Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
0°C

CCR: Legea privind cumulul pensiei cu salariul - neconstituţională

CCR: Legea privind cumulul pensiei cu salariul - neconstituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, joi, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu legea privind cumulul pensiei cu salariul, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

Este vorba despre dispoziţiile Legii privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Potrivit ICCJ, sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.

Sub primul aspect, instanţa supremă arăta că legea are un caracter eterogen şi s-a nesocotit principiul unicităţii reglementării.

Instanţa Supremă susţinea că s-a încălcat art.1 alin. (5) privind principiul legalităţii coroborat cu art.147 alin.(4) din Constituţia României referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale.

Un alt motiv de neconstituţionalitate extrinsecă invocat se referă la încălcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) şi n) din Constituţia României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului.

Sub aspect intrinsec, IICJ a constatat că actul normativ încalcă prevederile art.1 alin.(3) şi (5) prin raportare la art.53 din Constituţie cu privire la principiul securităţii raporturilor juridice, a clarităţii şi previzibilităţii reglementării şi a statului de drept. 

foto Curtea Constituțională a României/facebook

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Da' cine obliga institutiile publice sa angajeze pensionari?Nu cumva ipocritii care arunca pisica in curtea CCR?
Raspunde

Muschetarul roman

Acum 1 lună

Nu angajează pensionari. Sunt avocații care au ieșit în pensie și mai continua și activitatea. Ăsta e...la unii se poate.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Iohannis, Orban, Stan Gheorghe, Mateescu, Scutea, Nicolaescu, Licu, Vela, Iamandi, Bacanaru, Berechet, etc, pot confirma ca mercenarii CCR sunt escroci inscaunati de mafia politica pentru a le curata bubele si dosarele penale, nu pentru apararea Constitutiei, poporului roman si Romaniei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus