Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
10°C

Ce-au construit Bottesch și cu Cindrea nu poate dezvolta Cîmpean: adio, 107 milioane de euro! „Vă mulțumesc foarte mult pentru participare, multă sănătate, la revedere!”

Ce-au construit Bottesch și cu Cindrea nu poate dezvolta Cîmpean: adio, 107 milioane de euro! „Vă mulțumesc foarte mult pentru participare, multă sănătate, la revedere!”

Într-o anemică ședință extraordinară organizată în format on-line, majoritatea aleșilor nu a părut deloc interesată de faptul că, prin ceea ce votează, consfințesc faptul că județul Sibiu ratează peste 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru managementul deșeurilor. Cu președinta lipsă din nou, în cadrul ședinței nimeni nu s-a mai interesat de ce au fost cheltuiți 500.000 euro pentru ca, în final, să nu se mai construiască nici facilitățile de tratare mecano-biologică a deșeurilor, nici cinci centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, nici două stații de transfer al deșeurilor. Într-un final, sibienilor li se promite îmbunătățirea colectării selective prin cumpărarea a încă 237.445 de pubele care să „inunde” județul.

Este vorba de așa-numitul „Sistem integrat de management gestionare a deșeurilor” (SMID), proiect început din fonduri europene nerambursabile pe când Martin Bottesch conducea Consiliul Județean Sibiu. În următorul mandat, în care administrația județeană a fost condusă de către Ioan Cindrea, proiectul în care au fost investiți peste 25 de milioane de euro a fost finalizat. Adică au fost închise toate gropile de gunoi neconforme, au fost deschise stațiile de sortare și compost de la Șura Mică și Târnava, le-a fost încredințată administrarea, laolaltă cu colectarea și transportul deșeurilor, au fost achiziționate zeci de mii de pubele și containere împărțite populației. Cu alte cuvinte, proiectul colectării selective a deșeurilor a fost implementat și demarat, județul Sibiu fiind printre extrem de puținele (sub cinci) județe din țară în care s-a reușit un astfel de lucru.

Martin Bottesch și Ioan Cindrea

În urma implementării – începând cu 2017 – a SMID-ului construit de Bottesch și Cindrea, s-a ajuns ca la groapa de gunoi cantitățile de deșeuri să scadă de la 179.000 de tone anual (în 2016), la 106.409 tone anual, în 2022. Cantitatea ar putea fi redusă și mai mult, având în vedere că gradul de reciclare este mult sub minimul de 50% prevăzut de normative (în 2019, gradul de colectare a deșeurilor reciclabile, la nivelul județului, era estimat la 12%).

După ce la conducerea Consiliului Județean Sibiu a ajuns Daniela Cîmpean, din fondurile europene nerambursabile alocate în noul exercițiu bugetar, sibienilor le-a fost promisă îmbunătățirea SMID-ului construit în mandatele lui Bottesch și Cindrea. Astfel, după ce a plătit aproximativ 500.000 de euro consultanță unei firme din Cluj (EPMC), administrația Cîmpean a anunțat demararea atragerii a 107 milioane de euro care să fie investiți în cinci direcții majore pentru creșterea gradului de colectare selectivă și – prin urmare – scăderea taxelor pe care fiecare sibian le plătește pentru salubrizare. 

Era anul 2019 când, din cele 107 milioane de euro, sibienilor le erau promise punerea în funcțiune a unei instalații de digestie anaerobă a deșeurilor biodegradabile, a unei stații de tratare mecanică și recuperare a energiei, modernizarea stației de sortare de la Șura Mică, construirea a două stații de transfer a deșeurilor (la Avrig și Agnita), construirea a patru centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar și achiziția a aproximativ 114.000 de pubele pentru colectarea deșeurilor reciclabile și biodegradabile.


Întreaga prezentare a ideilor prin care, în 2019, le era promis sibienilor un sistem de management al deșeurilor „ca-n Occident” o puteți citi aici

Pas cu pas!

Că proiectul de dezvoltare a ceea ce au construit Bottesch și Cindrea eșuează devenea evident din toamna anului trecut: deși condus de un liberal, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) făcea praf administrația liberală de la Sibiu. Printr-o adresă transmisă președintei CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, conducerea ministerului o infirma că documentația pentru care a fost plătită o jumătate de milion de euro în vederea atragerii celor 100 de milioane de euro nerambursabili era atât de prost întocmită, încât funcționarii de la București nici nu au mai analizat-o pe fond, considerând că ar fi o pierdere de vreme. În plus, liberalilor de la Sibiu le era reamintit că fondurile europene nerambursabile pe care le vizează (alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM) trebuie cheltuite până la finele anului 2023 și nu ar mai prea fi timp pentru un astfel de demers.

Citește și CJ Sibiu: cum să cheltui jumătate de milion de euro ca să ratezi peste 100 de milioane

Fără să facă referire la situația de ansamblu a proiectului, administrația Cîmpean a modificat în grabă proiectul și, din marele studiu de fezabilitate cu investiții de 107 milioane de euro, proiectul de dezvoltare a SMID-ului a fost redus la construirea celor două stații de transfer a deșeurilor, plus construirea a cinci stații de aport voluntar. Și, pentru că era relativ simplu – adică trebuiau doar cumpărate –, numărul pubelelor care să fie achiziționate a fost crescut de la 114.000 la peste 237.000.

Prin urmare, în locul investiților majore promise în 2019, la finele lui 2022 sibienilor li se promiteau 22 de milioane de euro atrase, în loc de peste 100.

Cum PNL controlează majoritatea în plenul CJ Sibiu, această modificare de proiect a fost votată fără probleme și nimeni nu a fost considerat în vreun fel răspunzător.

Citește și 20 de voturi pentru și 9 abțineri: Proiectul managementului deșeurilor a fost aprobat de CJ. Daniela Cîmpean, în lacrimi: „Nu pot să le fac asta colegilor mei”

Licitații, publicitate și liniște...

Eșecul în derulare a fost acoperit cu poleiala lansării unor „licitații cu clauză suspensivă”: chiar dacă nu exista finanțare, iar documentațiile de obținere a acesteia erau deja catalogate drept șubrede, administrația Cîmpean a anunțat public că a demarat proiectele de construire a cinci stații de colectare a deșeurilor cu aport voluntar (CAV-uri) și a două stații de transfer. CAV-urile au fost promise la Sibiu, Avrig, Agnita, Mediaș și Cisnădie, iar stațiile de transfer la Agnita și Avrig.

În februarie 2023, în timp ce trimitea iarăși SF-uri la București pentru a primi cei 22 de milioane de euro estimați a fi necesari, Consiliul Județean Sibiu lansa licitația pentru proiectarea și execuția CAV-urilor și a stațiilor de transfer, licitația pentru managementul și publicitatea acestui proiect, licitația pentru achiziția sutelor de mii de pubele.

La toate licitațiile au fost depuse și oferte, pentru CAV-uri și stații de transfer cei de la CJ Sibiu prezentând drept o reușită faptul că au depus oferte cei de la Con-A și Total NSA. Doar că nimeni din administrația Cîmpean n-a mai suflat ulterior vreo vorbă despre faptul că în 18 august 2023, același Minister al Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE) trimitea o adresă Consiliului Județean Sibiu prin care erau anunțați că nici proiectul redus de la 107 la 22 de milioane de euro nu va primi bani: documentația era prost întocmită.

Licitația pentru construirea celor cinci CAV-uri și a stațiilor de sortare, precum și cea pentru managementul și publicitate sunt anulate.

Pubele, în cel mai bun caz

La o lună după ce au fost informați că nu mai primesc bani, pe 18 septembrie 2023, reprezentanții CJ Sibiu au organizat o ședință extraordinară în care au redimensionat pentru a treia oară proiectul: de la peste 100 de milioane de euro, redus apoi la 22 de milioane de euro, acum proiectul de dezvoltare a SMID mai „valorează” 17,6 milioane de euro.

Cu acești bani, administrația Cîmpean speră să crească procentele de colectare selectivă a deșeurilor prin achiziția a 144.701 recipiente de colectare selectivă, 38.940 de recipiente pentru biodegradabile, 412 recipiente pentru textile și alte 53.392, pentru reziduale. 237.445 de recipiente, în total, care ar urma împărțite în județ alături de celelalte existente și pentru care încă este în derulare licitația de achiziție.

Licitația este, deocamdată, suspendată: unul din cei patru ofertanți (asocierea Europlast România – Triplast) a depus contestație, care a fost judecată la începutul acestei luni, contestația fiind respinsă. 

Însă cei care vor fi declarați câștigători ai acestei licitații vor semna un contract cu CJ Sibiu doar dacă vor fi obținute fondurile nerambursabile necesare, ca urmare a proiectului redus pentru a treia oară. Iar termenul de furnizare a celor peste 237.000 de pubele este cel mult 15 decembrie 2023.

„Multă sănătate, la revedere!”

Ședința în care proiectul de dezvoltare a ceea ce au construit Bottesch și Cindrea a fost redus pentru a treia oară a avut loc luni după-amiază (18 septembrie), în format on-line. Din nou, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a lipsit din fața monitoarelor, locul ei fiind preluat de către vicepreședintele Marcel Luca. Acesta a citit ordinea de zi, în fața unor consilieri județeni care fie păreau că nu pricep despre ce este vorba, fie nu dădeau importanță.

Singurul care a intervenit a fost Adrian Echert, consilier județean din partea USR. „De fapt, noi nu o să mai avem CAV-urile prevăzute în finanțare. Suntem în situația asta, e adevărat?”, a întrebat Echert.

Marcel Luca nu a răspuns nimic fiind lăsat răspunsul pe seama Danielei Stoica, directorul tehnic al CJ Sibiu. „Într-adevăr, cele cinci centre de aport voluntar și cele două stații de transport voluntar făceau parte din cea de-a doua componentă pe care am depus-o spre finanțare. Spre dezamăgirea noastră, solicitarea a primit respingere, invocându-se mai multe puncte. Colegii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene considerau că noi trebuia să avem un studiu de fezabilitate separat și nu ajungea studiul mare (cel care făcea referire la investițiile de peste 100 de milioane de euro – n.r.). Am făcut o contestație, chiar azi o încărcăm și vedem cum se justifică această respingere. Am rămas, din păcate, fără finanțare pentru CAV-uri”, a arătat Daniela Stoica.

Potrivit ei, pentru stațiile de transfer mai există o șansă: în următorul exercițiu financiar european mai sunt alocate fonduri pentru astfel de investiții.

În urma acestor explicații, a urmat votul: 23 au fost „pentru”, iar trei s-au abținut. Candid, după ce a văzut că nimeni nu mai are nicio curiozitate, vicepreședintele Marcel Luca a închis ședința. „Vă mulțumesc foarte mult pentru participare, multă sănătate, la revedere”.

Noroc că administrații precum cea din Sibiu sau Racovița nu au ascultat de îndemnul CJ Sibiu de a nu-și construi CAV-uri prin fonduri atrase prin PNRR și au mers înainte cu proiectele lor. Exemplu: Se construiește primul centru unde sibienii își vor putea lăsa gratuit orice tip de deșeuri: de la mobilier sau anvelope, la moloz sau cadavre de animale mici

Sibiul a ajuns la coadă

Dacă în urma administrațiilor Bottesch și Cindrea, județul Sibiu a devenit printre foarte puținele în care a fost înființat un sistem de management integrat al deșeurilor, administrația Cîmpean nu a mai reușit să păstreze avansul, prin dezvoltarea acestui sistem. Într-un răspuns transmis cititorilor Turnul Sfatului, reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) arată că județul Sibiu este printre puținele care – în actualul exercițiu financiar european – nu a atras încă niciun euro. Cei de la MIPE arată că, în cadrul programului operațional care se încheie la finele acestui an, pentru dezvoltarea SMID-urilor din țară au fost semnate 40 de contracte de finanțare, din care 25 sunt de infrastructură (stații de tratare, transfer, CAV-uri etc), iar 15 – de asistență tehnică pentru atragerea de finanțare în vederea dezvoltării infrastructurii pentru deșeuri.

„Dintre cele 25 proiecte de infrastructură, menționăm faptul că prin 19 proiecte se implementează sisteme de management integrat al deșeurilor la nivel județean și prin 6 proiecte se realizează investiții complementare privind sistemele de colectare /transport a deșeurilor municipale. Dintre acestea au fost finalizate 13 proiecte (proiectele fazate din POS Mediu prin care au fost implementate SMID-uri) și 12 proiecte se află în derulare. Referitor la cele 15 proiecte de asistență tehnică /sprijin în vederea finanțării unor investiții complementare SMID-lor existente în 15 județe, toate proiectele sunt în derulare”, răspund reprezentanții Ministerului pentru cititorii Turnul Sfatului.

CJ Sibiu: vă dăm pubele, selectați!

Răspunsul primit de la Minister l-am trimis și Consiliului Județean Sibiu. Ai cărui reprezentanți au arătat că în urma administrației Cîmpean județul nu a rămas chiar atât de „la coadă”: că din cele 25 de proiecte aflate în implementare prin toată țara – proiecte printre care nu se numără și Sibiul – 17 sunt, de fapt, proiecte începute din 2010, dar care nu au mai fost finalizate și au fost „fazate” pentru a primi finanțare prin actualul POIM. Și alte șase din cele 25 ar reprezenta, de fapt, doar achiziția de pubele.

De fapt, CJ Sibiu speră ca prin creșterea numărului acestor recipiente să obțină și creșterea gradului de reciclare. „În legătură cu cantitățile de deșeuri ce ajung în prezent la groapa de gunoi, estimăm o scădere semnificativă a acestora după achiziționarea și distribuirea celor peste 237.400 de recipiente și containere. Experiența ne arată că introducerea pubelei albastre în municipiul Sibiu a dus la creșterea colectării deșeurilor din hârtie și carton cu 38%, iar folosirea pubelei galbene în mediul rural a generat o creștere a colectării plasticului și a metalelor cu 300%. Totodată, în acest mod vor fi create aceleași facilități de colectare a deșeurilor pentru toți locuitorii județului, indiferent că locuiesc în mediul rural sau urban”, se arată în răspunsul CJ Sibiu.

CJ Sibiu speră îmbunătățirea gradului de colectare cu sute de mii de noi pubele împărțite prin județ

Răspuns prin care se arată că, dacă nu s-a reușit dezvoltarea SMID-ului în acest mandat, acest lucru va fi încercat în următorul, când în locul POIM-ului vor exista fonduri nerambursabile alocate printr-un așa numit Program de Dezvoltare Durabilă (PDD), aferent exercițiului bugetar european 2021 – 2027. Iar în cadrul PDD urmează a fi depuse din nou documentațiile care au costat acum jumătate de milion de euro, fiind considerate prost întocmite.

„Considerăm că implicarea Consiliului Județean Sibiu în dezvoltarea și modernizarea actualului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor la nivelul întregului județ, cu identificarea surselor de finanțare – POIM și PDD -  este una salutară, conform așteptărilor pe care cetățenii Uniunii Europene le au în privința gestionării deșeurilor și a protecției mediului. Așadar, întreaga documentație existentă a fost și va fi utilizată în toate Cererile de finanțare privind extinderea SMID, fie că este vorba despre actualul program de finanțare – POIM, fie de cel următor, PDD”, își încheie reprezentanții CJ Sibiu răspunsul transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

Consultă aici, în format integral, răspunsul transmis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Consultă aici, în format integral, răspunsul transmis de Consiliul Județean Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius Banciu

Acum 1 săptămână

Pana la urma un lucru este clar: judetul are un sistem functional, se cumpara pubele pentru toti si se va dezvolta actualul sistem fin fonduri europene. Am retinut bine, dl Deleanu?

Raspunde

Tanti Rezi

Acum 1 săptămână

1. Cimpean ar trebui sa fie anchetata pentru risipirea banului public - cei 500.000 euro platiti degeaba firmei EPMC din Cluj. 2. Cimpean TREBUIE DEMISA IMEDIAT DE PNL impreuna cu toata conducerea judeteana a Pnl-lui (ea nu stie ce-i onoarea ca sa-si dea demisia). 3. Cimpean daca nu poate aduce de casa cei 500.000 de euro platiti din bugetul judetului, trebuie detasata la banda la Soma pentru a selecta gunoaie 8 ore pe zi, pana la acoperirea pagubei ! 4. Sibienii in lipsa centrelor de aport voluntar si in lipsa alternativelor pot arunca linistiti - fara a fi amendati - la platformele amenajate: mobile diverse, moloz, deseuri periculoase, anvelope, etc.

Raspunde

Cornel Sibianul

Acum 1 săptămână

Traian Deleanu, numitul Ioan Cindrea trebuie menționat ca INFRACTORUL IOAN CINDREA. Orice persoană fizică condamnată de către Justiție printr-o sentință rămasă definitivă este un infractor. Tot județul Sibiu și nu numai știe că în 2016 Ioan Cindrea a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, mai precis pentru că și-a angajat soția la propriul birou parlamentar.
Raspunde

Marko

Acum 1 săptămână

Și orice infractor din lumea asta se reabilitează după ispășirea pedepsei. Inclusiv prin ștergerea cazierului, tot prin instanță. By the way, este deplorabil să ajungem să suspinăm după perioada Bottesch-Cindrea. Asta înseamnă că ne ducem din rău în mai rău....
Raspunde

Andrei

Acum 1 săptămână

Exact, mergem din rau in mai rau ...
Raspunde

Eu

Acum 1 săptămână

Cum putem sa avem respect pentru un baron local care a capusat orașul și judetul zeci de ani!? Crezi că este vre-un neam de-al lui care sa nu fie angajat Romgaz sau Transgaz? Du-te tu sa te angajezi pe mii și zeci de mii de euro la aceste două societăți, nici nu se uita la tine.

Raspunde

Raluca

Acum 1 săptămână

Iar bibu se viseaza viceprimar
Raspunde

Lambada Sibiana

Acum 1 săptămână

La fel ca si Fodor, Campean este de o incompetenta si prostie crasa! Dar cine sa se ocupe de ea cand totul in Sibiu este controlat politic...inclusiv procurorii DNA!
Raspunde

PeeNeeLee - doar o alta ciuma - galbena

Acum 1 săptămână

Oare Cimpean unde era in timpul sedintei? Nu e platita sa fie la munca, mai ales in sedintele de consiliu ?? Bibu, o sa fie sambata in padurea Dumbrava la strans gunoaie cu mana. Pentru asta e perfect calificat. S-a dovedit ca nu poate face un lucru simplu impreuna cu cei de la PNL sa se ocupe de deseuri de la radacina. Desi sunt platiti foarte bine din bani publici, rezultatele sunt zero, chiar MINUS 100 milioane de euro. Asta-i "echipa" lui - a dulapului de la cotroceni - echipa galbena care doar sifoneaza banul public.
Raspunde

Unul

Acum 1 săptămână

Bine, gunoaiele din județul Sibiu sunt deliberat lăsate nesortate, pentru că așa firma Soma, face mai mulți bani, că sunt plătiți la tonă. Iar firma Soma, din Brăila, e a unor veri ai u ei politiciene locale, ministra RT, din Botoșani de loc, care a făcut studii la Moscova, după 1990.
Raspunde

Sibian

Acum 1 săptămână

Sibienii sunt conduși politicienii pe care i-au ales, sunt administrați de funcționarii angajați (sau numiți) pe alte criterii decât cele de competență și integritate. Conducerea e oglinda fidelă societății! Mai ales în democrație.
Raspunde

Unul

Acum 1 săptămână

Să fim serioși! Sunt conduși de politicienii care le-au fost dați de secu să îi aleagă, ca toată țara. Iar funcționarii, cei care conduc instituții, nu cei care muncesc, sunt plantați de așa zișii politicieni, tot cu acordul secu.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 săptămână

Inca o reusita pe agenda incompetentei judetului. Aceasta impreuna cu Cora ar trebui sa se ia de mana si sa.......va imaginati voi mai departe. Optional si Bokor cu Turcan ar putea urma exemplul
Raspunde

Claudiu

Acum 1 săptămână

"„Considerăm că implicarea Consiliului Județean Sibiu în dezvoltarea și modernizarea actualului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor la nivelul întregului județ, cu identificarea surselor de finanțare – POIM și PDD - este una salutară" Si eu consider salutara indeea de a construi o inchisoare special doar pentru cei din administratia publica locala si centrala. Sa fie bagati toti in acelasi loc pentru a se minti reciproc la infinit . Aia cu "implicarea" incepe si se opreste intotdeauna la buzunarul propriu. Si cata vreme 500.000 de euro a ajuns o simpla joaca, actuala echipa ar trebui oprita de la a mai utiliza sau gestiona banii judetului.
Raspunde

Barosanu

Acum 1 săptămână

„Multă sănătate și la revedere!” ar trebui să fie și mesajul electoratului sibian pentru acești incompetenți la alegerile de anul viitor. Dar blatul PNL cu PSD, lipsa unor alternative reale precum și intelectul precar al alegătorilor o să le asigure încă un mandat.
Raspunde

Tuf

Acum 1 săptămână

Totuși,nu înțeleg un lucru: cine a pus-o în Consiliu pe ****,care nu știe nimic altceva decât să-și etaleze vestimentația și să geamă în apariții anoste și destul de dese...

Raspunde

Ghitza

Acum 1 săptămână

Trebuie schimbata conducerea si personalul din primarie, consiliu .... tot schimbat, am avut sume imense la bugetul local, au reusit sa-l evapore in cateva luni fara o utilitate si apoi au facut imprumuturi. Dezastru aceasta combinatie la nivelul sibiului.

Raspunde

Cichicean

Acum 6 zile

Ai perfecta dereptate domnule Ghitza dar pentru aia sibienii in 2024 trebuie sa mearga la vot .
Raspunde

Emil

Acum 5 zile

Hotia functionala ridicata la rang de virtute nationala...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus