Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

Noi zone de interes pentru Romgaz în județul Sibiu. Compania va analiza subsolul pentru a explora „potențialele capcane de hidrocarburi”

Noi zone de interes pentru Romgaz în județul Sibiu. Compania va analiza subsolul pentru a explora „potențialele capcane de hidrocarburi”

În contextul evoluției tehnologiei și al nevoilor din industria energetică, compania Romgaz a primit avizul statului pentru un proiect geologic, în cadrul căruia vrea să execute lucrări seismice 3D în județele Sibiu și Alba. Scopul acestora este de a evalua în detaliu zonele și a explora potențialele capcane de hidrocarburi. Este vorba de o investiție de 10 milioane de lei.

Proiectul de achiziție a datelor geofizice tridimensionale (3D) din perimetrul RG03 Transilvania Sud din județele Sibiu și Alba a fost depus la Agenția pentru Protecția Mediului, în vederea obținerii acordului de mediu.

Potrivit memoriului de prezentare depus la APM Sibiu, proiectul se desfășoară în conformitate cu Acordul de concesiune încheiat între Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) și S.N.G.N. Romgaz S.A., un parteneriat care a fost aprobat și modificat pe parcursul anilor, ultima schimbare semnificativă fiind adusă prin Actul adițional nr. 6, aprobat prin Hotărâre de Guvern  în 2021. ANRM a acordat, de asemenea, un aviz favorabil pentru activitatea de lucrări seismice 3D la sfârșitul lunii august 2023.

Achiziția de date geofizice 3D se realizează cu ajutorul unei tehnologii moderne care utilizează două metode principale: detonarea controlată și vibrarea controlată. Aceste tehnici avansate permit generarea unor unde elastice la suprafața solului, care pătrund în subsol și oferă informații valoroase despre structura geologică a acestuia, explică autorii memoriului. Aceștia precizează că activitatea are un impact nesemnificativ asupra mediului.

Lucrările de achiziție a datelor geofizice 3D se desfășoară pe o suprafață impresionantă de aproximativ 250 km², acoperind mai multe unități administrativ-teritoriale din județele Sibiu (Axente Sever, Copșa Mică, Micăsasa și Șeica Mică) și Alba (Blaj, Cenade, Cetatea de Baltă, Jidvei, Sâncel, Șona și Valea Lungă).

Este de remarcat faptul că zona de achiziție se suprapune parțial cu situl de importanță comunitară ROSCI0382 Râul Târnava Mare între Copșa Mică și Mihalț, dar activitățile nu vor afecta luciul apei și vor respecta toate regulamentele legate de gospodărirea apelor, asigură beneficiarul. Totodată, situl Natura 2000 ROSCI0428 Pajiștile de la Mănărade se află în apropiere.

Scopul principal al acestei achiziții de date geofizice 3D este de a evalua detaliat zonele potențiale pentru resurse de hidrocarburi și de a confirma interpretările din datele seismice 2D existente, mai menționează autorii memoriului de prezentare. Valoarea estimată a investiției se ridică la aproximativ 10.000.000 de lei, iar lucrările se vor desfășura într-un interval de aproximativ 4-5 luni, începând cu luna octombrie a anului 2023.

Datele geofizice se colectează prin detonare sau vibrare controlată

Cu alte cuvinte, achiziția de date geofizice se referă la procesul de colectare a informațiilor cu privire la structura și proprietățile geologice ale subsolului, folosind tehnici și metode geofizice. Acest proces are ca scop obținerea unei înțelegeri mai profunde a compoziției și caracteristicilor straturilor subsolului, inclusiv identificarea prezenței sau absenței de resurse naturale precum petrol, gaze naturale, minerale sau alte formațiuni geologice importante. Achiziția de date geofizice se realizează adesea în scopul explorării și dezvoltării resurselor naturale, precum și pentru evaluarea impactului asupra mediului.

În proiectul descris, achiziția de date geofizice 3D implică generarea unor unde elastice la suprafața solului, care se propagă în subsol și sunt apoi înregistrate și prelucrate pentru a obține imagini bidimensionale ale structurii geologice subterane.

Pentru generarea undelor elastice, se folosesc două metode:

Detonarea controlată: Aceasta implică plasarea și detonarea controlată a încărcăturilor explozive în găuri săpate în pământ. Undele rezultate din explozie pătrund în subsol și sunt înregistrate pentru analiză.

Vibrarea controlată: Această metodă implică utilizarea vehiculelor specializate care generează vibrații în suprafața solului cu ajutorul unui sistem hidraulic. Aceste vibrații se propagă în subsol și sunt înregistrate pentru a furniza date geofizice.

Achiziția de date geofizice este crucială în industria petrolieră, geologică și în alte domenii care necesită o înțelegere detaliată a subsolului. Aceste date pot fi utilizate pentru luarea deciziilor în ceea ce privește explorarea și exploatarea resurselor naturale, construcția de infrastructură și evaluarea riscurilor asociate cu proiectele care implică lucrări în subsol.

Lucrările de achiziție date seismice 3D vor fi efectuate pentru Romgaz de către compania Prospecțiuni SA, care se prezintă ca fiind principalul furnizor de servicii de prospectiuni geologice și geofizice din România, efectuând lucrări atât în țară, cât și în Portugalia, Bulgaria, Republica Moldova, Croația, Albania, Siria, Iran, Tadjikistan, Georgia, Myanmar, Senegal, Maroc.

 

Datele din raportul semestrial al Romgaz, publicat în august, arată un declin al producției specifice activității de exploatare a zăcămintelor de hidrocarburi, ceea ce a influențat și producția de gaze naturale. Astfel, datele arată că producţia de gaze naturale, realizată în primele şase luni ale anului 2023, a fost de 2.383,3 mil.mc, ceea ce înseamnă un declin de producţie de 5,2% raportat la producţia înregistrată în Semestrul I al anului 2022 (sursa).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 5871

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus