Solicitarea ADI Eco Sibiu de a aproba creșterea tarifelor de sortare, compostare și transfer a deșeurilor în stațiile din Șura Mică și Cisnădie a fost respinsă astăzi, 23 septembrie, de Sibiu, în Ședința Extrordinară a Consiliului Local. Au fost 15 consilieri locali prezenți, din care 14 au votat pentru și unul s-a abținut. Cel care s-a abținut a fost consilierul Adrian Bibu, singurul membru PNL prezent în ședință.
Faptul că în ședința de astăzi au fost prezenți, în total, 15 consilieri locali a însemnat constituirea cvorumului pentru ca ordinea de zi să fie votată. Ședința a fost condusă de consilierul local Helmut Lerner, care l-a înlocuit pe Casian Vlașcu, cel ce fusese desemnat, inițial, pentru acest rol.
Cu o oră înainte de această ședință extraordinară, respectiv la ora 10.00, a avut loc o întrunire a Comisiei de buget care a stabilit principalele probleme ale proiectului expus în ședință. Astfel, primarul Sibiului, Astrid Fodor s-a asigurat că procesul verbal realizat după această întrunire a fost redactat și trimis tuturor consilierilor locali.
Înainte e votul final al ședinței, care a cuprins și avizul Comisiei de Buget, au avut loc o serie de discuții între primar și consilierii locali. O parte dintre aceste discuții au generat o stare de tensiune între consilierul local PNL, Adrian Bibu și Astrid Fodor.
Bibu supărat că nu a fost primit în audiență la primar
Principalele probleme ridicate în avizul Comisiei de buget sunt faptul că tarifele propuse depășesc tarifele în vigoare ajustate cu coeficientul de indexare IPC (indicii prețurilor de consum). Pe de altă parte s-a arătat că prelungirea contractului de concesiune nu era posibilă deoarece contractul inițial nu prevedea cauza de prelungire și nici nu au fost inițiate, până la această dată, proceduri de achiziție de către ADI Eco pentru serviciile de sortare și compostare a deșeurilor.
„Ajustarea propusă duce practic la dublarea sumelor plătite de municipiul Sibiu ceea ce contravine principiului ajustării care se face până la nivelul indicelui IPC stabilit de INS (Institutul Național de Statistică)”, se artă în avizul Comisiei de buget.
După citirea avizului în cadrul ședinței, Adian Bibu a intervenit pentru a explica motivul lipsei consilierilor PNL din Ședința Extraordinară care a avut loc vineri, 22 septembrie. Acesta a precizat că nu a fost din lipsă de respect față de cetățeni, ci pentru a trage un semnal de alarmă. Bibu s-a arătat deranjat de faptul că primarul Sibiului i-a refuzat o întâlnire pentru a discuta despre solicitarea ADI Eco.
„Cetățenii municipiului Sibiu au votat 40% Partidul Național Liberal și 30 și ceva la sută Forumul Democrat al Germanilor din România. Noi am convenit atunci (în anul 2020 n.r.) în parteneriatul pe care îl avem să ne vedem lunar pe toate problemele importante care sunt de votat pentru municipiul Sibiu”, a spus Adrian Bibu.
Foto Adrian Bibu: Arhiva TS
Pentru că de această dată „agenda primarului Sibiului este foarte încărcată și nu are timp să primească pe președintele, respectiv vicepreședinții grupului PNL, care dețin 40% în consiliul local să discutăm. Neavând timp de noi, deși văd că astăzi aveți timp să organizați o ședință sâmbăta, nu ne-am prezentat ieri la ședință pentru că am considerat că oricum se va vota așa cum doriți dumneavoastră să se voteze, iar eu nu merg în fața cetățenilor fără să pot să le dau explicații și fără să le pot spune că nu am avut discuțiile cu partenerii noștri”, a mai spus Adrian Bibu, citând și din răspunsul dat de secretara primarului.
De asemenea, a răspuns și colegilor consilieri care au condamnat lipsa PNL-ului în ședința de ieri, cărora le-a transmis că ei știu foarte bine ce înseamnă să se ia decizii „pe genunchi, fără consultări”. După ce a dat exemple de alte proiecte unde a avut aceeași reacție s-a adresat din nou primarului Sibiului.
„Să ne putem ocupa d-na primar de aceste proiecte și să putem avea un dialog pentru că, până la urmă, nici eu nici dumneavoastră nu suntem stăpânii Sibiului, suntem doar niște aleși locali și trebuie să ne facem timp să discutăm aceste proiecte și de fiecare dată noi trebuie să gestionăm bugetul Sibiului responsabil și nu să luăm decizii populiste pentru că noi nu știm dacă această decizie este populistă sau este corectă. Se pot trezi oamenii cu gunoiul că le rămâne în bătătură sau în fața porții sau nu”, a mai spus Adrian Bibu.
Și-a încheiat punctul de vedere cu precizarea că nu va pleca necodată capul și nu va avea „un parteneriat de supunere”. Toate aceste motive au dus la poziția de abținere a PNL-ului în votul de astăzi.
Primarul a fost plecat la București
Astrid Fodor a precizat că va răspunde strict la ceea ce a considerat că interesează în momentul de față.
„De fiecare dată când a fost posibil am avut un dialog. Nu trebuia să veniți cu căciula în mână! Nici nu este felul dumneavoastră așa că, haideți să vorbim adevărul și nu alte povești. Să trecem la subiect. După ce am primit adresa de la ADI Eco am constatat niște chestii care nu erau în regulă la proiect. În principal, data încheierii actului adițional prin care se prelungește contractul. Am făcut o adresă scrisă către ADI Eco să ni se răspundă la niște întrebări, pentru a vota în cunoștință de cauză. La această adresă am primit, după un timp, răspuns că nu ne vor răspunde în scris, dar se vor clarifica la adunarea generală care urmează să aibă loc”, a început primarul Astrid Fodor.
Pentru că s-a considerat că răspunsurile nu au fost concludente, Primăria Sibiu a insistat pe răspunsul în scris, un răspuns care nu a venit în termenul legal de 30 de zile. În acest context, primarul explică că a decis convocarea unei ședințe extraordinare pentru a nu mai aștepta răspunsul pe are îl considerau unul necesar.
Foto Astrid Fodor: Arhiva TS
Pentru că Adrian Bibu a adus în discuție majoritatea pe care o deține PNL și Astrid Fodor s-a legat de acest aspect.
„De fiecare dată am constatat că indiferent ce votăm noi în consiliul local legat de ADI Eco, dacă ceilalți primari votează, noi, avem un singur vot. Deci, noi, de fiecare dată, exact degeaba hotărâm ceva la nivel de consiliu local, că nu trece de ADI Eco. Pe chestia asta se și bazează ADI Eco de fiecare dată pentru că, vă rog domnul Popa, din total membri ADI Eco câți sunt PNL, câți sunt FDGR și câți sunt PSD, poate aveți aceste cifre, chiar dacă nu sunt chiar exacte”, s-a adresat Astrid Fodor către consilierul Marian Popa.
Acesta a precizat că în urma unei cercetări făcute a aflat că din 63 de primării, 43 sunt PNL.
„Este suficient. Dacă spuneți că 40 și ceva din 60, vă dați seama la vot. Este încă o prevedere aberantă că dacă nu te prezinți la ședință se consideră că ai vot pozitiv, adică ești de acord. Dumneavoastră vă dați seama că indiferent ce votăm noi aici nu va trece prin ADI Eco? Dar cum spunea și domnul Bibu, noi ne facem datoria față de comunitatea și cetățenii Sibiului. Mai mult decât atât nu putem face”, a mai spus Astrid Fodor.
Aceasta a fost problema pe care primarului Sibiului o consideră reală și nu întâlnirile pe care le-a avut sau nu cu membri din consiliu local, precizând că era plecată la București, în săptămâna în care Adrian Bibu a cerut o întâlnire.
Au mai urmat câteva schimburi de replici între consilierul local PNL și primarul Sibiului care s-au încheiat cu concluzia primarului că ADI Eco sunt cei care pun pumnul în gură.
A luat cuvântul și viceprimarul Sibiului, Corina Bokor care a spus că în comisia de specialitate și prin procesul verbal care a fost citit în ședință, s-a analizat proiectul celor e la ADI Eco și așa au fost expuse problemele de fond pentru a fi cunoscute.
Împotriva proiectului de scumpire au votat și cei din PSD, USR și FDGR
În ședință au intervenit și Cătălin Stanciu, consilierul PSD, cel USR, Ionuț Ghișe și profesorul Zeno Pinter, liderul FDGR.
Cătălin Stanciu a ținut să sublinieze faptul că atunci când nu ești prezent sau nu-ți exprimi un acord se consideră a fi tacit adoptat este „o formă de abuz îmbrăcată într-un text de lege ca să devină legal, lucru care cred că, cel puțin din punct de vedere al administrației locale ar trebui adus în discuție, în primul rând cu cei care sunt reprezentanți ai Sibiului în Parlamentul României”.
S-a declarat apoi surprins că Adi Eco nu reprezintă interesele asociațiilor care o compun.
Foto Cătălin Stanciu: Arhiva TS
„Așa cum s-a discutat la comisie, aceste lucruri făcute pe repede înainte, în ultimul moment, pentru a da oportunitatea unor posibile, să punem, este un termen urât, dar este un șantaj, până la urmă, de a dubla niște tarife sau de a refuza, ulterior să mai operezi o stație”, a mai spus Cătălin Stanciu, care a încheiat spunând că are multe semne de întrebare cu privire la sistemul de management al deșeuărilor și cu faptul că cei de la Consiliul Județean par să nu dea importanță problemelor ridicate de primărie.
„Sistemul în ansamblu are o problemă, iar această problemă ar trebui să o gestioneze foarte bine, în primul rând ADI ECO. De aceea există ca entitate la nivelul județului, de aceea are specialiști, de aceea, ea la rândul ei trebuie să fie avertizorul și cel care trage semnalul de alarmă U.A.T.-urilor care sunt membrii componenți ai acestei asociații”, a mai spus Stanciu.
Consilierul USR, Ionuț Ghișe a vorbit despre studiul acestui proiect a fost expus și în luna mai, când în loc să fie votat a fost retras de pe ordinea de zi la solicitarea celor de la SOMA.
„Pentru exact același proiect ADI ECO a dat aviz negativ. Acum, la distanță de cinci, șase luni de zile, pe același proiect avizul este pozitiv, cu mâinile strânse la spate că a expirat contractul, prelungit ilegal, că nu prevedea contractul inițial posibilitatea de prelungire de act adițional și cu amenințări că de la 1 octombrie dacă nu se majorează tarifele nu se mai sortează deșeurile și nu se mai duce la compostare și așa mai departe”, a spus Ghișe.
Foto Ionut Ghișe: Arhiva TS
Și consilierul USR a atras atenția asupra faptului că Sibiul are un singur vot venind cu o serie de cifre.
„66% din cantitatea dusă la stația de sortare sunt deșeuri provenite din municipiul Sibiu. 80% din cantitatea adusă la stația de compostare este tot din municipiul Sibiu. „Impactul pe Sibiu este de 4,1 sau 4,3 milioane e lei, cam pe acolo din dublarea acestor tarife, deci cine suferă? Nu doar cei 40%, ci 100% din cetățenii municipiului Sibiu”, a mai spus Ghișe atrăgându-i atenția lui Adrian Bibu că ar trebui să fie atent la detaliile știute ale acestui proiect.
Fodor condamnă modul în care se desfășoară ședințele ADI Eco
În acest context, primarul Sibiului, Astrid Fodor a cerut să fie trimisă tuturor consilierilor modul în care se desfășoară ședințele ADI Eco. Cum se primesc convocările și ce scrie pe acestea.
„Nu am crezut că voi ajunge aici. Adică suntem convocați la ședințe, care se țin, dau un exemplu, la Muzeul Astra, la ora 9.00. Dacă la ora 9.00 nu ne prezentăm și nu există cvorum, se țin peste două ore știind că dacă nu este cvorum se trece proiectul. Dumneavoastră vă dați seama cum se iau deciziile? Acesta este modul de lucru de câtva timp încoace. Nu a fost mereu așa la ADI Eco, dar acest mod de a ne pune pumnul în gură, pur și simplu. O să vă trimitem și ultimul proces verbal să vedeți câte primării au fost absente și totuși votul lor apare ca vot pozitiv”, a mai spus Astrid Fodor care i-a atras atenția lui Adrian Bibu să nu ia declarațiile în nume personal că sunt adresate către Adi Eco.
„Cel mai mare platnic este municipiul Sibiu și noi vom fi cei care vom suferi cel mai mult. Noi ducem cel mai mult groapă. În buzunarul cetățeanului sibian se va resimți, nu din alte localități. Din acest motiv noi cerem explicații de la ADI Eco și suntem tratați cu superficialitate ca să nu spun cuvântul acela care nu este legal, cu flit. O să primiți răspuns în ședință. Și în ședință se trântesc trei fraze care nu au nicio legătură cu subiectul”, a mai spus Astrid Fodor.
Ultimul care a intervenit a fost profesorul Zeno Pinter care s-a declarat șocat de ceea ce s-a petrecut ieri și astăzi în consiliul local, făcând referire la lipsa celor din PNL și modul în care s-au justificat și a făcut apel către decență și o conduită în interesul cetățenilor Sibiului.
„Vă asigur că cetățenii acestui oraș știu să interpreteze aceste lucruri și sper să și reacționeze ca atare”, a spus acesta.
Ședința de astăzi, 23 septembrie, s-a încheiat cu adoptarea proiectului de hotărâre prin 14 voturi pentru și o abținere. Consiliul Local din cadrul Primăriei Sibiu a votat împotriva solicității ADI Eco de a mări tarifele pentru serviciile de sortare și compostare, vot ce se va regăsi în ședința generală ADI Eco.
Întreaga ședință o puteți urmări AICI.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 4080
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Unul
Acum 4 ore
Eu
Acum 4 ore
Barbu
Acum 4 ore
Unul
Acum 5 ore
Carcotel