Un proiect desfășurat în județul Sibiu are misiunea de a revigora producția locală de produse agroalimentare și de a sprijini producătorii tradiționali din zonă. Inițiat de un restaurant local, proiectul intitulat „Fortificarea lanțului scurt pentru producția și comercializarea produselor agroalimentare locale în județul Sibiu” - deși nu e nou - este un exemplu de colaborare între restaurante și producătorii locali cu ajutorul finanțării europene.
Colaborarea producătorilor locali cu restaurantele din Sibiu, care își propun să pună în fața clienților mâncare produsă în jurul orașului, are loc deja de câțiva ani. Dar acest lucru nu este suficient, promovarea producătorilor rămânând încă o provocare.
„Promovarea producătorilor locali este minimă deocamdată. Încă e nevoie să fie promovați. Sunt mulți sibieni care nu știu că există în zonă producători artizani”, spune Andrei Luminea, administratorul restaurantului La Pasaj.
Acesta a inițiat proiectul amintit, finanțat prin programul AFIR - Submăsura 16.4, care urmărește dezvoltarea relațiilor între producătorii de materie primă, procesatorii de produse agroalimentare și restaurante, în paralel cu promovarea produselor locale printr-o serie de acțiuni de marketing inovatoare.
Una dintre principalele componente ale proiectului este organizarea a 40 de evenimente sub numele "Meet the local food artisans", care au ca scop evidențierea gustului autentic local și promovarea producătorilor locali.
„Aceste evenimente vor avea loc în diverse locații din județul Sibiu și în zone învecinate, cu un accent special pe producătorii locali și meșteșugarii tradiționali. Participanții la aceste evenimente vor avea ocazia de a degusta și aprecia produsele locale autentice și vor primi pachete promoționale care conțin mostre ale acestor produse”, a explicat Luminea.
Restaurantul care a inițiat acest proiect colaborează strâns cu producătorii locali, inclusiv producători de carne de vită Angus, lactate, păstrăv, legume, beri artizanale și vinuri locale, printre care PFA Limbășan David Daniel, Complex Turistic Transfăgărășan care produce carne de vită Angus (400 capete bovine de carne) și lactate (300 capete bovine de lapte și 120 bivolițe); Păstrăvăria Neagoe din Sadu care are capacitatea de a crește 6 tone de păstrăv pe an; Grădina Verde care are 2000 metri pătrați de solarii, în care cultivă fructe, legume și diverse tipuri de salată, dar și prepelițe care produc 350-400 ouă pe zi; Ferrabit din Cașolț care crește anual în jur de 800 de iepuri; Bioferma Albastrea din Avrig care este unul din puținii producători de legume certificate ecologic din județ; Ferma Bunea din Sadu care crește găini pentru pui, dar și pentru ouă naturale și sănătoase; Fabrica de bere Nembeer care produce în Sibiu până la 8 hl bere/ lună; Gorgandin care produce vin din strugurii crescuți la Apold pe o suprafață de peste 60 de hectare.
„Evenimentele au legătură cu conștientizarea și promovarea produselor respective: o să facem cine tematice. Poate să fie la mine în restaurant, poate să fie pe câmp la Racovița. Acest lucru noi l-am făcut și înainte, dar pe cheltuiala noastră, acum avem posibilitatea să folosim finanțarea europeană.
Cinele vor fi sub formă de meniuri de degustare, cu 5-7 feluri de produse. Încercăm să le arătăm oamenilor ce să facă cu ele. Despre asta e vorba - să poată să le folosească acasă altfel decât doar în ciorbe. Vrem ca oamenii să aprecieze, să nu-și mai dorească să mănânce porc din Spania sau vită din SUA; să mănânce Mangaliță de la Racovița, care e un produs calitativ”, ne-a mai spus Andrei Luminea.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: gastronomie sibiu , producatori locali
Vizualizari: 21300
Ultimele comentarii
Acum 59 minute
Sibian
Acum 1 oră
Florin alexandru
Acum 2 ore
Nustiu
Acum 2 ore
Aurel Metrescu
Acum 2 ore
Hermannstädter