Sâmbătă,
23.09.2023
Cer Senin
Acum
24°C

ULBS recunoaște genul „non-binar”. Conducerea: ULBS nu „promovează”, dar nici nu condamnă această identitate

ULBS recunoaște genul „non-binar”. Conducerea: ULBS nu „promovează”, dar nici nu condamnă această identitate

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu recunoaște în documente oficiale din 2023 genul ”non binar”, alături de masculin și feminin.

Universitatea sibiană a demarat în această primăvară un studiu prin care autorii vor să cunoască opiniile comunității locale față de patrimoniul cultural (material și non-material), festivalurile și viața culturală a Sibiului. Cercetarea respectivă – pe care o puteți vedea aici - are loc în cadrul unui proiect mai amplu, care are ca obiectiv inclusiv reducerea decalajului care încă desparte ULBS de universitățile din alte state membre printr-o serie de reforme instituționale, mobilități organizate și formare a cercetătorilor și personalului administrativ. 

Valoarea totală a proiectului este de 1,5 milioane de euro.

Printre întrebările legate de viața culturală a Sibiului și festivalurile din oraș apare și o întrebare legată de reprezentarea minorităților sexuale LGBT+.

De asemenea, la finalul chestionarului, respondenții sunt rugați să bifeze genul, alături de masculin și feminin existând și opțiunea ”non binar”.

Reporterul Turnul Sfatului a cerut un punct de vedere conducerii ULBS pe această temă. Pe scurt, răspunsul este că prin tratatele internaționale la care a aderat, universitatea sibiană s-a angajat să respecte recomandările europene în domeniu. Mai ales că finanțarea pe acest proiect este tot din fonduri europene. În plus, există un real interes științific pe această temă: cum sunt văzute minoritățile în Sibiu?

Poziția pe larg a ULBS pe această temă o puteți vedea mai jos, așa cum a fost ea transmisă redacției:

”Proiectul ELABCHROM este un proiect al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în parteneriat cu Universitatea din Jyväskylä (Finlanda) și cu Universitatea Burgundiei (Franța), finanțat integral de către Comisia Europeană, prin intermediul programului-cadru Horizon Europe, linia de finanțare Twinning. În această calitate, proiectul ELABCHROM s-a angajat să respecte și să adere la toate reglementările, recomandările și politicile care stau la baza acquisului comunitar. Printre acestea se numără și Union of Equality: LGBTIQ Equality Strategy 2020-2025 a Comisiei Europene, care recomandă statelor membre „includerea persoanelor trans, non-binare și intersex în documentația, aplicațiile, sondajele și procesele relevante” (https://commission.europa.eu/system/files/2020-11/lgbtiq_strategy_2020-2025_en.pdf, p. 19).

Sondajul la care v-ați referit a fost alcătuit de către o echipă de sociologi din cadrul ULBS care, pe lângă o serie de informații referitoare la patrimoniul cultural din regiunea Sibiului, au dorit să afle și anumite date privind identitatea respondenților (date care vor fi, desigur, anonimizate pe parcursul cercetării). Demersul a fost făcut în scop pur științific, iar prezența categoriei non-binare a genului la finalul chestionarului nu înseamnă automat că echipa de sociologi „promovează” genul (nu sexul!) non-binar, ci doar că ei vor să cunoască mai bine și să studieze mai atent fenomenul identificării agenților culturali cu un gen non-binar, în cazul în care acest fenomen există și e relevant în regiunea Sibiului.

Așadar, categoria „non-binar” a fost inclusă în chestionarul respectiv din două motive: (a) pentru că acest lucru este recomandat de documentele oficiale ale Comisiei Europene, care finanțează proiectul, și (b) din interes pur științific.

Pentru o mai bună fixare a termenilor, precizăm că prin „persoană non-binară” înțelegem, în acord cu majoritatea definițiilor curente, o persoană care consideră că identitatea sa de gen nu se reduce la una dintre categoriile tradiționale ale genului (masculin sau feminin), fie în sensul că nu se identifică cu niciuna dintre ele, fie în sensul că se identifică cu ambele (sau chiar cu mai multe).

Deși în echipa proiectului ELABCHROM sunt implicați și membri din conducerea ULBS, ei participă în proiect în calitate de cercetători, și nu de membri ai conducerii – și, oricum, ei nu sunt implicați în pachetul de lucru din care face parte chestionarul citat de dumneavoastră, ci în alte pachete de lucru.

În ceea ce privește poziția oficială a conducerii ULBS față de persoanele non-binare, conducerea ULBS nu „promovează”, dar nici nu condamnă această identitate. Mai exact, conducerea ULBS consideră că, cel puțin în momentul de față, nu are de ce să adopte o poziție oficială față de identitatea de gen a unei persoane (a oricărei persoane), întrucât aceasta este o problemă care îl privește pe fiecare individ în parte. În cazul în care conducerea ULBS va considera oportun să formuleze o poziție cu privire la acest aspect, o va comunica public și transparent. Până atunci, singura poziție oficială a ULBS este că recrutarea, promovarea și evaluarea personalului (atât didactic, cât și non-didactic) ar trebui să se facă, în spațiul universitar, exclusiv pe baza competenței profesionale a indivizilor, și nu pe baza identității lor de gen ori a altor criterii cu caracter arbitrar sau discriminatoriu”, a transmis Universitatea Lucian Blaga.

Conform Wikipedia persoanele non-binare sunt acele persoane care se identifică cu două sau mai multe genuri (bigender sau trigender); nici un gen (agender, fără gen sau neutrois); o identitate de gen fluctuantă (genderfluid); un al treilea gen (categorie care include acele persoane care nu pun un nume genului lor).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Denisa only good vibes

Acum 4 luni

A fi non binar reprezinta cea mai mare bucurie a vietii! Sa nu apartii genului feminin sau masculin este normal! Sa nu mai fim incorsetati si prizonierii acestei tari medievale plina de popi si iubire hetero!
Raspunde

@denisa

Acum 4 luni

Sper că erai ironic(ă)... Oricum se pare că ULBS a rezolvat cu asta toate problemele: are studenți, are profesori, cantina duduie, căminele sunt de lux, sălile de curs sunt modernizate, infrastructura de cercetare este la nivel MIT... Bravo pentru încă două cincinale glorioase!
Raspunde

Santino

Acum 4 luni

N-ar fi rău să fie așa, dar ULBS rămâne în continuare o instituție conservatoare, care cheamă popi la toate tăierile de moț. Titlul articolului e un simplu clickbait, n-are nicio treabă cu ce scrie în comunicatul ULBS.
Raspunde

Moromete

Acum 4 luni

Inca un exemplu ca se vrea introducerea cu forta a Lgbtismuli in scolile.romanesti in randul.copiilor, se vrea normalizarea anormalului. Pacat de copii care nu mai au nici un viitor normal
Raspunde

Dan

Acum 4 luni

Si lobotomia a fost considerata ceva bun, apoi si-au dat seama ca e o prostie. Asa ca va recomand la cat mai multi sa va declarati non binari, sa va faceti operatii de schimabre de sex etc ca peste vreo 20 de ani o sa va dati seama ca sute de milioane de ani de evolutie nu mint, biologia nu se interpreteaza.
Raspunde

Răducu

Acum 4 luni

ULBS e la nivelul țărilor din sudul Asiei și orientului mijlociu. O universitate mica, de provincie, mediocră, cu profesori comuniști. Sa te ferească multe, sa înveți acolo! Rasism, nepotism, spaga, corupție crasă definește Universitatea Lucian Blaga Sibiu. Exista n-spe mii de dovezi ce susțin și dovedesc ceea ce scriu.
Raspunde

AMN114

Acum 4 luni

pentru că este irelevantă dpdv academic, ULBS speră să capete o oarecare vizibilitate făcând sluj în fața curentelor "la modă". Se putea și invers: poftiți domnilor "indeciși sexual", la noi familia este familie, averea este avere, nu renunțăm la ea și n-o împărțim cu nimeni! Pentru că cei de la ULBS care au făcut prăpăditul de studiu ȘTIU ce sunt (bărbați sau femei) dar, din slugărnicie, pupincurism, renunță la ce cred ei pentru niște personaje ale căror loc este la Dr. Gheorghe Preda;)
Raspunde

Ce gluma proasta

Acum 4 luni

In ce sens il "recunoaste"? A organizat dusuri sau toalete separate? In restul situatiilor, imi imaginez ca nu exita motiv pentru ca universitatea sa stie sexul studentului, iar in singurul context relevant nu a facut nimic. Forme fara fond.
Raspunde

Dan

Acum 4 luni

La fel cum sunt recunoscute problemele psihice. Exista, dar nu sunt de specialitatea noastra sa le discutam.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus