Niciunul din cei nouă consilieri locali din partea PNL nu a intrat în ședința on-line de vineri dimineața, pe ordinea căreia era un singur proiect: cel de respingere a solicitării de creștere a tarifelor de sortare și compostare a deșeurilor. Cum boicotul PNL s-a produs și în comisia care trebuia să emită singurul aviz pentru acest proiect, ședința extraordinară n-a mai avut ce să dezbată, spre revolta reprezentanților USR și PSD.
Consilierii locali ai Sibiului au fost convocați vineri dimineața într-o ședință extraordinară (ședințele extraordinare se desfășoară în format on-line), pentru a dezbate solicitarea ADI Eco Sibiu de a aproba creșterea tarifelor de sortare, compostare și transfer a deșeurilor în stațiile din Șura Mică și Cisnădie. Din cei 23 de consilieri care reprezintă sibienii în deliberativul local, de pe telefon sau laptop au intrat să participe la ședința extraordinară 14. Adică toți consilierii locali, mai puțin cei nouă din partea PNL Sibiu.
Însă ședința nu s-a putut desfășura deoarece din Comisia juridică, care trebuia să dezbată înainte de plen proiectul de pe ordinea de zi în vederea emiterii unui aviz negativ sau favorabil, au lipsit cei trei liberali care asigurau majoritatea. „Avem cvorumul necesar în Consiliul local. În urma desfășurării ședinței comisiei de specialitate care avea pe ordinea de zi avizarea proiectului privind tarifele nu a putut fi întrunit cvorumul necesar. Acest lucru are un efect: prevederile legii împiedică faptul ca un proiect de hotărâre care nu are aviz al comisiei de specialitate să poată fi inclus pe ordinea de zi și dezbătut ca atare”, a anunțat Dorin Nistor, secretarul Primăriei Sibiu, la deschiderea ședinței.
Dorin Nistor a amintit că proiectul care nu mai putea fi introdus pe ordinea de zi, deoarece nu a mai fost avizat, prevedea respingerea noilor tarife propuse. Iar dacă proiectul nu a apucat să fie votat se aplică scenariul în care propunerea de majorare este considerată aprobată tacit. „Consiliul local este obligat să se pronunțe în 30 de zile de la sesizarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu cu privire la tarife. Lipsa pronunțării aduce la cumularea unui vot «pentru» tacit. Acesta este efectul că astăzi nu avem ordine de zi”, a adăugat secretarul Primăriei.
Comisia juridică și pentru administrație publică – cea care nu s-a mai întrunit vineri – este condusă de Tiberiu Drăgan, fostul viceprimar PNL, care ocupă în prezent funcția de director al Transelectrica Sibiu.
Comisia pentru administrație publică locală, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor:
Drăgan Tiberiu-Cornel (PNL) - președinte
Apostoiu Raul-Andrei (USR) - secretar
Taslovanu Emil-Marian (PNL) - membru
Dăncilă Corina-Simona (PNL) - membru
Konnerth Sara (FDGR) - membru
Boicotul liberalilor din Consiliul local a mai creat o situație: consilierul care urma să conducă această ședință, tânărul Adrian-Casian Vlascu, este tot membru PNL. Cum a lipsit de la ședință, în locul lui a fost ales, pe loc, Raul Apostoiu (USR), singurul care se afla în zona sediului Primăriei Sibiu (conform cutumei, ședințele extraordinare on-line sunt conduse de un președinte care se prezintă fizic în sala de ședințe a CL, de unde conduce discuțiile derulate on-line).
„E incredibil”
Cum ședința cu un singur punct pe ordinea de zi nu s-a mai putut desfășura deoarece acest singur punct nu a mai putut fi dezbătut în Comisia juridică, o parte din consilieri și-au manifestat indignarea.
„Pare că suntem într-un film cu proști, îmi cer scuze pentru limbajul neadecvat. Dar e incredibil. Văd că grupul PNL a boicotat comisia juridică astfel încât să nu se poată da aviz și au și nerușinarea să lipsească din această ședință. Suntem consilieri locali, ne facem datoria să votăm proiecte importante, iar colegii de la PNL ce fac? Este incredibil! Noi suntem mai tineri în ale politicii, dar ce e asta? Boicot? Să ne spună să știm. Adică, din cauza PNL, noi vom plăti dublu tarife de compostare și sortare pentru Stația de la Șura Mică. Propunerea mea este de a reconvoca de îndată o ședință, iar pentru proiect avizul să fie cerut din partea Comisiei de buget”, a spus Ionuț Ghișe, liderul de grup al consilierilor USR.
Ionuț Ghișe, consilier local
Comisia de buget propusă de Ghișe a fi cea care să elibereze avizul prevăzut de lege nu are niciun liberal în componență, după demisia viceprimarului PNL, Alexandru Dumbravă, trimis în judecată de Parchetul European pentru fraude cu fonduri nerambursabile.
Liberalii, scoși din joc
„Sunt la fel de stupefiat. Credeam că am întâlnit toate situațiile în acest mandat, dar se mai găsește câteva ceva nou, se pare. Faptul că liberalii lipsesc este o dovadă de boicot împotriva unui singur vot de pe ordinea de zi. Și eu susțin propunerea ca acest proiect să fie retras și ședința să fie reconvocată, iar proiectul să fie adus în discuție în comisia de buget unde vom avea cvorumul necesar, iar liberalii vor putea să asiste, dacă doresc”, a adăugat Cătălin Stanciu, unul din cei doi reprezentanți pe care PSD îi are în Consiliul local Sibiu.
Cătălin Stanciu, consilier local
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a arătat că acceptă propunerile USR și PSD. „Propunerea este corectă. Să ne spuneți dacă este și legală”, s-a adresat Fodor secretarului Primăriei Sibiu. Dorin Nistor a arătat că o nouă ședință extraordinară poate fi convocată de îndată și că este legal să fie schimbată comisia de avizare. Astrid Fodor a propus „ziua de mâine”, adică sâmbătă, 23 septembrie.
Adrian Bibu: FDGR nu s-a mai consultat cu PNL
Președintele PNL Sibiu, Adrian Bibu (foto principală, centru), este și liderul de grup al consilierilor liberali în deliberativul municipiului Sibiu. „Noi am convenit cu FDGR că ne consultăm în legătură cu proiectele de pe ordinea de zi și cum asta nu s-a întâmplat, în ciuda disponibilității noastre, am preferat să nu participam la un vot care era, oricum, previzibil”, a transmis Adrian Bibu, pentru cititorii Turnul Sfatului.
Adrian Bibu a vorbit în mai multe rânduri, public, despre faptul că PNL și FDGR se află într-un parteneriat la nivelul administrației sibiene.
Gunoaiele. Cele care deranjează și cetățenii, și aleșii
Același proiect de aprobare a majorării tarifelor de sortare, compostare și transfer al deșeurilor în stațiile de la Șura Mică și Cisnădie ar trebui supus votului în toate consiliile locale din localitățile membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu. Proiectul nu a fost introdus, însă, pe ordinea de zi a vreunei ședințe a Consiliului județean Sibiu, de exemplu. Prin urmare, votul CJ Sibiu va fi considerat „pentru” în mod tacit.
Situația acestor tarife, însă, nu este pentru prima dată supusă votului. ADI Eco Sibiu a mai cerut mandate din partea reprezentanților localităților membre și în primăvara acestui an. Când, în urma unor neînțelegeri între cei de la Soma și ADI Eco, proiectul a fost retras la solicitarea operatorului economic.
Dar și atunci, ca și în alte situații legate de managementul deșeurilor, a devenit evident că liderii principalelor administrații din județ – CJ Sibiu și, respectiv, Primăria Sibiu – au viziuni diferite asupra acestei chestiuni. Unul din cele mai evidente episoade în acest seria s-a consumat în ultima ședință a CL Sibiu din 2022, ședință la care a luat parte și Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. Aceasta pleda pentru susținerea proiectului construirii de stații de transfer și centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, susținere pe care conducerea Primăriei Sibiu nu ar fi vrut să o dea arătând că proiectul nu se poate implementa (scenariu care s-a adeverit a fi cel corespunzător realității).
Chestiunea tarifelor deșeurilor este una care a generat inclusiv proteste publice din partea cetățenilor, ca urmare a creșterii continue a acestora. Iar creșterile de tarife sunt prognozate a continua, atât ca efect al inflației, cât și din cauza întreruperii investițiilor în sistemul de management al deșeurilor.
Vezi mai jos înregistrarea ședinței de vineri dimineața, 22 septembrie
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: liberalii sibieni boicotat con , consiliul local sib , tarife gunoi , tarife soma , statia sura mica , tarife compostare sortare , foto , video , PNL Sibiu , Astrid Fodor , Adrian Bibu , Raul Apostoiu , Ionuț Ghișe
Vizualizari: 2887
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Unul
Acum 3 ore
Eu
Acum 3 ore
Barbu
Acum 3 ore
Unul
Acum 3 ore
Carcotel