Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
1°C

Femeie din Cisnădie, abordată de doi bărbați care voiau să-i ofere o donație. IPJ Sibiu: ”Vă recomandăm să nu dați curs nici așa ziselor oferte”

Femeie din Cisnădie, abordată de doi bărbați care voiau să-i ofere o donație. IPJ Sibiu: ”Vă recomandăm să nu dați curs nici așa ziselor oferte”

O femeie din Cisnădie a sunat la 112 după ce doi bărbați s-au oferit să-i ducă acasă aparatură medicale pe care ar fi fost tot ei dispuși să o doneze. Polițiștii sibieni susțin că aceasta este o metodă folosită de infractori pentru a fura din locuințe.

”La data de 17 octombrie a.c., în jurul orei 09.30, femeia a apelat SNUAU 112 informând despre  faptul că, în aceeași dimineață, în timp ce se afla pe strada Liviu Ciulei, din Cisnădie, fusese abordată de către doi bărbați necunoscuți, care ar fi pretins că sunt cetățeni străini care donează aparatură medicală, oferindu-se să o ajute pe femeie să transporte acasă obiectele în cauză.

Femeia nu a acceptat, cei doi bărbați plecând apoi într-o direcție necunoscută. 

Din verificările efectuate de către polițiști nu au rezultat indicii că femeia ar fi fost victima unei infracțiuni”, anunță IPJ Sibiu.

Polițiștii susțin că din discuția cu femeia din Cisnădie se deduce că ”avem de a face cu un mod de operare specific furturilor din locuinț”.

Cum funcționează ”metoda donația”:

- infractorii vizează persoanele mai în vârstă, pe care le abordează pe stradă, fie sub pretextul că vârstnicilor li se oferă gratuit diverse bunuri, fie sub pretextul solicitării de sprijin/donații pentru persoane neajutorate, cum ar fi centre de plasament sau cetățeni care provin din zone ale globului sau state aflate în conflict armat.

- infractorii își arogă identități false, pretinzând chiar că sunt cetățeni străini, care provin din zone ale globului sau state aflate în conflict armat, dorindu-se, astfel, sensibilizarea victimelor, în scopul creării unei stări emoționale instabile, pe fondul căreia să li se permită accesul în locuință.

- în discuțiile cu victimele, infractorii oferă sau solicită bunuri, precizând că se pot deplasa la locuința victimei pentru a o ajuta să ducă acasă ceea ce i se oferă sau să ia de acasă ceea ce este dispusă să ofere;

- odată pătrunși în locuința victimei, infractorii distrag atenția persoanei în cauză și sustrag bani sau alte valori, fapt despre care victima își dă seama după ce rămâne singură.

”În situația în care sunteți abordați de astfel de persoane, vă recomandăm să nu dați curs nici așa ziselor oferte/donații de bunuri, dar nici solicitărilor de sprijin ale unor terțe persoane.

Nu oferiți informații personale referitoare la domiciliul dumneavoastră, la bunurile pe care le dețineți, la banii de care dispuneți sau alte detalii ce vă pot transforma în ținte ale infractorilor.

Dacă vă aflați într-o astfel de situație sau sunteți martorii unor astfel de circumstanțe, încercați să rețineți cât mai multe detalii privind felul în care arată persoanele (înălțime, culoarea ochilor, haine, bijuterii), autovehiculele cu care se deplasează (culoarea, marca, direcția de deplasare) și anunțați de îndată cea mai apropiată unitate de poliție”, precizează IPJ Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus