Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a avut un schimb de replici în cadrul celei mai recente ședințe de Consiliu Județean cu liderul USR Sibiu, totul pornind de la petiția care cere stoparea creșterii tarifelor la deșeuri. Petiția a strâns puține semnături, raportat la populația județului, dar este folosită ca armă de atac politic, stârnind discuții între aleși.
Daniela Cîmpean a ținut să ia cuvântul în cadrul ședinței de săptămâna trecută și a comentat petiția.
”Aceasta este o petiție prin care se cere Consiliului Județean Sibiu să oprească majorarea tarifelor la deșeuri. Este o petiție promovată de colegii noștri de la USR. Având în vedere faptul că, de fapt, Consiliul Județean suntem toți: PNL, USR, FDGR, PSD și așa mai departe, vreau să vă solicit, dragi colegi – că mă gândesc că în clipa în care ați cerut Consiliului Județean să stopeze majorarea tarifelor ați identificat și mecanismul prin care se poate realiza acest lucru - să veniți cu propuneri. Poate că nu am văzut noi soluția, cei care suntem acum, care puteam să mai luăm câte o decizie, dacă dvs. aveți această variantă identificată să ne-o spuneți. Dacă mai aveți nevoie de ceva, noi vă punem la dispoziție toate documentele de care aveți nevoie. Să ne spuneți și nouă cum să facem și la următoarea ședință să veniți cu propunerea dvs. concretă prin care ne indicați modalitatea prin care să facem acest lucru. Noi vom veni în fața consilierilor județeni și vom cere ADI ECO să transmită tuturor primarilor din județ această variantă”, a spus președinta Daniela Cîmpean.
Ea a dat un termen de două săptămâni consilierilor USR, reacția venind imediat de la Adrian Echert.
PNL are majoritatea și în județ și în guvern
”Mulțumim că ne dați termene și ne spuneți până când să venim cu soluții, noi nu lucrăm în cadrul Consiliului Județean să ne puteți da dvs. termene. Aveți pâinea și cuțitul în Consiliul Județean și în județ de cel puțin trei ani de zile. Dacă vă amintiți, ne-ați chemat chiar la începutul mandatului și am povestit despre un proiect mare, acel TMB (stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor n. r.) noi am venit cu inima deschisă, ne-ați zis că trebuie să respectăm niște termene foarte strânse... Acum două săptămâni am realizat că, da fapt, am pierdut niște bani pe proiecte legate de gestionarea deșeurilor. Sunt niște bani destul de mulți, acele CAV-uri (centre de aport voluntar n. r.), care ar trebui să redirecționeze foarte mult din deșeurile de la groapa de gunoi, groapă care se va termina ca timp la un moment dat. Acele CAV-uri nu se vor mai realiza în județul Sibiu și motivele probabil le știți dvs., sunteți în coaliție cu cei de la PSD la nivel național și se pare că de acolo tot timpul lipsesc bani, nu reușesc să se adune bani pentru niciun proiect la nivel local, doar pentru creșteri de taxe. Deci aveți acel TMB, care nu s-a mai întâmplat și povestim de el de ani de zile, sunt bani pierduți pentru CAV-uri, am văzut că nu se vor mai face. Sunt lucruri care nouă ne-au ridicat constant întrebări: Cum totuși reușim să ajungem la obiectivele noastre de gestionare justă a deșeurilor, care să nu se reflecte, de fapt, în buzunarele cetățenilor? Toate măsurile acestea de reciclare mai bună, mai eficientă, care să devieze deșeurile la groapa de gunoi, unde costurile sunt mari și pentru care UE ne amenință cu infringement-ul, nu s-au întâmplat. Dvs. aveți toată puterea în CJ, puteți să treceți orice! Am avut toată deschiderea când a fost vorba de TMB, ca să votăm pentru achiziția de teren, că pentru acela nu au fost voturile suficiente... Nu este responsabilitatea noastră să vă facem treaba de conducere a CJ, dar este responsabilitatea noastră ca cetățenii să fie informați și să înțeleagă că unele lucruri se puteau face mai bine și nu s-au făcut. Acum tot ei trebuie să plătească pentru asta. O dublare a prețului la unele fracții de gunoi nu este deloc în regulă și nici justificată din punctul nostru de vedere”, a concluzionat liderul USR Sibiu.
Banii nu sunt pierduți, proiectele pot fi folosite pe alte linii de finanțare
Daniela Cîmpean a revenit cu răspunsuri, dar și explicații punctuale, dând asigurări că banii nu sunt pierduți și că proiectele vor deveni realitate.
”Am înțeles că nu aveți soluții. Petiția dvs. se referă strict la tarife. Am crezut că ați analizat această majorare de tarife și aveți o soluție ca această majorare să nu se întâmple. În schimb, ați lansat niște vorbe în vânt, ca cineva să iasă țap ispășitor pentru toate acestea. În ceea ce privește proiectul mare pe deșeuri, județul Sibiu nu a pierdut bani. Proiectul se implementează treptat, în funcție și de pașii pe care am putut să-i parcurgem și care n-au ținut de Consiliul Județean Sibiu. Avem o documentație făcută în baza căreia vom accesa fonduri europene pentru toate problemele, această perioadă de programare continuă cu o altă perioadă de programare în care documentațiile făcute – de asemenea pe bani europeni, nu pe banii Sibiului – aceste documentații le avem la îndemână și le putem folosi. În ce privește CAV-urile, nu vor lipsi CAV-urile din Sibiu pentru că, așa cum știm, pe PNRR au fost depuse de primării proiecte pentru CAV-uri și acesta a fost unul dintre motivele pe care Ministerul Fondurilor Europene l-a invocat în momentul în care a decis că nu ne dă în această etapă finanțare pentru CAV-uri, deși inițial s-a considerat că se pot face.
Un alt motiv pentru care acea componentă de CAV-uri și stație de sortare nu a fost acceptată spre finanțare a fost faptul că am fost în divergență pe o chestiune legată de cofinanțare. Inițial, proiectul, linia, apelul a fost cu o cofinanțare din partea județului de 2%, după care ministerul, anul trecut în septembrie a stabilit că județul Sibiu ar trebui să plătească o cofinanțare de 22%, o sumă pe care nu o puteam susține. Însă, pe programul următor stațiile de sortare sunt eligibile și documentația pe care am făcut-o va fi depusă. CAV-urile sunt realizate de către primăriile care, intervenind în acest proces, au dus realizarea lor pe PNRR în ograda lor, iar TMB-ul de asemenea este eligibil în perioada următoare de finanțare. Deci, județul Sibiu are documentație, parte din bani i-a accesat, am încheiat contracte de finanțare pe pubele și continuăm să accesăm și liniile de finanțare care se deschid pe aceste subiecte”, a încheiat discuția Daniela Cîmpean.
Creșterea salariului minim și explicațiile ADI Eco
La ședința de săptămâna trecută a fost prezentă în sală și Claudia Iordănescu, directorul executiv al ADI Eco Sibiu. Ea a luat cuvântul, la un moment dat, explicând consilierilor județeni că majorarea tarifelor cerută de SOMA are la bază strict criterii tehnice clare. Cel mai bun exemplu îl reprezintă creșterea salariului minim decisă de guvern, pe care SOMA trebuie s-o aplice forțat angajaților.
Procedura este următoarea: Operatorul face cererea de ajustare a tarifelor în baza unor criterii prezentate clar, aparatul ADI Eco analizează solicitarea, după care, cu punct de vedere tehnic o transmite primăriilor vizate. Unele primării, cum sunt cele din Mărginimea Sibiului, nu au fost de acord cu majorarea tarifelor, motiv pentru care operatorul a formulat o plângere prealabilă declanșând mecanismul legal prin care poate să meargă în instanță să-și caute dreptate. În paralel au existat discuții, decizia de comun acord în unele comune fiind ca operatorul să meargă mai rar să adune deșeurile din zonele respective pentru a scădea tarifele.
”Eu nu fac politică și nici nu mă pricep, dar vreau să spun câteva lucruri. Pentru a înțelege de ce se ajunge ca anumite tarife de colectare a deșeurilor reciclabile ajung să fie mari și ni se par mari, cred că ar trebui să face un exercițiu și să încercăm să înțelegem punctual ce se întâmplă. Este foarte greu să menții un serviciu de salubrizare, indiferent cine este operatorul, nu contează operatorul, să menții un serviciu, să asiguri colectare separată a deșeurilor reciclabile, în contextul în care tu te duci pe teren și găsești – va dau câteva cifre clare și concrete – 21 tone de deșeuri reciclabile într-un an. Și haideți să ne gândim că mașina trebuie să se ducă să colecteze și să transporte. O mașină generează costuri, costuri de carburant, de forță de muncă, costuri umane. Este adevărat că rolul nostru este de a ne proteja cetățenii, dar gândiți-vă că este o lege care te obligă și vine și-ți spune că în momentul în care se modifică un salariu minim pe economie aflat în plată tu trebuie să iei măsuri ca acel nou salariu minim pe economie să fie în vigoare și aplicabil de la data la care actul normativ îl implementează intră în vigoare. Suntem în situația în care anul acesta s-a modificat salariul minim pe economie și operatorul este obligat să crească salariile pentru că și acei oameni la rândul lor au dreptul să-și încaseze banii conform legii. Este o analiză destul de delicată și acest domeniu al deșeurilor este un domeniu care nu place nimănui” a precizat Claudia Iordănescu.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: adi eco , salubrizare , Sibiu , CJ Sibiu , Daniela Cîmpean , deseuri , plateste cat arunci , stiri sibiu
Vizualizari: 5270
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Radu Magda-Vilcea
Acum 2 ore
Ilarie
Acum 3 ore
Un sibian
Acum 3 ore
Luminița Vaida
Acum 3 ore
Ioan