Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu înființează o nouă structură în componența sa: este vorba despre Biroul Echitate, Diversitate și Incluziune.
Acesta va activa în subordinea Prorectorului pentru Studenți și Relația cu Comunitatea. Biroul va deservi deopotrivă studenții și angajații universității, va pune în practică prevederile Hotărârii Senatului ULBS din decembrie2021, prin care s-a aprobat Planul privind egalitatea de gen în Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu 2022-2027 și va completa activitățile prevăzute în acest plan cu activități care se înscriu în sfera incluziunii sociale, toleranței și diversității.
Noua structură a fost aprobată de Senatul universității, care a modificat Organigrama instituției.
ULBS și-a propus să promoveze egalitatea de gen de la sfârșitul anului 2021, odată cu aprobarea unui plan de acțiuni în acest sens. Datele acumulate de instituție la acel moment arătau că la nivelul universității personalul didactic și de cercetare este compus dintr-un număr mare de femei (53%), cu mențiunea că acestea constituie o majoritate printre cadrele didactice cu titlul de asistent (58%) sau lector, în vreme ce ele sunt subreprezentate în raport cu bărbații la nivelurile academice superioare. Totodată, cu excepția prodecanilor, unde situația este echilibrată în funcție de gen, femeile sunt subreprezentate în toate celelalte poziții de management, se mai menționa în raportul publicat cum 2 ani de conducerea universității.
Astfel, crearea noului Birou este unul dintre primele puncte menționate în planul de acțiuni privind promovarea egalității de gen de către ULBS. Biroul ar urma să facă rapoarte anuale cu privire la acest subiect, precum și va avea sarcina de „a conștientiza și promova în mod constant egalitatea de gen la toate nivelurile organizației”.
Planul mai prevede formarea unui număr de „mentori ai egalității de gen” în rândul profesorilor și conducătorilor de doctorat, introducerea unui „modul transversal” de studii de gen la care să participe studenți din toate facultățile; susținerea „parității de gen” în funcțiile de conducere și încurajarea femeilor să participe la panelurile de selecție în competițiile de cercetare naționale și internaționale. Totodată, administrația ULBS vrea să creeze o cultură organizațională prietenoasă cu părinții/femeile, prin facilități de îngrijire a copiilor pentru personalul cu astfel de nevoi, precum și să implementeze instrumente de raportare și combatere a discriminării și hărțuirii sexuale.
Aceste acțiuni au ca termen de realizare maxim sfârșitul anului 2027.
Citește și: ULBS recunoaște genul „non-binar”. Conducerea: ULBS nu „promovează”, dar nici nu condamnă această identitate
În cadrul aceleiași decizii a Senatului ULBS a fost înființat și un nou compartiment în cadrul Institutului pentru Studii și Cercetări Interdisciplinare, care se va numi Centrul de Orientare în Cariera de Cercetător – Regiunea centru. Acesta va fi parte a platformei Era Talent Platform, finanțată prin PNRR. Centrul își propune dezvoltarea și implementarea unor activități specifice carierei de cercetător, cum ar fi promovarea științei în rândul tinerilor și atragerea acestora spre cercetare, promovarea rezultatelor cercetării în rândul publicului larg și al comunităților locale etc.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: egalitate de gen , ulbs
Vizualizari: 3092
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Radu Magda-Vilcea
Acum 2 ore
Ilarie
Acum 2 ore
Un sibian
Acum 3 ore
Luminița Vaida
Acum 3 ore
Ioan