Miercuri,
25.05.2022
Acum
0°C

Dragostea pentru cai reînvie unul din satele moarte ale județului

Dragostea pentru cai reînvie unul din satele moarte ale județului

Satul Apoș se află la 65 de kilometri de Sibiu, pe Valea Hârtibaciului, însă ar putea fi la fel de bine la capătul lumii. Ca să ajungi în Apoș faci stânga din Bârghiș, apoi slalom printre gropi vreo șase kilometri. Pe aici natura pare să fi fost decor în filmul Jurassic World, iar localnicii par să fi jucat în ”Mihai Viteazul”, de Sergiu Nicolaescu.

cai apos (14)

Dacă din greșeală ajungeai ca turist pe aceste plaiuri puteai admira dealurile și pădurea, apoi trebuia să faci cale întoarsă. Până acum câteva luni, când un agnițean pe nume Mihai Barbu, împreună cu niște prieteni din București pe care îi leagă dragostea de cai, au pus pe picioare un centru de echitație. Cu aproximativ 200.000 de euro, fonduri europene, au ridicat un complex cu dotări ultra moderne, grajd și teren de antrenament. Se numește Villa Abbatis Equestrian Center și, cu toate că încă n-a fost deschis oficial, deja atrage turiști din țară și străinătate.

cai apos (3)

”Asociatul meu, Mihai Barbu, este din Agnita și mi-a povestit că bunicii lui aveau proprietăți pe aici. El știa bine terenul acesta, fosta casă parohială, ruina care a ajuns Biserica Evanghelică și ne-am apucat de treabă. Lucrările le-am finalizat în noiembrie și am deschis din martie, dar o lansare oficială încă n-am făcut”, ne-a spus Roxana Hădărean, cunoscut instructor de călărie în România, asociat în acest proiect și manager al centrului de echitație.

cai apos (19)

Roxana este bucureșteancă dar s-a mutat de câteva luni în Apoș, unde are grijă de cai. ”Mă simt excelent aici și n-am nicio clipă să mă plictisesc. Toată ziua am grijă de cai, fac ceea ce-mi place. În București oricum pierdeam ore bune în trafic și mai bine de jumătate de zi o petreceam tot alături de cai. Acum seara sunt epuizată”, spune Roxana.

cai apos (12)

Villa Abbatis are 14 cai fericiți, extrem de bine îngrijiți și unul mai frumos ca altul. Cel mai ieftin costă 2000 de euro și cel mai scump peste 6000 de euro. Toți se bucură de cele mai noi echipamente în domeniu, de la boxe cu adăpători automate și podea care a costat 50 de euro metrul pătrat, până la ventilație, spălător cu apă caldă și solar pentru uscare. Terenul de antrenament are drenaj pentru apa de ploaie, nisip silicat și material geo-textil special pentru terenurile de echitație, adus din Germania. Clădirea grajdului a fost proiectată de arhitecți și experți restauratori cu prețuire pentru tradiție și istorie, iar țiglele aduse de la țiglăria tradițională patronată în sat de Prințul Charles.

cai apos (17)

În construcție se află un spațiu de cazare, cu loc pentru servit masa, pentru turiști și clienți. În curs de elaborare se află un proiect nou pe fonduri europene, pentru o pensiune de lux. Proiectul întregului complex mai cuprinde restaurarea Bisericii Evanghelice, un manej acoperit și amenajarea turistică a unui spațiu mult mai amplu. Investițiile totale sunt de ordinul milioanelor de euro.

cai apos (13) cai apos (15)

”Clienți am început să avem deși încă nu ne-am apucat de promovare. Lumea a venit după recomandări. Săptămâna trecută am avut un grup din Polonia care au stat o săptămână și le-a plăcut foarte mult”, mai spune Roxana Hădărean. Dacă sunteți curioși, o lecție de călărie costă 50 lei, o plimbare călare în natură costă 120 de lei, iar o plimbare cu atelajul, pentru patru persoane, costă 200 de lei.

”Acest loc s-a născut din visul și pasiunea unui om extraordinar după nenumărați ani de muncă susținută și perseverență! Villa Abbatis Equestrian Center este doar o bucățică din acest vis și sunt mândră să fac parte din echipa care îl va dezvolta mai departe”, Roxana Hădărean, asociat și manager.

foto Silvana Armat

cai apos (18) cai apos (10)

cai apos (22) cai apos (21) cai apos (1) cai apos (8) cai apos (5) cai apos (4) cai apos (2) cai apos (23)

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

13 comentarii

SB10NUT

Acum 5 ani

Faina iapa!
Raspunde

Lili

Acum 5 ani

Bravo Mita si Roxana, pentru tot ceea ce ati facut si faceti! Succes in continuare si cit mai multi vizitatori! Amazing place '❤️
Raspunde

Zank Stefan

Acum 5 ani

Se servesc cumva și mâncăruri cu carne de cal?
Raspunde

M

Acum 5 ani

Felicitări...avem nevoie de oameni ca voi
Raspunde

mika

Acum 5 ani

nu
Raspunde

Săndel

Acum 5 ani

Frumos ar fi să chiar fie restaurată într-o bună zi și biserica evanghelică. În rest, extraordinar că se chiar întâmplă chestii.
Raspunde

mika

Acum 5 ani

sper si eu. deocamdata conducerea bisericii evanghelice nu este de acord.
Raspunde

Mitza

Acum 5 ani

Prea multa promovare pentru un grajdi cu 6 cai...grajdiul este frimos cai sunt cai si cam atat...un sat uitat de lume plin de tigani...case parasite derapanate si cam atat...nu merita efortul de a te deplasa pana acolo...
Raspunde

mika

Acum 5 ani

in general publicul tinta este din vestul europei care apreciaza exact ceea ce majoritatea publicului romanesc nu are inca capacitatea sa pretuiasca. caii sunt mult mai multi acolo, nu sunt doar cai, la fel ca oamenii. sunt oameni si oameni.
Raspunde

Matyas Andrei

Acum 5 ani

In sfarsit -a avut initiativa geniala domnul care a infintat cenrul-numai drumul pana la |Apos este inpracticabil dar cu ajutorul CJ(speram) poate remedia. Astepetam sa se organizeze concursul de obstacole.In legatura cu aceasta se poate cere sprijin de la calaretii care au obtinut trofele prestigioasa la concursul euoreab sau balcaniadele(si nu sunt putin la numar) Bravo domunul Barbu felicitari.
Raspunde

mika

Acum 5 ani

drumul este asfaltat inclusiv in sat inca de acum 4 ani. se poate veni in sat cu orice mijloc de transport pe orice vreme,
Raspunde

mika

Acum 5 ani

speram ca in timp sa fie si un punct de interes competitional. unul dintre cai este calificat la balcaniada din iulie la atena. suntem in legatura cu multi din cei care fac performanta in sportul ecvestru atat din tara dar mai ales din strainatate. multumim pentru aprecieri!
Raspunde

Maria

Acum 5 ani

Hello Is there an e-mail we can contact to book a weeks stay?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus