Marţi,
05.12.2023
Cer Senin
Acum
-3°C

Noi precizări făcute de Ministerul Educației despre acordarea burselor, trimise către inspectorate. Bursele sociale se acordă încă două luni elevilor care termină școala

Noi precizări făcute de Ministerul Educației despre acordarea burselor, trimise către inspectorate. Bursele sociale se acordă încă două luni elevilor care termină școala

Ministerul Educației a revenit către inspectoratele școlare cu o serie de precizări în ceea ce privește acordarea burselor în acest an școlar. Astfel, potrivit documentului în anul școlar 2023 – 2024, burse sociale iau elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, inclusiv profesional și dual. Nu se încadrează la această bursă preșcolarii.

Bursa de excelență olimpică I și II vor lua doar elevii de gimnaziu și liceu, inclusiv cei din învățământul profesional și dual.

De asemenea, burse de merit iau doar elevii de gimnaziu și liceu, inclusiv cei din învățământul profesional și dual.

Burse tehnologice iau doar elevii din învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.

În același document reprezentanții Ministerului Educației fac o serie de precizări cu privire la unele aspecte legate de acordare a burselor pentru clasa a V-a, pentru clasele vocaționale sau de modul în care se calculează bursele de merit. Se subliniază faptul că bursele de merit se calculează pe clase. Procentul de 30% se calculează din efectivele de elevi din anul școlar, din fiecare clasă.

Cei de la minister explică și că sfârșitul anului școlar înseamnă fârșitul cursurilor școlare.

Bursele sociale se vor acorda în lunile iulie și august și elevilor care au finalizat liceul sau școala profesională.

În ceea ce privește documentele prin care se dovedește că o familie este monoparentală, ministerul stabilește că din categoria acestora fac parte și certificatul de divorț și convenția notarială încheiată în cadrul procesului de divorț cu copii minori.

De asemenea, se precizează că dacă într-o clasă sunt mai mult de 30% elevi cu medii de la 9.50 în sus, vor fi cuprinși și aceștia pe lista acordării burselor, listă ce va fi extinsă în acest caz.

Mai jos puteți consulta documentul trimis de Ministerul Educației. 

Sursa foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Dascalu Clara

Acum 2 luni

Sunt extrem de revoltată pe situația hotărâtă de acești incompetenți. După ce că au dat cu piciorul în cei care acum sunt în clasele a IX-a , și-au bătut joc de toți cei 4 ani de eforturi pentru a obține o medie generală cât mai mare , care se pare că nu le-a mai fost de folos la E.N. , după ce ultima lună înainte de E.N. au fost lăsați baltă pentru grevă , acum sunt SINGURII cărora pentru obținerea bursei nu li se iau în calcul mediile din ultimul an , adică cls a VIII-a. Vă întreb stimați demnitari din ministerul educației, de ce mediile lor nu valorează ca și ai colegilor lor din alți ani? Ei nu au depus efort și la chimie , și la fizică , și la istorie , geografie , biologie , limbi străine...De ce doar E.N. contează? Este clară discriminare!!! Altor clase nu li se ia în considerare doar media de la limba română și matematică. Toți primesc bursa raportată la media generală!!! Tocmai pe seama lor vă gândiți că veți scăpa România de datorii? Sunteți niște nerușinați! Dar da! Ați obținut ceva...Copilul meu care a avut bursă în toți cei 4 ani de gimnaziu , fiecare an având media peste 9.50 , deoarece la evaluare nu a atins pragul de 9.50 , nu mai primește. În schimb prietena ei care nici n-a avut până acum bursă , a obținut o notă cu 1,30 puncte mai mică , primește bursă de merit încadrându-se în primii 30% din clasă. Doamna ministră , veniți vă rog să-i explicați copilului meu de ce efortul depus de ea, care a tras din greu sincer 4 ani, acum nu mai are nicio valoare . Îmi explicați și mie cu ce s-o stimulez în continuare? Clasele V-XII , primesc bursă după media tuturor materiilor , numai clasele a IX-a doar matematică și limba română. Pot s-o înțeleg dacă de acum n-o s-o mai intereseze să se implice nici la biologie , nici la fizica , nici la chimie, istorie , etc.Asta DA, Românie educată!
Raspunde

Gavrilă Elisabeta

Acum 2 luni

Și eu sunt foarte suparată deoarece o mare dezamăgire are și fiica mea care 8 ani la rând a obținut premiul 1 și a terminat clasele 5-8 cu medii peste 9,70,iar acum nu poate primi bursa de merit în clasa a noua,pentru noua dumneavoastră lege cu privire la clasa a noua,, cu mediile de admitere au fost odată partajați. Vi se pare normal că cei cu medii de admitere 6sau mai puțin să primească burse de merit iar alții care au chiar peste 8 și 9,să fie excluși ,,mai gândiți-vă de 10ori înainte de a da o lege cu privire la copii,și nu mai provocați astfel de nedreptăți,remediați-vă greseală sunt foarte mulți elevi care au fost excluși de la bursa de merit,,,
Raspunde

Ianoș Elena

Acum 2 luni

Așa cum este prezentat și în celelalte comentarii, faptul că la clasa a IX-a nu s-a mai ținut cont de media generală din clasele V-VIII, sau cel puțin de media din clasa a VIII-a nu a fost o decizie bună. Copii foarte buni, cu medii excelente, din cauza faptului că la admitere au luat peste 9, dar nu peste 9,50 nu mai au dreptul la bursă. Așa este și nepotul meu. În fiecare an de gimnaziu a luat premiul I, a terminat clasa a VIII-a cu media 10, și media generală pe gimnaziu 9,99, și din cauza faptului că la admitere a luat 9,22 nu mai are dreptul la bursă. Este inadmisibil ca astfel de copii buni, cum sunt și mulți alții în situația nepotului meu, să nu mai aibă bursă doar din cauza unei singure note. Ar trebui să fie contorizate și mediile de-a lungul anilor sau a anului trecut la acordarea bursei. Așteptăm și rezultatele din clasa a IX-a. Ar trebui să faceți și pentru ei dreptate!
Raspunde

Avadanii cati

Acum 2 luni

Bursa de merit trebuia sa se ia de pe medie asta cu 30 % e o prostie și o bătaie de joc pentru elevii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus