Villa Abbatis Equestrian Center din Apoș este un exemplu de turism făcut pe alte principii decât suntem obișnuiți de multe ori în România. Bazele au fost puse de Mihai Barbu, născut în Agnita, iar povestea lui, plecarea în lume și întoarcerea acasă a fost redată de jurnalistul Lucian Mândruță, în cadrul proiectului său “Dă-mi un motiv pentru care ai rămas acasă”.
În cazul sibianului, el spune motivele pentru care s-a întors acasă, după mai mulți ani petrecuți în străinătate.
”Am plecat din țară pe la începutul anilor 2000 și m-am întors în 2015. Am fost plecat în Marea Britanie, acolo am învățat despre cai, iar apoi am fost plecat cu caii prin toată lumea. Am fost pe la concursuri, la competiții... O vreme îndelungată am trăit și în Danemarca, dar tot timpul am trăit cu gândul de a mă întoarce.
Sunt de aici. De fapt de 10 kilometru m-am născut, în Agnita. Bunicii avea pământuri în satul vecin și așa am ajuns eu să văd pământurile acestea și să ajung în Apoș”, spune Mihai Barbu în cadrul interviului acordat lui Lucian Mândruță.
Motivele lui pentru a rămâne în Apoș?
”Pot să dau foarte multe motive pentru care merită să rămâi în Apoș. Povestea m-a adus aici, dar aici, cumva, mă încarc. Aici nu simt că muncesc, indiferent ce aș face și câte aș avea pe cap. Aici, cumva, mă încarc de energie și vremea trece într-un fel aparte, repede, dar fără să mă obosească. Psihic măcar. Când ai zile când te copleșesc toate, cele psihice cedează prima dată, mai degrabă decât fizic, dar aici nu simți.
E un sat săsesc. Mi-a plăcut de la început”, spune el.
Citește și:
Dragostea pentru cai reînvie unul din satele moarte ale județului
Are acum 25 de cai, iar animalele sunt principala lui grijă. Chiar și înaintea celor ce țin de el.
”Cred că am 25 de cai. Gândul meu, când m-am întors, a fost să fac ceva cu caii, pentru că s-a combinat experiența mea de a lucra cu caii din ultimii ani și dorința de a mă întoarce la locurile natale și am găsit compromisul între a prezenta și zona altor oameni, călare. Așa am gândit niște concepte turistice, care sunt mai mult cultural-ecvestră. Vizităm alte zone cu care suntem în legătură și mergem călare cam 5-6 ore pe zi, vizităm acolo. (...) Facem (n.r. bani), trăim decent, dar caii e important să trăiască bine și ce rămâne după ei, trăim și noi. Grajdul a fost construit înainte casei. Caii să aibă condiții, iar apoi noi”, explică sibianul.
A explicat și motivul pentru care s-a întors, probabil unul comun pentru mulți români: haosul specific României.
”M-a întrebat cineva (n.r. din Marea Britanie) de ce pleci, de ce ai nevoie să nu pleci, ce-ți lipsește aici. I-am spus că aici (n.r. în Marea Britanie) autobuzul vine la fix. Ce să le spun lor?
Când trăiești într-o societate nu ai un backgroundul nostru, noi suntem mai latini, nu suntem atât de organizați și o să-ți lipsească cumva haosul din viață. Mi-a fost dor. Cum zicea bunică-mea - du-te la autobuz că dacă e prostul de Valerică, ăla pleacă mai devreme. Adică nu era nimic concret... Aici e capăt de linie pentru mine, aici am casa”, încheie Mihai Barbu.
Satul Apoș se află la 65 de kilometri de Sibiu, pe Valea Hârtibaciului și cu aproximativ 200.000 de euro, fonduri europene, Mihai Barbu și echipa sa au ridicat un complex cu dotări ultra moderne, grajd și teren de antrenament. Se numește Villa Abbatis Equestrian Center și atrage numeroși turiști din țară și străinătate.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: de ce sa pleci din romania , de ce sa ramai in romania , de ce sa te intorci in tara , caii din apoș , apoșp , APOS , turism în Sibiu , cai , video , turism , Villa Abbatis , Lucian Mândruță
Vizualizari: 3339
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Elena F.
Acum 11 ore
Marian
Acum 11 ore
Inflatie de ofiterime
Acum 11 ore
Sandokan
Acum 12 ore
Sibian