Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că legea care prevede ca autorizațiile de taximetrie să fie condiționate de arondarea la un dispecerat în orașele cu peste 100 de autorizații de taxi este constituțională.
Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Asociaţia Naţională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi – Filiala Sibiu. Asociația susținea că impunerea dispeceratului doar pentru taxiurile din orașele mari este discriminatorie.
Curtea a respins însă excepția, argumentând că obligativitatea dispeceratului într-un oraș mare este justificată prin nevoia de a organiza eficient transportul public de persoane într-o zonă cu un număr mare de utilizatori. Impunerea unor reguli clare și corelarea cu fluxurile de clienți servesc un scop legitim.
De asemenea, numărul de 100 de autorizații ca prag a fost considerat o opțiune rațională și obiectivă a legiuitorului, ce generează criterii clare fără a încălca principiul nediscriminării. Decizia CCR este definitivă.
”Serviciul de dispecerat taxi reprezintă acea activitate conexă transportului în regim de taxi, care preia telefonic sau prin alte mijloace și transmite comenzile clientului prin stația radio de emisie-recepție către taximetrist, iar instituirea obligației de contractare a acestui serviciu pleacă de la premisa organizării eficiente a serviciului transport în regim de taxi în localitățile cu un număr mare de locuitori, astfel încât să se faciliteze accesul rapid al clienților și al autorităților de control la un vehicul taxi. O asemenea obligație se subsumează scopului legii, constând în garantarea respectării drepturilor și intereselor utilizatorilor serviciilor de transport în regim de taxi, a cărui îndeplinire presupune corelarea dimensiunii și continuității serviciilor respective de transport de persoane cu fluxurile de utilizatori și cerințele acestora, precum și cu modul de realizare a transportului public local de persoane cu celelalte tipuri de transport local existente”, au explicat judecătorii Curții Constituționale.
Legea taximetriei ar putea fi modificată: se cer tarife mai mari
Un proiect de lege depus în Parlament propune modificarea legii taximetriei care, dacă va fi adoptat, ar putea aduce creșteri la tarifele de taxi. Proiectul modifică tariful de pornire care este înregistrat automat de aparatul de taxat la începutul cursei, informează Capital.ro.
O primă modificare vizează tariful de pornire. Acesta este înregistrat automat de aparatul de taxat la începutul cursei și este egal cu tariful de distanță (lei/km), potrivit legislației acum în vigoare. Acum, fiecare pasager al unui taxi plătește automat cu un kilometru mai mult decât distanța parcursă efectiv. După modificarea legislației, tariful de pornire va putea fi egal cu cel mult dublul tarifului de distanță pe kilometru. Asta înseamnă că un taximetrist va putea pleca în cursă deja cu doi kilometri bifați.
Tarifele vor crește și pentru cursele între două localități, astfel încât taximetriștii să compenseze pentru situațiile în care se întorc fără clienți în localitatea în care operează în mod obișnuit.
„Tariful de distanță aplicat în exteriorul localității de autorizare este mai mare cu cel mult 50% decât tariful de distanță aplicat în interiorul localității de autorizare pentru timp de zi sau de noapte, după caz”, prevede proiectul de lege.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 4873
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Carcotel
Acum 1 oră
Carcotel
Acum 1 oră
Bebe
Acum 1 oră
Claudiu
Acum 1 oră
Kokos