Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Daniela Cîmpean a comentat petiția USR care cere oprirea majorării tarifelor la gunoi în județul Sibiu: ”Ați lansat niște vorbe în vânt, ca cineva să iasă țap ispășitor”

Daniela Cîmpean a comentat petiția USR care cere oprirea majorării tarifelor la gunoi în județul Sibiu: ”Ați lansat niște vorbe în vânt, ca cineva să iasă țap ispășitor”

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a avut un schimb de replici în cadrul celei mai recente ședințe de Consiliu Județean cu liderul USR Sibiu, totul pornind de la petiția care cere stoparea creșterii tarifelor la deșeuri. Petiția a strâns puține semnături, raportat la populația județului, dar este folosită ca armă de atac politic, stârnind discuții între aleși.

Daniela Cîmpean a ținut să ia cuvântul în cadrul ședinței de săptămâna trecută și a comentat petiția.

”Aceasta este o petiție prin care se cere Consiliului Județean Sibiu să oprească majorarea tarifelor la deșeuri. Este o petiție promovată de colegii noștri de la USR. Având în vedere faptul că, de fapt, Consiliul Județean suntem toți: PNL, USR, FDGR, PSD și așa mai departe, vreau să vă solicit, dragi colegi – că mă gândesc că în clipa în care ați cerut Consiliului Județean să stopeze majorarea tarifelor ați identificat și mecanismul prin care se poate realiza acest lucru - să veniți cu propuneri. Poate că nu am văzut noi soluția, cei care suntem acum, care puteam să mai luăm câte o decizie, dacă dvs. aveți această variantă identificată să ne-o spuneți. Dacă mai aveți nevoie de ceva, noi vă punem la dispoziție toate documentele de care aveți nevoie. Să ne spuneți și nouă cum să facem și la următoarea ședință să veniți cu propunerea dvs. concretă prin care ne indicați modalitatea prin care să facem acest lucru. Noi vom veni în fața consilierilor județeni și vom cere ADI ECO să transmită tuturor primarilor din județ această variantă”, a spus președinta Daniela Cîmpean.

Ea a dat un termen de două săptămâni consilierilor USR, reacția venind imediat de la Adrian Echert.

PNL are majoritatea și în județ și în guvern

”Mulțumim că ne dați termene și ne spuneți până când să venim cu soluții, noi nu lucrăm în cadrul Consiliului Județean să ne puteți da dvs. termene. Aveți pâinea și cuțitul în Consiliul Județean și în județ de cel puțin trei ani de zile. Dacă vă amintiți, ne-ați chemat chiar la începutul mandatului și am povestit despre un proiect mare, acel TMB (stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor n. r.) noi am venit cu inima deschisă, ne-ați zis că trebuie să respectăm niște termene foarte strânse... Acum două săptămâni am realizat că, da fapt, am pierdut niște bani pe proiecte legate de gestionarea deșeurilor. Sunt niște bani destul de mulți, acele CAV-uri (centre de aport voluntar n. r.), care ar trebui să redirecționeze foarte mult din deșeurile de la groapa de gunoi, groapă care se va termina ca timp la un moment dat. Acele CAV-uri nu se vor mai realiza în județul Sibiu și motivele probabil le știți dvs., sunteți în coaliție cu cei de la PSD la nivel național și se pare că de acolo tot timpul lipsesc bani, nu reușesc să se adune bani pentru niciun proiect la nivel local, doar pentru creșteri de taxe. Deci aveți acel TMB, care nu s-a mai întâmplat și povestim de el de ani de zile, sunt bani pierduți pentru CAV-uri, am văzut că nu se vor mai face. Sunt lucruri care nouă ne-au ridicat constant întrebări: Cum totuși reușim să ajungem la obiectivele noastre de gestionare justă a deșeurilor, care să nu se reflecte, de fapt, în buzunarele cetățenilor? Toate măsurile acestea de reciclare mai bună, mai eficientă, care să devieze deșeurile la groapa de gunoi, unde costurile sunt mari și pentru care UE ne amenință cu infringement-ul, nu s-au întâmplat. Dvs. aveți toată puterea în CJ, puteți să treceți orice! Am avut toată deschiderea când a fost vorba de TMB, ca să votăm pentru achiziția de teren, că pentru acela nu au fost voturile suficiente... Nu este responsabilitatea noastră să vă facem treaba de conducere a CJ, dar este responsabilitatea noastră ca cetățenii să fie informați și să înțeleagă că unele lucruri se puteau face mai bine și nu s-au făcut. Acum tot ei trebuie să plătească pentru asta. O dublare a prețului la unele fracții de gunoi nu este deloc în regulă și nici justificată din punctul nostru de vedere”, a concluzionat liderul USR Sibiu.

Banii nu sunt pierduți, proiectele pot fi folosite pe alte linii de finanțare

Daniela Cîmpean a revenit cu răspunsuri, dar și explicații punctuale, dând asigurări că banii nu sunt pierduți și că proiectele vor deveni realitate.

”Am înțeles că nu aveți soluții. Petiția dvs. se referă strict la tarife. Am crezut că ați analizat această majorare de tarife și aveți o soluție ca această majorare să nu se întâmple. În schimb, ați lansat niște vorbe în vânt, ca cineva să iasă țap ispășitor pentru toate acestea. În ceea ce privește proiectul mare pe deșeuri, județul Sibiu nu a pierdut bani. Proiectul se implementează treptat, în funcție și de pașii pe care am putut să-i parcurgem și care n-au ținut de Consiliul Județean Sibiu. Avem o documentație făcută în baza căreia vom accesa fonduri europene pentru toate problemele, această perioadă de programare continuă cu o altă perioadă de programare în care documentațiile făcute – de asemenea pe bani europeni, nu pe banii Sibiului – aceste documentații le avem la îndemână și le putem folosi. În ce privește CAV-urile, nu vor lipsi CAV-urile din Sibiu pentru că, așa cum știm, pe PNRR au fost depuse de primării proiecte pentru CAV-uri și acesta a fost unul dintre motivele pe care Ministerul Fondurilor Europene l-a invocat în momentul în care a decis că nu ne dă în această etapă finanțare pentru CAV-uri, deși inițial s-a considerat că se pot face.

cj sibiu

Un alt motiv pentru care acea componentă de CAV-uri și stație de sortare nu a fost acceptată spre finanțare a fost faptul că am fost în divergență pe o chestiune legată de cofinanțare. Inițial, proiectul, linia, apelul a fost cu o cofinanțare din partea județului de 2%, după care ministerul, anul trecut în septembrie a stabilit că județul Sibiu ar trebui să plătească o cofinanțare de 22%, o sumă pe care nu o puteam susține. Însă, pe programul următor stațiile de sortare sunt eligibile și documentația pe care am făcut-o va fi depusă. CAV-urile sunt realizate de către primăriile care, intervenind în acest proces, au dus realizarea lor pe PNRR în ograda lor, iar TMB-ul de asemenea este eligibil în perioada următoare de finanțare. Deci, județul Sibiu are documentație, parte din bani i-a accesat, am încheiat contracte de finanțare pe pubele și continuăm să accesăm și liniile de finanțare care se deschid pe aceste subiecte”, a încheiat discuția Daniela Cîmpean.

Creșterea salariului minim și explicațiile ADI Eco

La ședința de săptămâna trecută a fost prezentă în sală și Claudia Iordănescu, directorul executiv al ADI Eco Sibiu. Ea a luat cuvântul, la un moment dat, explicând consilierilor județeni că majorarea tarifelor cerută de SOMA are la bază strict criterii tehnice clare. Cel mai bun exemplu îl reprezintă creșterea salariului minim decisă de guvern, pe care SOMA trebuie s-o aplice forțat angajaților.

Procedura este următoarea: Operatorul face cererea de ajustare a tarifelor în baza unor criterii prezentate clar, aparatul ADI Eco analizează solicitarea, după care, cu punct de vedere tehnic o transmite primăriilor vizate. Unele primării, cum sunt cele din Mărginimea Sibiului, nu au fost de acord cu majorarea tarifelor, motiv pentru care operatorul a formulat o plângere prealabilă declanșând mecanismul legal prin care poate să meargă în instanță să-și caute dreptate. În paralel au existat discuții, decizia de comun acord în unele comune fiind ca operatorul să meargă mai rar să adune deșeurile din zonele respective pentru a scădea tarifele.

”Eu nu fac politică și nici nu mă pricep, dar vreau să spun câteva lucruri. Pentru a înțelege de ce se ajunge ca anumite tarife de colectare a deșeurilor reciclabile ajung să fie mari și ni se par mari, cred că ar trebui să face un exercițiu și să încercăm să înțelegem punctual ce se întâmplă. Este foarte greu să menții un serviciu de salubrizare, indiferent cine este operatorul, nu contează operatorul, să menții un serviciu, să asiguri colectare separată a deșeurilor reciclabile, în contextul în care tu te duci pe teren și găsești – va dau câteva cifre clare și concrete – 21 tone de deșeuri reciclabile într-un an. Și haideți să ne gândim că mașina trebuie să se ducă să colecteze și să transporte. O mașină generează costuri, costuri de carburant, de forță de muncă, costuri umane. Este adevărat că rolul nostru este de a ne proteja cetățenii, dar gândiți-vă că este o lege care te obligă și vine și-ți spune că în momentul în care se modifică un salariu minim pe economie aflat în plată tu trebuie să iei măsuri ca acel nou salariu minim pe economie să fie în vigoare și aplicabil de la data la care actul normativ îl implementează intră în vigoare. Suntem în situația în care anul acesta s-a modificat salariul minim pe economie și operatorul este obligat să crească salariile pentru că și acei oameni la rândul lor au dreptul să-și încaseze banii conform legii. Este o analiză destul de delicată și acest domeniu al deșeurilor este un domeniu care nu place nimănui” a precizat Claudia Iordănescu.

consiliul judetean sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

13 comentarii

Dumi

Acum 2 luni

În exercitarea atribuțiilor specifice funcției deținute de către dumneavoastră, printre altele, aveți datoria primară de a reprezenta interesele oamenilor (cei ce v-au ales și cei care nu v-au ales). Totodată trebuie să țineți cont de oportunitatea tuturor demersurilor, indiferent de numărul de semnături. Dacă o formațiune politică nu se mobilizează eficient pentru strângerea de semnături, asta nu vă dă dreptul să nu țineți cont de oportunitate, eficiență și eficacitate, stimată doamnă.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 luni

mai bine ne-ar spune "d-na Campean" de ce trebuie sa plateasca din bani publici bilet la business class la Lufthansa...n-ar fi stat bine si la clasa a 2-a?
Raspunde

A

Acum 2 luni

Eu nu vad asta va fiind o problema. Problema este daca legea permite acest fapt. Atunci avem o problema a legii. N-ar fi singura.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Barosanu

Acum 1 lună

Dar tu ,când ești trimis undeva în interes de serviciu, n-ar fi mai bine să te duci cu bicicleta sau chiar pe jos?
Raspunde

Alt sibian

Acum 2 luni

Sau ne-ar putea spune daca i-a fost sau nu marita chiria apartamentului unde locuieste. Prietenii stiu de ce.
Raspunde

Ceac Noris

Acum 2 luni

In alte orase tariful la gunoi este la jumatate cit este la noi ,iar voi vreti sa mariti taxa care este si asa foarte mare ! Nu va ajung vilele de pe Coasta de Azur , acum vreti si la Miami sa aiba ficusul cu cine sa isi bea cafeaua cind iasa la pensie !
Raspunde

Tudor

Acum 2 luni

Nu se ratează nicio ocazie de a majora fel de fel de taxe. Altfel de unde să fi mărit din nou de la 1 octombrie salariile în Cj? Nu v-ar fi rușine!!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 luni

“ cacineva “ sau “ cacareva “ este corect in titlu / declarație ?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 luni

“ ca cineva “ sau “ ca careva “ ?
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Cere USR-ului solutii? Pai ea ce solutii a propus in afara de marirea tarifelor ? Niciuna. E usor sa decizi marirea taxelor cand tu ai un salariu de 20.000 lei si nu faci nimic, in plus ai numeroase beneficii gratis, comparativ cu altii care trebuie sa plateasca si pentru ca respira. In plus e treaba ei sau a Consiliului Judetean sa gasesti solutii. Cand mergi acolo gasesti o gramada de infumurati care isi dau ochii peste cap cat sunt de importanti dar cand e vorba sa gaseasca solutii: no, aici e mai greu, sa gaseasca cei care indraznesc sa diba o opinie. Cu alte cuvinte: unii cu avantajele iar altii cu viziunea si cu munca. In ceea ce priveste SOMA: da, poate ca trebuie sa mareasca salariile dar nu are decat sa accepte un profit mai mic. De ce tot din buzunarul cetatenilor trebuie sa se ia orice modificare a costurilor si mereu e ceva: daca nu este salariul minim, e pretul carburantilor sau costul masinilor si asa mai departe. Pai daca e asa de pagubos de ce nu renunta Soma, sa lase alta firma, asa ar scapa de povarea gunoiului din Sibiu iar Sibiul ar fi cu siguranta mai curat pentru ca mi se pare ca devine din ce in ce mai murdar si mai gri.
Raspunde

Asrt

Acum 1 lună

cum sa spui ca faci doar 21 de tone de materiale reciclate intr-un an cand numai un singur iglu de sticla spre exemplu cantareste cateva sunte de kg si la cate sunt in oras numai intr-o saptamana cred ca faci cel putin 5tone fara sa luam fractiile cu aport mai mare gen plasticul si metal (aici cred ca fac cel putin 10 tone pe luna) sau hartia unde de asemenea fac ceva bani pe ce aduna si nu este putin... acei banii pe care ii obtin din aceste reciclabile unde sunt? ce cantitate de reciclabile vand firmelor care le recicleaza? cati bani fac din asta (Sibiul fiind in tara la un nivel fruntas de reciclare) si de ce nu acopera din asta majorarile de salar (ca oricum sunt platiti cu minimul pe economie cei care fac manual sortarea) De asemena de ce nu face ****** Presedinta CJ ceva in privinta realizarii de platforme de gunoi cu acces restrictionat respectiv cele cu aport propriu unde sa poata duce lumea deseurile din renovari/reparatii? Aceasta **** este buna doar de gura ***** dar nicidecum sa faca efectiv ceva clar si vizibil: avem Spital Virtual, Aeroport marit dar fara avioane, drumuri si piste de bicicleta facute doar sa fie bifate si programe pentru care s-a plimbat bine mersi cu Avionul la Clasa 1 pe banii nostrii ai prostilor (eu nu am votat-o si nici nu voi vota vreodata PNL, PSD sau FDGR)

Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Parca era vorba in programul de guvernare ca nu se maresc taxele ?! Dna Campean a pierdut din lene, incompententa, nepasare bani europeni pentru gestionarea deseurilor, iar acum a gasit cea mai simpla solutie - sa plateasca prostii . Asta da, conducere ! nu cumva sa mai crezi matale ca te mai voteaza cineva!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mircea

Acum 1 lună

Dar cât a fost la guvernare ce soluții a avut u.s.r.-ul,sau a uitat ca au fost și ei la coliva?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus