Marţi,
05.12.2023
Innorat
Acum
-3°C

După 12 ani de muncă în Italia, o mămică și-a deschis propria afacere la Sibiu. „Investiția inițială a fost de 600 de lei”

După 12 ani de muncă în Italia, o mămică și-a deschis propria afacere la Sibiu. „Investiția inițială a fost de 600 de lei”

După ce, timp de 12 ani, a fost plecată în străinătate, Oana Panainte s-a reîntors împreună cu soțul ei și cu cei doi copii în Sibiu. A fost momentul în care și-a dorit să înceapă o afacere pe cont propriu și a făcut cunoștință cu lutul polimeric. A decorat primele căni cu care a avut mare succes, iar odată cu trecerea timpului a început să facă și bijuterii, în special cercei.

Oana este mămica a doi copii, o fetiță și un băiat, și are 35 de ani. A terminat cursurile Liceului de Muzică din Târgu Jiu, apoi a urmat plecarea în Italia, țară în care și-a întâlnit și soțul.

„M-am angajat, am fost plecată din țară 12 ani și apoi m-am întors din Sibiu împreună cu soțul meu și cei doi copilași. Am lucrat doi ani ca îngrijitoare, iar la 21 de ani am ajuns într-o fabrică de fier. Era foarte multă fizică, am lucrat zece ani acolo, după care am rămas însărcinată și fiind o muncă destul de grea, cu risc pentru femeile însărcinate, aveam dreptul să stau acasă în pre-maternitate. Apoi am rămas însărcinată din nou când eram în post-natal și atunci ne-am hotărât să ne întoarcem acasă, mai mult pentru copilași”, a spus Oana.

Investiție inițială de 600 de lei

Reîntoarcerea acasă a venit pentru Oana și cu dorința de a încerca să-și deschidă o afacere. Își amintește momentele în care a pus pentru prima dată lutul polimeric în mână și spune că totul a decurs atât de natural încât procesul creației a venit de la sine.

„Eu am cochetat cu hand-made-ul dintotdeauna, făceam unele accesorii pentru casă. Am început să caut idei ca să găsesc direcția în care să mă îndrept, dar vedeam numai lucruri cu care nu rezonam. Am dat la un moment dat de o cană făcută cu fimo și mi s-a părut foarte frumoasă. Eu sunt foarte curioasă de fel și sunt genul care nu se lasă până nu descoperă. Îmi amintesc că în acea noapte am stat până la patru dimineața și am căutat tutoriale. Când m-am trezit dimineața i-am zis soțului ce vreau să fac, am făcut o investiție inițială de 600 de lei - lutul și câteva ustensile. Am fost bucuroasă să văd că a venit atât de natural, ca și cum aș fi știut să fac totul dinainte.

Am început cu căni, am văzut că lumea era interesantă să le cumpere. Mi-am deschis un PFA și le-am și comercializat. La început le lucram în bucătărie, apoi m-am mutat în dormitor”, mai spune mămica din Sibiu.  

Și-a deschis un atelier

După doi ani, Oana a reușit și să deschidă un atelier în care să-și lase imaginația să zboare și în care creațiile ei să poată prinde viață.

„Când mi-am deschis atelierul, în mai 2022, a fost o schimbare de la cer la pământ pentru mine. A fost o schimbare radicală în bine pentru că despărțeam cumva casa de creativitate, le aveam separate, nu mai amestecam una cu alta, aveam orare, a fost diferit, am putut să-mi fac un program de lucru”, a mai detaliat Oana.

Târgurile la care a participat au făcut-o să-și deschidă orizonturile

A urmat apoi și participarea la târguri. A fost momentul în care Oana a putut să vadă feedback-ul real din partea oamenilor și în care a decis să încerce să facă și altceva. Așa a ajuns să creeze și cercei cu lut polimeric.

„Am început cu cănile, apoi am avut buna inspirație să particip la un Creative Buzz. Acolo mi s-a schimbat viziunea, am văzut altceva, am văzut că poți face mult mai multe lucruri. Târgurile, pentru tine ca și artist, sunt evenimente care te fac să-ți cunoști publicul. Când lucrezi doar din atelier și doar pe comandă ești cumva limitat. Omul de pe online dacă este interesat îți scrie, nu-ți lasă comentarii, nu vezi reacția față de produsul tău. Practic ești un comerciant și atât. Când te duci la târguri ești mai mult decât atât pentru că, în primul rând, vezi reacția omului, dacă este atras de produsul tău. Îl vezi cum se uită la el. Ai un feedback real.

Am descoperit și bijuteriile. Am încercat să intru încet în lumea bijuteriilor, bineînțeles, un pic stângace la început, nu cunoșteam materialele, nu cunoșteam importanța calității lor. Prima dată am lucrat pe accesorii Nickel. Am lucrat foarte mult la primii cercei, dar pentru faptul că nu erau accesorii de calitate nu am reușit să-i vând. Sunt foarte mulți oameni care au alergii la aceste metale. La al doilea târg, am descoperit oțelul inoxidabil care este medicinal. Nu oxidează, nu își schimbă culoarea. Am trecut pe oțel, am văzut că oamenii reacționează frumos la accesorii și am început să creez pentru târguri accesorii și în online să continui cu cănile. La un moment dat, am făcut un sondaj  pe pagina de facebook ca să văd reacțiile și din păcate reacțiile nu au fost îmbucurătoare. Peste 80% optaseră pentru căni deoarece eu acest public îl atrăsesem până atunci. M-am dus în continuare cu cercei la târguri și am continuat activitatea cu căni pe pagina de facebook”.

„Fac căni unicate, dar după plăcerea și imaginația mea”

Acum, mica afacere a Oanei se bazează mai mult pe bijuterii. A renunțat între timp la cănile personalizate, pe comandă, dar mai face căni în care imaginația sa poată fi exploatată la maxim. A adăugat însă la portofoliul său de produse, căsuțele personalizate și tablourile cu flori presate.

„Am fost mereu la evenimente, iar treptat am renunțat la cănile personalizate, la figurine pentru că atunci când lucrezi personalizat este mai dificil să-ți exploatezi personalitatea, lucrezi doar ce vor clienții și nu mai e toată imaginația ta pusă acolo.

Am renunțat la comenzile personalizate, singurele comenzi pe care le mai fac sunt căsuțele personalizate pentru că sunt  proiecte mari și destul de costisitoare. Acolo este posibilitatea de a le personaliza. Mai creez, de asemenea, și tablouri cu flori presate”, a concluzionat aceasta.

Afacerea Oanei poate fi văzută pe pagina de facebook Oanna.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 2 luni

Toti micii antreprenori sunt artizani, iubitori de frumos, artisti, devorati de dragostea creatiei, bā, unul nu face asta pentru BANI! Unu' nu recunoaste cā le e dragā munca 14 ore pe zi într-o turnātorie suderurgicā ca la câine lantul, bā unu' nu zice cā I se rupe-n pai'spe de feeling-ul clientului atâta vreme cât fraierul plāteste de 20 de ori pretul unei cescute doar pentru cā are un rāhātel nostim lipit pe ea. Ne plângem cā nu avem autostrāzi ! Pāi cine sā le facā? Avem insā cāni, blide, oale si ulcele vopsite in culori LGBTQ+
Raspunde

Nightmare

Acum 2 luni

Ba nene, tu esti dus cu capu'. Esti un frustrat, cu o viata de tot c*ctul, care munceste ca prostul 15 ore pe zi pe bani de mizerie (asta din cauza ca n-ai fost si nu vei fii in stare de altceva pana o sa mori) si care se ataca la orice om care face altceva in afara de munca cu carca. NU E PROBLEMA NOASTRA CA AI TU O VIATA DE TOT RAHATUL. Esti un mizerabil care se ascunde in spatele unei tastaturi. Esti atat de mic, trist si neinsemnat incat singura ta satisfactie este sa arunci cu ura in oamenii care fac ceva frumos si satisfacatot cu viata lor. 

Raspunde

Emila

Acum 2 luni

Nea secu, s-a deființat comunismul tău cu cincinalul în 4 ani jumate. La multinaționalele care ne dau salarii de două ori cât pensia ta de turnător, toarnă roboții, moca

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow , again

Acum 2 luni

Ce mā seacā ipocritii care o ard " pā sustinere", āia care cicā apreciazā si chiar încurajeazā exprimarea artisticā si libera initiativā de dragul frumosului.... Bā! Scopul antreprenoriatului ca al oricārui biznis este unul singur BANIIIIIIIIIIIIIIII ! Cā de-aia duduia face chestii din ghips pictate, ca sā le vândā, pe bani. Cā dacā încā mergea " plugu' " in Italia si lua 3850 € net pe lunā îndoind tabla cu barosul taaare as fi vrut sā o vād " cochetând" cu exprimarea artisticā! Ipocriti!

Raspunde

Elzoroaba

Acum 2 luni

Ești același nea secu de la primul comentariu, sau cu template-ul ăsta s-a dat comanda de la ferma de postaci?

Raspunde

Ovidiu

Acum 2 luni

Frumos. Mult succes. Are talent. Mai bine asa ceva la târguri de 1000 de ori decât ieftinituri chinezești.

Raspunde

Muresan

Acum 2 luni

N-au de lucru, se apuca de bricolat...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus