Duminică,
03.12.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

Primăria Sibiu a ales o firmă din București care să pregătească documentația tehnică pentru modernizarea viaductului Calea Șurii Mari

Primăria Sibiu a ales o firmă din București care să pregătească documentația tehnică pentru modernizarea viaductului Calea Șurii Mari

Primăria Sibiu a semnat un contract important cu firma din București S.C. PLANEXE DESIGN S.R.L. pentru pregătirea proiectului de realizare a reparațiilor capitale și modernizarea viaductului Calea Șurii Mari, în contextul în care o expertiză tehnică recentă a dezvăluit probleme semnificative de siguranță și integritate a acestei structuri rutiere.

Expertiza tehnică, efectuată în luna ianuarie 2023 de către inginerul expert tehnic dr. Ionuț Radu Răcănel, a identificat numeroase deficiențe la pasajul rutier Strada Lungă-Calea Șurii Mari, inclusiv fisuri, exfolieri ale betonului și degradări ale infrastructurii. Concluzia expertului a fost alarmantă: pasajul nu mai corespunde normelor de siguranță și confort pentru circulație.

Ca urmare a acestei constatări, Primăria Municipiului Sibiu a cumpărat direct serviciile companiei din București care să preia proiectarea, pregătirea documentațiilor tehnice, dar și să obțină avizele necesare pentru execuția ulterioară a lucrărilor. PLANEXE DESIGN S.R.L. a fost aleasă pentru a efectua aceste lucrări, valoarea estimată a contractului fiind de 250.000 de lei.

Planul municipalității pentru modernizarea viaductului Calea Șurii Mari cuprinde îmbunătățirea infrastructurii și siguranței prin extinderea viaductului la trei benzi de circulație, redimensionarea trotuarelor și construirea de piste de biciclete separate.

În ciuda intențiilor, implementarea proiectului este supusă unei serii de etape birocratice, iar lucrările sunt programate să înceapă în anul viitor, cu condiția că procesul de licitație și obținerea avizelor necesare se vor desfășura fără întârzieri neașteptate.

Viaductul Calea Șurii Mari este una dintre arterele de circulație esențiale din municipiul Sibiu, iar reparațiile capitale și modernizarea planificate au ca scop îmbunătățirea siguranței și fluidizării traficului în această zonă intens tranzitată.

Amintim că pasajul rutier a fost reabilitat în anul 2012 cu aproximativ 7 milioane de lei la acea vreme, după ce timp de mai mulți ani au fost semnalate probleme tehnice. Viaductul este principala ieșire din Sibiu spre nordul județului, care trece peste calea ferată.

La sfârșitul lunii ianuarie 2012 municipalitatea a demarat procedura de achiziţie pentru contractul de lucrări pentru reparaţii la viaduct. „Acest obiectiv a fost supus analizei Consiliului Local Sibiu din luna ianuarie 2012, primind aprobarea. Valoarea indicatorilor tehnico-economici pentru aceasta investiţitie a fost estimată la aproximativ 6,8 milioane de lei”, spuneau atunci reprezentanții primăriei.

Precizăm că la sfârșitul anului trecut Primăria Sibiu a anunțat că a contractat aceeași firmă pentru realizarea unei expertize tehnice a pasajului rutier. Ultima expertiză a fost realizată în 2010.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

https://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/stiri-locale/o-firma-fara-angajati-va-realiza-documentatii-tehnice-pentru-consiliul-judetean
Raspunde

Costica

Acum 1 lună

Inainte de a posta ceva faceti un pic de cercetare. Nu cunosc firma respectiva, nu stiu daca o sa ofere servicii de calitate, insa ati publicat un articol de acum 5 ani ( din 2018), o perioada in care o firma putea functiona fara angajati efectiv, doar cu Administrator firmei. Si acum se poate, insa daca ai angajati ai niste beneficii, pana la aprobarea noului cod fiscal. Probabil din cauza asta in momentul de fata firma are 2 angajati (https://www.totalfirme.ro/planexe-design-srl-35147048 ), ceea ce e ok pentru o firma de design.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

In tot ceea ce au castigat pana acum pe SICAP, firma cu 2 angajati are zero experienta in viaducte. Mai mult cu trotuare si drumuri comunale prin diverse sate din Botosani si aiurea. Ultimul an raportat la fisc, 2020. Perfect pentru a primi un contract in Sibiu :-))) Sincer, chiar nu stiu cum si de unde tot rasar geniile astea care castiga contracte in Sibiu
Raspunde

Cornel Sibianul

Acum 1 lună

Ion Surduc vezi că viaduct este un pod rutier, sau feroviar care traversează o vale adâncă, sau face legătura între doi versanți muntoși. Pentru exemplificare, în UAT Județul Sibiu avem viaductele rutiere de la Aciliu și Tălmăcel, 5 viaducte feroviare între halta Aciliu și halta de mișcare Apoldu de Sus din viaductul feroviar peste pârâul Visa situat la ieșirea din halta Băile Ocna Sibiului spre Mândra și Loamneș. Podul construit intre 1974 și 1975 peste liniile ferate de la Gara Mică este un pasaj rutier la fel cz și podul Gării.
Raspunde

Gigi

Acum 1 lună

In 2012 a verificat cineva lucrarile de "inalta calitate "(sunt si banii mei ! ). Important e sa dam banii si sa ne laudam ca am terminat inainte de ...termen ,calitatea sa mai astepte...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus