Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Scumpirea gunoiului: liberalii sibieni au boicotat Consiliul Local Sibiu. De la „parcă suntem într-un film cu proști”, la „FDGR nu s-a consultat cu noi”

Scumpirea gunoiului: liberalii sibieni au boicotat Consiliul Local Sibiu. De la „parcă suntem într-un film cu proști”, la „FDGR nu s-a consultat cu noi”

Niciunul din cei nouă consilieri locali din partea PNL nu a intrat în ședința on-line de vineri dimineața, pe ordinea căreia era un singur proiect: cel de respingere a solicitării de creștere a tarifelor de sortare și compostare a deșeurilor. Cum boicotul PNL s-a produs și în comisia care trebuia să emită singurul aviz pentru acest proiect, ședința extraordinară n-a mai avut ce să dezbată, spre revolta reprezentanților USR și PSD.

Consilierii locali ai Sibiului au fost convocați vineri dimineața într-o ședință extraordinară (ședințele extraordinare se desfășoară în format on-line), pentru a dezbate solicitarea ADI Eco Sibiu de a aproba creșterea tarifelor de sortare, compostare și transfer a deșeurilor în stațiile din Șura Mică și Cisnădie. Din cei 23 de consilieri care reprezintă sibienii în deliberativul local, de pe telefon sau laptop au intrat să participe la ședința extraordinară 14. Adică toți consilierii locali, mai puțin cei nouă din partea PNL Sibiu.

Citește și Primăria Sibiu respinge dublarea tarifelor pentru sortarea și compostarea deșeurilor la stațiile de la Șura Mică și Cisnădie

Însă ședința nu s-a putut desfășura deoarece din Comisia juridică, care trebuia să dezbată înainte de plen proiectul de pe ordinea de zi în vederea emiterii unui aviz negativ sau favorabil, au lipsit cei trei liberali care asigurau majoritatea. „Avem cvorumul necesar în Consiliul local. În urma desfășurării ședinței comisiei de specialitate care avea pe ordinea de zi avizarea proiectului privind tarifele nu a putut fi întrunit cvorumul necesar. Acest lucru are un efect: prevederile legii împiedică faptul ca un proiect de hotărâre care nu are aviz al comisiei de specialitate să poată fi inclus pe ordinea de zi și dezbătut ca atare”, a anunțat Dorin Nistor, secretarul Primăriei Sibiu, la deschiderea ședinței.

Dorin Nistor a amintit că proiectul care nu mai putea fi introdus pe ordinea de zi, deoarece nu a mai fost avizat, prevedea respingerea noilor tarife propuse. Iar dacă proiectul nu a apucat să fie votat se aplică scenariul în care propunerea de majorare este considerată aprobată tacit. „Consiliul local este obligat să se pronunțe în 30 de zile de la sesizarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu cu privire la tarife. Lipsa pronunțării aduce la cumularea unui vot «pentru» tacit. Acesta este efectul că astăzi nu avem ordine de zi”, a adăugat secretarul Primăriei.

Comisia juridică și pentru administrație publică – cea care nu s-a mai întrunit vineri – este condusă de Tiberiu Drăgan, fostul viceprimar PNL, care ocupă în prezent funcția de director al Transelectrica Sibiu.

Comisia pentru administrație publică locală, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor:

Drăgan Tiberiu-Cornel (PNL) - președinte 

Apostoiu Raul-Andrei (USR) - secretar 

Taslovanu Emil-Marian (PNL) - membru 

Dăncilă Corina-Simona (PNL) - membru 

Konnerth Sara (FDGR) - membru

Boicotul liberalilor din Consiliul local a mai creat o situație: consilierul care urma să conducă această ședință, tânărul Adrian-Casian Vlascu, este tot membru PNL. Cum a lipsit de la ședință, în locul lui a fost ales, pe loc, Raul Apostoiu (USR), singurul care se afla în zona sediului Primăriei Sibiu (conform cutumei, ședințele extraordinare on-line sunt conduse de un președinte care se prezintă fizic în sala de ședințe a CL, de unde conduce discuțiile derulate on-line).

„E incredibil”

Cum ședința cu un singur punct pe ordinea de zi nu s-a mai putut desfășura deoarece acest singur punct nu a mai putut fi dezbătut în Comisia juridică, o parte din consilieri și-au manifestat indignarea. 

„Pare că suntem într-un film cu proști, îmi cer scuze pentru limbajul neadecvat. Dar e incredibil. Văd că grupul PNL a boicotat comisia juridică astfel încât să nu se poată da aviz și au și nerușinarea să lipsească din această ședință. Suntem consilieri locali, ne facem datoria să votăm proiecte importante, iar colegii de la PNL ce fac? Este incredibil! Noi suntem mai tineri în ale politicii, dar ce e asta? Boicot? Să ne spună să știm. Adică, din cauza PNL, noi vom plăti dublu tarife de compostare și sortare pentru Stația de la Șura Mică. Propunerea mea este de a reconvoca de îndată o ședință, iar pentru proiect avizul să fie cerut din partea Comisiei de buget”, a spus Ionuț Ghișe, liderul de grup al consilierilor USR. 

Ionuț Ghișe, consilier local

Comisia de buget propusă de Ghișe a fi cea care să elibereze avizul prevăzut de lege nu are niciun liberal în componență, după demisia viceprimarului PNL, Alexandru Dumbravă, trimis în judecată de Parchetul European pentru fraude cu fonduri nerambursabile.

Liberalii, scoși din joc

„Sunt la fel de stupefiat. Credeam că am întâlnit toate situațiile în acest mandat, dar se mai găsește câteva ceva nou, se pare. Faptul că liberalii lipsesc este o dovadă de boicot împotriva unui singur vot de pe ordinea de zi. Și eu susțin propunerea ca acest proiect să fie retras și ședința să fie reconvocată, iar proiectul să fie adus în discuție în comisia de buget unde vom avea cvorumul necesar, iar liberalii vor putea să asiste, dacă doresc”, a adăugat Cătălin Stanciu, unul din cei doi reprezentanți pe care PSD îi are în Consiliul local Sibiu.

Cătălin Stanciu, consilier local

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a arătat că acceptă propunerile USR și PSD. „Propunerea este corectă. Să ne spuneți dacă este și legală”, s-a adresat Fodor secretarului Primăriei Sibiu. Dorin Nistor a arătat că o nouă ședință extraordinară poate fi convocată de îndată și că este legal să fie schimbată comisia de avizare. Astrid Fodor a propus „ziua de mâine”, adică sâmbătă, 23 septembrie.

Adrian Bibu: FDGR nu s-a mai consultat cu PNL

Președintele PNL Sibiu, Adrian Bibu (foto principală, centru), este și liderul de grup al consilierilor liberali în deliberativul municipiului Sibiu. „Noi am convenit cu FDGR că ne consultăm în legătură cu proiectele  de pe ordinea de zi și cum asta nu s-a întâmplat, în ciuda disponibilității noastre,  am preferat să nu participam la un vot care era, oricum, previzibil”, a transmis Adrian Bibu, pentru cititorii Turnul Sfatului.

Adrian Bibu a vorbit în mai multe rânduri, public, despre faptul că PNL și FDGR se află într-un parteneriat la nivelul administrației sibiene.

Gunoaiele. Cele care deranjează și cetățenii, și aleșii

Același proiect de aprobare a majorării tarifelor de sortare, compostare și transfer al deșeurilor în stațiile de la Șura Mică și Cisnădie ar trebui supus votului în toate consiliile locale din localitățile membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu. Proiectul nu a fost introdus, însă, pe ordinea de zi a vreunei ședințe a Consiliului județean Sibiu, de exemplu. Prin urmare, votul CJ Sibiu va fi considerat „pentru” în mod tacit.

Situația acestor tarife, însă, nu este pentru prima dată supusă votului. ADI Eco Sibiu a mai cerut mandate din partea reprezentanților localităților membre și în primăvara acestui an. Când, în urma unor neînțelegeri între cei de la Soma și ADI Eco, proiectul a fost retras la solicitarea operatorului economic.

Citește și Actualizare. Tarifele pentru gestionarea deșeurilor sunt propuse a crește în tot județul. Discuțiile au inclus chiar și dublarea acestora

Dar și atunci, ca și în alte situații legate de managementul deșeurilor, a devenit evident că liderii principalelor administrații din județ – CJ Sibiu și, respectiv, Primăria Sibiu – au viziuni diferite asupra acestei chestiuni. Unul din cele mai evidente episoade în acest seria s-a consumat în ultima ședință a CL Sibiu din 2022, ședință la care a luat parte și Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. Aceasta pleda pentru susținerea proiectului construirii de stații de transfer și centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, susținere pe care conducerea Primăriei Sibiu nu ar fi vrut să o dea arătând că proiectul nu se poate implementa (scenariu care s-a adeverit a fi cel corespunzător realității).

Citește și Război între Fodor și Câmpean: ”Este penibil”. Previziunile unui eșec de 22 de milioane de euro, fluturate peste deșeurile sibienilor

Chestiunea tarifelor deșeurilor este una care a generat inclusiv proteste publice din partea cetățenilor, ca urmare a creșterii continue a acestora. Iar creșterile de tarife sunt prognozate a continua, atât ca efect al inflației, cât și din cauza întreruperii investițiilor în sistemul de management al deșeurilor.

Citește și Ce-au construit Bottesch și cu Cindrea nu poate dezvolta Cîmpean: adio, 107 milioane de euro! „Vă mulțumesc foarte mult pentru participare, multă sănătate, la revedere!”

Consultă aici, în format integral, proiectul de hotărâre referitor la respingerea propunerii de majorare a tarifelor

Vezi mai jos înregistrarea ședinței de vineri dimineața, 22 septembrie

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Ciprian

Acum 7 luni

Care vor fi noile tarife de sortare și compostare a deșeurilor in urma acceptarii tacite a celor de la PNL? Macar estimativ. Acum teriful este x lei, estimare este y lei.
Raspunde

Zsgf

Acum 7 luni

acum este X lei si se cere a fi aproximativ 2X deci dublu in unele cazuri desi nu se adauga nimic pozitiv in a avea mai bine sortat si recuperat gunoiul... primaria oricum a uitat ce a promis legat de platformele cu acces restrictionat si dupa cum se poate vedea este dezastru la blocuri cu aceste platforme.
Raspunde

Dan

Acum 7 luni

iata cum afacerile baronilor locali din teritoriu (in cazul asta SOMA - PeeNeeLee) incearca la limita legii sa-si dubleze profitul pe spatele sibienilor, fara vreo ezitare - avand ordin de sus sa-si bata joc de democratie, cetatean si lege: Iata membrii PNL din Coniliul local si sa le "multumim" cum merita NEVERTEBRATELE: BIBU Adrian-Cosmin, Dăncilă Corina-Simona, Drăgan Tiberiu-Cornel, Fulea Ciprian-Gheorghe, Munteanu Monica-Adriana, Onițiu Mihai-Cercel, Taslovanu Emil-Marian, Vlașcu Adrian-Casian. Si incercarea asta vine dupa ce sibienii platesc deja cel mai mare tarif la salubrizare din Romania !
Raspunde

CX

Acum 7 luni

si indirect "doamnei noaste" Raluca Turcan, mana dreapta (buna pentru orice) a lui Stolo

Raspunde

Adi

Acum 7 luni

Păi de ce indirect? La vot, fraților, acolo trebuie să-i răspundem! Toți cei amintitți de tine sunt niste instrumente prin care mâna acestei moldovence cu cv inexistent lucrează în Sibiu. Uită-te la ei, toți incompetenți, luați din brazdă și făcuți oameni. Nevertebrate supuse și ignorante din naștere.

Raspunde

Aaa

Acum 7 luni

Sa ia bani de la salubrizarea care nu o fac.In schimb soma matura și spala aproape zilnic UNELE străzi de exemplu Plevnei (o fi facut vreunu buba neagra și e nevoie dar sa știm și noi sa ne ferim) fără alte străzi din zona pe care măsurătoarea trece în viteza!Și azi a trecut masina de spălat (52 som) în ambele sensuri fără sa continue pe alte străzi !.Inca o bătaie de joc a primăriei care doarme și soma face ce vrea sau numai pt unii din primărie!?
Raspunde

Xxx

Acum 7 luni

Cum adica ...scumpirea gunoiului??????? Ce analfabeti va scriu stirile????
Raspunde

John doe

Acum 7 luni

Intreb pentru un prieten: le-a interzis "esteticiana" din Moldova sa participe ca sa-i iese iei tarifele majorate? S-au terminat banii pentru urmatoarea ajustare a fetzei cucoanei?
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 7 luni

Ce naiba va mirati ca asa zisi liberali au boicotat aceasta sedinta ? Pai botoxata moldoveanca credeti ca nu va proteja SOMA societate din Moldova.Ce e curios ca consilierii sibieni stau pres in fata ei. Uite asa are dreptate doamna Fodor ca nu pune un viceprimar de la PNL. Doar nu o sa bage reprezentantii moldovencei in primarie. Fereasca dumnezeu sa ajunga canalile de la PNL vreodata sa conduca primaria. Oricum ei se indreapta spre 10 la suta la alegeri. Daca si PSD Sibiu a ajuns sa nu ii mai suporte iti dai seama unde se ajunge.
Raspunde

Carcotel

Acum 7 luni

Vivi draga, o fi avut dreptate cora cand a zis ca nu-i baga la primarie, dar Cimpeana s-a bagat singura la judet :))) unde cred ca e osul si mai mare de ros :)

Raspunde

Profu...

Acum 7 luni

Gunoaie, boicot, prosti , Liberali, Sibiu. Frumoasa asociere!
Raspunde

Vivi Dragan pentru Carcotel

Acum 7 luni

Te inseli, bugetul Consiliului Judetean Sibiu e mai mic ca al Primariei Sibiu. Cam 60 la suta.
Raspunde

Carcotel

Acum 7 luni

Ok, nu stiam :) oricum si-a bagat coada acolo "madama" Cimpean si din umbra si botoxata aialalta

Raspunde

Emil

Acum 7 luni

Reforma fiscala pas cu pas. Intai aplica tactica scumpirilor si maririlor de taxe si impozite, iar apoi din servicii si investitii finanteaza spagile nesimtite si pensiile nesimtite ale politicienilor si specialilor corupti.

Raspunde

Ion

Acum 7 luni

Votați PNL ! Așa veți scoate tot mai mulți bani din buzunar pentru huzurul lor.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus