Joi,
19.09.2024
Parțial Noros
Acum
19°C

20 de voturi pentru și 9 abțineri: Proiectul managementului deșeurilor a fost aprobat de CJ. Daniela Cîmpean, în lacrimi: „Nu pot să le fac asta colegilor mei”

20 de voturi pentru și 9 abțineri: Proiectul managementului deșeurilor a fost aprobat de CJ. Daniela Cîmpean, în lacrimi: „Nu pot să le fac asta colegilor mei”

Proiectul care prevede investiții complementare Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Sibiu și care trebuie realizat în parteneriat cu Primăria Sibiu a fost supus astăzi aprobării în Ședința de Consiliu Județean fiind introdus pe Ordinea de Zi pe o poziție suplimentară. Aceasta în contextul în care miercuri, 21 decembrie, în Ședința de Consiliu Local unde a fost prezentă și Daniela Cîmpean, președinta CJ, au fost discuții aprinse pe marginea unor neclarități din acest proiect. Deși consilierii județeni FDGR și PSD au intervenit cerând scoaterea lui de pe Ordinea de Zi și amânarea votării până în momentul în care toți termenii ar fi fost clari, Daniela Cîmpean a fost de neînduplecat. Principalul ei argument a fost munca depusă și stresul acumulat de toți cei care au lucrat la acest proiect. Cu lacrimi în ochi a refuzat să scoată proiectul de pe Ordinea de zi.

Pe poziția 1S pe Ordinea de zi Suplimentară din cadrul Ședinței de Consiliu Județean care a avut loc astăzi, 22 decembrie, s-a aflat Proiectul de Hotărâre privind aprobarea participării Județului Sibiu în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, a planului de evoluție al tarifelor, a documentației tehnico-economice, a devizului general, a indicatorilor tehnico-economici, precum și a cofinanțării componentelor obiectivului de investiții ,,Investiții complementare Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Sibiu”.

Este același proiect care prevede accesarea de fonduri europene despre care s-a discutat în Ședința de Consiliu Local de ieri și despre care s-a ajuns la concluzia că are o serie de neclarități. 

După prezentarea proiectului pentru vot unul dintre consilierii județeni FDGR a intervenit și a spus că el și colegii săi se vor abține în a vota.  

„A fost ieri o ședință lungă și furtunoasă ieri la Consiliul Local unde s-au discutat aceste probleme și au fost multe probleme divergente. Eu nu cred că s-au lămurit de ieri până astăzi, așa că, grupul nostru, se va abține”, a spus acesta.  

Același punct de vedere l-au avut și cei de la PSD.

„Noi propunem retragerea celor două puncte de pe ordinea de zi și rediscutarea după ce lucrurile se vor pune în acord”, au transmis consilierii județeni de la PSD.

Cîmpean este de părere că cei de la Primăria Sibiu nu au înțeles proiectul

Daniela Cîmpean a intervenit pentru a sublinia că Primăria Sibiu nu a înțeles proiectul, dar asta nu înseamnă că el nu este corect.

„La Primăria Sibiu sunt lucruri care nu au fost înțelese și asta nu înseamnă că această documentație nu este corectă așa cum o supunem spre aprobare. D-na primar crede foarte mult în tehnicul de la Primăria Sibiu, eu cred la fel de mult în tehnicul de la Consiliul Județean și în consultantul pe care l-am angajat. Eu am luat personal toate acele nelămuriri pe care Primăria Sibiu le are și am constatat că niciuna dintre acestea nu sunt susținute. Pentru fiecare, colegii mei de la tehnic și de la consultanță mi-au oferit răspunsuri. Eu nu o să pun cu mâna mea în pericol un astfel de proiect și nu o să-l retrag. Acest proiect nu trebuie votat doar de Primăria Sibiu, ci și de alte UAT-uri. A fost votat de alte UAT-uri care au înțeles foarte bine această documentație și ar fi nedrept față de aceștia ca noi să retragem de pe Ordinea de Zi și să nu votăm acest proiect acum”, a spus Daniela Cîmpean.

Aceasta a mai precizat că fiecare are capacitatea de a face analize proprii și nu ar fi venit cu un proiect care nu a fost făcut și fundamentat de către specialiști. A specificat, de asemenea, că toți cei implicați în proiect au verificat încă odată documentația și au constatat că totul este corect.

Președinta CJ a subliniat faptul că acest proiect este realizat din anul 2019 și că toate cele menționate în prezent ar fi putut fi constate până acum. De asemenea, a precizat faptul că proiectul a fost transparent și toate instituțiile vizate au avut acces la documentații, au fost întâlniri și a existat dialog. Mai mult, instituțiile statului au verificat acest proiect.

„Eu vă cer să fiți responsabili și să votăm acest proiect, să nu creăm discuții și temeri și în rândul altor UAT-uri care urmează să-l voteze”, a punctat Daniela Câmpean.

Consilierul PSD Laura Barac a cerut explicații concrete și a sugerat de bun augur prezența unui reprezentant al primăriei.

„Primăria a aplicat separat pentru un asemenea proiect. Poate ar fi fost bine să chemați și un reprezentant al primăriei să ascultăm și un punct de vedere al acestuia ca apoi să putem vota în cunoștință de cauză”, a precizat aceasta.

Din respect pentru colegi nu retrage proiectul 

Încă o dată Daniela Cîmpean a revenit pentru a explica proiectul. Problema principală pare a fi crearea unor Centre Aport Voluntar (CAV) în care oamenii să poată colecta deșeurile separat, centre pentru care Consiliul Județean a cerut două terenuri de la Primăria Sibiu și din care a primit unul în Gușterița prin Hotărâre de Consiliu Local. De asemenea, Primăria Sibiu își dorește să facă un astfel de CAV finanțat prin PNRR. Există temeri că cele două proiecte s-ar suprapune. 

„Acea temere cu privire la dublarea componentelor din proiect este nejustificată. Temerile erau cu privire la CAV-uri. Centre de Aport Voluntar. Acele centre pot fi făcute atât prin acest proiect, cât și separat de fiecare primărie în parte. Noi, în cadrul proiectului am cuprins atât cât rezulta din calcule. Este adevărat că Primăriei Sibiu i-am cerut două terenuri pentru a face aceste centre pentru că nevoia era de două CAV-uri pe teritoriul Municipiului Sibiu. În 2021 am primit terenul din Gușterița pe care s-a început toată documentația proiectului pe care vrem să-l depunem spre finanțare. La acest moment este finalizat studiul de fezabilitate. Ulterior, în acest an, printr-un program național s-a acordat primăriilor posibilitatea de a aplica pentru a face centre de aport voluntar. Legislația spune că la 50.000 de locuitori este nevoie de un CAV. Astfel, pentru municipiul Sibiu avem CAV-ul din cadrul proiectului nostru și două CAV-uri pe care le face primăria separat prin PNRR. Deci ar putea fi încă un CAV dacă va fi necesar. Cele două proiecte nu se exclud unul pe celălalt și am arătat asta și celor din primărie. Se pare că i-a deranjat că noi am cerut să renunțe la CAV. Exclus! Am expus și doamnei primar și am invitat-o să citească atent adresa pe care CJ a făcut-o și în care nu am spus decât să nu facă CAV-ul acolo unde am început noi documentația, ci în altă parte”, a spus Cîmpean. 

A precizat apoi că din anul 2021 a fost începută documentația și calculele cu acel CAV și că este imposibil să se renunțe la investiție pentru că s-ar da peste cap tot proiectul și toate calculele făcute până acum.

„Însă nimic nu-i oprește pe ei să facă acest CAV în altă parte. Nu se suprapun, sunt complementare, vin unele în sprijinul altora. Nu există sub nicio formă niciun motiv de teamă că acest proiect ar pune în pericol proiectul primăriei cu CAV-uri”, a mai spus Daniela Câmpean.

Nu și nu

Atunci când i s-a atras atenția că dacă Primăria Sibiu nu semnează nu va mai exista niciun proiect președinta CJ a subliniat că datoria de consilier este aceea de a vota.

„Dacă primăria nu semnează nu avem nicio șansă să-l depunem mai departe, dar nu înseamnă că noi trebuie să ne oprim din demersul pe care îl facem să nu votăm astăzi această hotărâre. Noi avem datoria să ne urmăm pașii pentru a depune un proiect, așa am făcut întotdeauna”, a spus aceasta.

Apoi a subliniat că acest proiect înseamnă o muncă titanică din partea colegilor ei și că din respect pentru aceștia nu o să-l retragă de pe Ordinea de Zi.

În acest context, consilierul FDGR a mai făcut o încercare.

„Știu că acest proiect a fost făcut împreună cu primăria și strategic vorbind, nu ne-a stat niciodată rău să lucrăm și să facem proiecte împreună și să avem rezultate bune împreună. Mai știu că primăria nu votat împotriva proiectului sau participării, ci l-a amânat tocmai pentru a mai purta discuții cu noi. Nu ar fi diplomatic dacă tot purtăm discuții și dacă nu există pericolul iminent până în ianuarie să pierdem acest tren, cred că, în principiu nimeni nu ar trebui să fie împotrivă, dar dacă este așa poate să fie o soluție de compromis. Dacă municipiul Sibiu susține proiectul înseamnă că participă cu ceva. Dacă este așa de important, eu propun, dacă există disponibilitate la dialog, haideți să mai așteptăm o lună și atât. Dacă votăm acum s-ar putea să arate ca și cum am forța mâna”, a mai spus acesta.

Cîmpean, însă a spus că nu mai este timp de pierdut, pentru că mai sunt primării care trebuie să-și depună proiectele și altele de făcut. Apoi dorește să-și elibereze de stres și de muncă, să se poată bucura de sărbători și să se pregătească pentru alte proiecte.

„Nu pot să le fac asta colegilor mei”, a spus în lacrimi, Daniela Cîmpean la finalul ședinței.

Proiectul a fost votat cu 20 de voturi pentru și nouă abțineri.

Sursa foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

10 comentarii

Elzorab

Acum 1 an

De unde pina unde atata dorinta de-a trece acest proiect? Cu lacrimi in ochi....cata penibilitate. Cu siguranta ceva nu este in regula. Prea insista individa. Ts, aveti un subiect pentru o ancheta. Pe cai!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elzoraba

Acum 1 an

Ai citit articolul și ai înțeles ceva, sau numa copy-pate-uiești din comanda venită de la ferma de postaci? sau tu primești comenzi numa de la șoșo și siminichion?

Raspunde

Rob

Acum 1 an

Așa zici ca și cum de la ferma galbenă ar fi mai bine.

Raspunde

Elzorab

Acum 1 an

Stai jos. Esti corijent monser. Mai schimba placa cu sosoaca. Zi si tu ceva de Putin, de lgbto, incalzire globala, etc. Nu vezi ca activitatea arvocatei de cand e la ciolan se rezuma intr-un singur cuvint: paralela? Asta nu inseamna ca cealalta capra de la fdgr e mai breaza. Aur sau sosoaca sunt de vina ca panaramele astea sunt nepregatite si cheltuie bani publici aiurea?
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Povesti cu lacrimi

Raspunde

Asen

Acum 1 an

cu chiria doamnei ce se mai aude?? s-a stins asa repede subiectul?

Raspunde

Alex

Acum 1 an

Pai normal ca-i vine sa planga cand se gandeste la cata shpaga ii poate scapa printre degete. Cine crede ca astia sunt sunt acolo ca sa faca un bine judetului / tarii .. s-a nascut ieri si traieste degeaba. Ca majoritatea romanilor, de altfel, consumam oxigenu aiurea. .

Raspunde

Pintilie

Acum 1 an

Din pacate, nici un om cu bun simt si pe picioarele lui nu intra in politica...
Raspunde

Astronauta

Acum 1 an

Sasu spală mizeria cu ajutorul bunicuței... Fodorița nu e atât de Fată Mare pe cât vrea să pară...
Raspunde

Jenel

Acum 1 an

Va dați seama câte presiune pun pe Câmpean grupurile de interese din PNL. E clar ca i-au impus sa treacă indiferent de situație. Vor veni Constructorii de casă să ne toarne platforme de beton la prețuri de le sar PeNeLe la contribuabili și verișorii din buzunare la camarila Turcan-Câmpean.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus