Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

O asistentă medicală din Mureș, mutată într-un sat din Sibiu, și-a deschis afacere cu o investiție inițială de 800 de lei. „M-am încăpățânat să încerc”

O asistentă medicală din Mureș, mutată într-un sat din Sibiu, și-a deschis afacere cu o investiție inițială de 800 de lei. „M-am încăpățânat să încerc”

”Artiza Herbal Care” este afacerea Izabellei Tunescu, o mureșeancă de 35 de ani mutată la Sibiu, în satul Amnaș din localitatea Săliște. De profesie asistentă medicală, tânăra mămică a decis să înceapă o afacere în care să-și pună laolaltă pasiunea pentru flori, studiile pe care le-a făcut, dar și dorința de a le oferi oamenilor produse cosmetice naturale. Cu flori culese din propria grădină sau din câmp și cu uleiuri esențiale naturale, Izabella creează săpunuri, creme, șampoane, dar și geluri de duș, care, spune ea, au mult mai multe beneficii față de cele din comerț. 

Izabella este mămică a doi copii și s-a mutat împreună cu soțul ei în satul Amnaș din Săliște în urmă cu doi ani și jumătate. Tot acesta a fost locul în care cei doi s-au și cunoscut în anul 2012, atunci când ea a ajuns la Amnaș prin intermediul activităților de la centrul de medicină Herghelia, centru la care aceasta își desfășura activitatea.

„Sunt de profesie asistentă medicală, nu profesez, dar când este nevoie ajut în sat. Am cumpărat aici o casă în care ne-am stabilit. Trei ani am locuit în oraș, cât timp am făcut Școala Postliceală. După liceu, crescând la țară, la Sărăteni, lângă Sovata, mi-am dorit să merg spre oraș. Apoi am ajuns la Centrul Herghelia. Acolo mi-a plăcut atât de mult viața la țară și mi-am dat seama că nu mai vreau la oraș”, a spus aceasta.

„M-am încăpățânat să încerc”

Ideea de a începe o afacere în domeniul cosmeticii naturiste a venit după ce a avut alte două încercări cu hand-made-ul. A treia oară s-a dovedit a fi însă cu noroc pentru Izabella.

„Înainte să mă apuc de săpunuri am mai avut două încercări tot în domeniul hand-made. Întotdeauna mi-a plăcut partea aceasta de hand-made, dar am fost descurajată. Acum, cu partea aceasta de săpunuri și cosmetică naturistă, m-am încăpățânat să încerc pentru că mi-a plăcut foarte mult. Am primit cadou un săpun de la cineva și mi-au plăcut foarte mult formele și mirosul. Așa mi-am dorit să învăț și eu să fac. Am tot exersat și așa am ajuns să le fac, nu am primit foarte multe încurajări, dar de data asta nu m-am lăsat. Le-am dat la cunoscuți și la apropiați, iar apoi am început să vând pe pagina mea de facebook”, a spus aceasta.

Sunt făcute pe bază de uleiuri vegetale și plante

Pentru că și-a dorit să cunoască și mai bine domeniul în care tocmai începuse să activeze, Izabella a făcut un curs de cosmetică naturistă și încă unul de fitoterapie. Apoi, pentru că a vrut să aibă cât mai multe plante, și-a cultivat acasă, în propria grădină, plante pe care să le poată folosi la crearea produselor sale.

„Produsele sunt făcute pe bază de uleiuri vegetale și plante. Îmi plac plantele medicinale și mai ales după ce am intrat pe partea cu cosmetica, mi-am dorit să folosesc puterea plantelor. Mi-a plăcut tot ce găsesc pe câmp. La sfatul mamei mele am conceput produse pe bază de gălbenele, am pus la vânzare și am avut succes. Îmi amintesc că nici nu am avut destule săpunuri pentru comanda avută. De aici mi-a venit ideea să fac o afacere în acest sens. Anul care a urmat am pus gălbenele și alte plante în grădina mea”, a mai spus aceasta.

800 de lei investiție inițială

Pentru că afacerea a început-o la Mureș, odată cu mutarea la Sibiu a venit și momentul în care aceasta și-a făcut cunoscute produsele pe plan local. Despre investiția inițială spune că a fost una mică, care a crescut treptat.

„Prima dată am cumpărat câteva lucruri esențiale, un termometru, uleiuri, unturi și sodă caustică. Așa am început. Prima investiție a fost de 800 de lei, iar încet a crescut. Sunt ingrediente 100% naturale, așa au fost gândite de la început, să fie  făcute acasă, să nu fie chimicale care de multe ori ajută pe moment, iar apoi fac rău”.

„Îmi doresc ca produsele mele să ajungă la cât mai mulți oameni”

La momentul actual, Izabella produce săpunuri, creme, uleiuri, șamponuri și geluri de duș.

„Faptul că sunt pe bază de uleiuri și unturi naturale face să nu-și piardă proprietățile, față de săpunurile din comerț care pot usca și irita pielea. Îmi doresc ca produsele să ajungă la cât mai mulți oameni. Mă bucur și îi mulțumesc lui Dumnezeu că am avut curajul să ies din zona de confort și să încep această afacere”, a mai spus aceasta.

Afacerea și produsele Izabellei le găsiți pe pagina de facebook Artiza Herbal Care.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Sus