Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
1°C

Sibianca Plt. Maria-Cristina Niță este prima femeie care a participat la Concursul Internațional „Scări”, dedicat pompierilor: M-am antrenat doar la unitate unde avem trei etaje

Sibianca Plt. Maria-Cristina Niță este prima femeie care a participat la Concursul Internațional „Scări”, dedicat pompierilor: M-am antrenat doar la unitate unde avem trei etaje

Plt. Maria-Cristina Niță este prima femeie care a participat vreodată la Concursul Internațional „Scări”, organizat pentru pompierii din țară și străinătate. Competiția a avut loc în aceste zile la Satu Mare. Maria a urcat în 2 minute și 5 secunde 10 etaje purtând întreg echipamentul de tip NOMEX și accesoriile care ajung să cântărească și 35 de kilograme. Fata s-a născut în Sibiu, are 23 de ani și a terminat o școală militară. Este pasionată de sport, iar de peste trei ani practică CrossFit.

Cea de-a X-a ediție a Concursului Internațional „Scări” a avut loc la Satu Mare în perioada 4 - 6 octombrie, iar în acest Plt. Maria-Cristina Niță a participat fiind prima femeie care ajunge la o astfel de competiție.

Maria a intrat pe poarta Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” din Sibiu în anul 2016, la doar 16 ani, ca voluntar pe SMURD. Doi ani mai târziu se înscrie la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi de la Drăgășani și după terminarea ei, în 2019, ajunge cadru militar. Timp de un an este jandarm în Timișoara, ca mai apoi să vină în cadrul Jandarmeriei Sibiu unde activează încă un an și jumătate. Din ianuarie 2022 s-a transferat la ISU Sibiu și este parte din echipa Detașamentului de Pompieri Sibiu.

Participarea la competiția de la Satu Mare nu a fost întâmplătoare. Maria este pasionată de sport și în timpul liber practică CrossFit, un sport despre care spune că nu este foarte dezvoltat în România, cu atât mai puțin în Sibiu. De trei ani și jumătate de dedică unor antrenamente cu elemente din mai multe discipline: power lifting, haltere și gimnastică.

Fata spune că a început din pasiune, dar de anul acesta s-a înscris și la competiții de gen. Încă nu a obținut un premiu notabil, dar este abia la început.

Nu se aștepta la un timp atât de bun

În competiția care s-a desfășurat la Satu Mare a participat alături de alți aproximativ 80 de pompieri. A trebuit să urce trepte până la etajul 10 al clădirii Palatului Administrativ din localitate, purtând costumul de protecție (tip NOMEX) și accesoriile aferente, care cântăresc aproximativ 35 kg. Maria a reușit să parcurgă cele 10 etaje în 2:05 minute. Timpul scos a fost o surpriză pentru Maria.

„Sinceră să fiu nu m-am așteptat deloc să scot timpul pe care l-am scos. Nici măcar nu am putut aproxima dinainte în ce timp maxim m-aș putea încadra pentru că eu am fost nevoită să mă antrenez cu echipamentul doar la unitate unde avem trei etaje și niciodată nu am făcut un antrenament cu mai mult de o urcare de trei etaje. Făceam mai multe în cadrul unui antrenament, dar nu dintr-o bucată. Spun cu mâna pe inimă că am fost foarte surprinsă că am scos acel timp”, a spus Maria pentru Turnul Sfatului.

Rezultatul însă, o motivează și este hotărâtă să participe la astfel de competiții și în viitor.

„Anul acesta a fost și dificil pentru mine. Am avut și o accidentare după care nu sunt complet refăcută și poate nu am reușit să dau atât de mult pe cât aș fi vrut.”

Reușita ei a fost postată și pe pagina de facebook a pompierilor sibinei. Acolo Maria povestește cât de importantă a fost participarea de anul acesta.

„Una dintre cele mai mari dorințe de anul acesta a fost participarea la Concursul Internațional Scări Satu Mare. Probabil cea mai mare motivație a venit din ambiția de a demonstra că și femeile pompieri pot concura cot la cot cu bărbații. Iubesc sportul, iubesc această armă și să îi ajut zi de zi pe cei din jurul meu, așadar am văzut această competiție ca pe o modalitate de verificare a capacităților fizice pe care le am. Timpul obținut în urcarea celor zece etaje m-a surprins inclusiv pe mine, fiind cea mai frumoasă și neașteptată răsplată a antrenamentelor făcute cu mult efort în ultimele săptămâni. Sper din suflet ca și alte colege din țară să vină la această competiție. A fost o experiență spectaculoasă pe care mi-aș dori să o repet și anul viitor”, a mai spus Plt. Maria-Cristina Niță.

Concursul Internațional „Scări” este organizat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Exemplu

Acum 1 lună

Bravo, Maria. Ești un exemplu de urmat. Rar de găsit tineri cu motivație precum ai tu. Succes in continuare și ține steagul sus, lăzăristo!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus