Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Filarmonica „de scandal” Sibiu: instrumentiștii care protestează au fost înlocuiți cu colaboratori. „Au pretenții financiare prea mari”

Filarmonica „de scandal” Sibiu: instrumentiștii care protestează au fost înlocuiți cu colaboratori. „Au pretenții financiare prea mari”

„Cenzura banderolelor albe” și-au denumit sindicaliștii Filarmonicii cel mai recent protest, prin care acuză înlocuirea lor în cadrul unor concerte cu instrumentiști aduși din alte părți. Conducerea instituției de cultură, unde scandalurile nu se opresc de mai bine de un an, dă replica sub titlul „Filarmonica organizează muzica, sindicatul orchestrează zgomotul”. Și spun că unii din angajații proprii au pretenții financiare prea mari, drept urmare au fost înlocuiți. În seara aceasta este programat un protest „cu gurile astupate”.

Cel mai nou scandal generat din instituția cu sediul în Turnul Gros a ieșit în spațiul public începând de joi, când prin diferite rețele de socializare a început difuzarea unui montaj video denumit „Cenzura banderolelor albe”, de către sindicaliștii Filarmonicii. Montajul indică faptul că în urma neînțelegerilor continue și crescânde dintre sindicaliști și managerul Cristian Lupeș, 15 instrumentiști au primit avertisment scris, doi sunt în cercetare disciplinară și – alături de consultantul artistic – alți trei au fost concediați.

Noua dispută între cele două părți devine publică în contextul în care astăzi (vineri, 6 octombrie) debutează Sibiu Opera Festival (foto principală, Dragoș Dumitru), eveniment organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, care are primul concert programat chiar în deschidere.

Potrivit montajului (care poate fi văzut aici), au primit avertisment scris din partea conducerii instituției Ștefania Zaharia (vioară), Alexandru Crăciun (percuție), Alina Stavar (violă), Emanuel Dombi (trombon), Oana Silișteanu (flaut), Mircea Ittu (fagot), Oana Avram (oboi), Andrei Moldovan (vioară), Ludmila Lungu (vioară), Ioana Gavrilaș (vioară), Mihai Andritcu (vioară), Monica Florescu (pian), Ovidiu Borz (fagot), Radu Munteanu (trombon) și Antonio Mihail (corn). În cercetare disciplinară sunt enumerați Popa Romanino (oboi) și Daniel Luca (tubă), iar concediați sunt artiștii Adina Zaharia-Dombi (consultant artistic), Dumitru Trocin (trompetă), Florin Greluș (clarinet) și Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel).

Înlocuiți cu instrumentiști din alte părți ale țării

Tot în cursul zilei de ieri, instrumentiștii protestatari au distribuit imagini din Sala Thalia, în care o parte dintre ei sunt filmați pe scaunele destinate publicului: în locul lor, conducerea instituției a angajat colaboratori. „O decizie abuzivă”, comentează Ovidiu Borz în imaginile distribuite mai apoi și de către colegi ai lui (link imagini).

Zeci de angajați ai Filarmonicii protestează de luni bune purtând banderole albe în timpul concertelor

În cursul dimineții de vineri, reprezentanții Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu au emis o scrisoare deschisă în care detaliază motivele noului lor protest, apărute în ajunul evenimentului Sibiu Opera Festival 2023. „După numeroase tentative eșuate de a liniști artiștii fie prin informații false, amenințări, avertismente scrise - 16 doar în ultima săptămâna, cercetări disciplinare și concedieri abuzive, managerul Cristian Lupeș a găsit ”soluția supremă” pentru a îngropa problema cu angajații nemulțumiți purtători de banderole albe: a dispus înlocuirea acestora cu colaboratori, adică cu muzicieni externi. Astfel, în cadrul Sibiu Opera Festival 2023, în fața presei, a autorităților locale, județene şi în fața invitaților, Cristian Lupeş va prezenta o orchestra alcătuită conform propriilor viziuni manageriale, fără să îi pese că, pentru a atinge acest scop, încalcă Constituția României privind dreptul la liberă exprimare”. 

Numărul colaboratorilor aduși să-i înlocuiască pe instrumentiști angajați nu este comunicat, dar sindicaliștii arată că o astfel de măsură încarcă cheltuielile Filarmonicii și diminuează calitatea actului artistic. „Angajații au trecut printr-un examen de angajare prin care au dovedit capacitățile profesionale şi sunt parte integrantă a unei orchestre de repertoriu, având la bază experiența și cunoașterea de a cânta împreună. Pe de altă parte, colaboratorii nu au făcut un număr suficient de repetiții necesare pentru se integra în colectivul artistic al Filarmonicii de Stat Sibiu. Ca urmare, încadrarea lor în număr atât de mare poate constitui un element care să conducă la scăderea calității actului artistic”. Iar sindicaliștii arată că în urma proceselor generate de disputele dintre cele două părți, Filarmonica a fost obligată de instanțe la daune de peste 280.000 de lei.

„Cenzura nu este o soluție! Prin această scrisoare deschisă rugăm autoritățile competente să ia măsurile necesare și să oprească managementul incompetent și risipirea fondurilor publice în Filarmonica de Stat Sibiu!”, extras din scrisoarea deschisă a sindicaliștilor

Conducerea acuză sindicaliștii de „interese personale”

Replica managerului Cristian Lupeș a venit tot în dimineața zilei de vineri. „De un an de zile, pe lângă mediatizarea firească a evenimentelor importante, SAIFS (sindicatul – n.r.) adaugă o altă dimensiune marketingului Filarmonicii de Stat Sibiu. Ne mâhnește că toate eforturile depuse de mica echipă de organizare a Filarmonicii sunt frecvent anulate de interesele personale ale unor colegi angajați. Indiferent de context - concerte educative, coproducții în Piața Mare, transmisii live, participarea la cel mai important eveniment cultural al României (Festivalul Internațional «George Enescu») - o parte dintre colegii noștri discreditează orice realizare notabilă a acestei instituții”, este începutul comunicatului cu titlul „Filarmonica organizează muzica, sindicatul orchestrează zgomotul”:

Referitor la chestiunea colaboratorilor aduși să înlocuiască instrumentiștii Filarmonicii, managerul Cristian Lupeș spune că la acest lucru s-a ajuns din două motive: primul este generat de faptul că cele două concerte ale Filarmonicii în cadrul Sibiu Opera Festival sunt în date atât de apropiate, încât „a trebuit să împărțim orchestra în două ansambluri și să completăm distribuția fiecărui concert cu muzicieni colaboratori”.

Managerul Cristian Lupeș

Nici Lupeș nu comunică numărul angajaților înlocuiți cu colaboratori. Dar arată că un al doilea motiv al acestei situații se datorează pretențiilor financiare ale celor care acum protestează. „E adevărat că unii dintre angajați nu fac parte din distribuția concertelor, deoarece au ridicat niște pretenții financiare pe care Filarmonica nu și le putea permite din motive bugetare sau legale. Pentru a asigura continuitatea evenimentelor, am apelat la muzicieni colaboratori și repetițiile pentru Gală decurg minunat, tinerele voci implicate fiind extrem de emoționate și de inspirate. Grija sindicatului pentru resursele Filarmonicii ne bucură și ne sprijină și s-a manifestat tot anul prin nenumărate reclamații la organismele de control care au constatat de fiecare dată că sesizările sunt neîntemeiate și că activitatea administrativă a Filarmonicii este lăudabilă”.

O medie de 6.600 de lei, pe lună

„Nemulțumirile unor angajați sunt în contrast cu aprecierile naționale și internaționale pe care ni le transmit constant cei care ne urmăresc - melomani sau oficialități”, mai transmite managerul Filarmonicii care, în comunicatul său, înșiră și salariile plătite în cadrul instituției. „Salariile brute lunare ale instrumentiștilor angajați în FSS se încadrează între 4.727 lei și 15.646 lei, media netă a câștigurilor fiind de 6.600 lei/lună. Programul de repetiții orchestrale este de 4 ore/zi, de luni până joi. Norma de lucru se completează cu studiu individual. Este împotriva legislației să completăm veniturile muzicienilor cu sume suplimentare doar pentru că uneori programul de repetiții și concerte se poate prelungi puțin peste 4 ore zilnic”, mai scrie conducerea instituției.

Protest cu gurile astupate

Artiștii sindicaliști înlocuiți în concertul programat să deschidă festivalul Sibiu Opera, ajuns la a 22-a ediție, anunță că vor protesta în cursul zilei de vineri, în fața Sălii Thalia, cu o oră înainte de gală. Potrivit anunțului, aceștia vor purta haine de concert, vor avea în mână instrumentele lor, dar nu vor cânta, gurile urmând a le fi astupate cu bandă de tip scotch.

USR cere mediere

Într-o conferință organizată vineri dimineața, Adrian Echert, consilier județean, a cerut Consiliului Județean Sibiu, în subordinea căruia funcționează Filarmonica, medierea situației. „Îi propunem doamnei președinte Cîmpean o soluție, ar fi cazul să intervină cineva. Dacă nu vrea doamna Cîmpean, ar putea să apeleze la o mediere externă, nu neapărat politică. Un mediator profesionist, care rezolve acest conflict, care duce mai departe la procese și care nu face bine. Adevărul am vrea să îl aflăm și noi”, a declarat Echert.

Până acum, conducerea CJ Sibiu a reacționat public o singură dată referitor la scandalurile care izvorăsc constant din instituția de cultură aflată în subordine. Reacția a venit la finele lunii iulie, după ce sindicaliștii au reclamat că la un eveniment programat în seara respectivă, drepturile de autor le erau încălcate, fapt recunoscut și de către conducerea Filarmonicii care, de fapt, era co-organizatoare a respectivului concert.

Atunci, conducerea CJ Sibiu a lăsat de înțeles că apreciază dreptatea ca fiind de partea managerului Cristian Lupeș. „Consiliul Județean Sibiu își exprimă dezacordul față de modul în care câțiva instrumentiști au înțeles să-și rezolve divergențele profesionale, aducându-le în atenția opiniei publice. (...) o mână de oameni a ales să ofere propriul «spectacol», livrând în spațiul public, cu doar câteva ore înainte de începerea reprezentației, diferite teme de discuție ce țin de relația angajat – angajator. O astfel de abordare este de neacceptat întrucât generează o imagine defavorabilă  întregii instituții, implicit și asupra angajaților de bună-credință, creând în același timp neîncredere în rândul partenerilor culturali, cât și al finanțatorilor”, se arată într-un „anunț de presă” nesemnat, emis după evenimentul din iulie de către CJ Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Echipa castigatoare

Acum 1 lună

Alaturi de noul spital judetean care se apropie de finalizare, de aeroportul Sibiu care a atins un numar record de zboruri si de companii aeriene, Filarmonica reprezinta inca o culme a profesionalismului si implicarii emotionale si cu suflet a membrilor echipei noastre!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan

Acum 1 lună

Salariile sunt platite de la buget sau se autofinanteaza din vanzarea de bilete? Daca sunt platiti de la buget mi se pare exagerat un astfel de salar pt 4 ore de munca pe zi.
Raspunde

Vasile ion

Acum 1 lună

se plateste din bugetul ststutlui, iar cei care protestraza pur si simplu vor mai multi bani de la bugetul local. gen nu le ajung 6600(bani in mana) pentru un amarat de partime (4 ore/zi pt repetitii)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasile ion

Acum 1 lună

haideti sa va zic de unde este alimentat tot acest scandal: de la familia dombi (mai exact el: emanuel dombi-trombon si adina zaharia-dombi (nevasta celui de la trombon, care si ea lucreaza la filarmonica pe partea de "marketing")) partea mai trista este ca acesti oameni incearca sa tot adune oameni din cadeul filarmonicii pentru aceste proteste fictive. Cine are de suferit? Pe scurt: doar publicul. Pai de ce are de suferit publicul? Pai pentru ca publicul se prezinta la concerte organizate de filarmonica, iar concertele nu mai au loc, pentru ca acesti "dombi"-toci protesteaza, iar concertul nu se poate sustine din cauza lipsei de pesonal (cauta cand au protestat spontant la un concert pt copii). Nu mi se pare corect. Astia care protesteaza (pentru ca primesc doar 6600/20 de ore de lucru pe saptamana- scuze, nu e pe saptamana, pe doar de luni pana joi) nu au venit cu absolut niciun motiv concret pentru protest. Sunt doar niste functionari care abia asteapta sa li se incheie contractul ( pe buna dreptate-> lipsa de prezenta la concerte) ca ei sa actioneze statul (filarmonica-institutie finantata din bugetul de stat, bugetul oamenilor de rand) pe motiv ca ei au fost dati afara de pe un post pe care l-au castigat prin concurs. Concluzie: nicio diferenta fata de alti bugetari care incearca sa suga ca si o capusa, orice leu care crede ca ii cucenit Nu luati de bun ce va scriu aici, dar tineti minte. Or sa tot urmeze scandaluri cu Filarmonica de stat Sibiu, va rog doar sa vedeti care sunt numitorii comun (aceia care de fiecare data apar in scris ca nume, si mai exact "dombi"-tocii care incearca sa attaga cat mai multi oameni de partea lor in acest "protest") pentru ca ei or sa tor apara. Cum ziceam: aici nu este vorba de proteste ci doar de niste bugetari care vor sa fure mai multi bani de la stat prin schema "am dat concurs, statul nu ma poate da afara" drept urmare, vreau bani... un episod demn de Romania Te Iubesc.
Raspunde

Teddy

Acum 1 lună

Uitați de cele 4h de studiu individual și de faptul că începi să lucrezi pt această meserie de la 6-7ani, plus stresul execuției în public, cand nu ai voie să greșești, nu ca la birou unde dacă ai greșit ștergi și o iei de la capăt.
Raspunde

Bracistu

Acum 1 lună

Cât timp n-ai habar, câtă muncă se depune în prealabil pentru 4 ore de repetiție efectivă, n-are sens să-ți dai cu părerea.
Raspunde

Pt. Vasile ion

Acum 1 lună

Nu zau! Pai in cazul de fata vroiau doar sa munceasca pentru salariul pe care il primesc dar d-nul manager a adus alti oameni in loc, pentru ca de fapt ii era frica ca-i vor strica ploile prin protestul lor si va ajunge la urechile cui nu trebuie ce se intampla in Filarmonica. In acest moment si de fiecare data cand au protestat nu a fost vorba de bani. In plus programul este facut de Filarmonica, nu de altcineva si pentru cultura ta generala sunt si repetitii duble si concerte sambata si duminica si in alte zile cand domnia ta, care nu vrei sa sugi sangele nimanui stai cu burta in sus si mananci mici. Motivele protestului sunt destul de clare dar iti trebuie o oarecare inteligenta sa pricepi, ceea ce ma tem ca iti cam lipseste: 1. Comportamentul coleric, agresiv si razbunator al d-nului manager( verificati cate usi s-au spart prin Filarmonica de cand e d-nul in functie). 2. Concedieri abuzive( un muzician a fost concediat doar pentru ca a cerut o Decizie de pensionare, fara sa o puna in aplicare) 3. Ultimele sanctionari au fost aplicate doar pentru ca se purtau banderole, fara cercetare disciplinara prealabila. 4. Se doreste ca toti muzicienii sa aiba contracte pe perioada determinata pentru a fi la mana d-nului manager, cum reactionezi cum nu ti se mai prelungeste contractul Se incearca indreptarea atentiei opiniei publice catre bani pentru a creste gradul de ura a celor din afara dar nu despre asta rste vorba. Dar daca tot vorbim despre bani, ce salariu are d-nul manager si ce facilitati plus dirijat in alta parte pe principiul ,, te chem eu, ma chemi si tu,,. Cand se duce sa dirijeze, in timpil liber sau in timpul cand ar trebui sa fie la Filarmonica? Dar surpriza Filarmonica functioneaza mai bine fara el, decat cu el .
Raspunde

Bracistu

Acum 1 lună

Ai cântat tu sub mâna inegalabilului Mr. Bean al dirijatului? Un habarnist care nu a reușit să se afirme profesional în niciuna din posturile ocupate. A suplinit toate lipsurile făcând pe sluga în jurul politicului. Pe deasupra a dus la rang de artă mârlănismele, persecutarea angajaților, nevoia neobosită de scandal și tensiuni. Minciunelul breslei de directorași incompetenți, sloboziți peste lumea filarminicilor din țară, deține tronul și coroana pentru cel mai tare impostor.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Cultura arde iar baba isi renoveaza estetica.

Raspunde

Interesant

Acum 1 lună

Când a fost festivalul Enescu la Sibiu, la Filarmonica, Lupeș nici nu a vorbit despre un subiect atât de prestigios in presa. De ce? Pentru că el , marele geniu, nu fusese invitat sa dirijeze. Și nu a fost invitat sa dirijeze pentru ca nu se ridică la standardele cerute de Festivalul Enescu ! Pe muzicieni nu ii poți păcăli!
Raspunde

Mincinosul

Acum 1 lună

In acest comunicat, Mincinosul sugereaza ca muzicienii sunt platiti in plus pentru ca stau la repetitii, ceea ce nu este adevarat. In plus emite aberatii cum ca muzicienii au pretentii financiare foarte mari. Pai muzicienii canta pentru ca sunt angajati, fara a fi platiti in plus. Se incurca in minciuni pentru a justifica de ce a adus coloboratori, adica a platit extra pentru oameni care sunt angajati. Adevarul este ca este deranjat de protestul muzicienilor care reactioneaza la un comportament dezaxat, care nu are ce cauta intr-o institutie de cultura: abuzuri, urlete, spartul usilor si exemplele pot continua. Nu mai poate el ca sunt doua concerte apropiate, din cauza asta a impartit orchestra. Pai nu spunea ca muzicienii nu muncesc destul si na acum cand are ocazia sa-i puna la munca il copleseste grija si are grija de ei. Si daca tot vorbim de pierderi financiare: oare cat trebuie sa plateasca Consiliul Judetean cheltuielu de judecata pentru procesele pierdute de Filarmonica condusa eficient de domnul econom? Poate ar trebui sa va interesati cati oameni au plecat din Filarmonica din cauza lui. Si in ceea ce priveste castigurile extra: poate Consiliul Judetean ar trebui sa afle cum pleaca sa dirijeze in alte locuri, in interesul si castigul lui personal in timp ce este platit aici. Lipseste cumva motivat, isi ia concediu fara plata? Si povestile pot continua.
Raspunde

Florin

Acum 1 lună

Daca 20 iti spun ca nu te pricepi la asta ( condus o institutie )… …apăi chiar nu te pricepi !!
Raspunde

Lupse demisia

Acum 1 lună

Du-te canta la alta masa""
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Din păcate asa e când ești susținut de partid. Artiștii nu pot face nimic. Lupes era sa fie dat afara după primul an de manager de Constabtin Chiriac. Apoi Lupes se înscrie în partid și cu ajutorul lui Ciprian Stefan, un alt, mai mult lăudăros decât manager, este băgat în masonerie. Daniela Cimpean nu are ce sa se bage în treaba cât timp Lupes primește un sprijin din partea lui Sergiu Nistor, consilier prezidențial. Poate presa ar trebui sa ii întrebe pe acești oameni care e rolul lor în viata Filarmonicii. Poate ca ar trebui sa adică soluții în cazul acesta, sau?! Cum se sinte Raluca Turcan urcând le o scena de protest?!
Raspunde

Un ungur

Acum 1 lună

Sunt 4 ore plus zeci de ani de studiu individual.Tu crezi ca alea 4 ore de repetitii fara studiu individual sunt suficiente? Alea 4 ore pot sa devina 10 ore zilnic
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

UnPSDist mandru

Acum 1 lună

Ati sarit toti aici sa l comentati negativ pe manager, voi sunteti 15 el unul singur asa ca nici voi nu ne prostiti, asa sa stiti. Daca sunteti mai multi si faceti galagie nu inseamna ca aveti si dreptate! Unii vor bani cat mai multi si liber la fel dar managerul nu e de acord pe buna dreptate . Tangential pe unii zurbagii ii cunosc din cartier si sincer ma asteptam sa i vad si aici ceea ce s-a si intamplat .
Raspunde

Lasa-ne

Acum 1 lună

@Mandru pesedist, și Ceaușescu a fost unul singur, dar pentru asta tot a venit Revoluția!;)
Raspunde

Mediator Nicolae TARCEA

Acum 1 lună

Eu cred că acceptarea unei medieri ar putea duce la stingerea acestui conflict.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus