de prin aprilie - mai pana cel tarziu la sfarsit de septembrie, acum le avem din martie pana in noiembrie si duble ca numar. Iar vara, mai avem si tonetele de inghetata a lu bokor care au avut grija sa ocupe spatiul de pe balcescu ramas neocupat de terase. Deci e bine, nu avem de ce sa ne plangem. Timpul trece, leafa merge, serios vorbind.
Raspunde

Carcotel

Acum 2 luni

PS: AIOS ce zice in legatura cu aceste probleme? Sau nici asta nu este de competenta lor? Cum nici lipsa spatiilor verzi nu este? Cum nici "defrisarile" abuzive din parcuri si cartiere nu este? Intreb si eu
Raspunde

Muresan

Acum 2 luni

Dar restaurantul de pe str. Timotei Popovici colt cu Piata Schiller care are mesele pe trotuar de trebuie sa le ocolesti? Platesc chirie pentru domeniul pulbic?
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 2 luni

Tot așa e și barul de pe A.Iancu ,cel lipit de Sc.nr2,că dehhh,se poate ! Și aici și-au cumpărat aia trotuar și au pus mese de trebuie sa cobori și să ocolești pentru a putea trece.Dar așa e la noi,unii sunt mai egali ca alții...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 2 luni

Ai trotuar pe partea cealaltă a străzii, mișcă-ți fizicul și nu te mai plânge că ai făcut 5 pași în plus.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 2 luni

Pai aia și fac,eu și toți cei care trecem pe acolo:))) Doar că nu e normal.Probabil ești prea"obosit(a)" ca de obicei... și nu îți dai seama că nu e bine confortul tau sa devina disconfortul altora.
Raspunde

Claudiu

Acum 2 luni

Sa moara bibi si verisorul lui ca nimeni di primarie si politia locala (sau de la TS) nu stie ca Jurgen Andreas Faff e mega fasaiala Fly Lili. Colectionarul de masini de lux judecat pentru evaziune fiscala dupa mega tunul cu Unifarm care, iata, isi vede bine merci de nebuniile lui gen Lili's inchis cu scandal, teren de golf care nu a functionat niciodata la fel ca si parcul voltaic pe bani europeni.... Ca nu e chiar asa mare Sibiul Precis n-are nici un "spate" pe nici unde. Si tot precis, in final, va primi toate avizele si autorizatiile necesare
Raspunde

Doru

Acum 2 luni

Dar vecinul, care nu de mult a făcut o ușă în zidul Pasajului Scărilor (pe Odobescu) pentru a intra mușteriii într-o cârciumă, o fi în regulă?
Raspunde

X

Acum 2 luni

Poarta aceea exista de prin 1941, cel mai probabil dinainte sa te nasti :) https://www.facebook.com/photo/?fbid=6047011242079966&set=gm.8870458156329068&idorvanity=312666005441702

Raspunde

Mihai Avram

Acum 2 luni

Am observat o scădere semnificativă a profesionalismului în jurnalismul prezentat de "Turnul sfatului". Era de așteptat să preluați și punctul de vedere al Direcției de Cultura și al Poliției Locale pentru a oferi o perspectivă echilibrată. Se poate vedea cât de mult promovați Fly Lilis, deținute de Jurgen Andreas Faff, care, conform informațiilor publice, este implicat în multiple cazuri de evaziune fiscală. Aceste informații sunt ușor accesibile pentru oricine dorește să se documenteze. E interesant cum subiecte sensibile precum schemele din pandemie sunt trecute cu vederea. Sper ca în viitor să avem parte de jurnalism obiectiv, și nu de materiale care se aseamănă cu revistele de scandal. --
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus