Duminică,
08.12.2024
Parțial Noros
Acum
1°C

„Vrem ca oamenii să nu-și mai dorească să mănânce porc din Spania sau vită din SUA, ci Mangaliță de la Racovița”. Un restaurant din Sibiu promovează producătorii locali

„Vrem ca oamenii să nu-și mai dorească să mănânce porc din Spania sau vită din SUA, ci Mangaliță de la Racovița”. Un restaurant din Sibiu promovează producătorii locali

Un proiect desfășurat în județul Sibiu are misiunea de a revigora producția locală de produse agroalimentare și de a sprijini producătorii tradiționali din zonă. Inițiat de un restaurant local, proiectul intitulat „Fortificarea lanțului scurt pentru producția și comercializarea produselor agroalimentare locale în județul Sibiu” - deși nu e nou - este un exemplu de colaborare între restaurante și producătorii locali cu ajutorul finanțării europene.

Colaborarea producătorilor locali cu restaurantele din Sibiu, care își propun să pună în fața clienților mâncare produsă în jurul orașului, are loc deja de câțiva ani. Dar acest lucru nu este suficient, promovarea producătorilor rămânând încă o provocare. 

„Promovarea producătorilor locali este minimă deocamdată. Încă e nevoie să fie promovați. Sunt mulți sibieni care nu știu că există în zonă producători artizani”, spune Andrei Luminea, administratorul restaurantului La Pasaj.

Acesta a inițiat proiectul amintit, finanțat prin programul AFIR - Submăsura 16.4, care urmărește dezvoltarea relațiilor între producătorii de materie primă, procesatorii de produse agroalimentare și restaurante, în paralel cu promovarea produselor locale printr-o serie de acțiuni de marketing inovatoare.

Una dintre principalele componente ale proiectului este organizarea a 40 de evenimente sub numele "Meet the local food artisans", care au ca scop evidențierea gustului autentic local și promovarea producătorilor locali.

„Aceste evenimente vor avea loc în diverse locații din județul Sibiu și în zone învecinate, cu un accent special pe producătorii locali și meșteșugarii tradiționali. Participanții la aceste evenimente vor avea ocazia de a degusta și aprecia produsele locale autentice și vor primi pachete promoționale care conțin mostre ale acestor produse”, a explicat Luminea.

Restaurantul care a inițiat acest proiect colaborează strâns cu producătorii locali, inclusiv producători de carne de vită Angus, lactate, păstrăv, legume, beri artizanale și vinuri locale, printre care PFA Limbășan David Daniel, Complex Turistic Transfăgărășan care produce carne de vită Angus (400 capete bovine de carne) și lactate (300 capete bovine de lapte și 120 bivolițe); Păstrăvăria Neagoe din Sadu care are capacitatea de a crește 6 tone de păstrăv pe an; Grădina Verde care are 2000 metri pătrați de solarii, în care cultivă fructe, legume și diverse tipuri de salată, dar și prepelițe care produc 350-400 ouă pe zi; Ferrabit din Cașolț care crește anual în jur de 800 de iepuri; Bioferma Albastrea din Avrig care este unul din puținii producători de legume certificate ecologic din județ; Ferma Bunea din Sadu care crește găini pentru pui, dar și pentru ouă naturale și sănătoase; Fabrica de bere Nembeer care produce în Sibiu până la 8 hl bere/ lună; Gorgandin care produce vin din strugurii crescuți la Apold pe o suprafață de peste 60 de hectare.

„Evenimentele au legătură cu conștientizarea și promovarea produselor respective: o să facem cine tematice. Poate să fie la mine în restaurant, poate să fie pe câmp la Racovița. Acest lucru noi l-am făcut și înainte, dar pe cheltuiala noastră, acum avem posibilitatea să folosim finanțarea europeană.

Cinele vor fi sub formă de meniuri de degustare, cu 5-7 feluri de produse. Încercăm să le arătăm oamenilor ce să facă cu ele. Despre asta e vorba - să poată să le folosească acasă altfel decât doar în ciorbe. Vrem ca oamenii să aprecieze, să nu-și mai dorească să mănânce porc din Spania sau vită din SUA; să mănânce Mangaliță de la Racovița, care e un produs calitativ”, ne-a mai spus Andrei Luminea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 21300

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

13 comentarii

Rosu

Acum 1 an

Nu conteaza rasa, ci hrana. Porc hranit din grumpene si cucuruz nu gasesti la nici o ferma. Daca gasesti, nu-l poti plati. Pui de gaina, clociti de cloca in primavara, care fug prin gradina dupa goange, nu cred ca gasesti pe la ferme. Concentrate si medicamente sunt norma.
Raspunde

Moldovan

Acum 1 an

Tare ne-am domnit. Nu mai ține nimeni un iepure, o găină, un purcel. Totul pute mai nou și te dă vecinu la protecția mediului că puluezi. Aceasta e putoarea, lenea
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

Chiar nu cred ca cineva isi doreste sa manance porc din Spania sau vită din SUA. Dar daca mangalita costa ca si cum ar fi crescuta pe luna atunci o sa vrea carne mai ieftina din alta parte...
Raspunde

Mangă Liță

Acum 1 an

Se stie ca mangalita e o rasa de porc cu grasime care are un colesterol redus. Acest porc creste si se ingrasa mai greu...e vb de peste un an. Vrem sa vedem fotografii cu crescatoria de porci din Racovita!
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Chiar crezi ca exista? Ia vezi ce spun cei din Racovita de ferma aia de 10 porci, or fi din aia de tai de pe ei si creste la loc :). Mult marketing pentru naivi.
Raspunde

Observatorul

Acum 1 an

Dacă vede cineva capacitatea "crescătoriei" de la Racovița intuiește imediat că este o înșelătorie cu complicitatea autorităților din zonă. Nu crește mulți porci, dar vinde într-una produse mult peste nivelul producției. Clar, bagă și carne de porc de casă, dar o vinde ca delicatesă........
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

Alti bani sifonati pe hipstareli. Sa me mai scuteasca (...), crede ca inventeaza el roata si ca a pus el coada la pruna. Multe restaurante din sibiu folosesc de cand lumea ingrediente locale dar fara atata fala si lauda de sine (miroase a... stiti voi hahaha) si promoveaza producatori nationali de decenii, cand nu era la moda. E drept ca fara sa ciupeasca bani europeni :))))

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

Voi, de la ferma de postaci, citiți comanda înainte să postați? Sau principiul e noi copy-pate-uim, noi nu gândim? Hai mobilizarea, vreau minim 40 de dislike-uri, altfel sunteți slăbani
Raspunde

R

Acum 1 an

Se pare ca trebuie sa organizezi o masa langa ferma de la Racovita pentru a o putea vizita. La fel si pentru ceilalti producatori mentionati.
Raspunde

Badea Bălan

Acum 1 an

Marfa ce ajunge in Restaurante majoritatea...este din METRO
Raspunde

Y

Acum 1 an

Bine ca promoveaza, dar pentru cine? Ati vazut preturile din meniu?
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Canibalism autohton.
Raspunde

Unul

Acum 1 an

Interesant e cum după ce au falimentat producătorii interni și mai ales micii producători locali, la început cu cote de producție, iar apoi cu alimente aduse de peste tot, de or vândut oamenii pământurile la tot felul de dubioși străini sau aborigeni, dar finanțați de străini, acum bagă bani în promovarea consumului produselor locale... dar care nu mai sunt produse de localnici, iar banii nu mai rămân aici, sau nu mai sunt controlați de oamenii de aici. Mai că-ți vine să spui că-i colonizare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus