Luni,
29.04.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Urmare a exploziei din Valea Aurie: orașul Sibiu poate da ajutoare de urgență de până la 7.000 de lei în cel mult trei zile. Decizia se comunică în cinci zile

Urmare a exploziei din Valea Aurie: orașul Sibiu poate da ajutoare de urgență de până la 7.000 de lei în cel mult trei zile. Decizia se comunică în cinci zile

Ca urmare a exploziei în urma căruia un bloc întreg a fost evacuat până la expertizarea clădirii, administrația locală a aprobat un regulament prin care cei care ajung în astfel de situații să poată fi ajutați cu bani din bugetul local. Regulamentul adoptat include și câteva termene la care se angajează Primăria.

Proiectul de aprobare a procedurii de acordare a ajutoarelor de urgență a fost inclus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de joi a Consiliului local. Potrivit textului adoptat, sibienii care vor avea de suferit de pe urma unor incendii sau explozii pot solicita sprijin financiar din bugetul orașului. 

2.000 de lei va fi acordat pentru cazurile în care locuințele și bunurile au fost afectate în proporție de 25%, 4.000 de lei pentru situațiile în care distrugerile ajung până la 50% și, respectiv, 7.000 de lei „pentru locuințele și bunurile distruse în proporție de peste 50%”.

Un astfel de ajutor financiar va putea fi acordat o singură dată într-un interval de 12 luni, iar cei care pot beneficia de astfel de fonduri trebuie să declare pe proprie răspundere faptul că veniturile lunare aferente fiecărui membru al familiei nu depășesc salariul minim brut pe țară garantat în plată (conform angajamentelor guvernamentale, acesta ar urma să crească la 3.300 de lei lunar, începând cu 1 octombrie). Totodată, regulamentul adoptat de consilieri limitează acordarea ajutoarelor de urgență la persoanele care nu dețin „alte bunuri mobile sau imobile decât cele de strictă necesitate pentru o persoană / familie vulnerabilă / nevoiași”. 

Trei zile. Cinci zile

Pentru a beneficia de un astfel de ajutor, persoane în cauză trebuie să depună o solicitare în acest sens, care va fi urmată de realizarea unei anchete sociale. „Prin ancheta socială care vizează atât testarea mijloacelor de trai, cât și identificarea nevoilor potențialului beneficiar se recomandă acordarea ajutorului de urgență și cuantumul acestuia. Cuantumul ajutorului de urgență se stabilește prin dispoziția primarului și se suportă din bugetul local, în limita fondurilor aprobate cu această destinație”, se mai arată în regulamentul adoptat joi. Act potrivit căruia autoritățile locale se obligă să aprobe sau să respingă cererile în cel mult trei zile lucrătoare. „După aprobarea/respingerea dosarului în termen de cinci zile prin grija Direcției de Asistență Socială Sibiu se comunică solicitantului un exemplar al dispoziției primarului”.

Locuințe de la Urbana

Înaintea aprobării regulamentului, în Consiliul local Sibiu a fost deschisă o discuție dacă nu ar fi bine ca cei obligați să se mute din locuință ca urmare a afectării acesteia să primească un spațiu de la Urbana (societatea prin care Primăria Sibiu administrează fondul locativ). Și chiar dacă fondul locativ social al Sibiului este deficitar (ar fi nevoie de minim 100 de noi locuințe, conform declarațiilor efectuate), în urma discuțiilor regulamentul a fost completat. „Se asigură din fondul Urbana locuințe persoanelor afectate, pe o perioadă nu mai lungă de un an. Cu prioritate se vor asigura locuințe din fondul social al Urbana”, este rezumatul completării normativelor.

„Ne pun să completăm cereri la care să ne răspundă în 30 de zile”

Noul regulament a fost adoptat ca urmare a exploziei din cartierul Valea Aurie: duminica trecută, ca urmare a acumulării de gaze dintr-un apartament, două persoane au decedat și alte 15 locuințe au fost grav afectate.

Zilele trecute, la inspectarea situației blocului de către locatari, aceștia s-au plâns de situația în care au ajuns. „„Ne tratează toți de parcă am avea tot timpul din lume. Unde sunăm, la gaz, curent, ne pun să completăm cereri la care să ne răspundă în termen de 30 de zile. Dacă ei nu consideră situația noastră una excepțională, urgentă, noi stăm pe afară și ne punem căciuli. În apartamentele care au fost afectate de suflu, nu se poate locui. Ce vom face? Noi nu avem bani și toți ne spun că noi trebuie să plătim reparațiile, să facem blocul și apoi vin să ne dea drumul la gaz, curent...”, au arătat oamenii.

Consultă aici, în format integral, proiectul de regulament supus votului consilierilor locali

Citește și Cei afectați de explozia din Valea Aurie au intrat în apartamente, pe riscul lor, pentru a evalua pagubele. Autoritățile spun că îi vor ajuta

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Mihai Tanase

Acum 7 luni

"ajutoare de urgență DE PÂNĂ LA 7.000 de lei " Ajutorul poate fi DE 7.000 de lei sau PÂNĂ LA 7.000 de lei.
Raspunde

Porfir Radauteanu

Acum 7 luni

Este absolut clar ca tu ai invatat limba romana pe undeva prin staul. "de pana la" este fix egal cu "pana la", vorbitor nativ de mama ma-sii de limba romana, asta ca sa nu zic altfel, ca nu mai publica astia comentariul...
Raspunde

Xxx

Acum 7 luni

Pai de ce nu cer cei afectati sa fie despagubiti de societatile de asigurare??? A...n au asigurare??? Atunci..." sa ne dea statul"..ca asa sintem educati
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus