Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Reacția DGASPC Sibiu după ce un tânăr a acuzat abuzuri la un centru din Cisnădie: Vă asigurăm că nu a suferit abuzuri. A fost în permanență sprijinit și ajutat

Reacția DGASPC Sibiu după ce un tânăr a acuzat abuzuri la un centru din Cisnădie: Vă asigurăm că nu a suferit abuzuri. A fost în permanență sprijinit și ajutat

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu susține că Tiberiu Chițoiu (foto), un tânăr care a spus că a suferit abuzuri la un centru din Cisnădie, a avut condiții foarte bune, a avut un loc de muncă și a beneficiat de condiții bune de trai.

Informarea vine în urma unei solicitări Turnul Sfatului și este semnată de directorul general al DGASPC Sibiu, Liliana Agârbiceanu.

Citește și:

Abandonat într-un centru pentru copii din Cisnădie și-a găsit libertatea în Timișoara: „Sunt un om liber din 16 ianuarie 2023, de la ora 12:38” 

”Domnul Chițoiu a locuit în cadrul centrului într-un apartament cu 3 camere, împreună cu alți doi colegi. În cadrul centrului, a avut acces la TV, calculator și internet, fiind încurajat să-și dezvolte pasiunea pentru tehnică.

Din data de 21.05.2019, acesta a fost angajat ca muncitor necalificat la o fabrică de etichetat/ambalat, având program part-time. Beneficiarul a susținut și sprijinit în ocuparea locului de muncă (...) Nu a fost restricționat accesul beneficiarilor în comunitate, iar domnului Chițoiu i s-a oferit sprijin și suport în achiziționarea unei trotinete electrice, pe care și-o dorea. De asemenea, acesta a fost programat și dus la consult medical în vederea achiziționării unui aparat auditiv adaptat nevoilor sale, necesar pentru utilizarea adecvată a trotinetei în condiții de siguranță.

În luna ianuarie 2023, s-a identificat pentru domnul Chițoiu Tiberiu un loc în cadrul Fundației de Abilitare Speranța din Timișoara, astfel că DGASPC Sibiu, prin contractul încheiat, plătește serviciile de tip locuință minim protejată, oferindu-i acestuia posibilitatea de a se bucura de o viață independentă.

Vă asigurăm că domnul Tiberiu Chițoiu nu a suferit abuzuri în cadrul centrului, a fost în permanență sprijinit și ajutat să ajungă în locuința protejată, care prezintă avantaje și dotări față de centrul clasic, capacitatea domnului Chițoiu, un tânăr ambițios și muncitor, de a se acomoda facil la o existență diferită, nu poate decât să ne bucure”, se precizează în răspuns.

Tiberiu Chițoiu, un tânăr de 32 de ani, a trăit 30 de ani într-un cămin pentru persoanele cu dizabilități din Cisnădie a susținut săptămâna trecută, într-un ziar din județul Timiș, Express de Banat, că a trecut prin abuzuri, iar acum și-a găsit libertatea la Timișoara.

”La cămin a fost o viață restrictivă, acolo nu ai voie să faci orice, totul este controlat. Am stat acolo peste 30 de ani. Acum stau în Timișoara, într-un apartament la bloc. Mi-am găsit și un loc de muncă, ca operator de imprimante (...) Viața arată mult mai fain aici. Am libertate, am acces la internet, am voie să-mi folosesc trotineta, am voie să-mi folosesc stația, am voie să-mi folosesc bunurile personale fără să-mi spună cineva că ocup spațiul ori că fac pene de curent. Acolo, la centru, aveam voie să ne plimbăm afară doar cu bilet de voie, și doar între 13:00 și 17:30”, își amintește Tiberiu”, povestește Tiberiu.

Legat de acest ultim aspect, DGASPC explică faptul că ”în cadrul centrelor rezidențiale, conform Ordinului nr. 82/2019, privind aprobarea standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități, părăsirea centrului se realizează pe baza unui bilet de voie”, se arată în răspunsul transmis de DGASPC Sibiu.

Sursa foto: Express de Banat

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Laurentiu

Acum 1 lună

Nu stiu de ce tind sa cred varianta lui Tiberiu. Poate si din lipsa de incredere in tot ceea ce înseamnă guvern și administrații publice. Cel mai ușor: mergeți în control la Cisnădie și va veți convinge singuri de traumele și mizeria în care ii țin pe copii acești indivizi plătiți din bani publici.
Raspunde

RD

Acum 1 lună

Nu insinuati lucruri pe care nu le cunoasteti. Nu mai sunt lucrurile ca acum multi ani. Il stiu pe baiat, am fost la el. Acum sunt controale (si nu de 2 luni de la "cutremur") In aceste centre sunt niste reguli iar atunci cand nu iti convin, inventezi motive ca sa discreditezi. In multe situatii copii mint cand spun ca sunt tratati prost pentru ca asa ii invata cei mai mari sau unii asistenti sociali care vor sa cauzeze probleme declansand cercetari disciplinare pe fapte fictive. Dimpotriva, nu exista solutii pentru a-i disciplina pe cei care nu respecta regulile. Sparg geamuri, strica televizoare, usi, deterioreaza electrocasnice, unii chiar ii agreseaza pe ingrijitorii lor si nu ai cum sa ii tragi la răspundere. Iar cei recidivisti stiu ca nu ai cum sa ii pedepsesti. Deci lucrurile nu sunt chiar asa simple. Baiatul reclama ca acum e "liber". Costurile cu acel apartament sunt platite tot de DGASPC Sibiu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus