Luni,
07.10.2024
Parțial Noros
Acum
17°C

Încep executările: 6 localități din județ au datorii de aproape un milion de euro la SOMA. Reacția primarilor: ”E stat în stat acolo. Noi suntem poștașii lor”

Încep executările: 6 localități din județ au datorii de aproape un milion de euro la SOMA. Reacția primarilor: ”E stat în stat acolo. Noi suntem poștașii lor”

Conducerea SOMA a anunțat că împotriva unei localități din județ s-a început executarea silită, după ce s-au strâns mai multe facturi neplătite. Gura Râului e prima localitate obligată la plată de către societatea care asigură salubrizarea în județ. În alte cinci localități mai sunt datorii, însă primarii de aici au dat asigurări că vor achita facturile.

SOMA: ”Situația nu este una disperată”

Directorul SOMA Sibiu, Ionuț Rusu, susține că situația nu e totuși gravă, pentru că alte 42 de localități își plătesc taxele.

„S-au strâns datorii de aproximativ 4 milioane de lei de la șase localități, însă situația nu este una disperată. Ei ne spun că sunt cetățeni care nu strâng banii la timp, poate că sunt și probleme de management, însă procedura de executare nu s-a demarat decât în cazul unei localități”, susține Ionuț Rusu.

De cealaltă parte, primarii vizați susțin că facturile vor fi achitate, însă ”off the record” toți primarii cu care am stat de vorbă sunt nemulțumiți de sistemul de colectare și de gradul de transparență al întregului proces.

”Noi nu rămânem datori la nimeni”

La Șelimbăr sunt neplătite trei facturi, susține primarul Marius Grecu. ”Din câte cunosc eu, sunt trei facturi neachitate. Urmează să plătim acum două facturi, noi nu rămânem datori la nimeni. De obicei, se achită această taxă de gunoi la începutul și la finalul anului, cel mai des, din acest motiv avem aceste întârzieri în lunile de vară, însă totul se reglează, nu sunt probleme. În primele luni se achită taxele de către cetățenii care vor să beneficieze de bonificații și pe final se plătește pentru că oamenii vor să scape de datorii”, explică primarul Marius Grecu.

Gura Rîului este în proces de executare silită de către un executor judecătoresc, la solicitarea SOMA.

”Am avut niște datorii, să le zic istorice, dar am mai achitat din ele. Este o datorie acumulată de când Adi Eco a decis să nu mărim prețurile. Vom achita, însă probabil că vom avea niște discuții la nivel centrale pe marginea acestui subiect”, spune primarul Gheorghe Călin, unul din puținii care au vorbit despre acest subiect.

O altă localitate unde se urmează pașii pentru executare este Sadu. Acolo, datoriile au ajuns la aproximativ 300 de mii de lei, însă sunt multe facturi neplătite. La Gura Râului s-au strâns peste jumătate de milion de lei, iar la Rășinari, Turnu Roșu și Șura Mare banii datorați SOMA variază între 200 și 370 de mii de lei.

Vocile din umbră: ”Ar trebui regândit sistemul. SOMA îți aruncă niște facturi, iar noi trebuie să le credem pe cuvânt”. ”Nu suntem poștașii SOMA!”

Primarii nu vor să vorbească oficial prea multe legat de acest subiect, pentru a nu deranja conducerea Consiliului Județean, însă admit atunci când li se protejează identitatea că lucrurile nu mai pot continua așa.

”Problema este la Adi Eco. De acolo ar trebui regândit sistemul. În momentul de față, SOMA îți aruncă niște facturi în față, bonurile de cântar, pe care eu trebuie să le cred pe cuvânt. ADI Eco ar trebui să aibă oameni, să verifice aceste lucruri, să asiste la cântărire, să ia prin selecție”, spune un primar.

Cu toții sunt de acord că verificările nu pot fi făcute de către administrația locală.

”SOMA e stat în stat. Eu nu mă pot duce, de exemplu, să asist la cântărirea mașinilor, e strict interzis. Degeaba ni se pun nouă în cârcă să facem verificări. Pot eu cu 10 de oameni să le fac pe toate? Și degeaba verific în comună, dacă la cântar se scrie altceva. Nu spun că SOMA trage la cântar, chiar cred că oamenii sunt de bună credință, au dovedit asta, dar nu există transparență”, spune un alt primar.

Dintr-o comună cu facturile la zi, un primar spune că primăriile ar trebui să fie lăsate fie să plătească ele serviciul de salubrizare, fie SOMA să se ocupe de tot, inclusiv de facturarea cetățenilor.

”În primul rând, nu poți omorî oamenii cu taxe peste taxe. Ar trebui să fim lăsați să plătim din bugetul local și apoi să decontezi sumele. Furnizorul și-ar face treaba, nu ar rămâne nimeni dator. Așa, ajungi să fie executată o comună în lunile ăstea când trebuie plătit iluminat, gaz. Ce faci, nu plătești gazul la școală să plătești SOMA? Vine executorul să-ți blocheze conturile, să nu mai plătești salarii? Noi suntem poștașii SOMA?”, întreabă un alt primar.

”Sunt la zi, localitatea e curată, nu pot comenta nimic. Sunt bucuros că nu avem gunoaie prin comună, dar prețurile sunt mari și plătim mult și eu cred că și nejustificat. Eu nu am personal în primărie, să verifice fiecare, ce aruncă la gunoi. Dar am văzut cazuri în care au băgat faianță, teracotă, ălea-s kilograme. De aici se și plătește mult. Ar trebui să avem o discuție pe subiectul ăsta”, admite un primar cu plățile la zi.

Citește și: 

Daniela Cîmpean a comentat petiția USR care cere oprirea majorării tarifelor la gunoi în județul Sibiu: ”Ați lansat niște vorbe în vânt, ca cineva să iasă țap ispășitor”

Temă politică pe subiectul gunoaielor

USR Sibiu a lansat o petiție publică după ce SOMA a cerut creșterea tarifelor la deșeuri. Deși petiția a strâns puține semnături, raportat la populația județului, a fost folosită ca armă de atac politic, stârnind discuții între aleși.

Daniela Cîmpean a ținut să ia cuvântul în cadrul ședinței de săptămâna trecută și a comentat petiția.

”Aceasta este o petiție prin care se cere Consiliului Județean Sibiu să oprească majorarea tarifelor la deșeuri. Este o petiție promovată de colegii noștri de la USR. Având în vedere faptul că, de fapt, Consiliul Județean suntem toți: PNL, USR, FDGR, PSD și așa mai departe, vreau să vă solicit, dragi colegi – că mă gândesc că în clipa în care ați cerut Consiliului Județean să stopeze majorarea tarifelor ați identificat și mecanismul prin care se poate realiza acest lucru - să veniți cu propuneri. Poate că nu am văzut noi soluția, cei care suntem acum, care puteam să mai luăm câte o decizie, dacă dvs. aveți această variantă identificată să ne-o spuneți. Dacă mai aveți nevoie de ceva, noi vă punem la dispoziție toate documentele de care aveți nevoie. Să ne spuneți și nouă cum să facem și la următoarea ședință să veniți cu propunerea dvs. concretă prin care ne indicați modalitatea prin care să facem acest lucru. Noi vom veni în fața consilierilor județeni și vom cere ADI ECO să transmită tuturor primarilor din județ această variantă”, a spus președinta Daniela Cîmpean.

Ea a dat un termen de două săptămâni consilierilor USR, reacția venind imediat de la Adrian Echert.

”Mulțumim că ne dați termene și ne spuneți până când să venim cu soluții, noi nu lucrăm în cadrul Consiliului Județean să ne puteți da dvs. termene. Aveți pâinea și cuțitul în Consiliul Județean și în județ de cel puțin trei ani de zile. Dacă vă amintiți, ne-ați chemat chiar la începutul mandatului și am povestit despre un proiect mare, acel TMB (stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor n. r.) noi am venit cu inima deschisă, ne-ați zis că trebuie să respectăm niște termene foarte strânse... ”, a comentat liderul local al USR.

Primarii susțin că în zilele următoare va avea loc o întâlnire cu conducerea ADI Eco și a Consiliului Județean Sibiu pentru a discuta problemele legate de salubrizarea în județ.

Citește și: 

Soma solicită majorarea tarifelor la măturat și deszăpezire în Sibiu. Primăria propune diminuarea creșterilor

”De ce nu face presiune ADI Eco asupra primarilor, sub semnătura lor pleacă orice plată”

Ciprian Faraon, liderul organizației municipale Sibiu a Partidului Forța Dreptei, susține că problema salubrizării e strict problema PNL.

”Se pare că avem și răspunsul la "nevoia" creșterii tarifelor de sortare, compostare și transfer a deșeurilor, solicitare venită de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitara ECO SIBIU( ADI Eco), aflată în "subordinea" CJ Sibiu, și transmisă spre aprobare Consiliilor Locale.

În număr foarte mare, primăriile din județul Sibiu uită să deconteze banii încasați de la cetățeni și de la persoanele juridice, lună de lună, fără apel, firmei SOMA.

Am primit această informație, spunându-mi-se că sunt multe primării care nu și-au achitat datoria spre Soma SRL de 8 luni, altele și mai mult. În mod cert SOMA se vede obligată să-și găsească finanțare pentru a acoperi cheltuielile de funcționare, în lipsa încasărilor din serviciile prestate, contractând cel mai probabil credite. Ori creditele bancare sunt generatoare de dobânzi. Doar nu o să le suporte Soma, le suportăm tot noi, prin creșteri de prețuri!

Nu spun că este singurul motiv real pentru creșterea prețurilor, însă cu siguranță are impact.

Mă întreb de ce nu face presiune ADI Eco asupra primarilor, sub semnătura lor pleacă orice plată, să-și achite datoriile la timp către Soma DRL, și preferă să vină cu solicitări de creșteri de tarife?

Răspunsul cred că îl veți deduce dumneavoastră: peste 40 de primării sunt conduse de PNL, din 64, Consiliul Județean este condus de PNL, prin președinte și prin majoritatea consilierilor județeni.  Corb la corb nu-și scoate ochii!”, susține Faraon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Informațiile sunt infirmate de directorul SOMA Sibiu, Ionuț Rusu. ”Se amestecă lucrurile, nu acesta este motivul pentru care s-a cerut mărirea tarifelor. Nu sunt datorii foarte mari din partea primăriilor, din 42 avem doar 6 cu datorii”, explică Ionuț Rusu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Buna dimineata d-le Primar !

Acum 1 an

Normal ca e Soma e stat in stat in fieful PeeNeeLee la sighii. Cand guWERnul LUI ce insumeaza ciuma galbena si cea rosie are toata puterea, nu mai exista instrumente de control daca puterea nu vrea sa existe! De la simpla verificare a facturilor/camioanelor Soma, la presupusa mafie a Adi eco si cardasia CJ Sibiu, pana la DNA, curtea de conturi, Justitie, ministere,... CCR. Cum altfel (doar un exemplu) decat prin coruptie generalizata si intretinuta de la varf, pramatii prinse drogate la volan sunt lasate sa se urce inapoi la volan de catre militia corupta?

Raspunde

Ceac Noris

Acum 1 an

Se pare ca firma asta practica preturi prea mari pentru ca este protejata politic. Ar trebui sa existe concurenta , dar este doar monopol. Au camioane verzi dar de fapt ei lucreaza pentru galbeni . In unele cartiere exista doar un punt unde poti lasa gunoiul si sint aproape 50 de blocuri si trebuie sa platim aceasi taxa cu cei care au pubela in curte. Probabil ar trebui sa platim mai mult ca facem si miscare sa ducem gunoiul la pubele!

Raspunde

John

Acum 1 an

La Șura Mare forte probabil că primar a jucat banii la păcănele, și de aceea au datorii.
Raspunde

Cetateanul Gogu

Acum 1 an

In 2024 nu se mai poarta galben.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus