Locatarii blocului de pe strada Iazului din Sibiu unde a avut loc o explozie urmată de un incendiu care a luat viața a doi oameni, a distrus și a afectat toate apartamentele din scară sunt ajunși la capătul puterii. Majoritatea dintre ei sunt vârstnici și bolnavi, iar demersurile pe care trebuie să le facă, le depășesc posibilitățile. Vasile Barbure, președintele asociației de locatari: „Mă trezesc noaptea din pat și plâng”.
Dimineața zilei de duminică, 24 septembrie, avea să zdruncine vieților celor 20 de locatari ai unui bloc situat în Valea Aurie, pe strada Iazului. O explozie urmată de incendiu avea să ia viața a două persoane, un bărbat de 46 de ani și o femeie de 51 de ani, soț și soție. În urma incendiului și a degajărilor mari de fum au fost afectate toate cele 15 apartamente. După șocul tragicului eveniment au urmat pagubele și faptul că cei 18 locatari rămași nu se pot întoarce în casele lor. În momentul de față orice persoană care intră în clădirea în care a avut loc explozia o face pe riscul său. Pasul pe care locatarii trebuie să-l facă acum este acela ca, prin asociația de locatari să cheme un expert tehnic care să evalueze clădirea.
„În cazul producerii unor evenimente deosebite din cauza unor factori naturali sau antropici, la solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcții - I.S.C., experții tehnici atestați participă la evaluarea stării tehnice a construcțiilor avariate în vederea stabilirii condițiilor de utilizare în continuare ori de dezafectare a acestora”, se arată în Legea 10/1995.
Acest expert tehnic însă vine contracost, iar Vasile Barbure spune că nu are bani nici în asociație și nici în buzunar pentru un astfel de expert.
„Este a treia zi de când nu mai avem case și suntem ai nimănui. Nu se poate face niciun demers. Mâine vin cei de la Prefectură să discute cu noi. Eu, cel puțin ca locatar și președinte de asociație, m-am gândit că ne vor sprijini autoritățile: Primăria Sibiu, Consiliul Județean sau Prefectura să fie făcute expertizele și apoi reparat blocul, pentru că suntem pe drumuri tot oameni bătrâni. Vor recupera banii apoi de la firmele de asigurări”, spune Vasile Barbure.
„La ce explozie a fost trebuia să vină aici și d-na primar să constate”
„A venit cineva de la primărie, un om foarte cumsecade, dar care ne-a dat un proces verbal și niște numere de telefon să contactez eu niște firme pentru inspecția în construcții și pentru că sunt private să le plătesc eu, dar nu am bani, pentru că sunt pensionar. Numai dacă este făcută această expertiză pot fi făcute mai departe demersurile și să se ajungă la constatări. Eu nu mai pot. Am deja 70 și ceva de ani, am avut și un accident vascular, eu nu mai pot să umblu, nu mai pot, tremur. Mă trezesc noapte plângând în pat. Nu știu...nu mai putem, noi suntem pe stradă, pierduți”, spune Vasile Barbure în lacrimi.
Acesta spune că, în acest moment, locuiește la niște prieteni în apropiere și că fiecare și-a găsit pe cineva la care să stea, dar este o situație care nu poate dura foarte mult.
„Eu pot înțelege că acestea sunt procedurile, dar pe noi nu ne bagă nimeni în seamă. Părerea mea este că la ce explozie a fost trebuia să vină aici și d-na primar să constate, ce de aceea plătim atâtea taxe. Îmi pare rău că vorbesc așa, dar sunt și supărat și așa gândesc acum”, a mai spus acesta.
Vasile a încercat totuși să sune la acele numere de telefon date de angajatul primăriei, dar spune că nu au a reușit să găsească pe nimeni.
„Am înțeles că ar mai fi firme în țară. Apoi să umplu în țară după ei să expertizeze blocul? Nu mai pot. Noi suntem și bătrâni. Dacă eu aș fi vinovat, ce să fac? Să-mi ia banii. Dar acum este ceva involuntar. Nu este vina nimănui. Nu a vrut nimeni. Doi oameni au murit, sunt părinții pe aici, rude, este atâta durere...”, mai spune președintele de asociație.
18 persoane nu mai pot locui în casele lor în urma exploziei care a avut loc duminică, 24 septembrie. Președintele asociației de locatari face apel către autoritățile sibiene să-i sprijine în demersurile pe care le au de făcut pentru a expertiza și repara blocul și locuințele pentru a se putea întoarce acasă până la venirea iernii.
Prefectura și Primăria au anunțat că se implică
Prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu, a anunțat la finalul ședinței Colegiului Prefectural de marți, 26 septembrie, că va face demersurile necesare pentru ca Guvernul României să aloce fonduri pentru familiile afectate de explozia de duminică dimineața din cartierul Valea Aurie.
De asemenea, reprezentanții Primăriei Sibiu au transmis că pentru a evalua nevoile cetățenilor care locuiesc în acest bloc, angajații Direcției de Asistență Socială vor însoți inspectorii Agenției Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu în ancheta socială care se va efectua pentru a stabili dacă se încadrează în condiții legale pentru acordarea unui ajutor de urgență sau dacă au necesități urgente ce pot fi soluționate prin servicii sociale.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: asociatie de locatari , expertiza bloc valea aurie , explozie valea aurie , explozie strada Iazului ,
Vizualizari: 29869
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Elena F.
Acum 12 ore
Marian
Acum 13 ore
Inflatie de ofiterime
Acum 13 ore
Sandokan
Acum 13 ore
Sibian