Duminică,
03.12.2023
Parțial Noros
Acum
-1°C

Deac, Compa: Criza de forţă de muncă din România cred că este una din cele mai grave probleme cu care ne confruntăm în acest moment

Deac, Compa: Criza de forţă de muncă din România cred că este una din cele mai grave probleme cu care ne confruntăm în acest moment

Invitat la Conferinţa de prezentare a proiectului Antreprenorul de Top, organizată la sediul BNR, Ioan Deac, preşedintele Compa Sibiu, a făcut o serie de declarații interesante despre economia țării. Deac a vorbit atât despre avantajele economice pe care le primesc unele sectoare din România, precum IT-ul, dar și despre criza gravă a forței de muncă existentă pe piață.

Declarațiile de mai jos au fost preluate de Ziarul Financiar, partener media al conferinței BNR citată mai sus.

”Din punctul meu de vedere, referitor la promovarea firmelor de succes din România şi nu numai, aş vrea să vă spun de la început că eu sunt reprezentantul unei firme mari. Compa Sibiu este o firmă cu 2.000 de salariaţi aproximativ, o firmă cu istorie extraordinară, a trecut prin toate evenimentele importante din istoria României.

Cel mai dificil moment sau perioadă a fost cea de tranziţie de la economia de stat la cea de piaţă pentru că în acel moment lucrurile s-au schimbat radical şi am fost nevoiţi să tragem concluzia că suntem depăşiţi de ceea ce urmează şi că nu avem habar de ceea ce se întâmplă în economia de piaţă din Europa şi din lume. Nu a fost foarte simplu, dar pas cu pas, porin învăţarea multor lucruri pe care nu le ştiam am reuşit să depăşim acest moment.

Eu nu zic să fim protejaţi, nu pretindem nimic în plus de la guvernanţi, noi zicem să fim trataţi la fel ca toată lumea. Din păcate nu suntem trataţi în acelaşi mod.

Se doreşte foarte mult să se promoveze firmele din România ţinând cont de mai mulţi factori. Cred că ar trebui să fim implicaţi mai mult în domeniile majore în care Guvernul României şi instituţiile statului consideră că sunt importante şi ajută la dezvoltarea ţării în continuare. Trebuie să ştim tot timpul domeniile prioritare şi să fim implicaţi, solicitaţi să participăm la proiectele mari pe care România le dezvoltă, m-aş referi la industria alimentară, industria de armament, industria construcţiilor şi aşa mai departe. Din păcate lucrul acesta nu se întâmplă. Am încercat în repetate rânduri să mişcăm în această direcţie, dar nu am reuşit.

Mi-aş dori să se înţeleagă faptul că eu care lucrez în domeniul auto sunt la fel de important pentru economia românească ca şi cei care lucrează în domeniul construcţiilor, în domeniul IT. Este important ca anumite domenii să rămână favorizată, dar nu o viaţă întreagă.

Nu consider corect ca în construcţii să se impoziteze într-un fel şi în industria auto în alt fel. S-a vorbit despre criza de forţa de muncă din România, cred că este una din cele mai grave probleme cu care ne confruntăm în acest moment, noi cei care lucrăm în producţie. De exemplu, dacă am electricieni în Compa şi câştigă un salariu de 4.000 de lei, acela merge în construcţii pentru că în construcţii câştigă cu 800 lei mai mult pentru că sistemul de impozitare în construcţii este altfel decât în industria normală.

Mi-aş dori foarte mult să fim trataţi corecţi pentru că nu poţi fi la fel de competitiv dacă tu eşti tratat într-un fel, iar alţii sunt trataţi altfel. Aş ruga pe această cale, pentru că sunt în mijlocul oamenilor de valoare din domeniul finanţelor din România, aş ruga BNR pentru că este o instituţie de importanţă capitală pentru ţara noastră să se implice cât poate mai mult în a sfătui instituţiile de decizie din România pentru a se lua măsurile cele mai corecte. Degeaba ne împovărează pe noi cei care suntem firme mari, în modul acesta nu ne ajută să progresăm şi ne afectează într-un mod deosebit”, a spus Ioan Deac, preşedintele Compa Sibiu, citat de Zf.ro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 8544

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

12 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Hai sa nu ne mai mintim unii pe altii, 4000 lei/specialist inseamna faliment mascat. Nu acopera nici ajutorul de somaj pentru supravietuire, daramite cheltuielile cu munca, pregatirea, perfectionarea, casa, familia, cosul zilnic, inflatia, coruptia, etc. In tara hotilor, falsul si hotia e baza, nu munca si onestitatea. https://www.europafm.ro/cosul-minim-de-consum-a-ajuns-la-peste-3-200-de-lei-pentru-o-persoana-singura-si-7-100-de-lei-pentru-o-familie-cu-un-copil-audio/
Raspunde

Gicu

Acum 1 lună

Ehe, domnu Deac, știți cine se face vinovat de situația actuală. Toate guvernele postdecembriste în totalitatea lor, prin măsurile absolut arbitrare și haotice luate în domeniul salarizării și al impozitării muncii, dublată de o totală lipsă de interes al acelorași guvernanți, ba chiar dispreț total asupra celor ce muncesc și produc plus valoare. Iar pe lângă factorul decizional, legislativ s-a mai adăugat încă un factor mult mai nociv decât primul. Și anume disprețul ENORM și felul în care patronatul, cei care au preluat frâiele societăților economice, cât și managerii noilor microintreprinderi, au tratat și tratează pe angajați de peste 30 de ani. Modul de a vedea în angajați doar un mijloc de a aduce profit pentru îmbogățirea patronului, a avut caracterul cel mai nociv asupra forței de muncă. Acest aspect a fost încurajat chiar de guverne prin măsurile legislative în total dispreț la adresa angajaților, fie ei din mediul privat, cât și de la stat. Evident, un alt exemplu de măsură nocivă a fost și rămâne tratamentul total discriminatoriu aplicat în funcție de domeniul în care se lucrătorul este angajat. Nu se poate ca pe unii să îi scutești total de impozit și pe alții nu. Posibil să ne gândim că acei guvernați care la acea dată au legiferat aceste scutiri să fi avut unele interese personale. Poate au avut fii, nepoți care lucrau în domeniul pe care dânșii l-au scutit de la dării. Oricum, să îmi explice mie cineva cum de un IT-ist sau un constructor, sau un agricultor e mai cu moț, adică e mai important, vezi doamne, decât un chirurg, decât un profesor, decât un inginer sau decât orice categorie vreți voi. Adică pe ei să îi scutim de plata impozitelor, a CAS-urilor, las șă le plătească ăilați proștii și fraierii care și-au ales alte cariere. Și așa ținând în brațe unele ramuri economice, vom spulbera, falimenta celelalte ramuri economice. Evident că și ramura producției de mașini este vitală pentru economie și se pretează mai mult la a fi stimulată și protejată prin măsuri legislative. Cu atât mai mult cu cât producția în industria de mașini implică prin specificul ei condiții mult mai grele, mai dificile de muncă, efort fizic, uneori combinat cu efort intelectual, plus schimburi de noapte și mediul de lucru nu tocmai ca la birou. Așa că acum se culeg roadele celor 30 de ani de politici haotice în domeniul forței de muncă. Veți lucra cu tot felul de bronzați care n-au nici ei chef de lucru, pentru că la ei în locurile de unde vin nu se lucrează la normă și nici la program.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

eu zic ca e problema de management la Compa...una chiar mare!!!
Raspunde

Aneta

Acum 1 lună

Voi ce i de la putere ați adus la destabilizarea economiei ,vă îmbogăți ți peste noapte iar muncitorul nu are ce pune pe masa ,iar daca vorbiți fiecare în necunoștință de cauza aflați că un constructor muncește de dimineața până seara pentru ce ia ce câștigă și este o muncă enorm de grea ,eu cred că este unul din domeniile care un muncitor constructor ar trebui să iasă la pensie cel târziu la 60 de ani.
Raspunde

Florin

Acum 1 lună

Mai am putin si o iau razna,bai nene voi cereti spaga la angajare las-o naibii de lipsa de muncitori la HR este problema angajati tot felul de gagici.Nu mai sunteți credibili de vreo zece ani tot bagati spagari ,pile,fufe.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

In Romania spaga e baza, diploma e de ornament precum la mafia bugetara.
Raspunde

Radu

Acum 1 lună

HALO DOMNUL DEAC DE OAMENII DE VALOARE VATI BATUT JOC ASA CA NU VA MAI PLANGETI.
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 lună

Problema nu e numai la Compa, nu numai la noi, e globală. După ce angajatorii au avut puteri aproape discreționare în relația cu angajații, a venit vremea să plăteacă. Nu "mai sunt 10 la poartă", decât dacă la poartă e stație de autobuz. Și hegemonia angajaților va mai dura 2-3 ani, până când automatizarea, digitalizarea și imigrația va mai calma lucrurile
Raspunde

Adi

Acum 1 lună

Io daca in 25 nu am platit darile la stat , in 26 am conturile poprite , dar eu daca am de primit banii de pe un concediu medical , mi baga dupa cateva luni fara sa ii ia nimeni la intrebari , iar daca fac o plata in trezorerie si nu am bagat cui-ul institutiei la care vroiam.sa virez banii , mi blocheaza pana imi vine rau , dupa 100.000 verificari , dar banii mi retine instant.
Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 1 lună

Nu mai sunt 10 vietnamezi la poarta? Aaa, scuze, isi dezvolta si ei industria auto si sunt ocupati: https://en.wikipedia.org/wiki/Automotive_industry_in_Vietnam
Raspunde

D.Liviu

Acum 1 lună

Astia "plangaciosii", "incravatatii" astia costumati, cu cesulete la mani, masini nave spatiale cu geamuri negre; astia cu case multe, vacante de fiecare sarbatoare din calendar si "city break" d'ala la fiecare sfarsit de saptamana in nu stiu ce oras european...deci toti astia, se plang de angajati dand vina pe toata lumea din jur pentru " problema" lor. Mai mult, arunca vina si pe guvern, oricare ar fi el. Obraznicie totala! Pai cum asa? De cate ori a venit angajatul la sentintele pe care le-a dat guvernul pentru el? Si de cate ori plangaciosii astia s-au inchis bine in spatele usilor incuiate si pazite, unde au trasat directii pentru viitorul angajatului, fara ca acesta sa stie sau sa poata interveni? Pai si acum? Nu mai sunt 10 sau 100 la poarta? Am inteles de curand ca pana si ciuciunghezii se evapora inca din aeroport. Pai de ce ma, incravatatilor costumati cu vile, masini si vacante? Mai, stii ceva? Un coleg de-al meu avea dreptate: voi patronii sunteti oameni buni, pamantul e rau ca va tine! Va doresc cadere libera intr-o groapa atat de adanca incat nimeni sa nu va mai poata scoate vreodata!
Raspunde

Xdfghfgh

Acum 1 lună

cand vor intelege si patronii astia de carton si directorii ca oamenii s-au mai desteptat si nu mai lucreaza aproape de degeaba si in conditii mizere si pe bani de nimic, atunci vor gasi oameni... oricum la compa angajarile sunt doar pe pile si relatii si de aia merge asa de bine in ultima perioada treaba. mai mult cand veti oferi salarii decente si munca corecta atunci veti avea iara oameni pregatiti si care sa puna osul. pana atunci falimentare placuta va doresc...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus