Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-1°C

Peste 250 de morți, din care 20 copii, în urma replicilor armatei israeliene în Gaza. Sute de români repatriați

Peste 250 de morți, din care 20 copii, în urma replicilor armatei israeliene în Gaza. Sute de români repatriați

Cel puţin 256 de persoane au murit în Fâşia Gaza în atacuri israeliene în urma ofensivei lansate de organizaţia extremistă palestiniană Hamas asupra Israelului, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii din Gaza, citat de DPA, relatează Agerpres.

Printre morţi se numără 20 de minori, a spus ministerul, adăugând că 1.788 de palestinieni au fost răniţi.

Forţele aeriene israeliene au început să lovească ţinte Hamas în Gaza în urma atacului-surpriză devastator lansat de militanţi sâmbătă, în care aproximativ 300 de oameni au fost ucişi în Israel.

Hamas, care guvernează zona de coastă, este clasificată drept organizaţie teroristă de UE, SUA şi Israel.

Potrivit armatei israeliene, aceasta a lovit 10 ţinte Hamas în clădiri cu mai multe etaje în timpul nopţii, inclusiv un sediu al serviciului de informaţii şi o instalaţie militară.

Armata israeliană a bombardat de asemenea două bănci folosite de Hamas pentru finanţarea activităţilor teroriste împotriva civililor israelieni, a anunţat aceasta. O unitate de producţie a armelor a organizaţiei militante Jihadul Islamic în Gaza şi depozite de arme au fost de asemenea lovite.

Bilanțul israelian: mai mult de 200 de morți

Atacurile Hamasului palestinian asupra teritoriului israelian au făcut "peste 200 de morţi" sâmbătă, a informat armata israeliană, acuzând bărbaţi înarmaţi ai mişcării islamiste aflate la putere în Fâşia Gaza că au masacrat civili, notează AFP, citată de Agerpres.

"Teroriştii s-au dezlănţuit şi au intrat în case, au masacrat civili", a scris armata pe contul său X (fost Twitter).

În total, armata raporta sâmbătă seara "mai mult de 200 de morţi" şi "peste 1.000 de răniţi" începând cu sâmbătă ora 06.00 (03.00 GMT)

Sute de cetățeni români, repatriați din Israel

Ministerul Afacerilor Externe informează că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză, 346 de cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi din Israel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu două curse operate de compania TAROM - 189 prima cursă, respectiv 157 cu al doilea zbor -, măsură luată în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, arată Agerpres.

MAE informează că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah s-a deplasat la Aeroportul Ben Gurion pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport.

"Totodată, reprezentanţii Celulei de Criză a MAE s-au coordonat cu autorităţile israeliene şi cu Patriarhia Română pentru gestionarea grupurilor de cetăţeni români şi de pelerini români aflaţi pe Aeroportul Ben Gurion, în vederea asigurării cazării acestora, până la identificarea unor soluţii de repatriere. MAE foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri autorităţilor israeliene pentru sprijinul oferit în vederea repatrierii în siguranţă a cetăţenilor români", se precizează într-un comunicat de presă al ministerului transmis duminică.

MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica "Alerte de călătorie" de pe pagina de internet a MAE - https://www.mae.ro/travel-alerts/2938.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en şi www.mae.ro - rubrica "Sfaturi de călătorie" şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".

Sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Lisabona că în jur de 800 - 900 de români se află în Israel, mulţi dintre aceştia fiind turişti, şi că se caută soluţii pentru aducerea în ţară a celor care vor să revină rapid.

"Sunt destul de mulţi români în momentul acesta în Israel. Din datele pe care le avem până acum, sunt între 800 - 900 de români, mulţi sunt turişti, alţii sunt în pelerinaje. Deocamdată, nu avem informaţii că ar fi în dificultate, dar, cum se spune, situaţia este în evoluţie şi în orice moment poate să apară ceva nou. Noi căutăm deja soluţii pentru a-i aduce în ţară pe cei care vor să revină rapid. Acest lucru va fi posibil, cred, în curând", a spus şeful statului la Palatul Belem, în cadrul declaraţiilor comune susţinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Impostorul Iohannis este hoţ la vorba...ascunde cati turisti erau teroristi acoperiti si ca teroristii CCR au constitutionalizat finantarea teroristilor islamisti cu bani negri scosi cash din Romania prin vami. https://www.turnulsfatului.ro/2018/04/26/iohannis-cine-stie-ce-intelegeri-secrete-face-domnul-dragnea-acolo-cu-evreii-103618
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus