Joi,
01.06.2023
Ploi Scurte
Acum
20°C

Sondaj derulat la ULBS despre interesul sibienilor față de patrimoniul, festivalurile și viața culturală a Sibiului

Sondaj derulat la ULBS despre interesul sibienilor față de patrimoniul, festivalurile și viața culturală a Sibiului

În cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu este în desfășurare un studiu prin care autorii vor să cunoască opiniile comunității locale față de patrimoniul cultural (material și non-material), festivalurile și viața culturală a Sibiului. Studiul are loc în cadrul unui proiect mai amplu, care are ca obiectiv inclusiv reducerea decalajului care încă desparte ULBS de universitățile din alte state membre printr-o serie de reforme instituționale, mobilități organizate și formare a cercetătorilor și personalului administrativ.

Studiul este derulat în cadrul proiectului „Establishing a Laboratory of Cultural Heritage in Central Romania” (ELABCHROM), implementat la ULBS. „Vă rugăm să selectați variantele de răspuns care sunt cele mai apropiate de punctele dvs. de vedere. Nu există răspunsuri corecte și greșite. Chestionarul se adresează persoanelor adulte care locuiesc în județul Sibiu, este anonim și datele culese în cadrul acestui studiu vor fi folosite doar în scopul cunoașterii”, se arată în descrierea chestionarului.

Întrebările vizează aspecte culturale, dar și social-economice ale Sibiului, precum și date privind profilul participanților la sondaj, cum ar fi vârstă, religie, sex, starea civilă sau venitul gospodăriei. Vă prezentăm mai jos principalele întrebări la care sunt invitați să răspundă sibienii:

- Cât de importante sunt următoarele aspecte pentru identitatea Sibiului? Clădiri istorice și arhitectură; monumente publice (statui, busturi și nume de locuri); tradiții și obiceiuri.

- În ce măsură sunteți de acord cu următoarele afirmații: Statul trebuie să intervină în economie pentru a corecta mecanismele pieței; Statul sau autoritățile locale trebuie să intervină pentru a reglementa sfera culturală a comunității.

- Vă rugăm să ne spuneți cât de interesați sunteți de următoarele aspecte: Activitățile culturale desfășurate în cadrul comunității locale; Conservarea patrimoniului local (cultural și material) al Sibiului; Valorificarea patrimoniului local (cultural și material) al Sibiului.

- În ce măsură considerați că festivalurile desfășurate în Sibiu sunt definitorii pentru identitatea comunității locale?

- Cum apreciați că este numărul festivalurilor organizate în Sibiu pe parcursul unui an?

- Cât de diversă considerați că este oferta culturală a festivalurilor organizate în Sibiu?

- În ultimii doi ani (2021-2022), au fost festivaluri în Sibiu la care v-ați dorit să participați si nu ați reușit?

- Cât de interesat sunteți de participarea la festivalurile organizate în Sibiu?

- În opinia dumneavoastră, bugetul public local pentru activitățile culturale desfășate în Sibiu ar trebui să fie: mai mic, mai mare, mult mai mic/mare, la fel.

- În ce măsură sunt reprezentate următoarele grupuri în festivalurile desfășurate în Sibiu? Români, romi, sași, maghiari, alte grupuri

- Valorificarea economică a patrimoniului cultural din Sibiu...: ...este un lucru bun pentru comunitate; ...este în beneficiul tuturor cetățenilor/locuitorilor săi; ...duce la deteriorarea patrimoniului. 

- Numărul mare de turiști care vizitează Sibiul contribuie la: Imaginea pozitivă a Sibiului pe plan internațional; Dezvoltarea economică a comunității; Creșterea prețurilor și scăderea nivelului de trai; Aglomerarea zonelor publice; Creșterea infracționalității. 

- Persoanele stabilite în Sibiu provenite din alte regiuni ale țării (Oltenia, Moldova etc.) contribuie la: Imaginea pozitivă a Sibiului; Dezvoltarea economică a comunității; Creșterea prețurilor și scăderea nivelului de trai; Aglomerarea zonelor publice; Creșterea infracționalității.

- În multe dintre orașele lumii se organizează astăzi festivaluri dedicate minorităților. Unii oameni consideră acest lucru ca fiind greșit, iar alții un lucru bun. Având în vedere realitatea din Sibiu, dumneavoastră ce părere aveți despre organizarea unor festivaluri dedicate următoarelor minorități?

Proiectul ELABCHROM, finanțat de UE, promovează un parteneriat pe termen lung, sub forma unui consorțiu universitar care acoperă toate ramurile vieții academice între ULBS și Universitățile din Jyvaskyla și din Burgundia, adică două dintre cele mai bune universități din cadrul Alianței FORTHEM, în care ULBS a fost inclus în 2021. Proiectul va exploata, de asemenea, avantajele ecosistemului regional prin înființarea unui laborator de patrimoniu cultural în cadrul universității sibiene. ELABCHROM va crește capacitatea de a atinge excelența în cercetare și va conecta cetățenii cu mediul academic.

„Pe de altă parte, o soluție viabilă este și exploatarea avantajelor ecosistemului regional, care în cazul ULBS se traduce în primul rând prin statutul de ”oraș/zonă culturală” a Sibiului. Acest statut, coroborat cu gradul superior de dezvoltare a direcțiilor de cercetare a științelor sociale și umaniste în ULBS, a determinat alegerea domeniului principal al ELABCHROM. Concret, proiectul nostru își propune să înființeze, cu sprijinul universităților din Alianța FORTHEM, un laborator de patrimoniu cultural în cadrul ULBS, care să conducă la creșterea capacității de a atinge excelența în cercetare la nivelul instituției, precum și în ceea ce privește o legătură mai strânsă între cetățeni și mediul academic.

Potrivit ELABCHROM, ULBS va putea acoperi decalajul care încă îl desparte de universitățile din alte state membre printr-o serie de reforme instituționale (înființarea laboratorului), mobilități organizate și formare a cercetătorilor și personalului administrativ, activități comune cu cele două universități partenere (conferințe comune, publicații și aplicații), precum și printr-un proiect de cercetare exploratorie, menit să explice dezvoltarea de succes a Sibiului prin exploatarea moștenirii sale culturale, precum și să producă un model de dezvoltare regională care poate fi transferat în alte zone”, se arată în descrierea obiectivelor proiectului.

Valoarea totală a proiectului este de 1,5 milioane de euro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Burgundez

Acum 2 luni

Universitatea din burgundia=una dintre cele mai bune universități ??? In ce hal a ajuns ULBS sub ilustra actuală conducere. Praful se va alege de voi și de noi ca urbe. Jalnic. !!!!
Raspunde

Sibian

Acum 2 luni

Nu cred ca au mai mult de vreo 250 de raspunsuri la minunatul lor sondaj. Si ale daca sunt, au venit de la studentii obligati de ei sa raspnda, sau de pe la cativa asistenti, la fel obligati si ei. Pe nimeni nu intereseaza subiectul . Dar pe baza răspunsurilor manarite intr-un chestionar cheltuiesc ei niste milioane. Asta e cercetarea de la ULBS
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus